България е застрашена от възраждане на авторитарен режим!

Другите държави са Австрия, Унгария, Гърция и Румъния, смята германски социолог
Обновена: 4 ное 2012 09:57 | 3 ное 2012 19:16, Петя Славова
1001
България е застрашена от възраждане на авторитарен режим!
Снимка: Reuters

В поне пет страни от ЕС - Австрия, Унгария, Румъния, България и Гърция може да се възроди форма на авторитарно управление, подобно на наблюдаваното през 30-те години наминалия век. Такъв е кошмарният сценарий, който си представя германският социолог професор Клаус Оффе.

Специализираният италиански двумесечник за култура и политика "Мулино" помества в новия си брой интервю с преподавателя по политическа социология в Hertie School of Government в Берлин.

Основна тема на интервюто е кризата в еврозоната и нейното влияние върху демократичното развитие на ЕС. Експертът вижда авторитарното управление като "австро-клерикален фашизъм".

Съществува традиция на авторитарно управление, което е специфично за Югоизточна Европа и ние се нуждаем от ЕС, за да го контролираме и да му се противопоставим.Свидетели сме как то действа в момента в Румъния и в Унгария, а рискът бе то да надделее и в Австрия по времето на Хайдер," предупреждава професорът.

"Допуснати бяха редица грешки и първата е в неправилните размери на еврозоната. Страни с различна производителност и различни уединени стойности на труда, които са решаващи променливи величини, не могат да имат единна валута. Така печелившите ще продължават да печелят, а губещите ще загубят още повече. Германия, Холандия, Финландия, Люксембург и някои други са природно надарени с "излишък по рождение", докато южните страни са неизбежно губещи.

Другата грешка е, че в тази зле планирана валутна зона липсва единна фискална и социална политика. Налице са някои твърде хилави заместители и критериите от Маастрихт, които всъщност нищо не регулират, не могат да заместят един фискален и социален режим, който да е еднакъв за всички страни членки.

Има начин да се реагира на това по нормативен път. Трябва да се зададе въпросът кой спечели най-много и пострада най-малко от допуснатите грешки. Според общоприето схващане именно тези страни би трябвало да заплатят загубите от грешките. Отговорът на въпроса е: Германия. Диспропорциите в търговията облагодетелстваха Германия посредством превъзходството на износа спрямо вноса, което не би било възможно в отсъствието на единна валута. Еврото е механизъм, който облагодетелства германския износ, защото останалите страни членки са безсилни пред единната валута. Те не могат повече да правят онова, което правеха през 80-те и 90-те години на миналия век, когато "нагаждаха" собствените си парични единици посредством девалвация. Така и не мога да проумея защо Испания и Италия бяха толкова ентусиазирани за въвеждането на еврото, макар че това за тях означаваше самоограничаване на автономията," отбелязва Клаус Оффе.

По-нататък той се спира на политическите последици от еврокризата и перспективите за изход от нея."Кризата, която избухна през 2008 година, изведе на преден план грешките с цялата им драстичност. Току-що се опитах да дам отговор от морална гледна точка - онези, които извлякоха най-много облаги, сега трябва да компенсират останалите страни или да понесат голямата част от дълговете. За сетен път обаче, това е неосъществимо от политическа гледна точка, тъй като рискува да загуби изборите всяко правителство, което предложи неравномерно разпределение на дълговете или нещо от сорта на тяхното ипотекиране, на еврооблигации и прочие. Според мен ще бъде рисковано и дори самоубийствено, ако Социалдемократическата партия в Германия предложи подобна стратегия "на доброволни начала". Изправени сме пред класическо противоречие - онова, което от икономическа и морална гледна точка е абсолютно необходимо или направо задължително, е невъзможно по вътрешнополитически съображения.

Политическите партии в Германия, но и в други страни като Франция и Италия, които не правят изключение, се провалиха и не можаха да поднесат на своите избиратели обяснението, което се опитвам да синтезирам - допуснахме грешки, търсим коректен начинда платим за тези грешки, допълва професорът.

