Капитанът на "Св. Николай" уговарял пренасянето на кокаина

Според испанското разследване нашите трябвало да вземат 180 хил. евро
20 ное 2012 07:30,
31
Капитанът на "Св. Николай" уговарял пренасянето на кокаина
Задържаният кораб "Св. Николай" с три тона кокаин. Снимка: БТА

Екип от български разследващи е пътувал специално до испанската столица по делото със задържаните в Испания членове на екипажа на българския кораб "Св. Николай", съобщава БТА.

Освен наблюдаващият прокурор по делото в България, там са били и наши следователи и служители от ГДБОП. Българските разследващи нямат правна възможност да разпитат задържаните моряци, а само са присъствали на разпита им там.

Корабът "Св. Николай" беше задържан край град Кадис в средата на август, а екипажът - арестуван. На борда на плавателния съд са били намерени близо 3 тона кокаин.

В постановлението за привличане на капитана на кораба Иван Станчев като обвиняем, пише, че само за ден той е имал две срещи в Мадрид, на които според разследването е било уговаряно транспортирането на близо трите тона кокаин.

Испанските разследващи са описали срещи на Станчев с Хайро Салвера. Първо двамата се видели на 14 юли около 14 часа на терасата на бар, който бил на мадридската улица "Хуан Еспаньол". Следващата уговорка била същия ден, но в 20 часа, в друго заведение - на ул. "Ордиция". Там бил вече и друг човек от групата - Луиз Велес, чийто брат Диего също разследващите твърдят, че е съпричастен. Финалната среща, на която били уговорени и последните детайли, била в пъб "Галисия" в нощта на 2 срещу 3 август.

Още по темата
 Испанското разследване твърди, че българите трябвало да получат 180 000 евро, за да станат част от схемата за преноса на наркотика.

В документите подробно е описано как корабът, който преди време се наричал "Бургас 3", се намирал съвсем близо до бреговете на Кабо Верде, а системата му за идентификация била изключена. Така плавателният съд не излъчвал сигнал за местоположението си. "Св. Николай" ту спирал, ту тръгвал, посочват разследващите. Според постановлението при ареста един от членовете на екипажа - Красимир Йорданов, дори оказал съпротива.

В документа пише, че в каютата на капитана била намерена написана на ръка бележка с няколко детайла - географски координати, "ОС КАСТРОС", под него имало на английски написано "бяло/синьо" и посочен канал за комуникация 62 72. Това според разследващите вероятно е плавателният съд, който щял да поеме товара от "Св. Николай", координатите му и каналът за комуникация.

Ивелина Атанасова, близка на капитана, коментира пред БТА, че единствената връзка на роднините с
моряците била само по телефона и с много кратки писма. По думите й пътуване до Испания все още не е обмисляно, тъй като не е ясно дали ще бъде позволено свиждане от една страна, а от друга - са нужни средства за пътуване до там. Атанасова каза, че на задържаните моряци трудно бил осигуряван превод от испански, а и комуникацията със служебните им адвокати била затруднена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: кокаинкорабсв Николай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
losi dumi srestu kapitane nema da pisa, samo ste spomena lakomo dupe nadenici glta
26
1
 
1
 
! Отговори
ПЕС преди 11 години
Станишкаааа, Станишка, изгоряха ти подкупите за изборите догодина. Как сега ще подкупвате братята роми, като парите от наркотика останаха в Еспаня :)Дупе да ви е яко СЕГА! На изборите ще ви го набутаме не два, а четири ката, стягайте кофите с вазелина отсега, че после ще изчезне като червения пипер едно време :)
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе то на наще хора все някой им го сложил хахаха без да се усетят.Ай сиктир бе чожум андрешковци жалки.Ама ако бяха взели парите после щяха да придават фасони на село колко са гуууууеми.И премиера да бъде разследван какъв е неговия дял веднага.Прилича на човек с дял във всичко тоя дон балон.
24
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 11 години
Българите наркотрафиканти номер едно в Европа."Ни .чули . ни видели."само големи пари чакали.
23
0
 
