България е застрашена от възраждане на авторитарен режим!

Другите държави са Австрия, Унгария, Гърция и Румъния, смята германски социолог
Обновена: 4 ное 2012 09:57 | 3 ное 2012 19:16, Петя Славова
1001
България е застрашена от възраждане на авторитарен режим!
Снимка: Reuters

В поне пет страни от ЕС - Австрия, Унгария, Румъния, България и Гърция може да се възроди форма на авторитарно управление, подобно на наблюдаваното през 30-те години наминалия век. Такъв е кошмарният сценарий, който си представя германският социолог професор Клаус Оффе.

Специализираният италиански двумесечник за култура и политика "Мулино" помества в новия си брой интервю с преподавателя по политическа социология в Hertie School of Government в Берлин.

Основна тема на интервюто е кризата в еврозоната и нейното влияние върху демократичното развитие на ЕС. Експертът вижда авторитарното управление като "австро-клерикален фашизъм".

Съществува традиция на авторитарно управление, което е специфично за Югоизточна Европа и ние се нуждаем от ЕС, за да го контролираме и да му се противопоставим.Свидетели сме как то действа в момента в Румъния и в Унгария, а рискът бе то да надделее и в Австрия по времето на Хайдер," предупреждава професорът.

"Допуснати бяха редица грешки и първата е в неправилните размери на еврозоната. Страни с различна производителност и различни уединени стойности на труда, които са решаващи променливи величини, не могат да имат единна валута. Така печелившите ще продължават да печелят, а губещите ще загубят още повече. Германия, Холандия, Финландия, Люксембург и някои други са природно надарени с "излишък по рождение", докато южните страни са неизбежно губещи.

Другата грешка е, че в тази зле планирана валутна зона липсва единна фискална и социална политика. Налице са някои твърде хилави заместители и критериите от Маастрихт, които всъщност нищо не регулират, не могат да заместят един фискален и социален режим, който да е еднакъв за всички страни членки.

Има начин да се реагира на това по нормативен път. Трябва да се зададе въпросът кой спечели най-много и пострада най-малко от допуснатите грешки. Според общоприето схващане именно тези страни би трябвало да заплатят загубите от грешките. Отговорът на въпроса е: Германия. Диспропорциите в търговията облагодетелстваха Германия посредством превъзходството на износа спрямо вноса, което не би било възможно в отсъствието на единна валута. Еврото е механизъм, който облагодетелства германския износ, защото останалите страни членки са безсилни пред единната валута. Те не могат повече да правят онова, което правеха през 80-те и 90-те години на миналия век, когато "нагаждаха" собствените си парични единици посредством девалвация. Така и не мога да проумея защо Испания и Италия бяха толкова ентусиазирани за въвеждането на еврото, макар че това за тях означаваше самоограничаване на автономията," отбелязва Клаус Оффе.

По-нататък той се спира на политическите последици от еврокризата и перспективите за изход от нея."Кризата, която избухна през 2008 година, изведе на преден план грешките с цялата им драстичност. Току-що се опитах да дам отговор от морална гледна точка - онези, които извлякоха най-много облаги, сега трябва да компенсират останалите страни или да понесат голямата част от дълговете. За сетен път обаче, това е неосъществимо от политическа гледна точка, тъй като рискува да загуби изборите всяко правителство, което предложи неравномерно разпределение на дълговете или нещо от сорта на тяхното ипотекиране, на еврооблигации и прочие. Според мен ще бъде рисковано и дори самоубийствено, ако Социалдемократическата партия в Германия предложи подобна стратегия "на доброволни начала". Изправени сме пред класическо противоречие - онова, което от икономическа и морална гледна точка е абсолютно необходимо или направо задължително, е невъзможно по вътрешнополитически съображения.

Политическите партии в Германия, но и в други страни като Франция и Италия, които не правят изключение, се провалиха и не можаха да поднесат на своите избиратели обяснението, което се опитвам да синтезирам - допуснахме грешки, търсим коректен начинда платим за тези грешки, допълва професорът.

"Демокрацията и парламентарният режим са несъвместими с онова, което сега трябва да се предприеме, за да се реагира на ситуацията. В известен смисъл кризата унищожава ключови елементи на демокрацията, защото превръща в необходимост действия, които нямат подкрепата на общественото мнение. Партиите се провалиха във възпитанието на обществото по тази точка и сега са на кръстопът - дали да направят необходимото или да направят онова, което се ползва с народната подкрепа. От политическа гледна точка така се стига до мъртво положение.