"Демокрацията и парламентарният режим са несъвместими с онова, което сега трябва да се предприеме, за да се реагира на ситуацията. В известен смисъл кризата унищожава ключови елементи на демокрацията, защото превръща в необходимост действия, които нямат подкрепата на общественото мнение. Партиите се провалиха във възпитанието на обществото по тази точка и сега са на кръстопът - дали да направят необходимото или да направят онова, което се ползва с народната подкрепа. От политическа гледна точка така се стига до мъртво положение.

Доста съм уверен и смятам, че еврото ще оцелее и Гърция вероятно ще остане в еврозоната. Но ще оцелее по технократски начин, което ще доведе до повсеместно укрепване на крайно десните сили и на антиевропейските настроения. За демократично настроените европейци Европа винаги е била цивилизационна сила, която взема, държи и упражнява контрола върху патологичните тенденции, които познаваме от историята. Нуждаем се от тази Европа, за да контролираме страстите и патологиите на някои страни членки и особено на Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1001
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
627
5
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 11 години
А, че режимът по времето на И.Костов какъв беше: абсолютно тоталитарен, по образец на комунистическия, но със син цвят ; а по времето на Серьожката той беше също тоталитарен, като трите партии от Тройната коалиция крадяха като за последно. А режимът на Обама какъв е : попитайте българи, живели в САЩ над 5 години, те ще ви кажат неща ,които не сте очаквали. А по времето на Обама, че и пред и това, САЩ не се ли превърна в световен жандарм? А режимите в Италия , Англия, Франция се водят демократични, но тези страни нападнаха суверенна страна Либия - заради петрола, с който разполага. Нали преди това Кадафи даваше заеми на Франция и Италия! Защо т.нар. демократични страни во главе със САЩ нападнаха Ирак: заради тираничния режим или заради петрола? Нали същото се очертава и за Иран! Хайде сега, ще се лъжем в коя страна режимът е тоталитарен и в коя не е ! И какво се оказва: демократичните страни оперделят коя страна да нападнат: днес заради петрола, сетне заради калаят, после заради диаманти и злато.
626
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам ли да живея в България?Капиталисти със червени сърца.Пенсионери със червени сърца,Бъркащи по кофите.Млади с ум бягащи от тук.Искам ли да живея в България?
625
2
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...НАМЕРЕТЕ ПОРТРЕТ НА Т ЖИФКОФ И ГО ЦАЛУИТЕ СТРАСНО ЦЕЛА НОЧ...!
624
1
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Да си купиш половинка хляб за 15 ст. ...ЦЕЛ ЛЕБ БЕШЕ 15 ст. ТИПОВ...ТАКА СЕ НАРИЧАШЕ...И БЕШЕ ОТ ИСТИНСКО БРАШНО...!
623
1
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
837...ШО ПОМНИШ ТОЛКО МНОО НАЧИ ТЕЕ УДАРИЛА НОСТАЛЖИЯТА ПРАО У ТИКВАТА У ЦЕНТЪРО ЗА КООРДИНАЦИЯ И МЕМОРИ НЕВРОНИТЕ ТИ СА У ЕКСТАЗА...ОДЕЛЯШ ПЛИУНКИ И ЛИГИ ЗА УБАВО СИРЕНЕ ИСТИНСКА БИИР ИИ ЛУКЧЕТА...НЕМА ЛОШО...!
622
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
836...НЕ СЕ *** ГАЛОШКА...!
621
5
 
4
 
! Отговори
Мусолини преди 11 години
Това би било златна стъпка за бъдещето ни! Само модерния християнски националсоциализъм може да спаси Нашата страна от всички зарази и политически и социални тумори
620
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до бгГа *** гонеха мене всички се кефехте,а сега каофти ами .. така ще е.Аз съм си със семейството.
619
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как така Бойко го няма на снимката до Бай Тошо? Пропуск! ГолЕм пропуск !
618
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОМУНИСТИТЕ СИ СМЕНЯТ ИМЕТО НО НЕ И НРАВА СИ НА ПРЕСТЪПНИЦИ!
617
4
 
