В Кърджали започна подписка - искат орден "Стара планина" за ген. Делов

Инициативен комитет събира подписи, дава ги в МС и президентството
Обновена: 22 окт 2012 14:47 | 22 окт 2012 14:42, Красимир Ангелов
256
В Кърджали започна подписка - искат орден "Стара планина" за ген. Делов
Кърджали посрещна празника си със скандал. Снимка: БТА

Национална подписка за удостояване на ген. Васил Делов с орден "Стара планина" - първа степен с мечове, започва от днес в Кърджали.

Акцията е дело на инициативен комитет, сформиран след отказа на Общинския съвет на Кърджали да удостои със званието "почетен гражданин" освободителя на Кърджали ген. Делов, навръх 100-годишнината от Освобождението на града.

Председател на инициативния комитет е народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, а сред членовете са областният управител Иванка Таушанова, общественикът Георги Акабалиев и художникът Джемал Емурлов.

"Това е инициатива, която всички кърджалийци дължим да направим за изчистване името на ген. Делов", аргументира се Караянчева.

Тя уточни, че подписката има подкрепата на председателя на Националния инициативен комитет за честванията по случай 100-годишнината от Балканската война Цветан Цветанов, както и на градовете, които честват 100 години от началото на войната.

Сред тях са Хасково, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Смолян, Благоевград, Велико Търново и родното място на ген. Делов – Котел.

"Инициативата е гражданска и подписката не е на ГЕРБ. Това го правим ние – гражданите на град Кърджали", подчерта Караянчева.

Събирането на подписи ще продължи до 30 октомври, след което ще бъде внесена в Националния комитет, а оттам-  в Министерския съвет и в президентството, заяви още депутатът от ГЕРБ.

"Хората бяха много обидени. За тях това беше безпрецедентен акт. Кърджали има над 22 почетни граждани и не виждам причина ген. Делов да не е един от тях", заяви още народният представител.

Още по темата

Самата подписка вече се разпространява и в социалната мрежа Facebook и дава възможност и на жителите на други населени места да я подкрепят.

Dnes.bg припомня, че скандал се разрази на тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали, след като освободителят на града - генерал Васил Делов, не беше обявен за почетен гражданин.

16 съветници от БСП и ГЕРБ гласуваха "за", но 22 съветници от ДПС гласуваха с "въздържал се" и така генералът не получи званието.

Номинацията на генерал Делов беше издигната от инициативен комитет, в който участват политици, местни журналисти и общественици.

Първоначално ДПС подкрепи идеята, но в последния момент представи подписка с имената на 320 души, които твърдят, че има незараснали рани от Балканската война, и не са съгласни ген. Делов да бъде почетен гражданин на града им.

ДПС предложи тази година да няма почетни граждани, за да бъде празникът обединяващ за всички жители на Кърджали.

От ГЕРБ и БСП отговориха с бойкот на тържествата по повод 100-годишнината от Освобождението на Кърджали заради пропадналото решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо чакахте 100 години бре...
147
0
 
2
 
! Отговори
tanja преди 11 години
До наблюдател 181:до болка сте прав!но проблема е СЕГА.а времената са други.но докато има продажници ще има проблем
146
5
 
10
 
! Отговори
Sensible преди 11 години
Няма какво да се чудим на това, което става. ДПС показах истинксото си лице, и оттук нататък, ако има отговорна държава, за тях пътят трябва да е към обявяване извън закона, а за върхушката на тази партия единствено затвор. Нека отговарят пред народа за действията си повече от 20 г. Етнически мир ли?????Да, въпрекитях, а не благодарение на тях. А за еничарите българи в ДПС -едно хубаво обрязване на дърти години.
145
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по просто племе от българското!:) Скоро Турция ще ни покаже къде ни е мястото и ще чакаме ЕС и НАТО да ни помогне:))
144
3
 
