Ресторантьорите натискат за цигарите, оборотите паднали с 25%

Предлагат да има данъчни облекчения за заведенията за непушачи
Обновена: 8 окт 2012 21:02 | 8 окт 2012 19:10,
453
Ресторантьорите натискат за цигарите, оборотите паднали с 25%
Собственици на заведения искат отново да се пуши в ресторантите. Снимка: Булфото

Собствениците на заведения продължават атаката си към пълната забрана за тютюнопушене.

Ресторантьорите настояват да се върне старият режим за пушене в кръчмите - половината от площта в тях да е за непушачи.

Те искат и данъчни облекчения за собствениците, приели заведението им да е за непушачи.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и редица други организации на собственици на различни видове заведения са изпратили открито писмо до премиера Бойко Борисов с искане за промени в Закона за здравето.

По данни на браншовите организации 85% от хората, които посещават нощни клубове и кафенета, са пушачи и забраната за тютюнопушене ще доведе до свиване на разходите в ресторантьорския бранш и масови съкращения на персонал.

Още по темата
Ресторантьорите са изчислили, че след влизането на забраната в сила на 1 юни тази година оборотите били "паднали" поне с 20-25 процента.

„Барове, дискотеки – там положението е много трагично“, съобщи Благой Рагин, президент на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Ако всяко от 17-те хиляди заведения само в София съкратят средно по двама души, това означава, че на трудовата борса ще тежат нови 34 000 души, изчисляват от бранша.

Според собствениците на заведения забраната ще намали приходите в държавата с 228 млн. лв., в това число 12 млн. лева по-малко от осигуровки, 60 млн. лв. по-малко от ДДС и от намаляване на постъпленията от  данък печалба със 144 млн. лева.

Ресторантьорите предлагат да има заведения за пушачи и непушачи, които да са с различен данъчен режим.

Според собствениците на заведенията данъчният бонус може да бъде като вид стимул за тези, които изберат да забранят пушенето в собствените си заведения;

Предлагаме нашите заведения да осигурят площ за информационна кампания за вредата от тютюнопушенето стига държавата да го поиска, но да облекчи режима, каза Марин Сотиров, управител на заведение във Варна.

Певицата Хилда Казасян, която е и собственик на заведение, определи промените в Закона за здравето като цинични.

„Преди година и половина, бидейки съвестни граждани, бяхме принудени да платим десетки хиляди лева, за да обслужим изискванията на предишния закон – вентилации, преградни стени. Всички тези пари в момента с новия закон ние трябва да хвърлим в боклука, което ми стои доста цинично насред тази криза, в която ни се налага не да съществуваме, а да оцеляваме", коментира тя.

Държавата лицемерно подпомага производството и продажбата на цигари, от които печели акциз, а иска от нас да се борим с тютюнопушенето, каза Веска Костадинова, собственик на квартално кафене в Тутракан.

В края на миналата седмица здравният министър Десислава Атанасова беше категорична, че няма да има милост за пушачите.

В края на септември народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


453
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
3
 
3
 
! Отговори
do 397 преди 11 години
A ti ne hodi v restorant,bar no6ten klub!!! V tezi zavedeniq se obslujvat hora navar6ili palnoletie t.e hora ,koito mogat da vzimat sami re6enie 6te pu6at ili ne,6te piqt ili ne,priqtno li e v tova zavedenie ili ne.Trqbva da si nqkoi nedorasal,4e da 4aka6 darjavata sas zakoni i naredbi da misli koe e po-dobre za teb!!!!!!
325
3
 
2
 
! Отговори
До 400 преди 11 години
А не е ли също добре водачите на МПС да си купят електрически МПСта или поне комбинирани; да имаме народ, който масово спазва законите; да получаваме ЕС заплати; *** масово да завършват средно образование и да работят; политиците ни да защитават реално бг. национални интереси в рамките на ЕС; да няма проституция и наркоразпространение? Един философ беше казал, че светът се дели на зайн и золен- т.е. на реалност и на това, което трябва да бъде- т.е. мечтите за един по-добър свят...
324
3
 
6
 
! Отговори
Бай Въй преди 11 години
Така като гледам как се разпалва дискусията, ако си търсихте правата за важните неща така...ех къде щяхме да сме сега. Храната вече е на цената на златото, а вие се вайкате за цигарите! Въй - въй!
323
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добре е пушачите да се откажат от пушенето.ще видят живота с други очи.
322
9
 
6
 
! Отговори
златан преди 11 години
дано забраната за пушене остане. другото е демагогия...
321
2
 
8
 
! Отговори
От 388 преди 11 години
Не може да ми бъде приятел лице, което ме преценява като личност единствено въз основа на това дали съм пушач или не. Хора, мислещи по този начин, за мен са просто познати, с които избягвам по възможност лични контакти.Щом някой не уважава личността ми и ме преценява единствено по критерий "тютюнопушене", и аз имам правото на същото отношение спрямо него. за това този човек НЯМА да бъде допуснат до моят живот, моята персона, моят дом и моето обкръжение - имам право да си избирам приятелите!
320
8
 
3
 
! Отговори
На баба ти хвърчилот преди 11 години
378 Като е твоя частна собственост и не искаш да се влиза - закови си вратата на кръчмата, ходи си по домашни пантофи, по скъсана пижама, пуши цигари, хашиш и т.н. или върви в Холандия. Не от 5 кафета ще направиш оборот. За тия 5 цигари, които пуши един пушач, един непушач ще ти направи истинска консумация. Не ти е виновна забраната, че си *** като ***. Конституцията не цапай с мръсната си алчна уста.
319
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да спрат да продават цигари,така обществото няма да се дели на пушачи и непушачи.Всички ще спрат да пушат и така ще намалеят болните от рак на белите дробове и други съпътстващи болести,ще намалеят *** от фасове по улиците,ще дишаме по-чист въздух и ще даваме по-добър пример на децата си ,а не сега да гледам как се крият тинеийджърите по градинките да пушат!!Ще има по-малко българи с жълти от никотин зъби и дъх на пепелник!!Пушачите ще могат да си спестяват пари а не да се оплакват ченямат
318
3
 
