Ресторантьорите натискат за цигарите, оборотите паднали с 25%

Предлагат да има данъчни облекчения за заведенията за непушачи
Обновена: 8 окт 2012 21:02 | 8 окт 2012 19:10,
453
Ресторантьорите натискат за цигарите, оборотите паднали с 25%
Собственици на заведения искат отново да се пуши в ресторантите. Снимка: Булфото

Собствениците на заведения продължават атаката си към пълната забрана за тютюнопушене.

Ресторантьорите настояват да се върне старият режим за пушене в кръчмите - половината от площта в тях да е за непушачи.

Те искат и данъчни облекчения за собствениците, приели заведението им да е за непушачи.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и редица други организации на собственици на различни видове заведения са изпратили открито писмо до премиера Бойко Борисов с искане за промени в Закона за здравето.

По данни на браншовите организации 85% от хората, които посещават нощни клубове и кафенета, са пушачи и забраната за тютюнопушене ще доведе до свиване на разходите в ресторантьорския бранш и масови съкращения на персонал.

Още по темата
Ресторантьорите са изчислили, че след влизането на забраната в сила на 1 юни тази година оборотите били "паднали" поне с 20-25 процента.

„Барове, дискотеки – там положението е много трагично“, съобщи Благой Рагин, президент на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Ако всяко от 17-те хиляди заведения само в София съкратят средно по двама души, това означава, че на трудовата борса ще тежат нови 34 000 души, изчисляват от бранша.

Според собствениците на заведения забраната ще намали приходите в държавата с 228 млн. лв., в това число 12 млн. лева по-малко от осигуровки, 60 млн. лв. по-малко от ДДС и от намаляване на постъпленията от  данък печалба със 144 млн. лева.

Ресторантьорите предлагат да има заведения за пушачи и непушачи, които да са с различен данъчен режим.

Според собствениците на заведенията данъчният бонус може да бъде като вид стимул за тези, които изберат да забранят пушенето в собствените си заведения;

Предлагаме нашите заведения да осигурят площ за информационна кампания за вредата от тютюнопушенето стига държавата да го поиска, но да облекчи режима, каза Марин Сотиров, управител на заведение във Варна.

Певицата Хилда Казасян, която е и собственик на заведение, определи промените в Закона за здравето като цинични.

„Преди година и половина, бидейки съвестни граждани, бяхме принудени да платим десетки хиляди лева, за да обслужим изискванията на предишния закон – вентилации, преградни стени. Всички тези пари в момента с новия закон ние трябва да хвърлим в боклука, което ми стои доста цинично насред тази криза, в която ни се налага не да съществуваме, а да оцеляваме", коментира тя.

Държавата лицемерно подпомага производството и продажбата на цигари, от които печели акциз, а иска от нас да се борим с тютюнопушенето, каза Веска Костадинова, собственик на квартално кафене в Тутракан.

В края на миналата седмица здравният министър Десислава Атанасова беше категорична, че няма да има милост за пушачите.

В края на септември народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


453
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът на пушачитъе е, че като им спрем пушането няма да кого да правят мръсно, т.е. няма да могат да си избиват комплексите.
345
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам какъв им е проблема на пушачите. Просто няма да пушите в заведението и толкова. Какъв ви е проблема?
344
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе, да - искали сме пари назаем защото вие сте пушачи, а ние непушачи. Съвсем сте изтрещяли от никотина. Обикновено е обратното, но има хора всякакви.
343
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
416 Личните ти драми - при психолога.
342
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виждам , че преходът към цивилизоването започва тежко и мъчително.
341
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ми е интересно - от пишещите тук непушачи, колко от тях са казали директно в очите на приятелите си пушачи-"Ти си пушач, значи за мен си престъпник и наркоман, това е моето убеждение и нищо не може да го промени.За това повече не искам да сме приятели- не можеш да се промениш, а аз не мога да приема твоите възгледи за тютюнопушенето."Защо уж приемате пушачите за приятели- за финансови заеми ли ги използвате или по принцип и за да ви осигурят липсващите ви социални и профи контакти?МОРАЛ,А?
340
9
 
4
 
! Отговори
До 418 преди 11 години
Оставете на мира собствениците на среден бизнес- как ще отговорите на коментар 418? Става въпрос за чисто човешки неща- като честност, откритост, истинско приятелство....какво е Вашето мнение по този въпрос ? Виждате ли нещо не особено морално в ситуацията един непушач анонимно да твърди, че всички пушачи принципно са престъпници и наркомани, а когато периодично закъсва ,да прави мили очи и да иска парични заеми от приятелите си пушачи, вместо от банка или от бързооборотни кредити?
339
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Петдесет грама ракия, с три цигари и една салата. На мястото на безалкохолното вода. Което свърши се поръчва наново! А какво консумират непушачите? *** те фреш няма да поръчат, на люболницата си, защото е скъп. Как може една скръндза, да прави оборот? Добре бе, защо сега когато стане студено, пушача да бъде наказан, унижен да пуши извън заведението? Да не е прокажен? Принуждават пушачите да не посещават заведенията, а да се събират вечер, на по чашка, или една ръка на карти.Оборот нанай! Фалит
338
3
 
