Младенов отряза майките: Няма пари за вдигане на детските

За да се изпълнят исканията им, трябва да се преразгледа осигурителната вноска
Обновена: 23 окт 2012 14:49 | 23 окт 2012 14:10,
588
Младенов отряза майките: Няма пари за вдигане на детските
Майки на протест. Снимка: Impact Press Group

На този етап в бюджета няма възможност за повишаване на детските надбавки, обяви социалният министър Тотю Младенов.

“На този етап икономиката е на такова ниво и такъв БВП имаме, че не можем да осигурим повече средства. Годишно даваме общо над 500 милиона лева за изплащането на детски надбавки“, посочи социалният министър.

Той уточни, че над половината от бюджета на министерството се разпределя за тези надбавки и те се изплащат на  над 80 на сто от децата у нас.

Вчера майки от цялата страна излязоха на протест с искане за увеличаване детските надбавки от 35 лв. на 50 лв. и на майчинството през втората година от отглеждането на детето, което да бъде обвързано с минималната работна заплата. В момента то е 240 лева на месец.

Социалният министър обаче беше категоричен, че сегашният размер на осигурителната вноска стига само за настоящия размер на обезщетенията.

„Общо взето това са парите, които са за тези 410 дни, в които се плаща майчинството, от които 45 дни преди раждане и еднократните помощи за майките с деца от една до две години", каза министърът.

Още по темата
Според него, за да има увеличение,  трябва да се преразгледа осигурителната вноска за раждане и отглеждане на дете.  Това обаче е много сложно, каза Младенов и допълни, че трябва да се дискутира с бизнеса и синдикатите.

Социалното министерство обаче работи за въвеждането на семейно подоходно облагане, стана ясно от думите на Младенов.

Междувременно ръководството на КТ "Подкрепа" настоява обезщетенията и помощите при бременност, раждане и при отглеждане на деца да се увеличат с не по-малко от 15 процента от началото на бюджетната  година.

Според синдиката е недопустимо запазването на размер на тези социални плащания на равнището им от преди четири години.

КТ "Подкрепа" за пореден път настоява за възстановяване на необлагаемия минимум и на семейното подоходно облагане, които според синдиката са били необосновано премахнати при въвеждането на т. нар. плосък данък, се посочва в позицията на профсъюза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


588
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
379
5
 
19
 
! Отговори
тина преди 11 години
в германия майката ползва платено майчинство 6 седмици преди раждане и 8 седмици след раждане, повечето жени се връщат на работа и не ползват неплатена,гледат да си запазят работата и доходите,така е по света където се работи,съгласна съм че у нас се стимулира само ***
378
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така е Дани,изкривената ни социална политика стимулира единствено нищо не правещите и ***
377
8
 
19
 
! Отговори
дани преди 11 години
в швейцария платеното майчинство е 4 месеца,а помоща е 200 франка на месец,даже и не мисля да сравнявам тази богата страна с България,как мислите тук ще се раздават помощи като един работещ издържа 6 не работещи
376
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що ве продажници мръсни
375
1
 
27
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Не обръщайте внимание на циничните и гнусни коментари, които между другото по наглия и арогантен език, си личи, че са писани от един, най-много двама души, яко надъхани от ГЕРБ! Тези хора са прототип на управляващата клика и просто не си заслужава нервите и коментарите ви към тях!
374
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ах какво ни трябваше членство в ЕС??? Плащаме луди пари за членство, и какво от това?? Вместо да ги ползваме за подпомагане на родната икономика...
373
0
 
26
 
! Отговори
ЦОЛО ДРАГОЙЧЕВА, преди 11 години
КОГА ВЪЗКРЪСНА БАБА ЦОЛА,КОГА ВЗЕ ДА РАЗБИРА.МНОГО ЛЕСНО СЕ КРАДЕ ЧУЖДО МНЕНИЕ И СЕ ОБРЪЩА,СЪЩО КАКТО НА ГЕРБ ВЕЧЕ 4 ГОД. КОЙ ЛИ НЕ Е ВИНОВЕН ЗА НЕКАДЪРНОТО ИМ КРАДЛИВО УПРАВЛЕНИЕ,ЗАЩОТО ИСТИНАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО ИМ Е ГРОЗНА И Е ТРУДНО ДА СЕ ПРЕГЛЪТНЕ И ОТЧАЯНИТЕ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА МУТРЕНСКАТА ГРУПИРОВКА ГЕРБ,КОИТО СЛАДКО ДРЕМЯТ НА ХРАНИЛКАТА.ТЕЗИ ТЪРТЕИ ЯДАТ ПАРИТЕ И ЗА НАДБАВКИ И ЗА ПЕНСИИ И ЗА БОЛНИЦИ.СЛЕД КАТО НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА,ТЕ СА ОТГОВОРНИ ЗА ТЕЖКОТО ПОЛОЖЕНИЕ И ДА СИ ПЛАЩАТ
372
0
 