8
 
! Отговори
фф преди 11 години
Не забравяйте, че пазарлък със свободата не става. Дали ще ви забранят цигарите, късите поли или правото да ходите до тоалетната - все едно е. Всяка забрана от страна на избраните от нас хора е гавра с факта, че сме човеци. Всяко ограничение е предпоследно, и властимащите само чакат ние да приемаме забраните с наведени глави, за да ни *** все-повече.
317
5
 
11
 
! Отговори
Bob преди 11 години
376 Макдоналдс продава гнусотии,трови ви децата с химия,но пък не се пуши...Много здравословно. Мд е пълно само с *** с тънки джобове,зарибени от натрапчиви тв реклами, че ще плюскат 3 сандвича за без пари.Химията в храните не ви вреди, мръсен въздух от изгорели газове не ви вреди,цигарите ви вредят и пищите като вдовички за ***...ДГД
316
4
 
14
 
! Отговори
пушачите преди 11 години
До до 16 *** си ти !!! В Австрия има зали за пушачи и непушачи,в Германия също само ограничени и нискобюджетни типове като теб,могат да дискриминират други хора,които не живеят техния стерилен живот.Направете си дискотеки,клубове,пиано-барове за непушачи...Аааааа писна ми от агресивни типове,дето да ми налагат правила на живот
315
10
 
14
 
! Отговори
Нищо лично преди 11 години
Здравейте мили хора!Колкото и да съчувствам на пушачите, мога да кажа че се радвам на забраната.Преди забраната аз се храня в заведение за ХРАНЕНЕ а някой седи до мен и надува масура. Какво толкова, че хората се давят и се мъчат да се хранят на обяд, а някои други висят цял ден на едно кафе и дърпат цигари... Не вярвам от едно кафе за 3-4 часа да набъбнат оборотите :D Не съм длъжна да мириша на печка, защото някой е решил да "олаби" нервите. Сега пушачите четат и псуват, но никой не им е длъжен!
314
4
 
8
 
! Отговори
До 376 преди 11 години
"МОЖЕ ДА СЕ РАЗДЕЛЯТ ПРИЯТЕЛИ И ОЩЕ КАК! ЗАЩО ЕДИН НЕПУШАЧ ЩЕ ИМА ПРАВОТО ДА ТВЪРДИ, ЧЕ СЛЕД КАТО СЪМ ПУШАЧКА, ЗНАЧИ ПРИНЦИПНО УМИШЛЕНО ТРОВЯ НЕПУШАЧИТЕ,А ВЪПРЕКИ ВСИЧКИ СЪОБРАЗЯВАНИЯ ОТ МОЯ СТРАНА, ТОЙ ЩЕ ТВЪРДИ, ЧЕ Е ПО-КАЧЕСТЕН ЧОВЕК ОТ МЕН САМО ЗАЩОТО Е НЕПУШАЧ?Вие как я мислите тази работа? Значи- от една страна сме престъпници и наркомани, вменявате ни КОЛЕКТИВНА вина, А ОТ ДРУГА- ЕЙ, ПРИЯТЕЛ - ПУШАЧ- ДАЙ 300ЛВ. НАЗАЕМ ДА ИЗКАРАМ МЕСЕЦА,А?????????????????
313
4
 
6
 
! Отговори
do 380 преди 11 години
Tuk govorim za restorant,bar,no6ten klub,ne govorim za sladkarnici i bani4arnici!!!!!!!!!!
312
7
 
5
 
! Отговори
Пушещ икономист преди 11 години
1. Да се върне старият режим с десеторно по-големи глоби за неработеща вентилация. 2. Всяко място в залата за пушачи да се облага с акциз от (примерно) 2 лв. на ден. Това ще оскъпи сметката на всеки пушач с не повече от левче.
311
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Частна собсвеност, но заведение - какви правила трябва да важат?Може би правилата на собственика - кухнята да не се почиства, да се развъждат мишки, клиентите да се бият подред, да се пуши така че вътре да не се вижда на повече от два метра, да се готви с продукти с изтекъл срок на годност и т.н. Не че не го правят и сега де.А може би трябва да важат правилата както е по света? Кое от двете?
310
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А теб някой кара ли те да я отваряш за достъп на всеки?
309
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По мои персмятания заради спирането на пушенето в заведенията оборота им се е вдигнал с около 40%, но заради кризата обората им пада с около 60-65%. В крайна сметка спада е около 20-25%. Ако се пуши и кризата все още си я има, спада ще е 60-65%.
308
4
 
7
 
! Отговори
do 377 преди 11 години
A nqkoi kara li te nasila da vliza6 v moqta sobstvenost???6tom ne ti haresva tarsi si drugo mqsto.
307
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом ти е частна собственост, си я пази за себе си и си пуши колкото искаш вътре в нея. Щом обаче я използваш за обществен достъп, ще има ограничения разбира се и ще ги спазваш и хоро ще играеш. На теб може да ти е кеф да можеш на всеки влязъл в твоята частна собсвеност - заведение, да му удряш по 10 точги на голо - твоя частна собственост е, но сещащ ли се защо няма да стане?