"Пишете, че сме цигани, но не крадци"

Репортаж на френския в. "Фигаро" от "Столипиново"
Обновена: 24 авг 2012 14:48 | 24 авг 2012 12:30, Елка Василева
258
"Пишете, че сме цигани, но не крадци"
"Мизерията е пълна". Снимка: архив, Булфото

Не пишете, че сме роми, защото пак ще ни бъркат с румънците. Пишете, че сме цигани, но не крадци, нито използвачи, казва пред журналист от френския в."Фигаро" жител на пловдивския квартал "Столипиново" в репортаж на вестника за района, населен с 50 000 души, "ползващ се с тъжната привилегия да бъде смятан за най-голямото гето на Балканите".

Разговарям с "французите" на Столипиново, отбелязва авторът. Най-младият от тях - 27-годишен боксьор, който е нещо като талисман на групата - дори носи върху изваяния си торс тениска на френски отбор.

Всяка година тези хора сноват между Парижка област и своята махала. От езика на Молиер знаят само думи, необходими да преживяват: "работодател", "ям", "обект" и т.н. Това лято обаче се разколебали да пътуват. Като видяхме ромите по телевизията, си казахме: "Край, пак се започва, отново всички ще ни сочат с пръст, казва нервно най-възрастният в групата – 33-годишният Иван - и добавя: "Единственото, което искаме, е да спечелим някое и друго евро".

Още по темата

В Столипиново безработицата граничи със 100 процента. "Общо взето заедно с проститутките ние сме единствените, които бачкат", отбелязват "французите". Всички те посрещнали с облекчение най-новите вести от Париж.

Благодарение на нас всички българи ще могат да работят свободно във Франция, казва Антон. Това се нарича парадокс, подсказва му Васил.

Тези млади цигани са родени и израсли в Столипиново. На края на Пловдив кварталът се простира до бреговете на река Марица, вдъхновила песен на Силви Вартан. Жителите му се тъпчат в мръсни блокове, обитавани при комунизма от военни, и в къщи с най-различни размери - от колиби до мраморни вили, изникнали като гъби след падането на режима. Малцина имат течаща вода и електричество, пише авторът на статията. Това не е нито зона на беззаконие, нито разбойническо свърталище, но жителите на града избягват да минават оттам, особено нощем. "Това е пловдивският Бронкс", посочват таксиметровите шофьори, разказвайки ужасяващи истории за складове, пълни с наркотици, за проституция в големи мащаби и престъпници на свобода.

Главният ни порок е, че сме бедни, много бедни. А също, че сме различни. Накратко - идеална изкупителна жертва, казва 32-годишният Сашо Юруков, който работи като социален посредник в асоциация "Евророма". Вчера отказаха да ме пуснат в басейн от другата страна на булеварда - само заради цвета на кожата ми. Как наричате вие това? - възмущава се той. Като тръгнем да си търсим работа, ни казват, че мястото току-що било попълнено. Ако споменеш Столипиново в автобиографията си, тя отива направо на боклука, казва негов колега.

Мизерията е тук и тя е пълна, точно зад панелните ни стени, казва 30-годишна Кристина Сотирова, която се занимава със семейно планиране. Тя е единствената българка, която работи тук. Казва, че идва "от света на белите" и че върши тази работа по убеждение и призвание. За повечето ми сънародници ромите остават хора второ качество, а всъщност техните проблеми произтичат от проблемите на цялото българско общество, казва Кристина.

