Младенов отряза майките: Няма пари за вдигане на детските

За да се изпълнят исканията им, трябва да се преразгледа осигурителната вноска
Обновена: 23 окт 2012 14:49 | 23 окт 2012 14:10,
588
Младенов отряза майките: Няма пари за вдигане на детските
Майки на протест. Снимка: Impact Press Group

На този етап в бюджета няма възможност за повишаване на детските надбавки, обяви социалният министър Тотю Младенов.

“На този етап икономиката е на такова ниво и такъв БВП имаме, че не можем да осигурим повече средства. Годишно даваме общо над 500 милиона лева за изплащането на детски надбавки“, посочи социалният министър.

Той уточни, че над половината от бюджета на министерството се разпределя за тези надбавки и те се изплащат на  над 80 на сто от децата у нас.

Вчера майки от цялата страна излязоха на протест с искане за увеличаване детските надбавки от 35 лв. на 50 лв. и на майчинството през втората година от отглеждането на детето, което да бъде обвързано с минималната работна заплата. В момента то е 240 лева на месец.

Социалният министър обаче беше категоричен, че сегашният размер на осигурителната вноска стига само за настоящия размер на обезщетенията.

„Общо взето това са парите, които са за тези 410 дни, в които се плаща майчинството, от които 45 дни преди раждане и еднократните помощи за майките с деца от една до две години", каза министърът.

Още по темата
Според него, за да има увеличение,  трябва да се преразгледа осигурителната вноска за раждане и отглеждане на дете.  Това обаче е много сложно, каза Младенов и допълни, че трябва да се дискутира с бизнеса и синдикатите.

Социалното министерство обаче работи за въвеждането на семейно подоходно облагане, стана ясно от думите на Младенов.

Междувременно ръководството на КТ "Подкрепа" настоява обезщетенията и помощите при бременност, раждане и при отглеждане на деца да се увеличат с не по-малко от 15 процента от началото на бюджетната  година.

Според синдиката е недопустимо запазването на размер на тези социални плащания на равнището им от преди четири години.

КТ "Подкрепа" за пореден път настоява за възстановяване на необлагаемия минимум и на семейното подоходно облагане, които според синдиката са били необосновано премахнати при въвеждането на т. нар. плосък данък, се посочва в позицията на профсъюза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


588
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като държавата няма пари, според Младенов, защо Тиквата по цял ден лети и пътува безсмислево из страната и харчи безкрайно много пари за транспорт и охрана? Защо Вицепрезидентката, най-ненужната длъжност в БГ, постоянно си измисля пътувания в чужбина. Кой и откъде плаща тези излишни харчове? Защо имаме по пет - шест заместник министри, когато те са ненужни? И т.н и т.н.
358
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Da dade na svoeto dete otgovorete siina vaprosa. . .
357
1
 
24
 
! Отговори
??? преди 11 години
Според мен проблем с тези 240 лв. имат родителите, на които не им се работи много, много. Аз не искам обезщетение. Аз искам детски ясли и градини, за да ми се даде възможност да работя и да изкарвам нормални пари, за да отглеждам детето си нормално, а не на ръба на мизерията, било то с 240 или 310 лв.!Затова апелирам, към повече споменаване на проблема с яслите и градините в големите градове, а не рев за помощи и обезщетения! За да разполагаш с повече средства, трябва да си ги изработиш!
356
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТРОЙНАТА ДАВАШЕ НА ВСЕКИ ПЪРВОКЛАСНИК ПО 150 ЛВ. МАЙЧИНСКИТЕ РАСТЯХА ЗАЕДНО С МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА. СЕГА НИТО 150 ЗА ПЪРВОКЛАСНИК, НИТО УВЕЛИЧЕНИЕ СПОРЕД МИНИМАЛНАТА. ЧУДНО ЗАЩО ТАКСАТА ЗА ЛИЧЕН ЛЕКАР СИ СТОИ ВЪРЗАНА ЗА МИНИМАЛНАТА, А ДЕТСКИТЕ- НЕ.
355
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ami to kato nqma pari za budeshtite grajdani na durjavata za kogo ima,kak durjavataa da ima potomstvo..budeshte v tazi durjava sas smeshni 240lv maichinstvo i 270lv mesechna min zaplata tova poveche ot bezymni gluposti sa,a vseki den naychavame po novinite za postoqnoto yvelichenie na cenite,neka ministrite vleznat v tezi saitove prochetat i vidqt naroda si do kakvo sa go doveli..kolko sa otchaqni i beznadejdni ot tqxnata strana..edna maika s maichinstvo ili s min.zaplata kakvo budeshte moje da
354
2
 
