Купонът в Студентски град ще тече до 22 часа

Или в заведения, които са на повече от 100 м от общежитията
20 сеп 2012 18:49,
121
Купонът в Студентски град ще тече до 22 часа
Снимка: архив, Булфото

Заведенията в Студентския град няма да могат да работят след 22 часа. Това предвиждат приетите на първо четене поправки в Закона за висшето образование.

Забраната важи за нощните заведения, които се намират в имоти, държавна собственост, т.е. собственост на ВУЗ-овете.

Предложението за поправка в закона е на група народни представители, сред които са председателят на образователната комисия в парламента Огнян Стоичков и депутатите Ивелин Николов, Веселин Николов, Алиосман Имамов, Ивайло Тошев.

„Категорично се прие забраната заведенията, които са в имоти държавна собственост, да имат работно време до 22 часа”, обясни Огнян Стоичков.

Няма висше училище в Студентски град, което да не е отдало свое помещение за нощно заведение, допълни председателят на парламентарната образователна комисия.

Ако промените бъдат одобрени и при второто гласуване на закона, те ще влязат в сила след 6-месечен гратисен период.

Стоичков обясни, че промяната на правилника е направена, като законодателите са търсили баланс между държавата и частния интерес, така че заведенията да съкратят работното си време или да прекратят договорите с университетите, добави той.

Депутатът обясни, че е била направена справка с областния управител на София и ВУЗ-овете, която е показала, че голяма част от договорите за отдаване под наем изтичат в края на годината.

„По-голяма част от договорите - 85%, изтичат в края на тази година. Балансирали сме и този интерес. Да не се окаже, че сме подписали договор за 2 години и да не се окаже, че изведнъж законът ни накърнява нашата частна инициатива“, добави Стоичков.

Законът не забранява работата на нощните заведения, които се намират на територията на частни обекти.

Условието в този случай е дискотеката, попфолк клубът, казината и игралните зали да се намират поне на 100 метра от студентско общежитие.

По отношение на игралните зали и казина, които не отговарят на новите условия, е предвиден преходен период до изтичане на лиценза им, издаден от Държавната комисия по хазарта. Максималната продължителност на лиценза е пет години.

Между първо и второ четене ще има промени, но ПГ на ГЕРБ застава зад текстовете, обяви Румен Стоилов от управляващото мнозинство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
0
 
! Отговори
Глупости преди 11 години
До МарсипанИ убийството на Стоян Балтов ли?
105
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До МарсипанНаистина казал си го възможно най-точно, това е самата истина.
104
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката: Каймакът на българската интелектуална сила.Следващте пробиви в медицина, индустрия, физика и т.н. от тях ще дойдат.
103
2
 
5
 
! Отговори
Марсипан преди 11 години
100% от инциденти те случлили са се в студентски станаха в битови условия,общежития,пейки,градинки...тези заведения според мен дават сигурност.Трябва да се натегнат нещата по общежитияата,да има по голям контрол там. + тва 100% от работниците по тези места са студенти,които трябва да се издържат сами.Мисля че тези факти са достатъчни за да докажа че тоя закон е пълен шит!
102
1
 
1
 
! Отговори
Rock forever ! преди 11 години
До m Явно момичето не е било изкушено от дискотеките .
101
1
 
3
 
! Отговори
m преди 11 години
По темата мога да кажа, че посещаването на какъвто и да е бил вид нощни заведения е по желание на индивида и премахването или ограничаването на тези заведения не би отказало "купонджиите" да посещават търсените от тях заведения на други места в София. Другата алтернатива е "поркане" на домашна ракия в битова обстановка. За пример ще дам моя бивша колежка от университета, която за 4 години посети само веднъж дискотека в Студентски град, а през останалото време релаксираше и учеше в стаята си.
100
2
 
2
 
! Отговори
до Жужу преди 11 години
Ако *** ти и тато ти не беа дошли едно време от село, едва ли така щеше да говориш. Ама с мама кокошкарка и тате овчар, столичанин няма как да станеш. Ставаш столичен ***, от тия, дето и в провинцията ви се смеят ;)
99
1
 
5
 
! Отговори
дари преди 11 години
в студентски град дискотеките гъмжат от наркопласьори и *** очевидно на общината този бизнес и е много мил и драг щом кметицата заяви че няма да закрие дискотеките там щом студентите имат пари за дискотеки да си плащат наеми и консумативите не искам да ги издържам с моите данъци
98
4
 
