Възможно ли е? В населените места с 30, вместо с 50 км/ч

Нова наредба ще намалява пътнотранспортните произшествия
30 авг 2012 21:00,
551
Възможно ли е? В населените места с 30, вместо с 50 км/ч
С новата наредба трябва да се намалят ПТП-тата. Снимка Булфото

С нова наредба държавата ще се опита да намали броят и тежестта на пътнотранспортните произшествия, а скоростта в населените места да падне от 50 до 30 километра в час.

Тя се изработва съвместно от експерти на МВР и строителното министерство.

До средата на 2013 година трябва да се премахнат всички неравности, известни като "легнали полицаи", които не могат да се приведат в състояние, изисквано от нова наредба, съобщиха за БТА експерти по безопасността на движението, участвали в подготовката на разпоредбите.

"Легнали полицаи" няма да се поставят върху платна с разрешена скорост от 60 до 90 километра в час.

Специалисти обърнаха внимание, че в посочените изисквания на наредбата има противоречие с изискванията за достъпна среда.

Според новата наредба при направата на повдигнати пешеходни пътеки от двете им страни ще има по 45-сантиметрово скосяване към бордюра, което от своя страна ще е допълнително затруднение за преминаващите детски колички и колички на хора с увреждания, ако и тротоарите не са скосени към пътното платно.

Изпъкналите изкуствени напречни неравности трябва да са с височина 7,5 сантиметра, а ширината им - над 4 метра.

Елементите за подобряване на безопасността на движението могат да се монтират, когато улицата преминава покрай  входове на училища, детски ясли и градини, детски и спортни площадки, здравни и културни заведения, големи търговски обекти и други обекти за масово събиране на хора, на пешеходни пътеки, използвани от деца и от хора с увреждания, на входовете и изходите на обособени и сигнализирани жилищни зони, паркинги и гаражи, както и на участъци от улицата с концентрация на ПТП.

Предвидено е поставянето на напречни пътни маркировки за ограничаване на скоростта, които да се използват при кръстовища и железопътни прелези. Напречните "шумни" линии ще подсказват за приближаването на обекта, заради който са доставени и за изискваното намаляване на скоростта.

Напречната оптична пътна маркировка ще е разположена в края или в средата на лентите за движение, като ще става по-гъста съобразно изискването за намаляване на скоростта.

Освен всички прилагани у нас до момента мерки за безопасност на движението, наредбата предвижда и изграждането на повдигнати кръстовища, които са по-популярни в Западна Европа.

Изискването е пешеходната пътека през такива кръстовища да е изработена от цветни паважни или бетонни блокчета, а вътрешната част - от асфалт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


551
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
1
 
13
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Аз предлагам автомобилите да се бутат през населените места !!!
367
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
карайте само по магистралите като не ви харесва в населените места, бързаме да ги довършим че и тях да вземем на концесия:)))))))))))))
366
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да забранят колите. По лесно е
365
0
 
12
 
! Отговори
страхотна преди 11 години
А сега като е с 50, а джипарите си карат със 100 - какво се случва?? А, ясно - все пак трябват пари от глоби и е ред да глобим бедните с таратайките ....
364
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да..как няма да го решат...нали трябва да плащаме повече за гориво......Катастрофите не стават с тези, които карат с 50...а с тези които не спазват това ограничение....(Те няма да спазват и 30км-вото). Чужденците ще ни спукат от майтапи.
363
0
 
12
 
! Отговори
---- преди 11 години
ррадарите засичат ли с каква скорост се движат черничките братя с каруците? та те и да ги засекат на тях никога няма да наложат санкции както и за всичките им действия. оооох колко кебапчета ги очакват след година.....
362
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
за да сте сигурни чи няма да бъдете санкционирани от органите на КАТ карате след една каруца натоварена с тъмничките избиратели на герб и няма да имате проблеми:))))))))
361
0
 
16
 
! Отговори
:/ преди 11 години
с до 32 км/ч си карам колелото, леле вече могат да ме глобят
360
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
бокоооо да ни забравиш да допълниш в наредбата и чистачките да работят на пълни обороти и в слънчево време, нон стоп - така ще спечелиш повече
359
1
 
21
 
! Отговори
kotarak преди 11 години
След 2-рия мандат на ГЕРБ: Градско само на 1-ва скорост, 10 км./ч, всички пешеходци с жълти светлоотразителни жилетки и каски. До 18 г. да няма пешеходци без възрастен придружител.
358
0
 
22
 
! Отговори
ЦК НА ГЕРБ преди 11 години
Направо да спрем да се движим ли ? Или ако искате да почнем да ви носим на ръце вместо да се возите ? Вашите кордони ще хвърчат с пуснати сирени а другите да карат с 30 и да скачат като *** по легналите полицаи..все едно са ни малко дупките че и бабуни да слагате...*** ***
357
0
 
12
 
! Отговори
б б преди 11 години
ПРАСЕТАТА ОТ НС И ТЕ ЛИ ЩЕ КАРАТ С 30 КМ ???.
356
0
 
12
 
! Отговори
NM преди 11 години
За три години толкова малоумия направиха тези неграмотници, че ако кандидатстват в Гинес може да попълнят бюджета, въпреки че и тях ще асфалтират докато народа гладува, боледува и мизерства.
355
1
 
16
 
! Отговори
KOKO преди 11 години
*** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Нямат ли си п*шки да си играят, а само седят и ръсят простотии?
354
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Вместо 30 км направете максималната скорост 10 км,ч. Така ще печелите повече от петролните компании и знаем чия собственост са те
353
1
 
16
 
! Отговори
koko преди 11 години
E*ти - ако и това го приемат -- яхвам колелото, то с друго не можеш да караш до 30км/ч . Тия са *** - какво ще спрат ?
352
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я кажете кои са тия "експерти от МВР" дето работят по тази простотия. Да не е пак оня нещастен шеф на КАТ, дето през 2-3 дни го хапе мухата? Чета и не вярвам на ушите си - 30км/ч в населените места.Що не вземе да се пробва да покара с 30км/ч ***, предложил тази "гениална" идея?
351
1
 
24
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
Чета глупостите на някои лоялни на законите "ГРАЖДАНИ'' и се чудя, ако работата им е такава,чеда кръстосват цял ден София с макс. скорост 40 км/ч.Това значи да караш цял ден на 1 и 2 скорост със средна такава -10 км/ч.В цял свят се мъчат да повишат пропусквателните възможности на улиците с подобряване на настилки,съоръжения,организация на потоците и т.н. а в БГ милиционерите си знаят само да ограничават скоростта.Но, в БГ днес е това: МУТРИ,МИЛИЦИОНЕРИ И ПРОСТОТИЯ!
350
1
 
10
 
! Отговори
sss преди 11 години
Да, това е да не се напуква новият асфалт, който има за основа не пясък и чакъл, а вулканична пепел. Даже не 30, а 3км/ч трябва да е ограничението.
349
10
 
6
 
! Отговори
Даси преди 11 години
Това очевидно е начин да се спазва сегашното ограничение защото при 50 се кара с 60-70. Значи при 30 ще бъде реално 40-50.