6
 
! Отговори
ани преди 11 години
Да бе - капитана си е правил кръгчета из океана ,да разгледа забележителностите - а собственика не е знаел нищо - майтаоят се с нас !
22
0
 
0
 
! Отговори
ss преди 11 години
purvo bqha 5 posle stanaha 3 tia tonove na sledvashtoto razglejdane moje i da nqma nikakuv kokain :D
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От Испания не върнаха ли частта на БОКО , май изчезнаха след ареста килограмчета !?!?!2
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
pra6taitem vazelin4e 4e 6teim trebe
19
0
 
13
 
! Отговори
емигрант преди 11 години
дааа няма преводачи,ха ха пред посолството има реклами и обяви на поне 10 заклети преводачи да не говорим за хилядите българи живеещи в Испания,за 1500 кг марихуана от 6 до 8 години за 3000 кг кокаин може и до 14 ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ явно от посолството са усетили накаде духа вятарът и са ги отебали
18
4
 
10
 
! Отговори
читател преди 11 години
Капитана заедно с екипажа да поеме обслужването на испанските ***, черни, жълти кафяви...И така десетилетия.Те заслужават и повече, в САЩ в повече от 40 щата щяха да имат избор, стол, инжекция или газ.Басните за 180000е да ги разправят на *** в пандиза.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Корабособственика и чартьора ги покриха. А точно те са хората, които решават какъв товар, от кого и откъде.
16
2
 
33
 
! Отговори
гном преди 11 години
Това ми звучи като виц-ще пренасят 3 тона кока срещу 180 големи евра.Това са жълти стотинки.Абсурдно е!
15
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ФАКТЪТ, ЧЕ БОЙКО ИСКАШЕ ДА СЕ РАЗСЛЕДВА В БЪЛГАРИЯ Е ОЧЕВАДЕН НА КОГО Е ТОВАРА И ТОВА Е ГОЛЯМ ПРОВАЛ НА ТИКВАТА, ЗА КОЙТО ЩЕ ПЛАТИ РАНО ИЛИ КЪСНО.
14
4
 
17
 
! Отговори
морски преди 11 години
Глупости на търкалета! Капитана не е СОБСТВЕНИК на кораба за да уговаря каквото и да е било.Капитана както и целия екипаж е служител на собственика / чартьора / нарежданията на който/които изпълнява.
13
3
 
13
 
! Отговори
VARNA преди 11 години
Pitam kolko ot mnogoznaeshtiete e morqk ili pone e bil na korab,che da znae kak se tovari 3 tona bez znachenie kakvo.3 tona e nishto za korab i se tovari za 10 min.....Sigoren sam che ima nevinni kolegi zachtoto oficerite sa lakomi.no sas sigornost bez bocmana nemoje.Dano da gresha
12
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С КОГО Е УГОВАРЯЛ- С ПРАТЕНИК НА БОЙКО ?
11
6
 
4
 
! Отговори
jon преди 11 години
ei tva blgarite sa dolna napast prodajna
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ми сега да му яде главата
9
6
 
7
 
! Отговори
хъъъъъъм преди 11 години
Интересно как и кога е отишъл от кораба в Мадрид - с хеликоптер ли е прелетял ?
8
2
 
16
 
! Отговори
Йоко преди 11 години
Не мисля че моряците не са знаели какво са прекарвали.просто дай на някой бедняк лесно да изкара пари и стой и му гледай саира,жалко е че ако са виновни,не са си дали сметка колко народ може да загине от тези дроги и още по жалко е българският беден дамско платец трябва да плаща за разходите на тези който са си поели риска от самото начало.Защо не помогнем на хора с болни деца,който не са имали избора на тези мерзавци.Значи излиза АКО ПЕЧЕЛИ,ПЕЧЕЛЯТ МОРЯЦИТЕ,АКО ГУБИ,ГУБИ ЦЯЛ НАРОД.