17
 
! Отговори
outsider преди 11 години
До Счетоводителката: Според теб трябва да вървим назад, към начина, по който са живели героите на Иван Вазов в "Под Игото". Ако примерно 80% от градското население се върне на село и на един възрастен човек се падат по няколко в работоспособна възраст, нямаше да има нужда и от пенсии. Но това в наше време няма как да стане.
371
1
 
18
 
! Отговори
vivian преди 11 години
Вижте, много е прав колегата по-надолу. Ако се увеличат парите за майчинство, ***, които сега се ограничават да имат 5 деца, след това ще имат още по 5. Те така и така си раждат по много - а при увеличение ще раждат още повече!!!! Т.е. соц.ефект ще е никакъв като цяло.Работещите ще бъдат обременени с още данъци. В патова ситуация сме.Заради *** раждаемост няма да има никакво увеличение на обезщетенията. Донякъде би имало смисъл, ако българките си седяха вкъщи и раждаха и те по 5 деца
370
0
 
19
 
! Отговори
??? преди 11 години
До Счетоводителката. Изразът "Я па тая!" не ми се връзва с човек, който претендира, че е много образован!А колкото до това, дали ще живея в пещера, или ще се върна 100 год. назад, не виждам особена разлика!Тук не говорим за данъци, а за осигуровки и получаване на нещо /обезщетение в случая за майчинство/ . Та в тоя ред на мисли, аз предпочитам, да не внасям осигуровки и да не търся от държавата нито обезщетение, нито пенсия, нито безплатно лечение!
369
11
 
31
 
! Отговори
Счетоводителката преди 11 години
До 485 - ??? - "Съгласна съм, стига и да не даваме нищо на държавата!"Я па тая! Ми ходи живей в пещера. Не е зле да почетете малко, преди да ръсите тъпотии из форумите. Нека ви напомня, че до преди само 100 години ЕДИНСТВЕНИТЕ функции на държавата са били:- Осигуряване на външната сигурност - чрез поддържане на армия;- Осигуряване на вътрешна сигурност - чрез поддържане на полиция;- Осигуряване на транспортна и съобщителна инфраструктура - чрез изграждане на ЖП линии, пътища, телекомуникаци; Впоследствие - електропреносна и водопреносна инфраструктура;За да изпълнява тези свои функции, държавата е събирала данъци. Та ти, ако можеш да живееш в цивилизована среда, без да ползваш поне пътищата, електричество и вода/канализация, можеш да имаш претенции да не плащаш данъци! Запитайте се как са живели вашите прародители, без пенсионна система, без държавни поликлиники и болници, без помощи. Грижели са се сами за старините си, спестявали са, разчитали са на децата си. Днес държавата се е нагърбила И с тази несвойствена за нея функция, а всякакви вресливи и необразовани индивиди, без елементарни познания за устройството и функциите на държавата, ежедневно ни занимават с безпочвените си претенции за облаги, които са решили, че им се полагат! Не, не ви се полага нищо повече от това, което държавата може да събере от работещите и да разпредели между т.нар. "нуждаещи се". Но никога и през никой период от човешката история изпадналите до нивото на просяци, чакащи държавата да им даде милостиня, не са си позволявали наглостта и арогантността да обвиняват държавата и работещите за това, че им дават малко пари, както става в наши дни. Това е отвратително, невъзпитано и нагло. Вземете се в ръце и спрете с претенциите си! От вашата простотия над 2 милиона българи вече са избягали зад граница. Защото именно най-пропадналите, неграмотните и бедните връщат три пъти червените крадци на власт, с надежда да станат богати, и доведоха страната до две национални катастрофи (Луканов, Виденов)! Крайно време е тази простащина да бъде прекратена!
368
0
 