24
 
! Отговори
ПРОСТ БЪЛГАРИН преди 11 години
ТЕХНИКАТА СИ Е ТЕХНИКА И СОЦИАЛИЗМЪТ НЯМА ОТНОШЕНИЕ КЪМ НЕЯКИСЕЛОТО МЛЯКО И ОЛИОТО БЯХА ИСТИНСКИКЛЮЧ ПОД ИЗТРЕВАЛКАТА-НЯМАШЕ КРАДЦИ,ВСИЧКИ БЯХА СИТИРУСКО ДРУГАРЧЕ-НЯМА ЛОШОМЛЯКОТО БЕШЕ ИСТИНСКО ЗАТОВА ВКИСВАЩЕ... БИЛЕТЧЕ-6 СТ-БЕШЕ ДОСТЪПНО З А ВСЕКИ НА РАБОТА,НЕ КАКТО ДНЕС ПО 1-00 ЛВ.ЗА БЕЗРАБОТЕНЛУСКИ ФИЛМИ,НЕ ПСИХАРСКИ ЕКШЪНИ С КОИТО СЕ ИЗБИВАТ ПО УЧИЛИЩАТА...В С И Ч К О БЕШЕ ИСТИНСКО!!!
616
1
 
9
 
! Отговори
до комуно-соц време преди 11 години
от ЧехияТо и в другите страни беше горе-долу така.Но това ме разсмя: "Да купуваш бира и да вдигаш всяка бутилка, за да провериш дали няма ***, като избираш само зелени или само кафеви бутилки. "Сега в момента пред мен е бутилка "Старопрамен", нефилтрирана. Жива мътилка си е и така е редно. Като нашата стара бира от татово време. Когато бирата прави ***, значи има жива бактерия, значи е истинска. Наздраве :).
615
2
 
37
 
! Отговори
до бг преди 11 години
" За щастие дойде време когато хубавото е за умните и кадърни българи, а лошото само за мързеливите".И какво му е хубавото днес? От десетина години нямам семейство, но не съм разведен. Не. Жена ми гледа бабички в една страна, а аз работя в друга. Две деца имам и двете са магистри. Едното е барман, другото строител. И двамата също в чужбина. Четири души в четири различни страни. Защото няма работа в нашият край. Но дори и да намериш, то ще е за 300 лв. Изгавриха се с нас. Целият народ унижиха и много като мен прокудиха от домовете. Моето семейство не го смятам нито за мързеливо, нито за глупаво.
614
10
 
