Днес честваме Успение Богородично

С този ден завършва Богородичният пост
Обновена: 15 авг 2012 08:08 | 15 авг 2012 07:18, Петя Славова
108
Днес честваме Успение Богородично
Снимка: Булфото

Българската православна църква чества днес с празнична Св. Литургия големия християнски празник Успение (блажено заспиване) на Божията Майка (Голяма Богородица).

Именно с този ден приключва Богородичният пост. Според Светото писание, това е денят, в който Божията
майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на
дома й в Йерусалим, пише БТА.

Три дни след това, сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за
душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни." В памет на явяването й пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
19
 
12
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
Подобни новини, поощряващи суеверия и архаични плиткоумия, трябва да се забранят. В 21 век не е нормално глупашки аномалии като религиите да присъстват в обществените медии под каквато и да било форма. Това е обида към здравия разум на мислещите хора. Инак празноглавците да ходят да се черкуват по ценоразпис или да се гъзят на килимчетата, никой не ги спира.
21
5
 
9
 
! Отговори
tankist преди 11 години
до бахаха 14, дори и да е така като казваш моралните принципи на християнската религия са валидни и днес, библият която ти най вероятно не си чел има доста истини които са валидни и днес , дали е приказка за озаптяване на хората или не факт че вярата е спасила българското по време на робството, много си повърхностен и много глупав явно си 16, 17 годишен *** дето гьола му е до колене ама внимавай да не се удавишп в него, фани се прочети нещо и помисли малко ако въобще можеш
20
8
 
3
 
! Отговори
барри преди 11 години
Бахаха, ти ако го виждаш като измислен чичко горе на небето, това идва от собствената ти ограниченост и късогледство. Да не си ходил на небето? Като не знаеш какво да кажеш, поне си мълчи. Колкото до "празнуващите, кой ви е казал какво и кой да почитате? Каква е тази жена, която почитате и по чие нареждане? на няколко души, които са се облекли в някакви дрехи, направили са куп постройки и са ги нарекли църкви? Кой е казал, че храмът е постройка? Въпроси, над които никой не се замисля почти.
19
1
 
1
 
! Отговори
"Otkr.na 22/15 преди 11 години
15 А отвън са псетата, чародейците, блудниците, убийците, идолопоклонниците и всеки, който обича лъжата и лъже.
18
10
 
2
 
! Отговори
Бахаха преди 11 години
До 16 КилюминатиЩо .... кво ше ми направиш?! Ще си говоря каквото искам,затова имам уста ! Вие искате като сте овце,всички да са такива --- ми,...не става .
17
4
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
КАКВО ГЛАСИ Първа и Втора заповед на Господа ?КАКВО ГЛАСИ Първа и Втора заповед на Господа ?КАКВО ГЛАСИ Първа и Втора заповед на Господа ?
16
1
 
22
 
! Отговори
Коментатор преди 11 години
Честит празник ! Живот и здраве на именниците !
15
3
 
11
 
! Отговори
Килюминати преди 11 години
до 14: Човече не Богохулствай
14
2
 
25
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Честит празник на всички които повярваха в Иисуса Христа, честит празник православни християни
13
28
 
5
 
! Отговори
Бахаха преди 11 години
Вяра в какво ?! Вие сте откачили тотално бе .... в какво вярвате,в девственица родила дете ,в измислен чичко горе на небето ?! Едно време с религиите са се постарали да озаптят народа ,ама народа тогава е бил необразован и ***....явно и сега няма разлика! религиозни фанатици .... заради вашите *** религии и промити мозъци,народа по света се избива.Заради вашите *** религии турците са ни клали ! Толкова сте плиткоумни,че не можете да си отворите очите !!!
12
5
 
1
 
! Отговори
e преди 11 години
До: sinod***abv.bg, bartholomaios***superonline.org, lev***lev.va, contact***ecclesia.gr, patriarchate***ec-patr.org, ics***mospatr.ruОтносно: "Ruska salata-ili Mandzha s grozde"Дата: Вторник, 2012, Август 14 14:15:31 EESTДядо Минко- Максиме и вие безкрайни "отци",един въпрос.Не е ли акт на обвързване и заблуждение на вярващите,това,което правите с безкрайните си "празници"с човешки имена,вменявайки им "отговорност и задължение" да защитават каузата на "звяра",проповядвана от Въртоломей и Бенедикт ? А заблуждавате вярващите,че лукавия бягал от тамян,кръстчета,иконки и всякакви идолчета.Така ще ви разберат,когато ви попитат от днес на сетне за Първа и Втора заповед,както и какво е "белега на звяра".Дяволът бяга само от Божия Дух i истината,както и вие от въпроси относно тези неща.А казвате:"Евангелисти-секта" ! Не каза ли Господ на своите Sи:" Идете и проповядвайте Благовестието,което е Евангелието.Май,че Луцифер,когато ви е чел евангелието ви-на "католическо-православнен език"много е притурвал и изваждал,та затова СЪЩЕСТВУВАТ ТОЛКОВА "истини".
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4estit praznik
10
1
 
22
 
! Отговори
някой преди 11 години
честит празник на всички които празнуват на този ден!
9
3
 
22
 
! Отговори
tankist преди 11 години
до бахаха 7 , и кво като живеем в 21 век не се вижда никаква разлика от средновековието, простотия, завист, убиства, алчност, разсипия и безмерна тъпота и *** част от която си и ти ,
8
3
 
33
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Какъв човек си ти безбожник .И какво значение има в кой век живеем за да имаме вяра.Да вярваш съвсем не означава фанатизъм нещо си объркал рейса пич.
7
50
 
5
 
! Отговори
Бахаха преди 11 години
Честит празник на всички религиозни откачалки!!! В 21век живеем,ама народа е тъъъп ,та дрънка!
6
1
 
21
 
! Отговори
Мариана преди 11 години
Благодаря!:)
5
1
 
41
 
! Отговори
аз преди 11 години
Честит празник на всички християни
4
1
 
45
 
! Отговори
мим преди 11 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И ДА ПОЧЕРПЯТ!!!
3
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес е голям празник ! Богородица се почита най-вече от майките, които и се молят да закриля децата им ! Честито и на всички именници!