Борисов откри: Ако мечка те гони, ще те хване, скриване няма!

Бъдете бдителни, да се внимава и за хората, заръча премиерът
173
Борисов откри: Ако мечка те гони, ще те хване, скриване няма!
Мечка се разхлажда в езеро във варненския зоопарк. Снимка: BulFoto - архив

Сигурно е, че ако мечка те гони, ще те хване, бъдете бдителни с тези проблемни животни, предупреждава премиерът Бойко Борисов министрите на редовното правителствено заседание в сряда.

При обсъжданията на промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, с която се забранява ловуването на кафява мечка, Борисов заявява, че никога у нас не е имало толкова голяма популация в резултат от забраните за отстрел и това е радостно, става ясно от стенограмата, публикувана в сайта на правителството.

“Трябва да имате система, след като ги забраняваме по този начин, където има нападнати животни, система - веднага да бъдат платени на хората и най-вече да им се осигури веднага спокойствие с отстрела на това животно, защото то, като напада крава или овца, ако свари и сам човек, ще го нападне и него”, нарежда премиерът на министрите.

Според промените в закона, приети от правителството, които ще бъдат внесени в Народното събрание, по изключение министърът на земеделието и храните може да даде разрешително за отстрел на проблемни животни –  мечки стръвници.

Във връзка с регулиране на популацията за тази година в резултат на мониторинга са били издадени 16 разрешителни. По данни на министъра на окалната среда и водите Нона Караджова до момента е използвано само едно от тях.

Караджова напомня за два-три проблемни случая с мечки през 2010 година в района на Родопите, които са защитен европейски вид и по националното законодателство. Според нея както разяснителните кампании в района, така и раздадените безплатно на селските стопани електропастири, са успешни мерки.

Като резултат имало два или три пъти намаление на нападения срещу стопанства на хора от Смолянския регион. Според Караджова е създадена много добра организация и обезщетения се изплащат повече от десет години. Сега обаче за тях не се чака дълго време, а парите се давали за два-три дни.

Премиерът Бойко Борисов обаче контрира, че няма спасение от мечка.

“Мечката е сигурно, че ако те гони, ще те хване”,  обяснява той. Електропастири – добре, но те не могат да обхванат цялата територия на хората. Аз ще гласувам „за” приемането на тази точка, но все пак много внимателни бъдете, бдителни с тези проблемни животни. Хората там си живеят и ако трябва да избираш между мечка и човек, все пак… Дори не става въпрос за избор, категоричен е той.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов изразява надежда, че с добра координация с Министерството на околната среда и водите „тези проблемни животни могат да бъдат изваждани, преди да стане, недай си, Боже, някоя беля”.

Премиерът поръчва на министрите да намерят разумния баланс за сигурността на хората и опазването на природата.

„Много обичам животните, това нашите гори да са пълни с мечки, вълци, лисици, елени, сърни, глигани – това е прекрасно, това е жива природа. Все пак и за хората да се внимава в тези високопланински места и за техния поминък, защото за тях овчицата или агнето или кравичката не е по-малоценна отколкото за нас мечката. От мечка скриване няма, нито можеш на високо да се качиш, нито да избягаш, тя се движи с 56-57 км в час”, обяснява министър-председателят пред министрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Явно при прочита на Винету,Боко е стигнал до борбата с Мечката,само че там тя е Гризли
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Де да обичаше така и хората...
9
6
 
0
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 11 години
NAS KATO NI PODGONI ME4KATA R.OV4 PODPISA A HIMIKALKATA SKRI NA SERGO V JOBA NA RUSKI NALI TAKA SE KAZVA6E
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Барабойко не само го е гонила мечка, но и го е настигнала. И не е била мечка, а мечок. Затова е толкова сведущ по въпросите за мечките.
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудя се мутрата толкова ли е *** и ограничен, ли се прави на такъв? Но при толкова *** изцепки не можеш да се правиш на ***- ти си ***, Борисов!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Премиера е забравил да се доизкаже, обича животните не защото ги има и са хубави т.н а защото обича да ги ловува.АКо ги няма ще му е скучно като ходи на лов с приятелчетата си.Та и за това споменава и за хората да внимават като ходят в гората да не ги припознаят тях за дивеч.
5
1
 
20
 
! Отговори
Веска преди 11 години
Той и с мечка се е надпреварвал! Горката! За какво ли го е помислила, че е успяла да избяга?
4
2
 
13
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Бойко, приятелю, ти ми бъгна телефона. А рарода какво да каже!
3
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ ЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪ респект, респек пред тоя ум -браво и пак браво.Ей го човека оправи всичко и почна и мечките .Дали го е гонила мечка ,че знае толкова точно последствията -не знам ,не знам ,ама и той е респектиран пред мечката.Не смея да си помисля ,че в света има такъв ПРЕМИЕР който толкова детаилно да се занимава с такива важни неща.Само ние сме благословени с тая благодат, благодарим на провидението, че се е родил сред нас такъв човек.Благодарим!
2
1
 
37
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
МАЙ БОЙКО ГО Е СТРАХ....ДА НЕ ГО НАГАЗЯТ.....РОЗЕНСКИТЕ МЕЧКИ НА ИГРИЩЕТО...
1
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА АМА ГАЛЕВИ НЯМА ДА ГИ ХВАНЕ ,НИТО МАЛКИЯТ МАРГИН,ЗАЩОТО МЕЧКАТА Е В КЮПА И НЕ ГИ ТЪРСИ