"Пишете, че сме цигани, но не крадци"

Репортаж на френския в. "Фигаро" от "Столипиново"
Обновена: 24 авг 2012 14:48 | 24 авг 2012 12:30, Елка Василева
258
"Пишете, че сме цигани, но не крадци"
"Мизерията е пълна". Снимка: архив, Булфото

Не пишете, че сме роми, защото пак ще ни бъркат с румънците. Пишете, че сме цигани, но не крадци, нито използвачи, казва пред журналист от френския в."Фигаро" жител на пловдивския квартал "Столипиново" в репортаж на вестника за района, населен с 50 000 души, "ползващ се с тъжната привилегия да бъде смятан за най-голямото гето на Балканите".

Разговарям с "французите" на Столипиново, отбелязва авторът. Най-младият от тях - 27-годишен боксьор, който е нещо като талисман на групата - дори носи върху изваяния си торс тениска на френски отбор.

Всяка година тези хора сноват между Парижка област и своята махала. От езика на Молиер знаят само думи, необходими да преживяват: "работодател", "ям", "обект" и т.н. Това лято обаче се разколебали да пътуват. Като видяхме ромите по телевизията, си казахме: "Край, пак се започва, отново всички ще ни сочат с пръст, казва нервно най-възрастният в групата – 33-годишният Иван - и добавя: "Единственото, което искаме, е да спечелим някое и друго евро".

Още по темата

В Столипиново безработицата граничи със 100 процента. "Общо взето заедно с проститутките ние сме единствените, които бачкат", отбелязват "французите". Всички те посрещнали с облекчение най-новите вести от Париж.

Благодарение на нас всички българи ще могат да работят свободно във Франция, казва Антон. Това се нарича парадокс, подсказва му Васил.

Тези млади цигани са родени и израсли в Столипиново. На края на Пловдив кварталът се простира до бреговете на река Марица, вдъхновила песен на Силви Вартан. Жителите му се тъпчат в мръсни блокове, обитавани при комунизма от военни, и в къщи с най-различни размери - от колиби до мраморни вили, изникнали като гъби след падането на режима. Малцина имат течаща вода и електричество, пише авторът на статията. Това не е нито зона на беззаконие, нито разбойническо свърталище, но жителите на града избягват да минават оттам, особено нощем. "Това е пловдивският Бронкс", посочват таксиметровите шофьори, разказвайки ужасяващи истории за складове, пълни с наркотици, за проституция в големи мащаби и престъпници на свобода.

Главният ни порок е, че сме бедни, много бедни. А също, че сме различни. Накратко - идеална изкупителна жертва, казва 32-годишният Сашо Юруков, който работи като социален посредник в асоциация "Евророма". Вчера отказаха да ме пуснат в басейн от другата страна на булеварда - само заради цвета на кожата ми. Как наричате вие това? - възмущава се той. Като тръгнем да си търсим работа, ни казват, че мястото току-що било попълнено. Ако споменеш Столипиново в автобиографията си, тя отива направо на боклука, казва негов колега.

Мизерията е тук и тя е пълна, точно зад панелните ни стени, казва 30-годишна Кристина Сотирова, която се занимава със семейно планиране. Тя е единствената българка, която работи тук. Казва, че идва "от света на белите" и че върши тази работа по убеждение и призвание. За повечето ми сънародници ромите остават хора второ качество, а всъщност техните проблеми произтичат от проблемите на цялото българско общество, казва Кристина.

Сашо напомня, че тя има шанса да й се плаща директно по европейска програма за развитие, докато самият той от месеци не е виждал фиш за заплата. Юруков подозира началниците си, включително роми, че си живеят добре благодарение на парите от тези субсидии - чувство, която голяма част от сънародниците му споделят. Мога да лепя тапети, да редя плочки. Занимавам се и с дърводелска работа. Сети се за мен като се върнеш в Париж, казва той на журналиста, придружавайки го до границите на Столипиново, откъдето започва "светът на белите".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
1
 
2
 
! Отговори
Kef преди 11 години
Neka da naletat francia,taman da vidiat na zivo kakav taralez si slagat v ga6tite oba4e fransetata 6te im namerat maistora ubeden sam.
193
1
 
3
 
! Отговори
do iz4akva6tia преди 11 години
Neboi se druze ,te sami ste se uni6tozat polovinata sa bolni ot veneri4eski bolesti a ot *** im ne dozivevat do 18 godini ili se koliat ili se izbivat pomezdu si gospod si znae rabotata.
192
2
 
32
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Пишем-*** мръсни смрадливи и не малко крадливи,където и да отидат все такива ще си останат.
191
3
 
