България е застрашена от възраждане на авторитарен режим!

Другите държави са Австрия, Унгария, Гърция и Румъния, смята германски социолог
Обновена: 4 ное 2012 09:57 | 3 ное 2012 19:16, Петя Славова
1001
България е застрашена от възраждане на авторитарен режим!
Снимка: Reuters

В поне пет страни от ЕС - Австрия, Унгария, Румъния, България и Гърция може да се възроди форма на авторитарно управление, подобно на наблюдаваното през 30-те години наминалия век. Такъв е кошмарният сценарий, който си представя германският социолог професор Клаус Оффе.

Специализираният италиански двумесечник за култура и политика "Мулино" помества в новия си брой интервю с преподавателя по политическа социология в Hertie School of Government в Берлин.

Основна тема на интервюто е кризата в еврозоната и нейното влияние върху демократичното развитие на ЕС. Експертът вижда авторитарното управление като "австро-клерикален фашизъм".

Съществува традиция на авторитарно управление, което е специфично за Югоизточна Европа и ние се нуждаем от ЕС, за да го контролираме и да му се противопоставим.Свидетели сме как то действа в момента в Румъния и в Унгария, а рискът бе то да надделее и в Австрия по времето на Хайдер," предупреждава професорът.

"Допуснати бяха редица грешки и първата е в неправилните размери на еврозоната. Страни с различна производителност и различни уединени стойности на труда, които са решаващи променливи величини, не могат да имат единна валута. Така печелившите ще продължават да печелят, а губещите ще загубят още повече. Германия, Холандия, Финландия, Люксембург и някои други са природно надарени с "излишък по рождение", докато южните страни са неизбежно губещи.

Другата грешка е, че в тази зле планирана валутна зона липсва единна фискална и социална политика. Налице са някои твърде хилави заместители и критериите от Маастрихт, които всъщност нищо не регулират, не могат да заместят един фискален и социален режим, който да е еднакъв за всички страни членки.

Има начин да се реагира на това по нормативен път. Трябва да се зададе въпросът кой спечели най-много и пострада най-малко от допуснатите грешки. Според общоприето схващане именно тези страни би трябвало да заплатят загубите от грешките. Отговорът на въпроса е: Германия. Диспропорциите в търговията облагодетелстваха Германия посредством превъзходството на износа спрямо вноса, което не би било възможно в отсъствието на единна валута. Еврото е механизъм, който облагодетелства германския износ, защото останалите страни членки са безсилни пред единната валута. Те не могат повече да правят онова, което правеха през 80-те и 90-те години на миналия век, когато "нагаждаха" собствените си парични единици посредством девалвация. Така и не мога да проумея защо Испания и Италия бяха толкова ентусиазирани за въвеждането на еврото, макар че това за тях означаваше самоограничаване на автономията," отбелязва Клаус Оффе.

По-нататък той се спира на политическите последици от еврокризата и перспективите за изход от нея."Кризата, която избухна през 2008 година, изведе на преден план грешките с цялата им драстичност. Току-що се опитах да дам отговор от морална гледна точка - онези, които извлякоха най-много облаги, сега трябва да компенсират останалите страни или да понесат голямата част от дълговете. За сетен път обаче, това е неосъществимо от политическа гледна точка, тъй като рискува да загуби изборите всяко правителство, което предложи неравномерно разпределение на дълговете или нещо от сорта на тяхното ипотекиране, на еврооблигации и прочие. Според мен ще бъде рисковано и дори самоубийствено, ако Социалдемократическата партия в Германия предложи подобна стратегия "на доброволни начала". Изправени сме пред класическо противоречие - онова, което от икономическа и морална гледна точка е абсолютно необходимо или направо задължително, е невъзможно по вътрешнополитически съображения.

Политическите партии в Германия, но и в други страни като Франция и Италия, които не правят изключение, се провалиха и не можаха да поднесат на своите избиратели обяснението, което се опитвам да синтезирам - допуснахме грешки, търсим коректен начинда платим за тези грешки, допълва професорът.

"Демокрацията и парламентарният режим са несъвместими с онова, което сега трябва да се предприеме, за да се реагира на ситуацията. В известен смисъл кризата унищожава ключови елементи на демокрацията, защото превръща в необходимост действия, които нямат подкрепата на общественото мнение. Партиите се провалиха във възпитанието на обществото по тази точка и сега са на кръстопът - дали да направят необходимото или да направят онова, което се ползва с народната подкрепа. От политическа гледна точка така се стига до мъртво положение.

