Борисов откри: Ако мечка те гони, ще те хване, скриване няма!

Бъдете бдителни, да се внимава и за хората, заръча премиерът
173
Борисов откри: Ако мечка те гони, ще те хване, скриване няма!
Мечка се разхлажда в езеро във варненския зоопарк. Снимка: BulFoto - архив

Сигурно е, че ако мечка те гони, ще те хване, бъдете бдителни с тези проблемни животни, предупреждава премиерът Бойко Борисов министрите на редовното правителствено заседание в сряда.

При обсъжданията на промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, с която се забранява ловуването на кафява мечка, Борисов заявява, че никога у нас не е имало толкова голяма популация в резултат от забраните за отстрел и това е радостно, става ясно от стенограмата, публикувана в сайта на правителството.

“Трябва да имате система, след като ги забраняваме по този начин, където има нападнати животни, система - веднага да бъдат платени на хората и най-вече да им се осигури веднага спокойствие с отстрела на това животно, защото то, като напада крава или овца, ако свари и сам човек, ще го нападне и него”, нарежда премиерът на министрите.

Според промените в закона, приети от правителството, които ще бъдат внесени в Народното събрание, по изключение министърът на земеделието и храните може да даде разрешително за отстрел на проблемни животни –  мечки стръвници.

Във връзка с регулиране на популацията за тази година в резултат на мониторинга са били издадени 16 разрешителни. По данни на министъра на окалната среда и водите Нона Караджова до момента е използвано само едно от тях.

Караджова напомня за два-три проблемни случая с мечки през 2010 година в района на Родопите, които са защитен европейски вид и по националното законодателство. Според нея както разяснителните кампании в района, така и раздадените безплатно на селските стопани електропастири, са успешни мерки.

Като резултат имало два или три пъти намаление на нападения срещу стопанства на хора от Смолянския регион. Според Караджова е създадена много добра организация и обезщетения се изплащат повече от десет години. Сега обаче за тях не се чака дълго време, а парите се давали за два-три дни.

Премиерът Бойко Борисов обаче контрира, че няма спасение от мечка.

“Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване”,  обяснява той. Електропастири – добре, но те не могат да обхванат цялата територия на хората. Аз ще гласувам „за” приемането на тази точка, но все пак много внимателни бъдете, бдителни с тези проблемни животни. Хората там си живеят и ако трябва да избираш между мечка и човек, все пак… Дори не става въпрос за избор, категоричен е той.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов изразява надежда, че с добра координация с Министерството на околната среда и водите „тези проблемни животни могат да бъдат изваждани, преди да стане, недай си, Боже, някоя беля”.

Премиерът поръчва на министрите да намерят разумния баланс за сигурността на хората и опазването на природата.

„Много обичам животните, това нашите гори да са пълни с мечки, вълци, лисици, елени, сърни, глигани – това е прекрасно, това е жива природа. Все пак и за хората да се внимава в тези високопланински места и за техния поминък, защото за тях овчицата или агнето или кравичката не е по-малоценна отколкото за нас мечката. От мечка скриване няма, нито можеш на високо да се качиш, нито да избягаш, тя се движи с 56-57 км в час”, обяснява министър-председателят пред министрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
12
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Другарки идругари,моето протеже се плашиот кафява мечка. Но не мислиза шута на БЪГАРИНА. Докогаще го търпим?
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиквата отбеляза и да не се хранят маймунките в зоопарка
29
5
 
3
 
! Отговори
? преди 11 години
А пък на мен ми се струва,че Бойко метафорично говори на Станишев за изборите догодина.В случая Бойко е мечока.Така ми намирисва,а на вас как ви изглежда?
28
0
 
2
 
! Отговори
Мечкар преди 11 години
Мечка няма да те гони, ама ако я изненадаш - беля. Ще те спука от бой. И ще те тъпче със злоба. Тия дето живеят при мечките знаят какво да прават. И Миро Найденов знае. Тихичко, с плезир. Що мечки изтрепаха и пак има. Цели райони в Родопите са мечкарници. Щото цялата ни управия е такава- като се реши нещо и после не може да се промени !!! Липса на креативност и робуване на шамански простотии !! Всичко може да се регулира с акъл !!!
27
2
 
3
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ от Министерския съвет-Във връзка с обявения от Календара на маите ден за Края на света на 21 декември 2012 година, загрижени да могат хората да се подготвят подобаващо за своя край, по предложение на Б.Б., правителството взе следното РЕШЕНИЕ - Обявява 21.12.2012 г. за НЕРАБОТЕН ден.Ако има оцелели, ще им се наложи да отработват въпросният ден на 5 януари 2013 година.~2012~.~1<>@~13 $!
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
AKO ТИКВA CE POДИшТИКВA OCTABAш
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Неможеш избяга от ниското си К.И.
24
1
 
20
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Прав си е премиера.К'во му е.Де мечка,де мутра,де тиква ----пак бягай.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боже господи този има ли тема, по която да не е компетентен
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако мечка те гони може и да се спасиш-ако се омажеш с пресни ***.
21
3
 
20
 
! Отговори
Жалко.... преди 11 години
ЖАЛКО ЧЕ МЕЧКИТЕ НЕ ЯДАТ ТИКВИ......
20
4
 
27
 
! Отговори
Тиквуч Магистралков преди 11 години
Ако мечка те гони, може и да се спасиш.Ако Тиква те управлява, то тогава спасение няма !!!!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 17Nqma da te komentiram.
18
1
 
17
 
! Отговори
jeronimo преди 11 години
Да ,право казва ! Русия ни подгони и вчера ни хвана ! Само дето Дянков гонямаше да напляска руснаците .
17
3
 
4
 
! Отговори
До №15 преди 11 години
И ти си глупав, ама сереш по форумите.
16
1
 
17
 
! Отговори
Брейййй преди 11 години
Ейййй...той всичко знае и може.....бре бре бре
15
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Komentrirate ot skuka. Zaglavieto nad statiqta e glupavo.
14
0
 
18
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Моля за внимание.Не се подигравайте е Б.Б.Все пак ,сме християни.Да псувате родителите му ,сестра му, не е наше -българско.Нека не повторим избора на БГ. народ от 2009г.Нека го направим по EU ,,директивите,,.Без мутри и ***.
13
4
 
27
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Другарки и другари моето клише е много тъпо но е отлична МУТРА
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много мъдър тос Бойко бе !!! Истински Диоген от Банкя !