8
 
! Отговори
bg преди 11 години
Rano ili kusno gnusnata *** *** 4e ubie tazi bulgarka,kojato vseki den poseshtavala Stolipinovo.
190
2
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
*** da napishat protestni pisma do globalistkite nacistki svine David Kameron,Nikolja Sarkozi,satanistite v Strasburg,murshite BBC,Reuters,zatova 4e kogato kradat i gi hvanat ne gi nari4at ***,a bulgari i rumunci.
189
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
A zapadnite nacistki pravitelstva v Anglia,Holandia,Francia,Norvegia,Finlandia,Belgia,zaduljavat tehnite pod4ineni medii da kazvat 4e sa kradci,a ne ***.Predstavjat gi za bulgari i rumunci.
188
1
 
19
 
! Отговори
баш преди 11 години
По-вярно би било че не всички,но част от проблемите на българското общество ,произтичат от ***,но не и обратното.И не че нещо,ама всеки знае *** как говорят,кой реши да им препише тея сложни думички и смислово свързани изречения..По-скоро интервюто е протекло нещо от сорта : 'Няма пара батеее,само прасчитурки прай пара,ний работим на даарвата и тиракотата лепиим,дицата гладно седи ,вода нямааа какааа..'..Или нещо такова :D :D :D
187
4
 
17
 
! Отговори
TTT преди 11 години
Тааааа....не разбрах точно разликата между *** и КРАДЕЦ?! Лошото в случая е , че са някакъв етап в еволюцията на човека и това ги прави ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО И НЕПРЕОДОЛИМО ЗЛО!!! *** С ПРЕТЕНЦИИ - ЗВУЧИ НАПРАВО СТРАШНО!!!!!
186
4
 
8
 
! Отговори
* преди 11 години
Благодарение на нас всички българи ще могат да работят свободно във Франция, казва Антон. Това се нарича парадокс... Брей какви сложни думи знаят нашите! Ето още една от мен за тяхното ограмотяване : ***, но не крадци - това пък е оксиморон.
185
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До циганомраз забрави удавен,завързан и влачен с кола,размазан с чук,примамен в трансформатор с оголени жици,примамен в селски двор с агънца и кокошки и да го посрещнат три добре обучени ротвайлера.Ееееех....мечти....
184
8
 
21
 
! Отговори
циганомраз преди 11 години
Идеалния *** е обесения, застреляния, набучения на кол, разчекнатия, изгорения и закопан на 2 метра под земята.
183
2
 
2
 
! Отговори
do 198 преди 11 години
prodajnitevi politici va dokara do prose6ka toqga a ne ***
182
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Паразитът е организъм, който се храни с части или жизнено необходими продукти от друг жив организъм, наречен гостоприемник. Паразитът се развива за сметка на гостоприемника, който губи постепенно жизнеността си,друга дума за *** е ***
181
2
 
22
 
! Отговори
уъ преди 11 години
Живи да ги оплачем *** горките. И тия франсета що не се разшават из българските квартали? Да разберат българина бял до къде го докараха.
180
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 168 Умнико,а осъзнаваш ли че Сиам или както го наричат сега - Тайланд е прекрасна страна с уникална природа и велико минало.От 4 години със семейството ми ходим на почивка там през февруари.Нима съм извратеняк ? Може би извратенящината ми е в това че през февруари трябва да чупим леда в океана че да се изкъпем ли ?
179
1
 
15
 
! Отговори
паразитолог преди 11 години
*** са *** и като такива трябва да се унищожават. отворете нета за *** и прочетете какво пише за тях. паразите живее на гърба на друг-приемник и от него зависи дали ще го търпи. българския *** народ май много обича *** си и му е кеф да му пият кръвчицата. *** могат за де избиват по много начини и способи! най-удачния метод е газовата камера и крематориума.
178
4
 
23
 
! Отговори
Личен опит преди 11 години
Лоша работа са това *** - пребиеш един и после те съдят все едно си пребил човек. Колкото и странно да звучи - вярно е!
177
1
 
23
 
! Отговори
Добрев преди 11 години
На *** вяра да нямаш!!!Преди 40 год.*** бачкаха в ТКЗС,в заводи и т.н.Малките *** "учеха"безплатно.Съвременник съм и знам.Пак бягаха от училище,пак крадяха,пак проституираха по заводи,строежи и поля.Единици се усетиха и прогресираха.На новите ни братя американци им трябваха 200 г.за да цивилизоват част от ***.За *** няма закон,ред и правила-за него трябва само бой и глад!!!
176
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***=***
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До гейI az mnogo si padam po tziganite. Strahotni sa!

Спонсорирани публикации