Патриарх Максим починал от сърдечна недостатъчност

„Негово Светейшество се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл“
Обновена: 6 ное 2012 11:51 | 6 ное 2012 11:51,
99
Патриарх Максим починал от сърдечна недостатъчност
По повод кончината на Негово светейшество патриарх Максим от катедралния храм-паметник „Св. Александър Невски“ бе спуснат черен флаг. Снимка: БТА

Патриарх Максим е починал от сърдечна недостатъчност тази сутрин, се посочва в изявление от Стобийски епископ Наум, Главен секретар на Светия синод.

Смъртта е настъпила в 3.30 часа след кратко боледуване в Университетска болница „Лозенец”.

„Негово Светейшество се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл, отправяйки към всички свои чада в родината и извън нейните предели последен първосветителски благослов. Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва в едно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – вселенията на праведните. Вечна, блажена и светла да бъде паметта на Светейшия Български патриарх Максим. Бог да прости!“, се посочва в изявлението.

Книга за съболезнования по повод кончината на патриарх Максим е отворена в Светия синод на БПЦ.

До книгата е поставен портрет на Негово Светейшество и венец от Светия синод на БПЦ. От синодалната палата се спуска траурен черен флаг.

Още по темата
За днешното заседание на Светия синод, на което се очаква да се вземе решение за погребението на патриарх Максим, засега в София пристигна само Врачанският митрополит Калиник.

Останалите митрополити още не са дошли от епархиите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най - добрият комунист е мъртвия комунист, наздраве!
98
2
 
4
 
! Отговори
НСДАП преди 11 години
Само Боко ще умре от фрапираща умствена недостатъчност....лошото е, че ще умре заедно с гласувалите за него!
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Във връзка с коментара на 112-баща ми е завършил семинария и духовна академия ! Още преди да завърши от службите са искали да го прихванат да пее за колегите , куп привилегий ,командировки в чужбина плюс висше образование за децата където си пожелаят , само че той им е казал там където е ял няма да става предател,последвали са заплахи известно време ,после са го оставили на мира ! Без коментар.
96
0
 
3
 
! Отговори
до70 ами бъраш се преди 11 години
никога не съм клеветял и донасял за това в българияс оценка на изпит 5,88 ме писаха 3 та резерва а децата на доносниците влязоха с тройки преди мен слава богу дойде 10 ти ноември и западняците още на първото интервю ме грабнаха завърших 7 годишен институт за 4 години спуквах се от бач сега живея в швейцария и работя там имах много състуденти от донасялите знаеш ли на 2 та година ги изгониха отидоха в некви италиански колежи завършиха там по милост тука хората искат бач не ДОНОСИ
95
1
 
2
 
! Отговори
pop преди 11 години
q popovete da ti4at sa da ne umrat ot sarze
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 115 Понял,понял, само че Путин е християнин , а не като нашите безверници и може би знае нещо което го кара да направи точно това ,което направи ,понял?
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роско ,защото си от тъпанарите ,които не знаят за какво става въпрос , и си запази сълзите за хората които заслужават това ,разбра ли защо !?!?
92
1
 
6
 
! Отговори
до 112 преди 11 години
Щото Путин е най-големият господар в света и прави това което му е на сърце. Не се съобразява с норми и порядки. Искал е да целуне ръката на руския патриарх защото му идва от сърце. Не му е идвало от сърце да целуне ръката на българина Максим. Понял?
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще има бой кой да лапне по-голямото парче от баницата. Имоти, коли, пари и власт.
90
3
 
5
 
! Отговори
rosko преди 11 години
не мога да проумея глупостите на половината *** как може да не уважават светлата му памет сутринта когато про4етох скръбната вест по тв европа ми потекоха сълзите защо ли задайте си въпроса
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може ли един въпрос , който не ми дава мира - защо Путин , когато беше в България преди време ,когато се срещна с Максим , не му целуна ръка и не му се поклони ,както прави пред руския патриарх , и както е редно като за православен християнин, защо не демонстрира уважението си на духовния отец ?
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като сте много вярващи ще цитирам Йисус Христос - "...по делата ще ги познаете ..." , как точно максим противодейства на духовния упадък на българина , дела ми дайте ...
87
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подозирам че повечето славещи тук сте вярващи от 89г. насам , аз пък съм закърмен с православната вяра от рождението ,т.е. от 69г. , и правя разлика между духовен човек и обикновен чревоугодник,така че не мога да отдам почит на човек спадащ към втората категория хора . Айде останете си със здраве !!!
86
5
 
5
 
! Отговори
до 104 преди 11 години
Благодаря ти за точния коментар. Един търтей в България по малко!
85
1
 
4
 
! Отговори
... преди 11 години
Определено не е приятно като се четат коментари от сорта на "Доносник" и пр. Спомням си миналата година когато почина сръбския патриарх Павле сърбите си създадоха страница във фейсбук нещо от сорта "Бог да прости нашия патриарх." Тази страница събра над 300 хиляди харесваниию
84
3
 
21
 
! Отговори
Адриан преди 11 години
Почивай в мир дядо Максиме.
83
2
 
20
 
! Отговори
православен преди 11 години
Бог да го прости. Мир на душата му.
82
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изумена,към кого трябва да проявим уважение,към свети Иван Рилски ,който се е отказал от светското заради духовното ,или Патриарх Евтимий ,дал живота си за България , или за хора лекуващи се в правителствена болница с цялата скъпоструваща суета около тях , за сметка на болни ,млади хора ,за кого да е уважението ?
81
6
 
12
 
! Отговори
изумена преди 11 години
как може да сте толкова елементарни бе хора??????? малко уважение, като не пишете цинизми!!!
80
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе,стига сте писали глупости бе, изведнаж станахте много вярващи .