11
 
! Отговори
социолог преди 11 години
Понеже някои другари започнаха наедро да говорят за малък и среден биснес, които съгласуват недоволството си с "Позитано" 20 да им напомня нещо. Т.н. малък бизнес е 90% на ченгета, комунистически мекерета и подобни на тях. Почнете от това чудо наречено БСК / Българска стопанска камера./ Според последните данни начело с председателя Б. Данев , А. Сендова и още много други са доносници на ДС. Хора спрете да им слушате глупостите.
337
9
 
10
 
! Отговори
От 414 преди 11 години
Питам всички непушачи- защо когато го закъсате финансово/ въпреки ,че си спестявате едни 250 лв. в повече от пушачите/, все допирате за заем до приятелите си пушачи, а зад гърба им подкрепяте мнението, че пушачите са наркомани и престъпници? Как така вземате пари назаем от престъпници, а? Какви приятели сте вие, щом сте толкова лицемерни? Щом наркомана е "некачествен човек"- защо тогава искате пари на заем от "некачествен човек" -ТОВА НЕ ВИ ЛИ УНИЖАВА - 'НАРКОМАНА" ДА ИМА повече пари от вас?
336
4
 
7
 
! Отговори
пушач преди 11 години
До 363 Я да видим сега щом ние пушачите сме 80-100% които ходим във вмирисаните заведения ,като спрем да влизаме вие непушачи-сухари които сте тези оставащи % от100% какъв оборот ще правите на дадено заведение за да не е на загуба.
335
5
 
9
 
! Отговори
До 410 преди 11 години
Кога един непушач е бил виновен на пушачите?! Хм...странна работа...От всички коментари до тук видях само два смислени коментара на непушачи, които наистина мислят. Пушачите са недоволни, защото при купуването на акцизната стока кутия с цигари плащяат напр. 5.30, от които 4 лв. отиват ДИРЕКТНО в републиканският бюджет под формата на акциз; а в същото време обществото толерира мнението, че пушачите са престъпници и наркомани! В същото време закъсали непушачи искат заем от престъпниците- пушачи;)
334
5
 
13
 
! Отговори
Маряна преди 11 години
Важното е да фалира малкия и средния бизнес. Кога ще разберете, че това е основният приоритет на правителството. Политика на разделение и омраза в обществото - пушачи срещу непушачи.От това ли има нужда България днес, а Тикво? И все пак ти благодаря, Тикво, че толкова много си се загрижил за здравето ни. Още малко си пийни сиромашка кръв, а после и ние ще се погрижим за теб!
333
2
 
1
 
! Отговори
Шаман преди 11 години
До Анонимен - 408Както и от страна на пушачите преди забраната. Преди пушачите бяха виновни, сега непушачите. Аз не виждам разлика по плюенето и на едните и на другите!
332
2
 
1
 
! Отговори
406 преди 11 години
Обясни ми :D
331
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неразбирането от страна на непушачите е пълно. Иска се съществуването на УВЕСЕЛИТЕЛНИ заведения за пушачи и за непушачи по отношение на БАРОВЕ ДИСКОТЕКИ И КАФЕНЕТА! Кой пушач е поискал или къде в законопроекта пише, че става въпрос за искане за отпадане на забраната за тютюнопушене в държавни институции; училища; детски градини; детски площадки; офиси и т.н.?
330
6
 
3
 
! Отговори
ф преди 11 години
403 - То няма лошо да си пушач, но и да имаш някаква култура. Пуши в клубовете колкото щеш. В ресторантите се яде, ***.
329
3
 
4
 
! Отговори
do 405 преди 11 години
Ti pravi6 li razlica ot no6ten klub i zdaravno zavedenie?????? Mai i ti si ot nedoraslite,4e trqbva da ti obqsnqvam kakvo e ednoto,kakvo e drugoto.
328
7
 
2
 
! Отговори
Пък тоз преди 11 години
403 В онкодиспансера ще пушиш ли?
327
7
 
2
 
! Отговори
хихи преди 11 години
392 Ми то така и така ще се мре някога, ко ше се мъчиш тука. Явно тия с големите джобове от МД доста са те притеснили.(Тук палиш една от нерви) Да не са те хванали за да те тъпчат с хамбургери насила? Защото вие това правите с тъпите си цигари. Дай на детето си един стек от мен. :D