Цените и доходите - вечните заподозрени в предизборния дебат

Политиците отрано и очаквано задълбаха в любимите си предизборни теми
27 авг 2012 16:11, Миглена Иванова
146
Цените и доходите - вечните заподозрени в предизборния дебат
Замразяването на цените поставя в по-изгодна ситуация големите вериги. Снимка: Kaufland

Въпреки че парламентарният вот е чак догодина, в последните месеци силно замириса на избори. Икономиката все още е скована в криза, но това не пречи на правителството рязко да смекчи тона и да заговори (както винаги се случва преди избори, без значение от цвета на властта и икономическата обстановка) за доходите, цените и инструментите за въздействие върху тях.

Тази година темата няма как да не е номер 1, след като цените на храните достигнаха рекорди заради сушата, която унищожи известна част от световната зърнена реколта, а цените на горивата в България са по-високи при цена на петрола от около 120 долара за барел, отколкото бяха при цена на петрола от 150 долара за барел.

Инструментите за увеличение на доходите, които и това правителство прилага предизборно, са до болка познати – увеличение на минималната работна заплата, на пенсиите и на осигурителните прагове, като погрешно се пренася въздействието им върху частния сектор.

Инструментите за понижение на цените, с които кабинетът се похвали, са административно наложена „промоция“ в няколко големи хранителни вериги, както и намеци на отделни министри за възможно налагане на таван на цените на определени стоки, диференциране на ДДС поне върху лекарствата и понижаване на акциза върху горивата.

Не изглеждаше обаче някой от министрите да си дава сметка какъв е реалният ефект от играта им на демагогия – картел под държавна егида, изземване на още пари от бизнеса и никакъв реален положителен ефект за хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


146
Още по темата: цени на храни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде тия смеги чували много пъти !!! Никой не ви вярва господа политици !!! Вярвам само на терминал 2!!! Хайде със здраве!!
106
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другари, и аз като вас мислех, че БСП защитава работниците и мисли за благото на родината, но гладната 97ма ми отвори очите - това не са социалисти, а псево социалисти. Това е една вредна партия- ***. Всяко нейно управление завършва с крах. Стига с тази праволиенйност.
105
2
 
5
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
До всички защитаващи ГЕРБ и другите БСП! Всички знаем България е в тотална криза, големците горе не искат даже да си признаят, че сме пред Фалит а той си е на прага, за това са повишенията на цените да се закърпи бюджета чрез ДДС! Да но пари няма в обръщение, като нямаш в джоба какво да харчиш, семки и бомбонки ли? ГЕРБ докара държавата до Фалит, айде до прага да е! От друга страна БСП не иска да се хваща на хорото в това състояние в което е държавата, така е БСП не иска да управлява в момента!
104
2
 
6
 
! Отговори
пъпеш преди 11 години
Бостана е обран,опоскан.Останала е само шумата която ни предлагат за самозадоволяването на насъщния ни.Шумкари управляващи,шумкарите от БКП/БСП/са алтернатива?Оказа се че герберите не стават за храна.ГЕРБЕРА Е ЗА ВЕНЕЦ НА ГРОБА НА ГЕРБ!!!
103
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП Е НЕ САМО СПИН ЗАРАЗНА НО И ПСИХИАТРИЧНО ОПАСНА. СТАРИТЕ МУЦУНИ В БСП ЗАРАДИ ГУЗНА СЪВЕСТ-ДОНОСНИЧЕСТВО И УБИЙСТВА ЗАРАЗИХА И ДЕЦАТА СИ И ВНУЦИТЕ СИ. ВЕРНИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА ПАВЛИК МОРОЗОВ-ГЕРОЙ НА СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ ЗА ТОВА ЧЕ ПРЕДАЛ МАЙКА СИ И БАЩА СИ И ТЕ БИЛИ ОБЕСЕНИ!!!!!!!!!!!!!!
102
3
 
17
 
! Отговори
до 132 преди 11 години
Напротив на гербер да обясняваш икономика и доходи все едно си губиш времето. Нищо не разбират от живота на българите.
101
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На социалист да обясняваш икономика все едно магаре да учи математика
100
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То на социалист да обясняваш е трудно. След като всички фирми и физически лица са се налапали с дългове как очаквате икономиката да върви? Този имотен балон дето се спука по кое време се наду? Тези 23 млрд дългове как се връщат? Като начислиш ДДС на тези пари е нормално да ти намалее държавния дъл с 4-5 млрд. Ама кой вртща дълговете сега?
99
2
 
8
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
Вземи най после да правиш разлика между държавен дълг и задлъжнялост на български фирми и клонове на банки към чуждестранните им филиали. Инвестициите в България по това време - всички са под формата на кредити, но към държавата и съответно не държавата ще ги връща. Само че това за да става тогава, а не сега - е имало адекватна политика от страна на държавата, за разлика от сега - когато инвеститори като Сименс и Либхер бягат от България. А сети се защо!
98
1
 
7
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
Ти правиш ли разлика между външен и държавен дълг ??? или така си плещиш като "топ финансиста"
97
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 122Яворе ти ли си ?? комуноидна *** ....стана 18.00 марш към кофите бедняко , да събереш вечеря за младежката организация :D :D
96
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко е ясно - цените НАГОРЕ, а за повече от половината българи, доходи НИКАКВИ!
95
18
 
2
 
! Отговори
do 122 преди 11 години
погледни външния дълг при тройната коалиция как се е удвоил. То с кредит и баба знае
94
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
при троината коалиция имаше и пари и работа а при асвалтния магнат няма нищо /
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще се появи Дянков да ни убеждава че инфлацията е само 1,5 %, даже според него и толкова няма
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 108 Добави и партизански внучки, стипендианти на фондация Л.Ж (редовите деца дори не знаеха че има такава фондация, та какво остава през 1987ма да получиш стипендия а следване в САЩ), вклюва Лъчо Мозъка, включва и Гошко Харизанов - човека осъден за кражби и назначен за директор на ключово държавно предприятие без да има необходимото образование. Включва и кметове които са лъгали че имат висше образУвание, дори плашеха със съд за клевета тези които ги разкриха...
91
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СПИН ТРЕСЕ СТОЛЕТНИЦАТА.СЕГА ЧАКАМЕ САМО ЧУМАТА ДА Я ТРЪШНЕ И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД.
90
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по-тъпо,по-неадекватно,по-комплексаро-самохвалско и демагогско-лицемерно правителство не сме имали.кажете,какво направиха за противодействие на кризата,освен стягане на коланите /той дянков явно това може/,пълно послушание на брюксел,докато народа загива,някакви детски изпълнения от с привкус на ранен социализъм...вътрешна политика-ГОЛЯААМА НУЛА.външна политика? - осрахме се отвсякъде.ами като ни тикат в шамарите американо-еврео-западно европейски ментори.ОСРАХМЕ СЕ И ТО ТЕНДЕНЦИОЗНО!!!....
89
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес спинозните много слабо ревете,бе?Що,така?хахаха
88
0
 
8
 
! Отговори
антрополога преди 11 години
овца трябва на герба не лъв/не семе народ а *** П.Славеиков-1875