Цачева е против да се мести паметникът на Цар Освободител

Тя не е привърженик на подмяна на какъвто и да е паметник
Обновена: 7 сеп 2012 19:45 | 7 сеп 2012 19:45, Елка Василева
318
Цачева е против да се мести паметникът на Цар Освободител
Председателят на Народното събрание Цачева е против идеята за преместване на паметника на Цар Освободител. Снимка: БТА

Председателят на парламента Цецка Цачева се обяви против идеята на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев за преместване на паметника на Цар Освободител.

Цачева заяви за БТА, че не е привърженик на каквато и да е подмяна на какъвто и да е паметник с оглед на историческия момент, на отдалечеността от конкретни исторически факти.

По думите й обективно паметникът на Цар Освободител има място на централен софийски площад.

Още по темата

След като нашите предци са избрали това място, би било скандално да се поставя въпросът за неговото преместване, допълни Цачева.

Депутатът Лъчезар Тошев предложи на паметникът на Цар Освободител да се премести с нужното уважение на друго централно място в столицата, а точно срещу Народното събрание да се постави паметник на хан Аспарух.

В мотивите на народния представител се казва, че преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности. Това според Тошев създава впечатлението, че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
6
 
! Отговори
Достойнство трябва! преди 11 години
То бива тъпотия, бива, ама пък чак толкова! Най-големите и силни държави в света внимават как се държат с Русия, наблюдават реакциите й и се съобразяват с тях, само ние, които без намесата й още щяхме да сме под турско робство, защото коя от западните държави ни помогна тогава, правим глупост след глупост. Уважение към направеното добро и достойнство в политиката, това трябва да ни ръководи, ако искаме да ни уважават. А не да сме като ветропоказатели: днес едни "братя", утре -други!
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каквато и да е била историята и каквито и да са били целите, истината е че Русия ни е освободил и то с цената на хиляди жертви. Иначе още 500 годи феса и фереджето. Но ако са знаели какво неблагодарно племе е , навярно не си е заслужавало.
94
0
 
5
 
! Отговори
Rad преди 11 години
Ами ако не е била тая робска психика, и да се чака наготово освобождението, нямаше сега да е това положението.
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това бугаристанеца е най-неблагодарното същество, няма дори и уважение към историята си.
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народ, който не е извоювал сам свободата си, а винаги е чакал наготово, никога няма да я оцени и ще си остане вечен роб.
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 135/ Ако не е бил дето ти Иван и до днес днешен щеше да си клатиш феса и да се навеждаш на турския султан. ***
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неизтребима ли е простотията ни? Стига скудоумия, политически спекулации, липса на елементарна интелигентност, стига унищожаване на паметници, които имат своето значение във визията на столицата и историята ни! "Умници" като въпросния господин, добрал се до депутатските банки, и спекулиращ с позицията си, трябва да се поставят на подходящото място, т.е. да се изпратят бързо на изходната им позиция!
89
3
 
2
 
! Отговори
бб преди 11 години
Няма по нихилстична държава от Бъллгария. Не може най големите паметници в София и Пловдив да са на сталинистката комунистическа= фашистка съветска армия с която памощ бяха убити без съд и пръсъда 30 000 невинни българи и на власт дойде измета на обществото . Това е ярка еманация на това че в България нищо не се е променило за 23 години, продължават да ни ръководят комунисти и деца на комунисти, за това сме троянски кон на Русия и най бедни в ЕС.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
що ве, да цвъкнат там една статуя на бат'бойков поза "мислител" а'ла роден и тогово, веждичката ше му го извае, колко му е
87
0
 
3
 
! Отговори
И К преди 11 години
До 123, Като Плевен е бил център на бранници и легионери защо сега имате толкова много *** и ще сте център на катуни?Ще ти отговоря защото вашити дядовци не са писали а са действали.
86
2
 
5
 
! Отговори
Алекс2 преди 11 години
Който ни освободи , той и ще ни зароби...казал го е Левски...ама кой го интересува . Сега ще се почне един велик спор, който ще прилича на това - колко дявола могат да се съберат на върха на една игла
85
0
 
16
 
! Отговори
Габи преди 11 години
Лъчо, не смесвайте Русия с диктатурата на ВКП(б) и правителствата на КПСС. Русия, а не Ленин, ни освободи от турско робство и даде 200 хил.жертви за свободата на България. Ако имате гузна съвест, проблемът си е ваш. Да ти припомня ли, когато Путин дойде на посещение в Бг, на Орлов мост стояха тридесетина от СДС и държаха плакати с надпис "Putin, go home", а не руското "Путин, убирайся прочь". А хората ви се смееха на простотията и слугинажа.
84
0
 
8
 
! Отговори
Жорж преди 11 години
Това изказване на депутата Лъчо (има още един Лъчо - Лъчо мозъка) Тошев е нагледен пример на скудоумието, в което са изпаднали остатъците от върхушката на СДС. А беше време, и то немного отдавна - преди 11 години, когато членската маса на СДС наброяваше над 100 хил. човека! Язък за синята идея...
83
2
 
5
 
! Отговори
Всичко се връща преди 11 години
И Цура не трябваше да се мести за четри-пет години от Плевен в София, ама ей на. Скоро ще трябва да я връщаме обратно.
82
3
 
6
 
! Отговори
Една преди 11 години
Хора! Паметника има нужда от ремонт!!! Свалят го, ремонтират го - Връщат Го! Толкова ли е трудно да се проумее?При това става с помощ, дарения и с българска намеса! Българин ще го ремонтира! Майната и на Цачева!
81
15
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
И аз съм против да се мести... - трябва да се разруши...
80
3
 
6
 
! Отговори
кака Здравка преди 11 години
Коя е тая Цачева ? Била председател на парламента ?!?!Някой чувал ли е за нея ?Защо я цитират ?
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лошото е че хората пишат тук и не излизат на протести ! И това е една голяма примка .... Няма го единството ..
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То простотията изби с поставяне на такъв въпрос въобще . Вместо да решават икономическите проблеми тепърва ще се разнася простотията
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво на Цецка, сините тотално го избиха на простотия, дори не знам откъде им хрумват подобни малоуми идеи