Очертава се нов скандал около Конституционния съд

Председателят му е с изтекъл мандат, но ръководи полагането на клетва
Обновена: 18 ное 2012 20:15 | 18 ное 2012 20:15,
162
Очертава се нов скандал около Конституционния съд
Момент от церемонията по заклеванетона новите членове на Конституционния съд. Снимка: БТА

Председателят на Конституционния съд Евгени Танчев ръководи заседанието, на което новите членове положиха клетва, а той е с изтекъл мандат. Това заяви бившият конституционен съдия Димитър Гочев бе гост в предаването „Всяка неделя” по Нова телевизия.

Това навежда на неприятни последици, смята Гочев. "Другите трима съдии, на които сега изтече мандатът, ги нямаше там”, подчерта той

По думите му „възторжената храброст на Плевнелиев е малко театрална". „Президентът не е адресат на клетвата. Ако той отсъства, клетва пак може да бъде положена. Той присъства само за да свидетелства, че това се е случило”, обясни конституционалистът.

В следващото си изявление обаче той допуска противоречие със собствените си думи. „С напускането си Плевнелиев прави невъзможно изпълнението на едно конституционно действие и тогава може да има неприятни правни последици. Той нарушава Конституцията. Може да доведе до импийчмънт”, коментира Димитър Гочев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
22
 
! Отговори
Ruja преди 11 години
ДО 51: Ама вие съвсем изтрещяхте! Какво са ви виновни от БСП?!? Целият този бъркоч - от - до - бе забъркан и изпълнен от ГЕРБ! Пияни ли сте или какво?!? А че ситуацията е безпрецедентна, факт е. Но си има изход от нея, и той е в поправката на грешката, а не създаването на нови. Това си е правен принцип.
41
4
 
24
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
НОВ ДЕН НОВ ГАФ, ГЕРБ СА НЕСПАСЯЕМ СЛУЧАЙ ,ЗАТОВА НА ИЗБОРИТЕ МОЩЕН ШУТ И НАВЪН
40
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Важното е, че президента ошашави всички висши магистрати. Остави ги с пръст в устата да спорят кое е законно и кое не. Мненията са толкова противоречиви, че или не са ни свястни законите, или никой не ги знае.Браво, Плевнелиев! Поне доказа на всички нас какви *** са съдиите в тази държава.
39
11
 
12
 
! Отговори
Лекето Кеворкян преди 11 години
Изкуфяли старчета са и Кеворкян и този Димитър Гочев.
38
3
 
17
 
! Отговори
Митко преди 11 години
Оставете го дядо Митьо Гочев: той е с изтекъл мандат на услужлива памет. Конституционинте съдии изпълняват своите задължения не до изтичане на мандата им, а до встъпване в длъжност на приемниците им, виж ДВ, бр. 23 от 2006 г.) т. (2): Членовете на Конституционния съд продължават да изпълняват своите функции до встъпването в длъжност на техните приемници.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Европеец- GLADNI SME ZARADI VASHATA KRADLIVA SHAYKA ,,GERB,,
36
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГРОБ=***
35
6
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
боже боже..пълна клоунияда са нашите управници..закони,и всичко свързано с "държавните ни мъже" едно време имаше истинска власт..а сега са пълни смешници и некадърници..жалки същества
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
по-важно е какво ще каже английският посланик по въпроса
33
15
 
22
 
! Отговори
Европеец преди 11 години
Нек`ви гладни червени *** се напъват да пишат в сайта...хихихихихи...
32
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До mlad6itoАз си мисля,че Станишев е виноват !
31
15
 
13
 
! Отговори
SoS преди 11 години
out Gerb!!!
30
0
 
11
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Е, стига де. И това, ако е вярно, е допуснато от хора, които би трябвало стриктно да спазват законите, освен че е недопустлмо да не ги знаят. Това са хора от най-висшите инстанции, които раздават правосъдие?
29
1
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 11 години
Е плевнята като напусна какво,нали цицка остана,а тя е по старша-или казано на по-сериозен език имало е случаи и когато в отсъствие на президент е имало заклеване на съдии.Аз мисля,че Народното събрание трябва да се занимае с поведението на Президента и после с всичко останало.
28
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде сега, Дянков в средата и бой бой бой :)))) (снимката)
27
0
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 11 години
И тука влиза Командо с една лйнохвъргачка...
26
8
 
8
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
ЕДИНСТВЕНОТО ДОСТОВЕРНО В ТОЯ САЙТ Е ТВ-ПРОГРАМАТА. ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО НИКОГА НЕ Е ТОЧНА, ВСИЧКО ДРУГО "СКАНДАЛИ", "КИМ КАРДАРАШКАТА" И БОМБАРДИРОВКА С БИТОВА ПРЕСТЪПНОСТ. СЛУГИ МРЪСНИ КАКВО ЩЕ ПИШЕТЕ КОГАТО ГОСПОДАРИТЕ ВИ СИ ОТИДАТ???
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До petЗащо да си го връща? Те я избраха, ама като замириса се дръпнаха.
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Двама юристи, три различни мнения...Две съдебни инстанции, две различни съдебни решения: осъдително и оневинително...Снимката е много хубава. Трябва да й сложат един стикер "ТЪРСЯТ СЕ" и всичко ще е точно.
23
1
 
7
 
! Отговори
Бай Трендо преди 11 години
Както каза днес бившия вътрешен министър и СДС - депутат Йордан Соколов, да се приеме тезата на проф. Танчев, че видите ли, ако Плевнелиев не присъства на клетвата, същата не може да се проведе валидно, е повече от абсурдно. Соколов каза, че поне в един случай на клетва на конституционен съдия е отсъствал Петър Стоянов, а един път - председателя на ВКС. Тогава не е имало проблем, а сега защо да има? Проблемът не е в Плевнелиев, а в проф. Танчев, който явно е знаел за подготвената провокация ...