Учени се обвиняват един друг в натиск и кражба на пари

Кой крив и кой прав в скандала около Фонда за научни изследвания
Обновена: 26 ное 2012 11:06 | 26 ное 2012 11:03, Веселина Йорданова
67
Учени се обвиняват един друг в натиск и кражба на пари
Снимка: Impact Press Group - архив

Професори си отправиха отново обвинения във връзка със скандала около Фонд „Научни изследвания“, който избухна, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет за финансиране на приоритетни научни проекти.

Според недоволните някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в Нов български университет, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов.

Театралният критик проф. Мирослава Кортенска пък започна гладна стачка, след като бе „отлюспена” от научния фонд.

Проф. Рангел Гюров заяви, че срещу отстранената от съвета проф. Мирослава Кортенска има сериозни данни за кражба на пари. Кортенска отрече и на свой ред обвини Гюров, че за да получи титлата доктор на науките, е съдействал УНИБИТ (Университет по библиотекознание и информационни технологии) да спечели проекти за хиляди левове.

Според проф. Емил Хорозов, бивш управител на Фонда за научни изследвания, скандалът не е от сега, но за това, че парите за наука не се радават по правилата, се е мълчало.

„Схемата на нарушенията беше описана в доклад от 15 страници, предаден на прокуратурата,” каза Хорозов пред bTV. По думите му  всички конкурси се подписват от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

„Това е  формалната страна. Истинската страна е, че той оказва натиск неявно и върху мен е оказвал натиск по всякакъв начин, вика, праща хора, които да ми говорят, за да се класират определени проекти“, заяви той.
Според Хорозов такова настояване от страна на министъра е имало и за проект на проф. Кортенска, а натиск за класиране на определени проекти му е бил оказван включително от страна на Рангел Гюров.

Проф. Кортенска също обвини Гюров в „бартер“ между него и Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ. По думите й първият получил титлата доктор на науките, а вторият проекти за хиляди левове в замяна.

Рангел Гюров заяви, че проф. Кортенска е била отстранена от съвета, тъй като срещу нея има сериознни данни за кражба на пари от Югозападния университет, на който тя е представител. По думите му тя е подправила документи, свързани със средства, които Югозападният университет е спечелил, за това е уведомена и прокуратурата. Без да има право, Кортенска изготвяла и рецензии под чуждо име. Гюров обясни, че става дума за 51 рецензии за около 10 000 лева.

„Първият неучен е проф. Гюров, който има диплома от Ангола“, заяви в отговор Мирослава Кортенска и поиска доказателства за хвърлените към нея обиди. Тя заяви, че приема обвиненията за откраданти пари от Югозападния университет като репресия срещу себе си и затова е обявила гладна стачка. По думите й няма никакъв документ, че е отстранена от Фонд „Научни изследвания“. Кортенска отрече и да е подписвала рецензии.

Ректорът на УНИБИТ проф. Стоян Денчев заяви, че университетът е на едно от първите места по печелене на проекти. Тази година Университетът по библиотекознание е кандидатствал с 14 проекта, от тях е спечелил само 3 и един в съавторство с Института по фолклор към БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: наукаМОМН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
7
 
! Отговори
BG grajdanin преди 11 години
Pisha ot evropeiska organizacia i e sramota da komentirate taka nashata nauka, sled kato tia e edinstvenoto nechto v stranata, koeto e na nivo dosta po-visoko ot evropeiskoto. Dokazatelsta, vlezte v ScieneDirect da vidite kakva svetovna kotirovka imat nashite ucheni.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По тия проекти от ЕС ръководителите на проектите се назначават само академици и професори и те прибират тлъстата комисионна по всеки проект. Парите се разпределят главно между шефовете, а за асистентите и младите учени остават някакви мизерни суми от по 200-300 лв. най-много. В БАН и университетите е тотална корупция с назначения на роднини и приятели.
25
2
 
8
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Още едно "съображение", и се махам. Дали знае някое от напористите критикарчета на науката, колко е бюджетът на БАН, и съответно, ако тази омразна ви институция се закрие, с освободените средства кой (кои) от най-болезнените проблеми на българското общество ще се реши?
24
2
 
6
 
! Отговори
наука и власт преди 11 години
Учените в България имат един основен проблем: не могат да се обединят срещу безобразията, които държавата върши срещу тях. Научната общност е разединена поначало заради конкурентния принцип при финансирането. Остава само да се знае, че ще пуснат пари на отделни хора и това е: помията кипва и хората тръгват един срещу друг. От това печели властта- може да прави с науката каквото си ще и не само, че няма да получи отпор, ами винаги ще има кой да коленичи. Трагедията е пълна. Но това е положението.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 31Не бъркай учените с Фонда за Научни Изследвания управлван и манипулиран от 'учения египтолог' Игнатов
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 29Точно защото си некомпетентен на БАН беше проведен международен одит от компетентни учени. Оценката беше ПОЛОЖИТЕЛНА а няколкото Института със сравнително слаба оценка бяха закрити. БАН енай-реорганизираната институция до сега. По време на Тдор Живков беше над 12 000 сега е около 6 000. Има ли друга институция с 50% съкращение коятоо при това да получи ПОЛОЖИТЕЛНА оценка от международен одит воден от научни специалисто от ЕС.
21
1
 