21
 
! Отговори
до 483 преди 11 години
Знаеш ли колко лесно може да се реши проблемът-държавата плаща помощи,детски и т.н. само на 2 деца,ако имаш трето-оправяй се.Моментално *** ще спре да бълва *** и пари за социална политика ще има-за пенсиите на хората и за майчинството на майките,които трябва да садо децата си>престъпление е да дадеш детето си на ясла преди да навърши 2 години.Но го правят майките с хубави заплати-връщат се на работа и създават икономика,която храни бай ***.
367
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пари за майките и децата на България - няма!А пари за битум от Албания - има.Да отидем да живеем в Албания
366
0
 
20
 
! Отговори
??? преди 11 години
До Анонимен 483. Съгласна съм, стига и да не даваме нищо на държавата!
365
0
 
22
 
! Отговори
473 преди 11 години
И ти цъфна и върза със 150лв за първокласник!ТРОЙНАТА похарчи 2 милиарда лева за 2 седмици и ние не разбрахме за какво!Не им ща 150лв за първокласник,35лв за дете,искам нормален живот.Имам право на труд и достоен живот.Нека доходите ми са толкова високи,че да покриват сметките ми-не става въпрос за лукс,а нормални неща,пък дреме ми за детски,еднократна помощза първокласник.Не искам да хрантутя *** и олигарси-защото ние това правим 25 години.
364
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-справедливо е никой да не взима никакви нищо от държавата. Изключвам инвалидите и болните хора , всички останали да не получават и един лев.
363
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-голямото перо в бюджета са ***.Те ни струват дори повече от откраднатите пари чрез източено ДДС,неизгодн договори и т.н.Политиците нищо няма да направят,з ада ограничат *** ***-напротив-стимулират размножаването,за да си имат избиратели.И така става един омагьосан кръг.Затова няма пари за майките и за възрастните хора-*** ги изяждат.Но интересно какво би се случило с паразита,когато изяде гостоприемника си...
362
5
 
24
 
! Отговори
Счетоводителката преди 11 години
До 476 - "Мислете, мислете, тези глави не са само за турски сериали!"Надявай се... Те ако мислеха, нямаше да връщат три пъти на власт крадците от БСП, само защото им ОБЕЩАВАТ, не ИЗПЪЛНЯВАТ, разни прелести... Станахте ли по-богати, като ви управляваха царя и Станишев бе? Я някой да ми извади статистика колко бяхме богати под управлението на "социалната" БСП, при 4 МИЛИАРДА излишък!!! А сега с цялото пестене, в тази световна криза, едвам успяваме да се задържим под максималния позволен от ЕС дефицит, та да не ни глобят. Какво искате да направи правителството? От къде да ви ги вземе тези пари? Хайде, работете, създавайте производства, продавайте, внасяйте данъци и ще има пари за всичко. Ама нали е по-лесно да крадете, да укривате доходи, да лъжете и мажете, а после по форумите да се изкарвате най-честните и непорочните! Кой я прави тази сива икономика - 30-40%? Кой крие данъци и богатее на гърба на останалите? Не са ли същите "честни" като вас измамници? Бойко Борисов ли ги е създавал и възпитавал, или същите майки, дето днес са зинали за пари от държавата?
361
3
 
25
 
! Отговори
Ей,келеши преди 11 години
НИКОЙ не иска ДЪРЖАВАТА да му гледа децата !С повишаване на инфлацията-парите трябва да се индексират,за да може ДЕТЕТО да не гладува,а ако имаше НОРМАЛНИ за стандарта ни цени,и заплати,въпрося нямаше да е толкова болезнен.АКО бяхте поне малко прави-то никъзе нямаше да има детски,или данъчни облекчения по света,НО ГИ ИМА!А мутри ,тикви,гейбери и прочие подобна *** НИКЪДЕ НЯМА ПО СВЕТА!Оланд въведе данък на богатите-ЗАЩО тиквата не го въведе?И пари ще има,и всичко,ама това не за вашия акъл!
360
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Nqma pari za maichinstva,NO ima pari za magistrali..