"Пишете, че сме цигани, но не крадци"

Репортаж на френския в. "Фигаро" от "Столипиново"
Обновена: 24 авг 2012 14:48 | 24 авг 2012 12:30, Елка Василева
258
"Пишете, че сме цигани, но не крадци"
"Мизерията е пълна". Снимка: архив, Булфото

Не пишете, че сме роми, защото пак ще ни бъркат с румънците. Пишете, че сме цигани, но не крадци, нито използвачи, казва пред журналист от френския в."Фигаро" жител на пловдивския квартал "Столипиново" в репортаж на вестника за района, населен с 50 000 души, "ползващ се с тъжната привилегия да бъде смятан за най-голямото гето на Балканите".

Разговарям с "французите" на Столипиново, отбелязва авторът. Най-младият от тях - 27-годишен боксьор, който е нещо като талисман на групата - дори носи върху изваяния си торс тениска на френски отбор.

Всяка година тези хора сноват между Парижка област и своята махала. От езика на Молиер знаят само думи, необходими да преживяват: "работодател", "ям", "обект" и т.н. Това лято обаче се разколебали да пътуват. Като видяхме ромите по телевизията, си казахме: "Край, пак се започва, отново всички ще ни сочат с пръст, казва нервно най-възрастният в групата – 33-годишният Иван - и добавя: "Единственото, което искаме, е да спечелим някое и друго евро".

Още по темата

В Столипиново безработицата граничи със 100 процента. "Общо взето заедно с проститутките ние сме единствените, които бачкат", отбелязват "французите". Всички те посрещнали с облекчение най-новите вести от Париж.

Благодарение на нас всички българи ще могат да работят свободно във Франция, казва Антон. Това се нарича парадокс, подсказва му Васил.

Тези млади цигани са родени и израсли в Столипиново. На края на Пловдив кварталът се простира до бреговете на река Марица, вдъхновила песен на Силви Вартан. Жителите му се тъпчат в мръсни блокове, обитавани при комунизма от военни, и в къщи с най-различни размери - от колиби до мраморни вили, изникнали като гъби след падането на режима. Малцина имат течаща вода и електричество, пише авторът на статията. Това не е нито зона на беззаконие, нито разбойническо свърталище, но жителите на града избягват да минават оттам, особено нощем. "Това е пловдивският Бронкс", посочват таксиметровите шофьори, разказвайки ужасяващи истории за складове, пълни с наркотици, за проституция в големи мащаби и престъпници на свобода.

Главният ни порок е, че сме бедни, много бедни. А също, че сме различни. Накратко - идеална изкупителна жертва, казва 32-годишният Сашо Юруков, който работи като социален посредник в асоциация "Евророма". Вчера отказаха да ме пуснат в басейн от другата страна на булеварда - само заради цвета на кожата ми. Как наричате вие това? - възмущава се той. Като тръгнем да си търсим работа, ни казват, че мястото току-що било попълнено. Ако споменеш Столипиново в автобиографията си, тя отива направо на боклука, казва негов колега.

Мизерията е тук и тя е пълна, точно зад панелните ни стени, казва 30-годишна Кристина Сотирова, която се занимава със семейно планиране. Тя е единствената българка, която работи тук. Казва, че идва "от света на белите" и че върши тази работа по убеждение и призвание. За повечето ми сънародници ромите остават хора второ качество, а всъщност техните проблеми произтичат от проблемите на цялото българско общество, казва Кристина.

Сашо напомня, че тя има шанса да й се плаща директно по европейска програма за развитие, докато самият той от месеци не е виждал фиш за заплата. Юруков подозира началниците си, включително роми, че си живеят добре благодарение на парите от тези субсидии - чувство, която голяма част от сънародниците му споделят. Мога да лепя тапети, да редя плочки. Занимавам се и с дърводелска работа. Сети се за мен като се върнеш в Париж, казва той на журналиста, придружавайки го до границите на Столипиново, откъдето започва "светът на белите".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
4
 
! Отговори
асд преди 11 години
до 122Благодаря за подкрепата, рано или късно населението ще си отвори очите, но кога ще е незнам... Далече сме от демокрацията и запада, даже и до изтока не сме близко вече... Защо преди 89та година проблеми с малцинствата не е имало?
113
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изобщо не разбирам, защо нападате ***- те ли са виновни или мръсните политици, които правят всичко това? И те искат работа и сигурност, защото това са хора като нас, а че политическата класа ги глези и им позволява неща, които на нас не, защо нападате ***? Това е целта- разделяй и владей- българи срещу ***, българи срещу турци- истината е , че са граждани на РБългария. Ако имат привилегии, властта им ги е дала
112
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 години
119 - всъщност е точно така. Нужен е закон, според който всякакви незаконни гета и катуни да бъдат разрушени, а обитателите им - вкарани в трудови лагери и наказани с принудителен труд, за да си покриват издръжката - храната, покривът над главата, консумативите, здравеопазването и образованието на ***. Който откаже да работи, дават му се само по 100 грама хляб на ден и 0.5 литра вода - докато се разработи или пукне. Това е, друга управия няма.
111
0
 