23
 
! Отговори
Мъдрецът преди 11 години
До 465 - има ли ЛОГИКА - "Богатите в Бг са само 3%,а защо 97% ги търпят ,нали са мнозинство....?"Не можеш да помогнеш на малките хора, като събаряш големите.Не можеш да засилиш слабите, като отслабваш силните.Не можеш да помогнеш на тези, които изкарват прехраната си със заплата, като унищожаваш тези, които им я плащат.Не можеш да помогнеш на бедните, като унищожаваш богатите.Не можеш да не изпаднеш в затруднения, като харчиш повече, отколкото получаваш.Не можеш да създадеш братство между хората, като разпалваш омраза между отделните социални групи.Не можеш да изградиш сигурност от пари, взети назаем.Не можеш да събудиш интерес и ентусиазъм към обществените дейности, като отнемеш инициативността и свободата на отделния човек.Не можеш да помагаш на хората, като постоянно правиш за тях това, което те могат и трябва да правят сами за себе си.Как ви звучат - справедливо или социално? Наистина е по-добре да не гоним богатите от бара.
353
3
 
33
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 11 години
Имам претенции, че съм спокоен човек, ама четейки някои от по- долните коментари, бясните ме хващат... Значи Вие, ***, нямате нищо против *** от министерствата да взимат бонуси в суми, които средностатистическият българин не е виждал накуп през живота си, а завидяхте на децата за мизерните 35 лева! Думи нямам!!! За бъдещето на една държава може да се съди от отношението и към най- младото поколение... Какво бъдеще ни чака само!!!
352
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Счетоводителката е права. Отговорността за децата е изцяло на техните родители, не можете ли да го проумеете??? Държавата може да подпомага, но защо очаквате да ви гледа и храни децата, едва ли не изцяло Освен това, майчинството е 2 години, АМИ ПОСЛЕ? Кой ще ви ги гледа? Аз като съм създавала моите деца не съм разчитала държавата да ми ги отглежда. Разчитала съм само и единствено на възможностите в моето семейство. Който създава деца без да се замисли, по нищо не се различава от ***.
351
3
 
19
 
! Отговори
азе преди 11 години
Защо не се прави РЕФЕРЕНДУМ в Бг...?Защото не знаем, какъв КОНКРЕТЕН въпрос да зададем ,с една дума ,НЕ ЗНАЕМ КАК СЕ ПРОВЕЖДА ---РЕФЕРЕНДУМ
350
2
 
24
 
! Отговори
до счетоводителката преди 11 години
Ти не си счетоводителка-..................................,и да искаш, ида не искаш,в СВЕТА си има закони за децата и майките,за данъци,заплати и мнооого други.И не наричай хората ***,при положение че самия ти си ..........При положение че за ВСЯКАКВИ екстри на любимите ти *** пари има,и че точно НИЕ издържаме НЕРАБОТЕЩА *** ИМА основание за протести.Не може в БЪЛГАРИЯ да се дават НАЙ-МАЛКО пари за майчинство от ЕВРОПА И АЗИЯ..................................
349
1
 
27
 
! Отговори
има ли ЛОГИКА преди 11 години
Богатите в Бг са само 3%,а защо 97% ги търпят ,нали са мнозинство....?????????????????????????
348
8
 
24
 
! Отговори
Веселинов преди 11 години
Никой не е длъжен да издържа децата на някой друг!!! Като не можеш да си издържаш децата -не ги прави! Ясно?!
347
3
 
26
 
! Отговори
до 460 преди 11 години
Ще ми вземат опинците! Вдигам гълъбите от тая *** държава, тук вече няма въздух за българите! България е един тъжен спомен!
346
2
 