Доста съм уверен и смятам, че еврото ще оцелее и Гърция вероятно ще остане в еврозоната. Но ще оцелее по технократски начин, което ще доведе до повсеместно укрепване на крайно десните сили и на антиевропейските настроения. За демократично настроените европейци Европа винаги е била цивилизационна сила, която взема, държи и упражнява контрола върху патологичните тенденции, които познаваме от историята. Нуждаем се от тази Европа, за да контролираме страстите и патологиите на някои страни членки и особено на Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1001
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
587
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
666, ти си някакъв интелектуален извор. Обаче, да ти кажа си забавен само за бабички партизанки.
586
3
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ТОШКАТА БЕШЕ ШЕДОВЪР...КЛАСИК...ИСТИНСКИ ЕМЕЛЯН ПУГАЧОФ *** У КОСТУМ...!....А ЦАЧКА Е ЦЕЛ СТЕНКА РАЗИН.../ТОВА НЕМА ГО РАЗБЕРЕТЕ/...!....ЦУФТАН ПА Е БУЛГАРСКИО РАЗПУТИН...!....ГЕЯ СТАНИШЕФ БАШТИЦАТА ПА Е КАТО МАХНО...!....*** Е ЦЕЛ СТАЛИН...ИОСИФ ВИСАРИОНУШКА...!....МАИЧО МАНОЛ Е КАТО ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА...!...ТАНЧЕТО ДОНЧЕВАТА ЦЕЛ УЛЯНОВ ЛЕНИН...!....РУМЕН ПЕТКОФ ПА Е КАТО ЧАПАИ...!
585
1
 
1
 
! Отговори
До 789 преди 11 години
Само че турските бомбажии са сътрудници и агенти на ДС ,което ми намирисва на магарешките атетати на ВМРО 1911г.Кой е поръчитела за атентатите е по интересно!
584
1
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
IQ146 ...ТЕБЕ ЛИ ТЕ ТУРИА НА КОМПУТЕРА ...ДА НЕ СИ ИЗЯДЕШ КЛАВИАТУРАТА А МИСЛИШ ЧЕЕ ФАФЛА...КЕБАПШЕТА ИМА ЛИ...?
583
1
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....СИЧКО ВЕЧЕ СПИ СЛЕД ПАРЧЕТО КРЕМВИШ КОФИЧКА КИСЕЛО МЛЕКО И ТОНОВЕ ПЦУВНИ ПО ВОЖДА БАЦЕ...!
582
0
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ЦРУ СЛЕДИ ЗА АНТИ БАНКЯНСКИ НАСТРОЕНИЯ...!
581
1
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....АИДЕ ЧЕ ПОНЕДЕЛНИК МОЕ ГО СВАЛИМЕ *** БАНКЯНСКИ...*** ИМАМЕ ДРУГА РАБОТА...!...СТРАХЛИВО ПЛЕМЕ СТЕ...ИЛИ СТЕ ***...КОИЕ ОТ ДВЕТЕ...?
580
1
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ООМРЪЗНА НИ РАЗНИ *** КОЛКО ЧЕРВЕИ ДА НИ ЖИВЕЯТ ЖИВОТИТЕ...!...И ДА НИ ЛАШКАТ НАЛЕВО НАДЕСНО...!
579
1
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ИЛИ ДА ИДВАТ КИТАИЦИТЕ...!...БАЦЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИО СТОЛ...ТОИ ОБИЧА АМЕРИКА И ШЕ ГО СЪДИМЕ ПО АМЕРИКАНСКИ...!
578
0
 
