Наркозависимите у нас рядко посягали към хероин

Актуални са"леките" дроги, смята експерт
19 ное 2012 08:08, Петя Славова
30
Наркозависимите у нас рядко посягали към хероин
Синтетичната дрога води до сериозни психични проблеми, смята доц.д-р Соня Тотева. Снимка: Булфото

Употребата на синтетична дрога води до тежки психични разстройства, заяви доц.д-р Соня Тотева - директор на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, пише БТА. Практиката й показва, че наркоманите в страната вече са по-информирани и употребата на хероин става все по-рядко явление.

Актуални са "леките" дроги, към които много хора смятат, че не се развива зависимост. Лекарката обаче е на друга позиция - тя споделя, че употребата на синтетична дрога води до тежки психически разстройства - шизофрения и различни мании, които не водят до смърт, но са трудно лечими.

Като сериозен проблем доц.Тотева отчита липсата на национална стратегия за борба с алкохолизма. Според нея вече има написан документ, но не се знае кога ще бъде приет. Доц.Тотева е категорична, че е крайно време политиците да започнат да спазват закона и един процент от приходите от акциза върху алкохола и тютюневите изделия да се отделя за превенция и лечение на зависимости.

Доц. Тотева изтъква като национален проблем и "изтичането" на кадри в чужбина. По думите й младите лекари предпочитат да работят навън, тъй като заплащането е много по-добро. Това обаче води до липса на кадри в страната и в момента в България има съвсем малко истински специалисти, които работят със зависимите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
29
 
! Отговори
Хемп преди 11 години
Трябва задължително да се спомене и марихуаната от която има много загинали американски войници. :))). И вкарани български баби в затвора .
2
1
 
22
 
! Отговори
Гацо Бацов преди 11 години
За качествена дрога няма кинти. Остават само виното, ракията и някой друга пържола... даже пържолите станаха лукс за доста хора.
1
1
 
15
 
! Отговори
LaRi преди 11 години
И защото нямат кинти за качествена дрога, се блъскат с примеси и *** - настърган тебешир, сода и какво ли още не... Не зная какво е по-лошо в случая - чистия наркотик или ***...