Сашо напомня, че тя има шанса да й се плаща директно по европейска програма за развитие, докато самият той от месеци не е виждал фиш за заплата. Юруков подозира началниците си, включително роми, че си живеят добре благодарение на парите от тези субсидии - чувство, която голяма част от сънародниците му споделят. Мога да лепя тапети, да редя плочки. Занимавам се и с дърводелска работа. Сети се за мен като се върнеш в Париж, казва той на журналиста, придружавайки го до границите на Столипиново, откъдето започва "светът на белите".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
имам комшия, който е механик в енергото- този човек откакто има кола, не знае къде е бензиностанцията,не си е купувал диск или електрод в живота си, дойдоха със служебния камион и му изсипаха цяло ремарке бетонов разтвор . Това при един- колко са такива??????????
133
0
 
5
 
! Отговори
До 145 преди 11 години
Тук по закон е точно така, както е в Швеция. Направи си справка. Това, че тук не се прилага е заслуга на "Родната полиция ни пази" , както и манталитета с ясноизразен оттенък от "светлото" комунистическо МИНАЛО.
132
7
 
5
 
! Отговори
до 144 преди 11 години
така излиза- говориш само за *** , а за българите, които живеят като *** и дума не казваш. За крадливите българи, които крадат де каквото могат, за българите, източващи ДДС ,дума не казваш
131
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, което са *** за нас, това сме ние за европейците. в Швеция има закон- ако намериш нещо и не го предадеш в пунктовете за намени вещи , се брои за кражба. Тук тако намериш нещо , викаш :късмет, и си го прибираш в джоба
130
2
 
1
 
! Отговори
До 138 преди 11 години
Аз, "Благосконен към българите ***" ? Шегуваш се ?! Къде прочете нещо подобно ?
129
1
 
24
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Според Наказателният кодекс самонастаняването н чужда земя, самоволното присъединяване към ел-мрежата и ВиК са углавни престъпления, наказуеми със затвор. Следователно поне 80% от *** са престъпници - и ако ги осъдим, ако премахнем предметът на престъплението (т.е. разрушим им развъдниците) и ги пратим да си отработват наказанията в мини, тухларни и по нивите, Европа и копче не може да ни каже - задето прилагаме законите на държавата си спрямо всички нейни граждани !!!
128
2
 
2
 
! Отговори
do 122 преди 11 години
bravo to4no kazano no imam da ti kaja ne6to samo kato me vidqt 4e sam ot boi4kata i VEDNAGA NQMA RABOTA navremeto ba4kax vav edna firma i bqx MATERIALNO OTGOVORNO LICE dokato edna osoba ot 6evkite nese razbra 4e sapruga i bil bezraboten poznai kogo ovolnixa o6te parviq mesec ot firmata i kogo naexa .gledax si rabotata kakto si pi6e vav u4ebnicite noooo az sam *** ZA TAKIVA KATO MEN NQMA RABOTA
127
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
господ защо си е правил експерименти и е създал тази *** *** ***.защо не си е поправил грешката.
126
2
 
4
 
! Отговори
до 133 преди 11 години
Пак ти казвам,че си неграмотен.Работните места не се осигуряват от държавата,а от частния сектор,демек за да има повече работни места,се изисква богат човек да реши да произвежда нещо в България,да наеме хора.Ние сме страна членка на ЕС,тоест износа на стоки не е никакъв проблем,заплатите тук са в пъти по-ниски,а това е предпоставка за правенето на бизнес тук,но няма хора,които искат да правят бизнес в България,защото в Китай заплатите са още по-ниски и е много по изгодно.
125
1
 