20
 
! Отговори
комуно-соц време...* преди 11 години
Да отидеш до телевизора и да го включиш от копчето на стабилизатора. Да поставиш игличката на грамофона точно там, където започва новото парче. Да върнеш бурканчетата от кисело мляко и бутилките от олио в магазина. Да си оставиш ключа под изтривалката, когато излизаш. Да пишеш писма на руско другарче. Да идеш на градска баня. Да носиш лентите във фотото да ти ги проявяват и после да чакаш да си вземеш снимките, за да ги видиш за пръв път. Да позвъниш на съседката в неделя сутрин с молба да ти услужи с чаша захар, понеже магазинът не работи, а после в знак на благодарност да й занесеш 3-4 парчета кекс. Да си оплетеш блуза по образец от списание Бурда. Да бързаш да се прибереш, защото ще ти звъннат. Да отидеш на сладкарница и да ти налеят от кранчето една от шест. Да вариш прясното мляко след като го купиш, защото ще вкисне. Да отключвиш с ключа, както ти е на врата. На ти две лукчета, че нямам да ти върна. Да събираш салфетки и станиоли от шоколадови яйца. Да си абониран за Славейче, Пламъче, ***, Веселые картинки, Космос, Паралели, Септемврийче Да се качиш в асансьора, да дръпнеш решетката и след това да пуснеш монетка 1 стотинка, за да тръгне. Да сложиш индиго м/у два листа и да напишеш доклад по биология в 2 екземпляра. Да влезеш в детската градина и да видиш всичките деца облечени в сини или червени пресилки и шорти под тях, на ситни или едри квадратчета, тип голям пипит. Да пушиш в самолет. Да пиеш кафе смляно лично от теб с ръчна кафемелачка. Да се вълнуваш, когато пуснат нещо в магазина. Да имаш да пишеш домашно и да отидеш в читалнята да търсиш материали, защото няма Гугъл. Да си разменяте подаръци в училище за Нова година старателно надписани книги и грамофонни плочи. Да свириш от балкона на детето да се прибира за вечеря, а не защото е тъмно или страшно. Да ходиш до Домашни потреби за тиган, до Плод-зелечук за чушки и домати, до Млад техник за детски играчки, до Битовия комбинат за Да си купуваш плочи с музика. Да сменяш ремъка на касетофона. Да бъркаш нескафе със захар и лъжичка докато направи пяна, за да стане фрапе. Да играеш на криеница, стражари и апаши и пътни знаци. Да играеш на ръбче /без да мине никаква кола покрай теб/. Да звъниш на вратата на някоя бабичка и да тичаш да се скриеш. Да си дадеш чорапогащника на ловим бримки. Да си вариш домашна кола-маска. Да хвърляш яйца от балкона върху неприятелите си. Да гледаш на черно-бял телевизор Студио Х всяка събота, след 23.30 часа. Да скачаш на ластик на улицата пред блока. Да участваш в Ленински съботник. Да гледаш в неделя сутрин Бързи, смели, сръчни. Да познаваш мириса на Кореком. Да цъкаш пред величието на новия Москвич. Да се съберете родата на копане или бране на царевица или грозде. Да печеш чушки на чушкопек на терасата и да се питате с приятелката ти от 2 етаж коя колко има още да пече. Най-големият магазин, който си виждал да са централните хали. Да разлистваш Некерман и да му се взираш с влажни очи. Да си правиш захарна вода за косата, вместо гел. Да се подредите всички от семейството за банани на Нова Година и да се правите, че не се познавате. Да си шиеш разни дрехи, когато те поканят на сватба, банкет или друго събитие, за да си по-модерен. Да си боядисваш дъвката с магданоз в зелено. Да се състезаваш с другарчетата за най-бърза подредба на кубчето на Рубик. Да събираш лайка, мащерка, други билки и кестени за чавдарско поръчение през лятото. Да те гледат кисели продавачки, а ти да се отнасяш с тях като с богини. Да имаш уокмен и за да не му се изхабят батериите, да въртиш касетата на химикал/молив. Да си мечтаеш за ходеща кукла от СССР. Да отидеш на истинско изпращане на войник. Да чакаш с нетърпение Дядо Мраз на Нова година, да се чудиш какво ще ти донесе и още преди да е дошъл, да откриеш подаръка в гардероба, прилежно скрит из дрехите. Да се возиш в автобуса с билетче от 6 стотинки. Да купуваш бира и да вдигаш всяка бутилка, за да провериш дали няма ***, като избираш само зелени или само кафеви бутилки. Да носиш пръстенчета, направени от обвиката на бонбони Лакта. Да си опечеш филийка на печка с дърва или на котлона, вместо на тостер. Да увиваш чужда книга, взета назаем, с вестникарска хартия, за да не се повреди. Да влезеш в супера, а там да има само сол и оцет. Да стоите до тъмно с децата на вън и да си разказвате страшни истории за извънземни. След това се изпращате взаимно, защото си умирате от страх. Да звъниш на телефон 177, предшественик на чатрумовете. Включваш се в конферентен разговор с още n на брой хора, ако някой ти допадне - разменяте си телефоните и си звъните. Да заминеш на море с руло тоалетна хартия в багажа. Всеки възрастен, познат или не, да може да ти плесне един зад врата или да ти издърпа ухото, ако си направил нещо нередно, а *** не само няма да се възмути, че някой е пипнал безценното й чадо, което се държи като диване, ами и ще им благодари и после сама ще ти плесне един зад врата и ще ти издърпа ушите Да си купиш половинка хляб за 15 ст. Преди филмите да има преглед със сериозен чичко, който да ти обясни какво ще видиш и как трябва да го разбереш. Да ядеш луканка по празници. Да си носиш стотинките в кожено портмоненце на врата. Да си прибираш ключа на връв под блузата, за да не ти го снимат от самолет и после да влязат у вас. Да слушаш всеки следобед нивото на река Дунав в сантиметри. Да нямаш видео, да слушаш филма, преразказан от приятел, който го е чул от приятел, а после да го преразкажеш толкова подробно и цветно на друг, все едно си го видял сам. Да идеш в чужбина точно след падането на режима и всичко, което да можеш да напишеш в картичката до близките да е Тук магазините са пълни!, от което *** да умре от срам. *** да донесе огромен чувал със соц дамски превръзки, на които лепилото не им държи даже предпазната лента, и вкъщи да настъпи небивала веселба, защото сте три жени, а лигнинът е неудобна работа. Да има само два канала на телевизията: Първа програма - работи от сутринта до 12, завършва с химна; Втора програма - работи от 5 следобяд до 9-10 вечерта. Да си дежурен до вратата на класната стая и да викаш Клас стани! Клас мирно! Да си простират съседите от първите етажи прането на онези простори, дето бяха поставени пред всеки блок. ***, чорапи, ***, чорапи, потник. Да си купиш еспадрили и да им слагаш подметки при обущаря. Да се прибереш вечер и ако вашите ги няма, да тръгнеш да ги търсиш в съседите, ако не ги намериш, да ги изчакаш у тях. (Събрано от потребителите на бг-мамма)
613
3
 