4
 
! Отговори
кунг.фу паяк преди 11 години
Нищо не е разбрал французинът, *** си казват, че не са роми, той пак ги нарича "роми" до края на статията.
110
1
 
4
 
! Отговори
Дуру-Дуру преди 11 години
И за *** не стават, *** освен ако не се добавия по някой друг македонец ... за пяна.
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vav slu4kata e vajno edno edinsveno ne6to 4e ot legalnata rabota 6tese vazpolvat balgarite koito pla4at tuka i revat 4e mi pla6tat toka -vodata -ikvo li ne ia siktir ve az sas moite pari si posre6tam nujdite danacite koito pla6tate stavat darjavni pari koito pretindira za drugo da varvi vav dana4noto da vidim kolko 6temu varnat. kakto pi6e edin drug vav tiq forumi-mestq go vav momenta
108
0
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
АСД до голяма степен е прав. Всички управляващи са основни виновници за проблемите на и с ***. Нямало работа...ами не е вярно! Работа колкото искаш в земеделието. Нито образование се иска нито нищо - само труд. Но ние какво правим - даваме им помощи без да работят...+ помощи за деца без да работят и без да ги учат е как няма да имат по 20 деца. Политиката е ***! Никой не разследва къде отиват парите за интеграция защото ще стигне до Рашкови, Кънчеви и пр. От къде после евтини гласове?!
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Във всички страни малцинствата се подпомагат за сметка на мнозинството, за да може да се руши държавата.Рушат националните устои.Всичко трябва да стане един буламач.Да се обезличи и да се обезсмисли.
106
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** са артистични натури, липсва им образование обаче.
105
0
 
5
 
! Отговори
до 117 преди 11 години
Според теб онези 240 трябва да направят някакъв закон,ама такъв,че всички да имат работа,а по-образованите високоплатена такава.Как изобщо са ти позволили да завършиш основно образоване.
104
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** не крадат,те само си взимат.
103
3
 
1
 
! Отговори
асд преди 11 години
До българинИ пак ще ви кажа, не само на теб... Виновни са хората които го позволяват това нещо, ей онез 240 които си гласуват всеки ден промени в законодателството в тяхна изгода, а не ***...Ако нашите мили власти си оправят бакиите и харабия да спрат да крадат и да точат държавата, да не крадат, ние ще бачкаме добре заплатени работи, а тези позиции които са нежелани за нас, ще се работят познай от кого, ама не вие си знаете да хулите и тва е.
102
0
 
1
 
! Отговори
До 91 преди 11 години
Бай ***....след като не отиват 10-12 млрд за тях...
101
2
 
13
 
! Отговори
ТТ преди 11 години
И защо не се позаинтересува малко тоя *** и не каже истината на всички - че това са техните *** изгонени от запада през 2-рата световна война. Столипиново е създаден 1933 година от емигрирали *** от запада когато Хитлер ги е гонил. Ама за какво ги е гонил ами не е ги правил *** всичките. Аман от поръчкови *** - ***.
100
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До gogogoМоже и да съм расист , но не обичам да ме крадат,да рушат това,което е построено с част от моите пари,да храня и издържам постоянно безработни , социално слаби,самотни майки с 5-6 деца,неплащащи данъци, ток , вода ***, които за сметка на това са вагли,нахални и викащи само дай !
99
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БългаринБрато, малцинството е работна ръка, само че в тая *** държава е пълно с *** които ги управляват мутри пълнещи си джобовете, и не разбрах *** във какво имане и разкош живеят, че пръскат пари по тях, ако парите бяха харчени по тях те щяха да се возят в мерцедеси, а не боковци,дянковци,и секви други *** които продължават да ви лъжат. Извинявай ако съм те обидил, но лично аз не толерирам никакъв вид расизъм, така съм научен!
98
0
 
3
 
! Отговори
до 97 преди 11 години
Петър от Берковица беше с очила с диоптри. И поддържаше тракторите и техниката на някакъв гръцки земеделец .
97
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Впрочем имаше един начин да са ни от полза. Навремето, заради казусът с медицинските сестри, трябваше да обявим война на Кадафи, да натоварим сичкото *** на корабите и да ги пратим да дебаркират на либийският бряг. Или смрадливата орда щеше да превземе Либия и петролните и залежи и ние щяхме да ги оставим там, или либийците щяха да ги изтрепят - какъвто и да беше резултатът, все щеше да е положителен. ;)))
96
0
 
10
 
! Отговори
ТТ преди 11 години
Айде сега тоя *** ****ерас френски отива в "европата" и почва да манипулира общественото мнение на другите френски ****ераси че видиш ли не сме ги били интегрирали и те бягали. А защо тоя *** не ги пита що имат по 100000000000000000000000000000000000000000000 деца като били много бедни.
95
1
 
2
 
! Отговори
Образован преди 11 години
Е оня с кафявото кожено яке и каскета е завършил КСТ в МЕИ Варна.А тоя срещу него с анцунг адидас е завършил международно право в Париж.

Спонсорирани публикации