4
 
! Отговори
Shebekov преди 11 години
bg premier Todor Jivkov - 33 godini si go izbira bg narod savsem demokratichno i dobrovolno s bg pesni i bg hora, rachenitzi, muzika, radost pri visok % izbirateli i taka do pensioniraneto mu ot vsichki bg grajdani /makar i razlichni po religii, pol,vazrast/. ima izobilie ot dokazatelstva v bg medii, bg archivi i chujdestranni medii i chujdestranni archivi.kolko premieri v sveta na planetata Zemya ima takiva ot poslednite 50 godini na nasheto vreme?az ne poznavam drugi, a vie?!
577
2
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ТУКА Е ИСТИНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ...ИСКАМЕ ИЗГОНВАНЕ НА БАЦЕ ТИКВАТА ОТ ДЪРЖАВАТА НИ...!....ПАРЛАМЕНТА ДА СЕ ДЕЗИНФЕКЦИРА...!...СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ НОРГЕ ДАНИЯ И ШВЕЦИЯ...АМЕРИКА ***...!
576
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
edin narod edna partia na nacionalcocializma partiata na rabotnicite trydeshtise ,ne partiite na prestapnicite i prevratatdjiite koito razryshavat balgaria.
575
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАЩО СЕ ПРЕМЪЛЧАВА НЕЩО МНОГО СЪЩЕСТВЕНО във връзка с Възродителният процес???Това е, че първите терористични актове станаха ПРЕДИ, а не след тоя процес. Нелегалната турска организация съществуваше вече от години и целта и беше да откъсне част от България. Да се обяви автономна турска република в Лудогорието със столица Варна.Кой истински българин ще се съгласи с това?Но младите турци не знаят тия неща. Те знаят, че лошите българи са тормозели бащите и майките им.
574
1
 
17
 
! Отговори
Демокрация: преди 11 години
Заменки. Източване на ДДС. Нагласени обществени поръчки. Контрабанда. Политическа проституция. Криминална приватизация. Мафия. Олигарси. Поръчкови убийства. Недосегаеми. Грабежи. Безработица. Мизерия. *** терор. Скапано здравеопазване и образование. Разбити пътища. Бетонирани курорти. Недостиг на детски градини. Топлофикационен рекет. Алчни монополи. Кредити. Високи лихви. Финикийско правосъдие. Гей-паради. Порно. Чалга. Мутри. ***. Наркомани. Клошари...тотална деградация и масова лумпенизация.
573
4
 
7
 
! Отговори
до 778 преди 11 години
Турците подстрекавани от вън си организират национално освободително движение-като 3 *** са от Дръндар..Почват атентати-гара Буново,гара Пловдив,летището във Варна,взривяване на хотел в Златни пясъци,палене на гори,,взривяване на електропроводи,унищожаване на селскостопанска техника, отрови в шахтите за питейна вода и много други.Доган е тикнат в затвора.Т.н демократи го освобождават.Живков решава да отвори границите и който иска да напусне.Всичко това го има в интернет.
572
0
 
11
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....АКО СА ИМА РЕФЕРЕНДУМ БУЛГАРИЯ ДАЛИ ДА Е НА Т ЖИВКОВ ПОЗНАИТЕ КЪФ ШЕ Е РЕЗУЛТАТА...!...1000 % ШЕ СА ЗА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ....!
571
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bai To6o na sag s kov4ega v Haga , nema 5 -6 , vnu4kata e jiva
570
0
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....СИЛНИТЕ БИЯТ СЛАБИТЕ ТЕ РЕВАТ И ДИГАТ ШУМ...ТОВА ПРОДОЛЖОВА ПОВЕЧЕ ОТ 100 ГОДИНИ...НЕ МОЕ ДА СПИМЕ..НЕДЕЛА Е...!...ДАИТЕ РАКИЯ НА ПРОЛЕТАРИЯТА ДА МЛЪКНЕ...МЪ РАКИЯ ИМА ПРОЛЕТАРИЯТ НЕМА...!
569
1
 