4
 
! Отговори
до 666! Супер... преди 11 години
Ами седи си у Сербия! Що дириш некому хея да спамиш само и да пишеш простотии!За твое сведение и москвичи са се продавали у Англиа преди 90-та и шкодички също и лади.. Ама нали сичко де що не е сръбско е други стандарт...Трай си, баце,че ставаш за смЕх !
612
1
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ПА СТАНАХТЕ НАИ ГУУЛЕМИТЕ ДЕМУКРАТИ...И КАТОЛИЦИ...ХАЛУИНИ ГЕИОВЕ И ВАЛЕНТИНЦИ...!
611
3
 
3
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ЗАСТАВА КАЛИФОРНИЯ СЕ ПРОДАВАШЕ И У АМЕРИКА...!...А ВИЕ С МОСКВИЧИ И ВОЛГИ И ГУМЕНИ ЦАРВУЛИ ПО ЦАРЯ...!...НЕ ЗНАЕХТЕ ШО Е ШУШЛЯК И ПЛАСМАСОВИ ЛЕГЕНИ И КОФИ...!... И БЛУ ЖИНСИ ...ФЕРМЕРИЦИ...ЦИПЕЛЕ...ЧОКОЛАДА... СИЧКО ОТ ТИТА...ШО БЕШЕ ПИЧ...!
610
5
 
11
 
! Отговори
до 829 преди 11 години
Помисли малко, макар да изглежда че сивото ти вещество е в недостатък. По времето на "комунизма" БГ стана цивилизована страна, и за пръв път излезе на международната арена. Имахме с какво да се похвалим както икономически (напр. тежка индустрия, и дори електронна техника произведена от А до Я в България), така и културно (напр. спорт и наука). Но нова не се нравеше нито на Запада, нито на СССР. Сега като народност сме на изчезване. Всеки себе си спасява - кой където намери. Мен лично ме боли.
609
6
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.....АКО БУЛГАРСКОТО БКП БЕШЕ КАТО САИУЗА НА КОМУНИСТИТЕ У ИУГОСЛАВИЯ ШЕХТЕ СЕ ОТЖИВЕЕТЕ...1000 МАРАКА ЗАПЛАТА И ДА ОБИКАЛЯТЕ ЦЕЛ СВЕТ А НЕ ДА СТЕ ДИВИ СТАЛИНИСТИ И СЕГАШНИ ПОЖАРНИКАРИ...!....ЯЖТЕ МИ СА *Я...!
608
1
 
6
 
! Отговори
До 827 преди 11 години
Имаш неправилен изказ. Вероятно губиш и ориентация. От това което си написал се разбира, че младите хора трябва да знаят какво е било по бай Тошово време. А защо не им кажеш, че тогава имаше държава, сигурност и ниски заплати с които бащите им изградиха къщи или купиха апартаменти. На младите хора друго можеш да не им казваш. Най добре е да помолиш друг да им каже това, ти няма да можеш. Речниковия ти запас е силно ограничен и трудно съставяш изречения. Искам да те поздравя с "Бонжуар !".