Възможно ли е? В населените места с 30, вместо с 50 км/ч

Нова наредба ще намалява пътнотранспортните произшествия
30 авг 2012 21:00,
551
Възможно ли е? В населените места с 30, вместо с 50 км/ч
С новата наредба трябва да се намалят ПТП-тата. Снимка Булфото

С нова наредба държавата ще се опита да намали броят и тежестта на пътнотранспортните произшествия, а скоростта в населените места да падне от 50 до 30 километра в час.

Тя се изработва съвместно от експерти на МВР и строителното министерство.

До средата на 2013 година трябва да се премахнат всички неравности, известни като "легнали полицаи", които не могат да се приведат в състояние, изисквано от нова наредба, съобщиха за БТА експерти по безопасността на движението, участвали в подготовката на разпоредбите.

"Легнали полицаи" няма да се поставят върху платна с разрешена скорост от 60 до 90 километра в час.

Специалисти обърнаха внимание, че в посочените изисквания на наредбата има противоречие с изискванията за достъпна среда.

Според новата наредба при направата на повдигнати пешеходни пътеки от двете им страни ще има по 45-сантиметрово скосяване към бордюра, което от своя страна ще е допълнително затруднение за преминаващите детски колички и колички на хора с увреждания, ако и тротоарите не са скосени към пътното платно.

Изпъкналите изкуствени напречни неравности трябва да са с височина 7,5 сантиметра, а ширината им - над 4 метра.

Елементите за подобряване на безопасността на движението могат да се монтират, когато улицата преминава покрай  входове на училища, детски ясли и градини, детски и спортни площадки, здравни и културни заведения, големи търговски обекти и други обекти за масово събиране на хора, на пешеходни пътеки, използвани от деца и от хора с увреждания, на входовете и изходите на обособени и сигнализирани жилищни зони, паркинги и гаражи, както и на участъци от улицата с концентрация на ПТП.

Предвидено е поставянето на напречни пътни маркировки за ограничаване на скоростта, които да се използват при кръстовища и железопътни прелези. Напречните "шумни" линии ще подсказват за приближаването на обекта, заради който са доставени и за изискваното намаляване на скоростта.

Напречната оптична пътна маркировка ще е разположена в края или в средата на лентите за движение, като ще става по-гъста съобразно изискването за намаляване на скоростта.

Освен всички прилагани у нас до момента мерки за безопасност на движението, наредбата предвижда и изграждането на повдигнати кръстовища, които са по-популярни в Западна Европа.

Изискването е пешеходната пътека през такива кръстовища да е изработена от цветни паважни или бетонни блокчета, а вътрешната част - от асфалт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


551
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
428
0
 
3
 
! Отговори
ггг преди 11 години
Възможно е, бе, а най- добре е от догодина- пеша.
427
0
 
1
 
! Отговори
Update преди 11 години
v demokratichnite visokorazviti darjavi po kmetstva ot vsyako selo,grad si opredelyat s referendumi v koi zoni s kakva skorost da se dvijat - spored nujdite im. imat daje i znak za 20 km v jilistni zoni s mnogo peshehodtzi , malki detza. glas naroden - glas boji. imat daje zoni s zadaljitelna upotreba samo na elektromobili, za da si pazyat vazduha chist za mestnite hora i za turistite si. az v sofia ne otivam, poneje e mnogo mrasen vazduha.
426
0
 
1
 
! Отговори
3432 преди 11 години
DA PO DOBRE S NISKA SKOROST V NASELENITE MESTA ZA DA SE IZBEGNAT NEPREKASNATITE KATASTROFI I GAZENETO NA HORATAV GRADOVETE!!!!
425
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Либен преди 11 години
8037 души жетви на пътя за 2011/ 657 -мъртви, 1421 - I-ва група инвалидицация, 1300- II ра и III група инвалидизация и трайна неработоспособност с право на придружители, т.е. живи трупове който са в много по-голяма тежест и от пенсионерите / Около 3300 човека на година са жертвите на пътя. Колеги, имаме ситуация на война с бойно поле, наречено асвалт.
424
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Либен преди 11 години
За този просД народ, който не можа да спре да се убива на пътя, едно магаре и самар ...15 км/ч
423
0
 
