Настояваме да се спазват правата на осъдените в Малайзия българи

Пратеникът Ангел Орбецов проведе срещи в Куала Лумпур
7 ное 2012 20:33, Елка Василева
5
Настояваме да се спазват правата на осъдените в Малайзия българи
Орбецов настоя на двамата осъдени на смърт българи в Малайзия да бъдат направени пълни медицински изследвания. Снимка: архив, Reuters

Българският пратеник Ангел Орбецов, който замина за Малайзия във връзка с постановената смъртна присъда на двамата българи за трафик на наркотици, се срещна с главния прокурор на страната.

Орбецов заяви принципната позиция на България и ЕС срещу прилагането на смъртно наказание. Той настоя на двамата български граждани да бъде направени пълни медицински изследвания, както и да се спазват техните основни права, съобщи външното ни министерство.

От своя страна малайзийският главен прокурор е информирал Орбецов за процесуалното развитие на делото срещу двамата българи.

Още по темата

Съгласно местното законодателство след постановена на първа инстанция смъртна присъда в 14-дневен срок след публикуване на съдебното решение то подлежи на обжалване пред следваща втора инстанция. 

Орбецов, който е директор на дирекция „Америка, Азия, Австралия и Океания” в Министерството на външните работи, проведе серия от срещи в Малайзия във връзка със случая с осъдените на смърт двама български граждани.

При разговорите си във външното министерство на Малайзия той се запозна с актуалния в момента дебат в страната против смъртното наказание. Малайзийските дипломати увериха Ангел Орбецов, че ще проучат подробно случая с българските граждани.

Пратеникът на МВнР обсъди въпроса и с представител на делегацията на ЕС в Куала Лумпур. Двамата обмениха информация и по аналогични дела с европейски граждани и възможни действия. Темата с прилагането на смъртното наказание в Малайзия е част от постоянния политически диалог на ЕС.

Иван Костов и Георги Бакалов бяха осъдени на смърт в Малайзия, след като бяха задържани през 2011 г. на летището с дрога за близо 500 000 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
мозък преди 11 години
дали ще им стегнат гушките с конопеното въже или не това си зависи от държавата
2
2
 
3
 
! Отговори
алооо преди 11 години
наркотрафиканта си е престъпник и щом е престъпник трябва да бъде наказан. тука с перце ги галят такива. а дано поне двама си намерят заслуженото. щом закона гласи смърт да ги убиват. с двама *** по-малко.
1
3
 
4
 
! Отговори
юнака преди 11 години
айде да увисват на въжето,стига празни приказки искам дела.