Младите у нас четат предимно за вампири и вещици

Сапунените сериали са изтласкали от пазара розовите романи
Обновена: 20 авг 2012 07:23 | 20 авг 2012 07:22,
82
Младите у нас четат предимно за вампири и вещици
Снимка: архив, Булфото

В момента модни сред младите българи са историите за вампири и вещици. Много тийнейджъри имат и слабост към фентъзито, коментира в интервю за БТА Василка Ванчева - заместник-председател на Управителния съвет на асоциация "Българска книга", занимава се с издателска дейност.

Ванчева отчита, че на пазара има търсене и на съвременни български автори, класиците обаче остават само в поредиците от типа "Библиотека за ученика".

Сапунените сериали и лъскавите списания пък са изтласкали от пазара розовите романи и печатането на любовна литература е в пълен застой, сочат наблюденията на специалиста.

"В нашия бизнес не можем да говорим само за икономическата криза. При нас има влияния и от друг тип. Говорим и за друг тип кризи - на ценностите, духовната, в образователната система. Има неразбиране за значението на четенето сред управляващите през последните 20 години, така че това пък вече не е криза, а става перманентно състояние", коментира тя.

Трябва да се въведат минималните стандарти на ЮНЕСКО за ежегодното попълване на библиотечните фондове, смята Ванчева. Това ще помогне и хората в малките селища да имат достъп до книгите, посочва експертът.

Тя е умерен оптимист за бъдещето на училищните библиотеки, чието възстановяване е заложено в новия закон за образованието, който предстои да бъде приет от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 11 години
Явно и не четат много младежите... ежедневно се сблъсквам с млади хора, които определено не са глупави, но имат много беден речник, трудно им е да изразяват мислите си говоримо.... а това определено е сериозен проблем, според мен!
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди четоха за Компири и Пиавици
65
1
 
5
 
! Отговори
Демонология преди 11 години
Държавата ни е населена главно с такива - вампири, пиявици, върколаци и подобни народни кръвопийци, а от друга страна - вещици, сукуби, черни магьосници и подобни женски твари.
64
2
 
4
 
! Отговори
petkov преди 11 години
Младите най-много четат вестници и списания от рода на "чук-чук".
63
2
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
Младите четат в интернетИ преди и сега БКП е на власт. Ярък пример СерГей, ДПС, политическите *** извикаха "царя" като му подариха наши земи, за да се представят с ново лице. Явно има още за крадене, щом СерГей и Кунева реват, или просто няма какво да ядат и виждат че и те ще трябва да работят.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дори на Стивън Кинг и Дийн Кунц биха им настръхнали косите от Фидосова, за какви ужасита и фенътъзи говорим? Ние живеем в кошмара, наречен "режим на Герб"
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Младите у нас четат" - ето това е фентъзи!
60
1
 
3
 
! Отговори
66 до 69 преди 11 години
в детските нижки има разлика между вещици и магьосници.Там правят разлика между добри и лоши магьосници.Същото нещо има и във фентъзито-разлика между добро и зло. И нееднократно се изказах,че този жанр не е само вампири.А сравнението го направих не за самите герои,а защото доста от мненията плюят по фентъзито като жанр,защото е с измислени светове и герои. В този жанр не всички измислени герои са добри, ако някои си направи труда да прочете поне една книга.
59
1
 
7
 
! Отговори
бачо Нешо преди 11 години
Не е важно какво четеш, а какво възприемаш от написаното
58
5
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 11 години
Как можеш да правиш сравнение между детските приказки и вампирските романи? В детските приказки, драги, вещиците и магьосниците винаги са отрицателни герои. Хората, занимаващи се с магия винаги са изобразени в лоша светлина и не могат да станат обект на подражание от децата. Докато съвремените магьоснически истории възпитават подрастващите, че да се занимаваш с магии е безобидно развлечение и подтикват към подражание на отрицателни герои.
57
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 11 години
Много кратко и хубаво го е казал 64. Всички споменати жанрове в коментарите се спират на едни и същи общочовешки цености и недостатъци като: любов, омраза, алчност, властолюбие и т.н. Какво значение има например: дали пирата измамва капитана, болярина предава царя или магьосника подло убива рицаря? Навсякъде се акцентира върху постъпката и се заклеймява като нещо отрицателно. Читателят сам си прави изводите кое за него е добро и кое не е.
56
7
 