21
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 11 години
ДОЛУ БЕСЕПАРСКИТЕ МУТРИСЕГА МАЙКИТЕ ДА ОТРЕЖАТ БЕЗХАБЕРНИТЕ НЕКАДЪРНИ ПРАХОСНИЦИ НА БСП, КОИТО СЕ УПРАЖНЯВАХА ДА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА 4 ГОД. АЛЧНИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАХА ОТ СЪДБАТА НИТО НА МАЙКИТЕ, НИТО НА БЕЗРАБОТНИТЕ, НИТО НА БЕДНИТЕ, КОИТО СА ВЕЧЕ 80% ОТ НАРОДА.МНОГО ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА КАТО СЕ ХАРЧАТ НАГОТОВО И БЕЗКОНТРОЛНО НАРОДНИТЕ ПАРИ.ЗА ДА СИ ПРАВИ СЪСЕЛА ПИ АР НА ГЪРБА НА БЕДНИЯ НАРОД. ТАКА И БАБА ЗНАЕ ДА УПРАВЛЯВА,НО ТОВА НЕ УПРАВЛЯВАНЕ, А РАЗСИПИЯ И БЕЗКОНТРОЛНО КРАДЕНЕ.
345
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според това *** Младенов, за да има увеличение, трябва да се преразгледа осигурителната вноска за раждане и отглеждане на дете. А как така за *** има? на тях се плаща до живот, и винаги има. Правлната плитика е да се постви въпросът по следният начин, при Тодор Живков детски полъчаваха всички, вероятно защото по малко се крадеше, а сега защо крадете толкова господа?
344
1
 
26
 
! Отговори
до 454 преди 11 години
Кой ще те пита ,...насила ще ти ги вземат!Политиците и *** са ---ЗАЩИТЕН вид в Бг ,...само консумират ,и имат ---ПРАВА ,за разлика от останалите в Бг!
343
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Благодаря за пожеланията, дано стигна до пенсия и да взимам. Аз също имам дете, но съм твърде богат да взимам детски :) Нещата трябва да се променят, но няма да е в тази държава.
342
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
референдум за *** помощи.референдум за правото на глас на хората без 1 ден трудов стаж.вън от българия на *** и друга ***.
341
3
 
24
 
! Отговори
ДОЛУ ГЕРБАВИТЕ МУТРИ преди 11 години
СЕГА МАЙКИТЕ ДА ОТРЕЖАТ БЕЗХАБЕРНИТЕ НЕКАДЪРНИ ПРАХОСНИЦИ НА ГЕРБ-авото ПРАВИТЕЛСТВО,КОИТО СЕ УПРАЖНЯВАТ ДА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА ВЕЧЕ 4 ГОД.АЛЧНИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ СЪДБАТА НИТО НА МАЙКИТЕ, НИТО НА БЕЗРАБОТНИТЕ, НИТО НА БЕДНИТЕ, КОИТО СА ВЕЧЕ 80% ОТ НАРОДА.МНОГО ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА КАТО СЕ ХАРЧАТ НАГОТОВО И БЕЗКОНТРОЛНО НАРОДНИТЕ ПАРИ.ЗА ДА СИ ПРАВИ МУТРАТА ПИ АР НА ГЪРБА НА БЕДНИЯ НАРОД. ТАКА И БАБА ЗНАЕ ДА УПРАВЛЯВА,НО ТОВА НЕ УПРАВЛЯВАНЕ, А РАЗСИПИЯ И БЕЗКОНТРОЛНО КРАДЕНЕ.
340
4
 
23
 
! Отговори
Счетоводителката преди 11 години
До 452 - ЕЙ,*** - "като се ожените или омъжите,да НЯМА детски,и цените и заплатите да са като сегашните"Като не ти достига заплатата, няма да създаваш деца бе, ***! Иначе по какво се различаваш от ***? Те постъпват така безотговорно. Щом искаш да създаваш деца, ще бъдеш така добър да се подготвиш за това - с добра работа, средства и условия да ги отглеждаш. Не да ги нацвъкате и да виснете пред социалните служби с претенции, че някой трябвало да се грижи за тях! Ясно?