Доста съм уверен и смятам, че еврото ще оцелее и Гърция вероятно ще остане в еврозоната. Но ще оцелее по технократски начин, което ще доведе до повсеместно укрепване на крайно десните сили и на антиевропейските настроения. За демократично настроените европейци Европа винаги е била цивилизационна сила, която взема, държи и упражнява контрола върху патологичните тенденции, които познаваме от историята. Нуждаем се от тази Европа, за да контролираме страстите и патологиите на някои страни членки и особено на Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1001
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
647
0
 
0
 
! Отговори
FBI преди 11 години
Въпросителните около *** на Йозал се свързват сприем в българското посолство, където държавният глава е бил в деня преди да почине. Там той консумирал лимонада, с която Семра Йозал, неговата вдовица, подозира, че е бил отровен. Твърди се също, че е имало пропуски в сигурността на приема и се задават въпросите защо не е имало оборудвана линейка, защо върху всички документи за смъртта на Йозал стои подписът само на един лекар и защо въпреки препоръките тъканна проба не е била взета, а е била направена кръвна проба, която обаче след това се загубила.
646
0
 
0
 
! Отговори
Буден преди 11 години
Бойко Борисов сума ти време е бил бодигард на Бай Тошо, и нищо не е научил от него ! Срамота !
645
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Когато дяволът казва - авторитарен режим, има предвид нещо антисемитско, и затова се безпокои. Да го успокоим - той е прав в подозренията си, но ние ще му го поднесем съвършенно демократично, вече имаме опит.
644
0
 
2
 
! Отговори
мале мале преди 11 години
Ми то сега си живеем така.Не виждам разлика от преди 20 години.
643
2
 
1
 
! Отговори
Митов преди 11 години
Изключително прозорливо мнение има този професор.Абсолютно съм съгласен с него,че Европа направи и продължава да прави грешки,които неоминуемо ще дадат отражение в политическо-икономическите процеси на цитираните държави.При цялото ми уважение към силните европейски държави начело с Германия,подозирам че цената на обединението се плаща от по-бедните държави членки.Европа се намира в труден момент и много важно да се намери правилният път ,защото...примера на Втората световна е още пресен.
642
0
 
2
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Важното е, че не сте застрашени от въвеждането на губернаторски режим...
641
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
todor jivkov beshe zaobikolen ot izmenici ,dnes tezi izmenici na rodinata vi ypravliavat 23 godini te napreavixa prevrata stanaxa kapitalisti razryshixa balgaria tezi prestapnici sazdadoxa partii i parlament da vi lajat i zablyjdavat.
640
1
 
4
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
*** европейски ***, ай, сиктир, -- казано на френски!
639
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОДИГАРДА БОКО ГО НЯМА НА СНИМКАТА.МОЖЕ ЛИ ТАКЪВ ПРОПУСК!
638
0
 
7
 
! Отговори
G преди 11 години
Нещо не можах да намеря името на България в статията...
637
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами режима си го има бре още от три години кога герб взеха властта там има старейшини нещо като цк на герб и така нататък
636
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 11 години
при всяко едно правителство имаше режим но правителството на ББ направо ни е***а майката. При него е най-голямата диктатура, лъжа,кражба и т.н. Вече не сме и полицейска държава направо станахме свинска държава. Замазване очите на хората и те вярват. *** какво да правиш ето това сме ние ***, овце даже и те са по умни от нас ама това е друга тема. Айде целувайте *** на ББ и да ви е сладко заробването на вас и на децата ви.
635
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Недей да се пениш - 3 пъти доведоха страната до фалит шумкарите -1960 , 1972 и 1989. Първите 2 пъти продадоха златния резерв на руснаците за да се спасят от фалит, третия път си спретнаха пленум - махнаха Тодор и станаха капиталисти. Туй социализЪма беше едно недоносче, ако се вЕвра на Първия
634
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП(БКП)ДС, е партията-кърмилница на всички ченгета и най-старата блудница на българския политически хоризонт ...
633
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами то и за децата стана вече ясно, че сценаристите на Българския преход съвсем целенасочено са организирали едрата престъпност чрез техни кадри от ДС, МВР и чрез привличане на спортисти по бойни изкуства. Въпросът е, че след като истината лъсна за всички и след като изминаха повече от 22години от началото на тоя сапунен сериал, крайно време е да му се сложи ТОЧКА !!! С ДСБ напред с успехи!
632
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Простакът си е ***, по ВСЯКО време и отвсякъде погледнато..
631
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунo-социализЪма(бандитизЪма)е тежка заразна болест на централния мозък и СПИН!
630
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
838....ЕВАЛАТА БРАТО...!....РЕДКО ИМА ТОЛКО ТОЧЕН КОМЕНТ...И ТО КАТО ЗНАЕШ ЧЕ Е ИСТИНА ....!...Е ТАКА РАЗБИА ДЪРЖАВАТА БЕЗ ВОИНА...!...НЕ ЗНАЕШ ДАЛИ СИ ЖИВ ИЛИ МЪРТАВ...ДАЛИ СИ НА ЗЕМЯТА ИЛИ НА НЕБЕТО...!
629
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ПОЖАРНИКАРЧЕТА И ПИОНЕРИ........ЗА НАШИЯ *** ВИНАГИ ГОТОВИ...!
628
1
 
6
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 11 години
Бе що лъжат народа, че имало демокрация?! Няма такова животно! Демокрацията даже е вредна за хора, които трудно контролират животинското в себе си. За такива като тях - само с вила на врата!Партиите трябва да се забранят.Необходимо е да има само управляващи - да ги наречем - администратори. И тези хора трябва да търпят корекции от общественото мнение. Няма нужда от депутати - и те са вредни. Трябва да има само екипи от доказани ПРОФЕСИОНАЛИСТИ във всички области, които да творят закони.