4
 
! Отговори
иво преди 11 години
в холандия на територията на университета има само магазин за хранителни стоки с намаление за студентите стол и барчеза закуска което работи до 8 часа вечерта никакви дискотеки няма да се закрият всички дискотеки в студентски град
97
4
 
2
 
! Отговори
иво преди 11 години
студентски град беше необходим защото произвеждаше кадри за държавните предприятия сега няма държавни предприятия и съответно тези кадри не са нужни на държавата следователно трябва да се закрие и студентски град никъде по света го няма това нещо безплатно да живеят и данъкоплатнице да им плащат вода ток парно и квартира синът ми учи в холандия там има общежитие само в първи курс струва 500 евро колкото струва и частната квартира всички си плащат наемите като попчета
96
4
 
7
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
По-добре забраната да е само за студенти,но не знам как ще ги отсеят......всъщност,то *** от далеч се вижда!!!
95
4
 
2
 
! Отговори
kp преди 11 години
Evala 107!:)
94
21
 
6
 
! Отговори
Жужу преди 11 години
Ей чшшшшш алоуууу АМА Я БЪРЗО ДА СЕ ПРИБИРА КОЙ ОТКЪДЕ Е ДОШЪЛ БЕ !?!?!? КАКВИ СА ТЕЯ РАБОТИ....ИДВА МИ ОТ ЧИПРЪЧАНЕ И ИСКА ДА СТАВА ИКОНОМИСТ.....ИДВА МИ ОТ СЕЛСКАТА ФЕРМА ДЕТО ЦЯЛ ЖИВОТ Е ГЛЕДАЛ ЖИВОТНИ - ИСКА ДА СТАНЕ ИНЖ. ЕЕЕЕЕЕ НЕ СТАВА ТАКА....ПОСЛЕ ЗАЩО НЯМА СЕЛСКО СТОПАНСТВО И ЗЕМЕДЕЛИЕ..... АЙДЕ МОЛЯ ВИ СЕ ПОНЕ ТЕЗИ КОИТО СА ИЗРАСНАЛИ - ОСТАНЕТЕ СИ С ТОВА И НЕ ИДВАЙТЕ ПОВЕЧЕ В СОФИЯ !!! ПРЕПЪЛНИ СЕ ВЕЧЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
93
5
 
4
 
! Отговори
Завиждащ неспособник преди 11 години
Малко е! Забранете всички заведения, сложете вечерен час и ги задължете да ходят с бурки и дълги ***. Образованието трябва да бъде едно непрекъсваемо занимание и всички да зубрят денонощно. Нямат никакво право да се забавляват! Не! Хвала на вази пуритани, що запретихте разврата!
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо ме се коментира ВЪЗМУТИТЕЛНОТО и ЛОБИСТКО решение на ЗДРАВНАТА комисия която се противопоставя на проектозакона и то с откровено манипулативни адвокатски трикове а не се произнася по това за което отговаря - как ще се отрази на здравето на студентите този закон. Кои са имената на депутатите гласували лобисткото решение, ние имаме право да знаем за кого да не гласуваме повече!
91
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проектозакона е твърде мек и ограничен. Забраната трябва да важи за всички заведения на територията на "Студентски Град" - така както е очертан към днешна дата! Който е купувал имоти там да е мислил че ако не незаконно е поне неморално да строи там заведения и да си понесе последствията! Збраната за продажба на алкохол да е на 100 метра ОТ СТУДЕНТСКИЯ ГРАД а не от някое общежитие.Така например е в САЩ. Младежта е най-податлива на пороци а е нашето бъдеще и следва да се пази
90
1
 
8
 
! Отговори
до 99 преди 11 години
найстина?збивания?ти да не си студент, между другото ... ?
89
1
 
0
 
! Отговори
do 93 преди 11 години
Направо пращай колежката на баща ти, и без тва "черпенето" ти от неговия джоб излиза ;)
88
6
 
11
 
! Отговори
23г. преди 11 години
найстина в студентски град много им отпуснаха юдите. ако ги нямаше гафовете като убийства, пиянски збивания, нямаше да имам нищо против купоните там, хора който найстина искат да се забавляват а не да се бият и убиват... това вече не е забавление. да те е страх да излезеш сам вечер...
87
2
 
7
 
! Отговори
23г. преди 11 години
до 98 е па щом си отишал за купона, хващай си чукалата и отивай в друг град или квартал и пак ще си купонясваш ... това да ти е проблема. проблема ще е за тези който искат да учат а няма да могат заради постояните купони в общежитията щом вече не могат да ходят комшиите им по заведенията, или пък те самите да разпуснат някак си.