5
 
! Отговори
tyler преди 11 години
ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА ПРОБЛЕМА НАСИЛИЕ И РЕГУЛАЦИЯТА МУ В СЪВРЕМЕННОТО БЪЛГАРСКО ОБЩЕСТВО. РОЛЯ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА НАСИЛИЕТО - 250000. Изпълнител ФондацияЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И СТРУКТУРНА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА - ОЦЕНКА НА ЕНЕРГИЙНАТА ОСИГУРЕНОСТ НА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ - 400000Голяма наука се твори....
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лека-полека излиза, че всичко за което са говорили ГЕРБ е истина и че са прави за всичко. Не е ли прав Цветанов след всекидневни публикации за лекарски кражби, рушвети и грешки, че са Бяла мафия? Не е ли прав Дянков, като каза че в БАН са феодални старчета забити здраво на местата си и недаващи път на младите. Не беше ли прав като каза, че поряди лошото разпределение на средствата са фалирали Рожен? Ето това са ни бакиите и това стана защото никой преди не им се бъркаше
19
0
 
4
 
! Отговори
tyler преди 11 години
ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПОЛЯРИЗАЦЯТА НА ЗОДИАКАЛНАТА СВЕТЛИНА И МЛЕЧНИЯ ПЪТ ЧРЕЗ НАНОСАТЕЛИТ И ТРАНСЛИРАНЕ НА ДАННИТЕ ДО НАЗЕМНА СТАНЦИЯ ПРЕЗ АНАЛОГОВ ИЛИ ЦИФРОВ РАДИОКАНАЛ - 480000. Изпълнител частна фирма.АВТОРСКОПРАВНА ПОЛИТИКА НА БИБЛИОТЕЧНИТЕ И КУЛТУРНИ ИНСТИТУЦИИ - 220000. Изпълнител УНИВЕРСИТЕТ ПО БИБЛИОТЕКОЗНАНИЕ И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ;ПОЛИТИКИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО - КОМУНИКАЦИЯ И СОЦИАЛИЗАЦИЯ ЧРЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ- 360000. Изпълнител УНИВЕРСИТЕТ ПО БИБЛИОТЕКОЗНАНИ
18
6
 
11
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Тодор Живков -- Бог да го прости и вечна му памет -- беше казал, че в делата на Светия Синод и на БАН не се меси. Умен човек. Прозрял, че науката, в частност, не е лъжица за всяка уста; това е специфична материя, от която разбират малцина, и простолюдието няма капацитет да взема решения по въпроси, свързани с науката. Но, тиквите ги дразнят всички, чието умствено равнище е над средното, и съответно се амбицират да ги затрият.
17
0
 
8
 
! Отговори
жсдж преди 11 години
Затрихме Държавата, сега да затрием и Науката... Всеки си мисли, че е компетентен по всички въпроси. Тея дето са все против БАН, посещавали ли са поне веднъж някой от институтите, за да видят в какви усмовия се работи!? То е лесно да хвърляш камъни по чуждата градина...
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За гжалост БАН стана нарицателно име... Жалко е, че се опитваме да съсипем науката си. Относно изобретенията на БАн, не знам какво точно очаквате, но постоянно там се правят най-различни изследвания, за чийто резултати може да се информирате от чуждестранни научни списание. Ако си мислите, че в БАН по цял ден седят и си клатят краката, жалко за Вас! Да, сигурно има и такива хора, но по-голяма част от работещите там си вършат съвестно работата, въпреки мизерните заплати от по 400 лева.
15
4
 
1
 
! Отговори
акуд преди 11 години
щом се обвиняват означава, че все пак има кражба. за мен лично е ясно ,че и двете фракции са крали :)
14
3
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Чушкопек е изобретението на БАН.Но е ужасно енергоразходващ...
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименТи за много неща не се сещаш защото просто си некомпетентен. Ако разбираше щеше да можеш да изброиш поне 30 велики открития (по 1 на година) направени от цял свят. Е да, жълтите медии са ти набили в главата 2 или три ама за повече не се справяш. Та какво да остане за останалите хиляди не-толкова велики но важни открития направени от учени от цял свят, включително от учени от БАН, СУ и още два Български университета. А за "учените' на Игнатов не гарантирам, макар да отидоха милиони
12
1
 
6
 
! Отговори
ццц преди 11 години
не ви ли стана ясно че всичко е бизнес и пари.....
11
6
 
6
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до комуниста 15Човеко! Разбери, че не са само учените - повечето млади, амбициозни хора напускат страната веднага щом им се отдаде шанс. Само че това започна много, много преди ГЕРБ въобще да съществува като партия, разбираш ли? Хората работят за ниски заплати и емигрират поради единствената причина - 65 годишното управление на твоите приятели комунистите. 1944 - 2009 г.! 65 години разруха на България с цел да се напълни джоба! Ей това е истината колега!
10
3
 
10
 
! Отговори
От 2 преди 11 години
До СоняРазрови се в интернет и ще видиш колко пъти е намален бюджета на БАН! Разрови се и за "уважението" на ГЕРБ към "феодалните старци"!! По голяма мутренизация в България не е имало!
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 99 %Би ли изброил поне 2-*** истински български учени щом се изказваш толкова компетентно. Само не ми говори за Игнатов и хората на ГЕРБ които закриха ВАК за да могат да се самообявяват за учени.
8
2
 
7
 
! Отговори
От 2 преди 11 години
До optimistДраги ми платени драскачоБлагодарение на твоите хора няма нито един млад учен останал в България! Но защо? Знаеш ли за колко работи един микробиолог!? 200лв!!! Може да се хване на половин работен ден в някоя частна лаборатория където плащат невероятните 100-120лв! Това не са нормални доходи за бъдещ учен още повече за току що завършил млад човек! Всичко ще ви се върне!