2
 
! Отговори
email преди 11 години
Защо да не е възможно, аз и без друго в населено място си карам с 30 и хич не ми пука за останалите *** на пътя които все бързат за някъде, а най-вече за оня свят.
422
1
 
2
 
! Отговори
Христо преди 11 години
И с 30 и с 50 клм/ч кола може да убие човек при фронтален сблъсък. Важна е реакцията и възпитанието на този, който стои зад волана. Както и контрола над водачите. Добрият водач и при разрешена скорост от 90 клм/ч, намаля на 30, ако види деца край пътя. Не може човек, не познаващ азбуката да напише роман. Българските водачи не познават закона и не го спазват. КАТ трябва да са в населените места, където се извършват 60% от нарушенията. А не на места с безсмислени ограничения на скоростта.
421
0
 
4
 
! Отговори
убавец преди 11 години
За реване пред компютъра не се изисква нищо, но да излезеш на улицата си иска г*з. От 3 г. слушам как някой щял да излезе, щял това , щял онова , ама нищо не става. И за това държавата е виновна. Ако всички карахме по правилника за движение по пътищата никой нощо нямаше да сваля или дига, но понеже сме големи убавци и всеки си кара както иска за това са тези ограничения. Нека някой обясни на родителите на загиналите на пепшеходни пътеки , че скороста е ниска.
420
2
 
7
 
! Отговори
шЕфьор преди 11 години
***! Съвсем се оляхте! Сетих се за едни полицаи в Сърбия. Бяха обърнали едно кръстовище в касичка...През деня си е нормално, но по късните доби преди него следваха знаци 40, 20, 10, 5 и накрая 1 /един/. И спираха всичко що минава, че такава скорост не е възможно да не нарушиш. Тръгвахме си срещу 20 евро....И тук май Цветанов, Дянков и *** от тази влас искат да направят държавни касички на ченгетата.
419
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Простотията на Боко е безгранична....
418
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е това вече мина всички граници и как я мислят тия хора да я каряме до кога ще продължават да си правят експерименти с народа направо се чудя и се мая що за търпелив народ сме
417
4
 
18
 
! Отговори
поредната дивотия преди 11 години
имам предложение ... не да се кара кола ....да се бута .....!?!!!!така няма да пречим на *** с каруците ,а куките няма да могат да ни цакат
416
0
 
5
 
! Отговори
Tutkov преди 11 години
vsichko e vazmojno, ama koi ste go napravi barzo, energichno, efektivno, chisto i s dobar kontrol, ta da se radvat horata ot bg narod i turistite?
415
1
 
16
 
! Отговори
Няма значение преди 11 години
Валентин Златев и приятели печелят от тази скорост и от късите светлини.Обикновения човечец-кучета го яли!Това е!
414
1
 
16
 
! Отговори
ДО 525 преди 11 години
Да ама Дянков вече си представя колко парички от глоби ще гушне в повече, и колко парички от трилевовия литър като ДДС и акциз от преразхода на автомобилите ни ще налапа.ДОКАТО ИМ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА НИ ГЪБАРКАТ...ТАКА ЩЕ Е!Утре очаквайте нова ГЕРБерска идея-за всеки поданик на мутренството дихателен апарат с дебитомер за вдишания и издишан въздух свързан към НАП в реално време.
413
2
 
10
 
! Отговори
дядо преди 11 години
Представете си какви задръствания ще има,като сега при 50км.вчас хората чакат с часове.А на кръстовищата стоят Бойко и Цецко и раздават противогази
412
2
 
24
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
*** ЕКСПЕРИМЕНТИ, НА *** УПРАВНИЦИ, ИЗБРАНИ ОТ *** ИЗБИРАТЕЛИ.
411
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако бяхме народ, а не стадо отдавна да сме по улиците с тоягите.Представяте ли си Борисов, Дянков и Цветанов управници в Сърбия или Гърция.Жална им майка!
410
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Баси, те децата ша ни изпреварват с колелетата бе!
409
1
 
17
 
! Отговори
don преди 11 години
*** ПО ТОЗИ НАЧИН СИ ВДИГА РАЗХОДА НА ГОРИВО НА АВТОМОБИЛИТЕНЕКА ДА Я НАПРАВЯТ 10 КМДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ РЕКИТЬОРИТЕ ОТ КАТ И ОСОБЕНО ВСИКИ НОВ *** НАЧАЛНИКБОКЛУЦИ