17
 
! Отговори
до 128 преди 11 години
До 89г. *** бяха малцинство, вече не са. Те са като кошер за мутиплициране на ***. Женят ги на 12-13г. но 30 години вече имат по 10 деца и 20 внуци, на 50- вече виждат 100 *** с пра внуците и пра-пра внуците. На всичкото отгоре са необразовани/тяхно лично решение/ Както каза покойния *** Мъри Розата от предаването на Карбовски още като млад, като решил да отиде на работа на спирката докато чака рейса приятелите му се смеели, каква работа бе дай ще отидем да оберем някоя бабка и ще и вземем пенсията. Това е начин на мислене и начин на живот. А оправданията, че не могат че не ги искат и т.н. са заучени фрази, тях просто ги мързи да работят. Познавам ***, които се сменили 20 работни места и все си имат работа, лошото е че са 1% от *** малцинство.
124
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига с нападките- *** има българи колкото искаш- защо си благосклонен към тях?
123
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 11 години
134 - Чудно как из цяла Европа им разрушават катуните и никой не смее да каже нищо? Разните смешни съдилища в Страсбург винаги отсъждат в полза на ***, защото никой не се явява на делата от Българска страна, за да защити интересите на държавата и данъкоплатците - и там е проблемът, защото и студентче по право ще направи тая адвокатка за посмешище.А европейската конвенция за човешките права допуска осъдени престъпници да бъдат подлагани на принудителен труд, а такива са 80% от ***.
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В тази държава всички не крадат, само си вземат.Берат тухли, и разни други простотии.Никой не се оплаква от другия, защото знае, че утре той ще извърши същото и онзи няма да го предаде.Не си дават зор да протестират, защото "няма смисъл", а не защото ги мързи.Не мислят, защото не е в техен интерес и ще пострадат.По форумите даже рядко има смислени мнения.Чужденците гледайки това се подиграват и използват българите.И странното е, че когато се подиграваш на българина, той те уважава.А ако се държиш добре с него, той ти се качва на главата.Ако се държиш с него като с животно, той има респект от теб.А ако се държиш по човешки, той започва да ти се подиграва.Помежду си българите се подиграват един на друг.И за най-умен се смята този, който се подиграва най-добре.Къде са благородството, чувствителността, деликатността?
121
1
 
12
 
! Отговори
До 131 преди 11 години
Всяко стато си има ***, а *** е само от *** ... и затова и така смърдят. Или ще кажеш, че са еко настроени и просто пестят водата на планетата ?
120
2
 
13
 
! Отговори
до 126 преди 11 години
*** на законна работа никога няма да се хване.На него в кръвта му е да открадне нещо,за това и всеки работодател ги избягва.защо им е ял попарата.Ако един българин ще свърши работата за 50лв,*** ще се навие и за 20лв.но тия 20лв.после ще ти излязат през носа.Не можеш да им махаш бараките,защото има една българска адвокатка,която постоянно съди България и печели дела в полза на ***.Колкото и да ни е иска света не позволява насилствен труд.Проблема с тях никога няма да бъде решен.
119
0
 
3
 
! Отговори
асд преди 11 години
До до 119Ти гледаш ли изобщо какво съм написал?Къде съм писал за такъв изобщо за такъв закон? Просто ако се образова българинът, ако започнат да ни управляват ЧЕСТНИ и ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ, държавата ще стане НОРМАЛНА като всяка една останала, образованите ще работят по специалността си, неуките ще вършат по-нископлатената работа.Кой за какви закони ти говори не разбрах, май твойта диплома е купувана? защото мен учителите ме учеха на равенство, честност и разбиране, а ти даже не четеш внимателно.
118
1
 
2
 
! Отговори
До 126 преди 11 години
Прочети 130 и ще ти стане ясно, освен това през тези времена тихо изчезваха нейде и никой никога не ги виждаше повече. Говоря за *** престъпници ... преди '89-та.
117
0
 
5
 
! Отговори
до 130 преди 11 години
досега съм нападана и обирана два пъти от българи- наркомани. После се оказа, че на едното момче майка му е шефка на ДСК , а баща му следовател в 5 РПУ
116
1
 
7
 
! Отговори
До 127 преди 11 години
Не разбираш защо ги нападаме, защото теб не са те нападали. Очевидно е. Като те "отупат" два три пъти и то САМО ЗАРАДИ ЦВЕТА НА КОЖАТА ТИ тогава се изказвай. Не че няма логика в това което казваш, но *** разбира само от бой. И само боя го държи на разстояние от това за което ти си се трудил с десетилетия. На времето поне минаваха през Строителни войски и излизаха с някакви трудови навици и професия. А сега ? Дрога, кражби, проституция, разнасяне на зарази ...
115
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
- "Тате, какво е демокрация?"- "Демокрация моето момче е, когато всички работят, а ние живеем на техен гръб!"- "А това не ги ли дразни?"- "Дразни ги, но тогава вече е дискриминация!""Не можеш да помогнеш на някой, който сам не иска да си помогне"

Спонсорирани публикации