2
 
! Отговори
TOP SECRET преди 11 години
Не е намерен протокол от заседание на Политбюро от късната есен на 1984 г., а вероятно и никога няма да бъде открит документ, подобен на тези от 1982-1984 г. На основата на запазените сведения не е трудно да си представим подобно заседание (ако въобще е имало такова) и дори какви тайни разговори са водили помежду си височайшите инициатори. Самият Живков дава следното разяснение на участниците в заседанието от 18 януари 1985 г.:Но, както знаете, след Априлския пленум чрез един маньовър, без да се усетят югославяните, за няколко дни цялото население в този край [Пиринския - бел. м., А. К.] осъмна като чистокръвни българи. [...] Не бива да се шуми в печата, не бива да се дават широки информации на разни кръгове, защото ще почнат да философствуват и т.н. Само четири души знаеха за маньовъра, който извършихме в Благоевградски окръг, защото иначе щеше да се издаде дружината. Имайте предвид, че няма нищо, което се говори, даже в този състав, да не излезе и да не отиде до турското и югославското разузнаване и т. н."Естествено, последната дума е била на Тодор Живков. Споделените виждания на членове на придворната "ловна дружинка" и "най-близкото обкръжение" вероятно също са повлияли за окончателното оформяне на най-радикалната фаза на вече частично протичащия "възродителен процес" (във вид на угодни предложения и поддакване на съображенията и намеренията на държавния водач).На това "експертно" ниво окончателното решение на Живков вероятно е подготвено от най-доверените му лица: Георги Джагаров - заместник-председател на Държавния съвет и председател на Съвета за развитие на духовните ценности, академиците Пантелей Зарев и Ангел Балевски (председател на БАН).На политическо ниво решението сигурно е консултирано с оформилия се своеобразен тесен кръг в Политбюро: Пенчо Кубадински - председател на НС на ОФ, Милко Балев - началник на кабинета на Тодор Живков, вътрешният министър Димитър Стоянов и секретарят на ЦК по идеологическите въпроси Стоян Михайлов.През 1982 г. Александър Лилов ръководи специална комисия, проучваща и възможността за евентуално преименуване, но не го препоръчва заради негативните последици. За дейността й по тези въпроси още от края на 70-те години свидетелства един от членовете й - акад. Николай Тодоров:"Избягвахме термина асимилация, защото той бе придобил гражданственост на пълно поглъщане чрез прилагане предимно на насилствени мерки. Задачата бе да обхванем всики възможни механизми и лостове за морално-политическо въздействие...Тази комисия работи няколко години, подготви различни варианти, които бяха връщани, допълвани и уточнявани[...]. Узнах по-късно, че материалът е бил представен в Политбюро, бил е приет по принцип, без обаче да му се даде ход. Минаха още няколко години и изведнъж бяхме изненадани от съвършено различното развитие".Впоследствие водещият идеолог А. Лилов изпада в немилост, отстранен е от висшето ръководство през септември 1983 г. и не носи отговорност за тази решителна фаза на събитията. Вижданията му налагат отпечатък върху идеологическия хибрид между зрелия социализъм" и национализма, но през последвалите години той остава на особено мнение.Впоследствие именно нему е поверен докладът на пленума от 29 декември 1989 г., с който БКП официално осъжда "възродителния процес" и посочва за главен виновник Тодор Живков. Искра Баева отбелязва в коментара си за твърдения, вини и оправдания сред висшата номенклатура: "С подобна неангажираност с "възродителния процес" не може да се похвали почти никой от членовете на ЦК на БКП в края на 1989 г. и със сигурност никой от обновения състав на Политбюро."Освен квалификацията, че това е било политическа грешка на Тодор Живков и неговото най-близко обкръжение", в доклада се посочва и един впоследствие често повтарян довод, както в номенклатурната мемоаристика, така и от някои от изследователите.Според него решението е взето в обстановка на назряла към този момент "сериозна политическа, икономическа и морална криза в страната", т. е. във връзка със симптомите на стагнация в икономиката, обществото и идеологическата сфера..." Коментари (0)| Вашият коментар Сподели: Facebook Twitter Бойко Борисов по темата - преди властта31 октомври 2008 г. bTV, Бойко Борисов:"Трябваше много последователно, както в Съединените щати, първото име на новородените да бъде българско, дава се един списък, както е там, фамилиите съответно на бащите и дедите...". Тогава той обясни, че "добър вариант" е практиката отпреди 1985 г. във всички фамилии да се слагат фамилните окончания "ов и -ев" и даде пример с "Мехмед Мехмедов и Ахмед Ахмедов"."С новите граждани, които се раждат, с това да беше започнат този процес. Иначе то беше, един път - фарс, един път - нещастие за тези хора, защото им даваха по 1 квадратен метър да си натоварят багажа", заяви Борисов.