15
 
! Отговори
ДПС ЕТНИЧЕСКА преди 11 години
ДПС Е ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ ТОВА ГО ДОКАЗА И РАБОТИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ. ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНА СЪС ЗАКОН И ТО ВЕДНАГА БОЙКО! В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ СИ ПРАВИМ ИЗВОДА ЧЕ СИ *** НА ЕРДОГАН РАБОТИШ ЗА *** И ТУРЦИ ЗА СМЕТКА НА УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИ. МАЙ БОЙКО Е ПОВЕЧЕ ТУРЧИН И ЕВРЕИН ОТКОЛКОТО БЪЛГАРИН! НЕ НА ЕТНИЧЕСКИ ПАРТИЙ В БЪЛГАРИЯ!
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До novaera:в 170 ясно е казано"легенда"няма исторически доказателства,че е живялa такава личност.
142
3
 
2
 
! Отговори
novaera преди 11 години
До Анонимен Ще извиняваш, ама навсякъде, където срещна някой, да нарича турчин "резак", припомням на всички, че на 1-ви януари Българската православна църква празнува "Обрезание Господне". Така че няма смисъл от подобни... термини! ;)
141
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само така ДПС! Българин съм, но българската нация трябва да изчезне! На този свят има достатъчно ***, че и българите отгоре!
140
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дреме ми! Българите сме най-простото племе и се надявам да изчезне от лицето на земята!
139
0
 
1
 
! Отговори
@180 преди 11 години
Циганино,Личното ти мнение не блести с интелектуален потенциал.Обобщаването никога не подсказва интелект като цяло..
138
0
 
8
 
! Отговори
KOM6IATA преди 11 години
--------- DO NOMER 153 --------- Kom6u (kom6iike) , KATO VIDI6 TUR4IN ILI *** , STAVA6 LUD , a ?? A az kato vidia BULGARIN , ne stavam lud , a to4no obratnoto , kefi me tova , 4e kontaktuvam s niakoi BULGARSKI grajdanin. Tuk v ANTALIA idvat mnogo turisti-bulgari. Vseki den po ulitsite ili na niakoi plaj , se sre6tam s nai malko 10-15 BULGARI. Kazvam im: ''Zdraveite , imate li nujda ot niakakva pomo6t''. A ti kom6u , s tova sartse koeto ima6 , NIKOGA NIAMA DA VIDI6 bIAL DEN.
137
0
 
7
 
! Отговори
tanja преди 11 години
До наблюдател:България има дълга и бурна история създадена точно от такива личности като ген.Делов.Преровете паметта си,а после потърсете в интернет и ще видите колкогерои има България,които не знаем.те не са се замисляли дали поколенията ще ги помнят,а просто са направили нещо за тези поколения!
136
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Не е вярно ,че само се коментира по форомите. Дойтат ли избири да се изметат партиите толериращи *** и родоотстъпници.
135
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да направим една подписка за преименуване на града .Нека носи името Деловград.Много по-хубаво е от чуждото Кърджали.
134
0
 
2
 
! Отговори
до novaera преди 11 години
Ясно е, че не е бил стока.По-добре Васил Делов.
133
3
 
22
 
! Отговори
! преди 11 години
Я направете подписка за оная чешма която ДПС построи в името на тероритсти убили български майки и деца в мирно време.Има ли против нея - има.. събаряйте я веднага!
132
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** народ слаба държава
131
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДПС си показаха истинското лице , на антибългарска организация , която работи против Националната сигурност на страната.Тези 22 "общински съветници" трябва да се лишат от българско гражданство - то просто не им трябва.Това е супернаглост да работят против страната , която ги е приела за свои граждани.Тука е България и който не му изнася - границите са отворени.Омръзна ми постоянно да се съобразяваме със претенциите на разни ***.
130
0
 
5
 
! Отговори
novaera преди 11 години
До Анонимен Али Кърджа - местен хасковски разбойник (хайдут), доколкото съм запомнила от лекциите по "Устна народна традиция" :)Обаче, гле'й к'во става в сайта на община Кърджали:"Кърджа Али непременно ще да е бил личност, която е стояла над неговата среда, личност авторитетна, показна, обичана, тачена. Затова след смъртта му населението е избрало да наричаселището с неговото име. А това увековечило Кърджа Али, какъвто и да е бил той.""какъвто и да е бил той" - трагикомедия?
129
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
България над всичко .И на който не му харесва , ВЪН от родината на Левски, Ботев и на всички знайни и незнайни родолюбци и радетели на Българщината.