3
 
! Отговори
ivan-verona-italia преди 11 години
BULGARIA , DARJAVA KO4INA.BULGARIA , DARJAVA LUDNITSA.
55
1
 
6
 
! Отговори
от 58 преди 11 години
и ако някой прочете определението за фентъзи като жанр, то излиза, че на малките деца не им разказвайте приказки за лека нощ, а им почетете няколко страници от Тютюн, Под игото,Железния светилник, Илинден(не казвам нищо лошо за книгите, а само давам пример)
54
1
 
7
 
! Отговори
гост преди 11 години
(продължение) От часовете по литература съм запомнил, че колкото по-добре е написан един роман, толкова по-увлекателн е. Без значение за какво се отанся. Това е идеята на една книга - да те "отвлече от реалността". Защо точно против това се изказват някои! Ми дайте да четем само новини и соц. реализъм тогава! Пълни глупости! Свободни хора сме, за сега, нека всеки само да реши какво и колко да чете. Мразя някой да се изживява като ментор и да казва какво да се чете и какво не!
53
0
 
9
 
! Отговори
58 до 62 преди 11 години
и кое му е лошото за момент да се откъснеш от реалността? А ако някой не може да направи разлика между реалния свят и измисления в книгите - то не мисля, че жанрът ще е единственият му проблем. Както и защо мислите,че са само вапмирски истории? има и такива книги, които може да са с измеслини герои, но засягат и проблеми на днешния свят (стига да имаш малко сиво вещество в главата).
52
1
 
2
 
! Отговори
гост преди 11 години
(продължение) Дразнещото в случая, е че статията е написана тенденциозно-подвеждащо или направо откровено-некадърно. Някои пишман журналист е опитал чрез две думи да опише два различни жанра в литературата: "готически романи" и "фентъзи". Нарекъл ги е просто книги за вампири и вещици. Може би това са му елементарните асоциации като чуе за едното или другото. Така се принизяват двата жанра. И естествено почват коментари от сорта на: "абе дайте като са за вещици да ги изгорим на клада".
51
6
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 11 години
О, има огромна разлика между индианските книжки и съвременните вампирски и вещерски истории! Индианците и бледоликите съществуват в реалния свят. В книгите за тях се засягат проблеми, които наистина са съществени. Възпитават в дух на уважение към смелостта, мъжеството, благородството, толерантността и пр. Съвременните вещериади и вампириади водят до откъсване на младите от проблемите на реалността и им създават усещане за една псевдодуховност, която замества истинската, т. нар. болна мистика.
50
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 11 години
Много има какво да се каже по тая тема. Фентъзито е страхотен жанр, в който кадърните автори създават цели светове и вселени, толкова реални, че четейки те карат да забравиш, поне за известно време за: мутрите, политиците, ***, убийците, проститутките и т.н. Неща, с който ни заливат ежедневно. Майките и бащите на тези деца, на времето, вероятно са чели книгите от поредиците "Галактика" и "Фантастика", между които също имаше хубави. Не ги нападайте за това, предпочитат да четат даден жанр!
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е модерно, това четат.
48
0
 
4
 
! Отговори
53 до 54 преди 11 години
Четете каквото искате, нали това казвам в ДВА поста. Ако трябва, ще го разясня и в трети, няма проблем. Проблемът МИ е свързан с невероятната неграмотност на младите българи. Затова казвам, че е по-добре да четат НЕЩО, отколкото да не четат. Капиш?