Запитан дали е издевателство върху хора да им се налагат имена, Борисов заяви: "Един път завинаги трябва да се знае, че в България има български граждани, в Турция са турски, в Сърбия са сръбски, затова има граница, затова има държави. Който както иска и се чувства като такъв, ако е българин, е така, ако е турчин, да си отиде в Турция. Значи, аз не знам какво значи това, и да прекъснем вече тази тема, в България има български граждани и на базата на това се гради всяка една кауза."В този контекст той разказа за разговорите си с Тодор Живков, докато е бил негов бодигард. Бившият "първи" смятал, че "доста по-меко, внимателно и плавно трябва този процес да върви, с интеграцията на тези етноси, за да няма подобен етнически конфликт."Странно е, че когато е можел да направи този процес по-мек и плавен - като пръв партиен и държавен ръководител, не го е направил...2 ноември, 2008 г., Бойко Борисов, Дарик радио: Възродителният процес е нещо не само глупаво, то е жестоко към българските мюсюлмани и неслучайно аз го нарекох като най-жестокото и глупаво нещо, правено в държавата. Аз само дадох примери как е можело да се действа, а сега излиза, че истинските виновници за възродителния процес, партията, която е над стогодишна и направи този процес, опитва да се скрие зад мои думи и тълкувания.Бойко Борисов по темата при назначаването му в МВРПри назначаването си като главен секретар на МВР в кабинета на Сакскобургготски, Бойко Борисов беше питан за участието си във възродителния процес. ДПС бяха коалиционен партньор на Царя и НДСВ. "Нямам от какво да се срамувам. Като служител на МВР през август 1989 г. заедно с колеги бяхме командировани в районите, където се провеждаше т.нар. възродителен процес. Нашата роля тогава беше да опазваме реколтата, да охраняваме сеновалите и да се грижим този процес да протече мирно. Аз, както и хората, които съм командвал, не сме причинили на нито един гражданин нищо лошо, никого не сме обидили или били, нито сме предизвикали ексцесия", каза тогава Борисов.Ръководството на ДПС знаело за всичко това, хората в тези райони го познавали и нямало нито едно оплакване срещу него. По това време се готвехме за световното първенство по карате в Лондон, от Дулово - районът, който охранявахме, заминахме направо за там, целият национален отбор по карате тренираше по ливадите, хората ни гледаха и бих казал, че те повече са ни обичали, отколкото да си ни мразели, заяви Борисов, който преди МВР беше шеф и собственик на охранителната фирма "Ипон". Както стана ясно, през 2001-а комисията по досиетата не е правила проверка за Борисов, но вътрешният министър Георги Петканов каза, че не вярва той да е бил сътрудник на ДС. Борисов бе категоричен, че подобна проверка би била загуба на време, защото той не e сътрудничил на ДС. Според него в онези години, за да работиш там са трябвали връзки, а неговият дядо е бил обявен за народен враг и заради това внукът му не е можел да заема отговорни постове в МВР. Министър Петканов аргументира решението си да се спре на кандидатурата на Борисов измежду общо 8-9, описвайки няколко негови качества: "твърдият му и решителен характер, дискретността му, неговата щедрост и благородство". Освен това - пълната шестица, с която Борисов е завършил средното си образование в училище в Банкя, успехът от 5,50 при дипломирането му в школата на МВР /сега ВИПОНД/ със специалност "Противопожарна техника и безопасност", научната степен, получена при защита на дисертация на тема "Психофизическата подготовка на оперативния състав". По тематаКостов: Борисов унижи парламента и реабилитира Живков СДС: ГЕРБ има политическа сделка с ДПС Моят 10-и ноември In memoriam: Тодор Живков Кумирът на един премиер Борисов за Живков: Ние сме несъизмерими А дядото на премиера... Под игото на чушкопека и 9 септември
568
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според икономиста Румен Аврамов възродителните престъпления на Живковия режим нанасят страшен удар на крехката планова икономика на страната. Режимът е принуден да мобилизира и изтегли над 300 хил. души от постоянната им месторабота (половината от тях са квалифицирани работници и специалисти) и да ги изпрати в обезлюдените райони да се трудят на полето или в завода. Въпреки това производството поне в четири окръга пада наполовина. От 1984 година външната задлъжнялост на НРБ рязко нараства. През 1987 г. страната вече не е в състояние да обслужва дълговете си въпреки безогледния износ срещу валута на дефицитни стоки и храни и дори на необходима за ежедневните нужди на населението електроенергия. Официално фалитът е обявен през март 1990 година от правителството на Андрей Луканов. Желанието на Живков и компания обаче е само как да бъде наказан по най-жесток начин разбунтувалият се етнос. Да им се вземат къщите без пари, да не им се дават обратно дори турците да се върнат, да се спре медицинското обслужване и всякакви държавни инвестиции в селищата на екскурзиантите, четем в гневните протоколи на заседанието на ЦК на БКП от 6 юни 1989 година. Тогава става известно, че само за месец са пропаднали 125 хиляди работни места, освободени от поелите към по-добра съдба нови българи.