До седмица избират наместник-председател на Синода

Обявяват ден на траур в родното село на Максим
6 ное 2012 14:07,
1
До седмица избират наместник-председател на Синода
От катедралния храм-паметник „Св. Александър Невски“ бе спуснат черен флаг. Снимка: БТА

До 7 дни трябва да бъде избран  наместник-председател на Светия синод, а до четири месеца – да се организира избирането на нов патриарх, обясни Ловчанският митрополит Гавраил.

Той пристигна на извънредното заседание на Светия синод след кончината на патриарх Максим, който почина тази сутрин от сърдечна недостатъчност.

По думите на  митрополит Гавраил до избора на  наместник-председател ще управлява старшият член на намаления състав на Светия синод Великотърновският митрополит Григорий.

Още по темата

Митрополит Гавраил е един от тримата митрополити, за които не бяха оповестени данни за съпричастност към бившата ДС. Другите двама са Пловдивският митрополит Николай и Доростолският митрополит Амвросий.

Той отказа да коментира шансовете си да бъде избран за патриарх и обясни, че това е “промисъл Божий“. Митрополит Гавраил допълни още, че се надява Господ да им покаже най-правилния човек, който да застане начело на Българската православна църква.

Митрополитът не пожела да посочи кой е неговият фаворит. „Мога да си мисля, но няма да го кажа. Ще имам възможност по време на избора да посоча”, каза той. Гавраил не се ангажира и с  въпроса дали агентурното минало на митрополитите ще окаже влияние на избора.

На заседанието днес трябва да видим дали патриарх Максим е оставил някакво завещание, в което да е изявил желание къде да бъде погребан, допълни още Ловчанският митрополит.

Негово Светейшество беше един изключителен човек, който много направи за БПЦ, особено в годините на разкола. Той много се потруди тогава за единството на църквата и я опази да не се политизира, отбеляза митрополит Гавраил.

Утре в родното село на патриарх Максим - Орешак, ще бъде обявен еднодневен траур, съобщи за кметът на селото Христо Терзиев за БТА.

Жителите на Орешак със сълзи на очи си спомнят срещите с Негово светейшество патриарх Максим. Всяка година на 15 август, когато се отбелязва празникът Голяма Богородица, той идваше в Троянския манастир, за да даде своята благословия на миряните. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
поп преди 11 години
ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ:1) Николай Пловдивски специализира в Москва т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? 2) Гавриил Ловчанският е на специализация в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ ? ? ? ! ! !3) Амвросий Доростолски е бил в Алтернативния синод. На 70 години е и имал здравословни проблеми.Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция.7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи.8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС.10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома.11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не само в родното му село, трябва да се обяви национален траур!
8
3
 
3
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 11 години
Изберете мен, убеден съм че ще се справя и с това-мога всичко общо взето-философ съм, политик, хидроинженер, и с хотелиерство се занимавам, а и с покойния Максим сме другари по служба към ДАНС...Абе няма да съжалявате, ако ме изберете...
7
0
 
3
 
! Отговори
Честен избор преди 11 години
Престанете с тия изтъркани клишета за "независимост" на българското правораздаване и "независимост" на бългаската църква ! Нека да не се крият някои зад каноните ! Всички посткомунистически власти у нас "са независими" от волята на българския народ ! Не, този път обаче не ! Патриархът трябва да е личност без агентурно минало и трябва да бъде избран не от ДС агенти, а по възможно най-демократичен и прозрачен начин чрез референдум от цялото Християнско паство !
6
4
 
0
 
! Отговори
plajat преди 11 години
Дядо КИРИЛ ще е следващият патриарх
5
1
 
3
 
! Отговори
мирянин-демократ преди 11 години
Кога ще са изборите или ще ни избират някой доносник .
4
1
 
8
 
! Отговори
х преди 11 години
Ще "изберат" този, който даде най-много!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ИЗБИРАТ",каква е тази дума ...?Фъф Бг няма избор ,има ---НАЗНАЧЕНИЕ ,.....от 1944г.,до днес !
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
---ФОРМАЛНО---За 23г.,преход ,само формалности !Всичките ДЪРЖ.ИНСТИТУЦИИ са политизирани и ценностите са :---ДАЛАВЕРА и ТЪРГАШ ---,КОРУПЦИЯ на всички нива и във всичко !МАТЕРИАЛНОТО ПОБЕДИ ---ДУХОВНОТО в Бе-ге!Няма култура и образование ,има ---*** !
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да е оставил завещание Патриарха,то вече е изчезнало!

Спонсорирани публикации