Назначена е проверка по случая с мъжа, починал в линейка

Идната седмица ще е ясно какво ще бъде предприето, каза Атанасова
1 дек 2012 18:39, Елка Василева
141
Назначена е проверка по случая с мъжа, починал в линейка
Назначена е проверка, след като мъж почина в линейката. Снимка: архив, Булфото

Министерството на здравеопазването е назначило проверка по случая с пациента, починал в линейка, тъй като му е отказан прием в Националната кардиологична болница. Това съобщи във Велинград министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Проверката е както на софийската Регионална здравна инспекция, така и на Агенция "Медицински одит".

Надявам се, че в понеделник колегите ще имат вече пълната информация, ще са събрали необходимите обяснения. Ще станат ясни всички действия и бездействия на лицата, които е трябвало да реагират, каза Атанасова.

Още по темата

Наистина - този пациент е починал в линейката, защото му е отказан прием в Националната кардиологична болница. Лекарят, който е консултирал друг пациент, доведен от Спешна помощ, е отказал да консултира този пациент и той е починал в линейката, каза още Атанасова.

Всички действия, които ще предприемат Министерството на здравеопазването и ръководството на болницата, ще станат известни следващата седмица, посочи тя.

"Няма въобще да засягам темата за моралната страна на нещата, че всички лекари са положили Хипократова клетва и дори това ги задължава да окажат помощ на всеки нуждаещ се пациент. Не може изобщо да става въпрос за отказ от лечебно заведение в България и особено при спешно състояние", каза министърът.

Софийската Спешна помощ е реагирала в рамките на времето за достъп до адрес. Всички реанимационни действия, които са били необходими да се извършат в линейката, са направени съгласно медицинския стандарт, каза Атанасова.

Преди около месец имаше случай на пациентка, която беше откарана в друго лечебно заведение в София и беше отказано да бъде приета. По този случай вече са взети мерки, става въпрос за болница "Света Ана". Агенция "Медицински одит" е съставила наказателно постановление. Лекарят, който е отказал прием, е наказан с финансова санкция - 300 лева, съобщи Атанасова.

Почти всички малки лечебни заведения имат задължения, заяви също така министър Атанасова. Над 80% са болниците общинска собственост със задължения над 500 000 лева. Има болници, които се справят много добре, и стоят много стабилно, въпреки че са общински. "Тоест това не е критерий. Критерият е единствено добър или лош е мениджмънтът на лечебното заведение, сключени договори по клинични пътеки, както и наличие на медицински специалисти", каза Десислава Атанасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
Ради Тотева преди 11 години
Ами нали са бяла мафия- един за всички-всички за един- а хората господ да ги пази.От 100до 600лв глоба и са шапка на тояга. На края ще излезе , че починалия в линейката е виновен! Адмирации за Йотов или как му беше там името.Вътрешна проверка това значи оневиняване.Какво има тук да се проверява- пред вратата на болницата е бил реанимиран и е умрял.Защо това не е станало вътре-а вън,на улицата.И в болницата сигурно е щял да умре -тук е въпроса за отказа на лекаря за преглед и помощ колкото може
114
0
 
1
 
! Отговори
П.С.Т. преди 11 години
Защо всички служители на болницата да плащат вместо един-докога системата ще е виновна -тук има явно непрофесионално и безотговорно отношение от един чевек-Йотов. Както разбирам той се е опитал да нотопи и други колеги само и само да се измъкне.Освен в недобросъвестност и в лъжа и манипулации трябва да го обвинят.
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До бати коко
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искате ли да ви кажа как ще приключи проверката. ВИНОВНИ ЛЕКАРИ НЯМА! ПИЯНИ И КОРУМПИРАНИ ПЪК СЪВСЕМ.
111
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
поредната изцепка на лекарите,миналия месец почина баба в линейка и какво лекаря е глобен с 300 лева а тази ОВЦА Атанасова предложи наказание на хората които бият лекарите ,те не са за бой а за бесило защото това в нормалните държави ще се смята за Преднамерена смърт на двамата възрастни хора и оставка *** министъра Сигнализирахте за неуместен коментар
110
2
 
5
 
! Отговори
БМП преди 11 години
Както винаги bTV спретна поредната манипулация на общественото мнение насочена срещу лекарското съсловие. За съжаление мисля, че обаждането до телевизията е на виновния за случилото се - лекарката от линейката, за да оправдае собствената си некадърност. Тя не е съобщила, че болният е в критично състояние и го кара за приемане в болница, а е поискала консултация дали болния е с инсулт или не. В същото време болният е нямал венозен източник, кардиограма и поне изследвана кръвна захар. Не е казала
109
0
 
1
 
! Отговори
Киро преди 11 години
Докато през четири години избираме,партии в които поне половината са ренегати и бивши членове на други провалили се политически формировани,нереализирали се и ненаняли се политически плъхове,нищо няма да се промени ! И какво,като утре ГЕРБ си замине,а БСП го смени ?Каквокато дойде СДС,БЗНС,Атака,Партията на жените или някой друг *** ?
108
1
 
4
 
! Отговори
kokudeva преди 11 години
Kym 112,TOCHNO TAKA gospojata ministyrka anastasova( s malki bukvi zashtoto ne zaslujavat da se pihat s glavni )DA SI PODAVA OSTAVKATA,PROSTO NQMA SMISYL DA Q GLEDAME NQMA NIKAKVO ZDRAVEOPAZVANE.ISKAME PYLEN OTCHET NA ZDRAVNITE OSIGOROVKI,KADE HODQT.SIGURNO TOZI CHOVEK CYL JIVOT E RABOTIL I PYLNIL GUHKITE SYS ZDRAVNI OSIGOROVKI KATO NEQ,AMA GO VYRNAHA .*** !!!tozi syshto shte byde nakazan s 300lv.i nqma da gi biem li..........ami da gi luhkame
107
1
 
6
 
! Отговори
до другия доктор преди 11 години
Ако си толкова кадърен,отдавна да си изчезнал. Май си от тези с купените дипломи. Ако беше нормален,нямаше да ръсиш такива простотии!
106
2
 
8
 
! Отговори
Човечец преди 11 години
ДОЛУ ТАЯ *** НА СНИМКАТА !!!
105
0
 
7
 
! Отговори
до другия доктор преди 11 години
Където и да идеш глупоста ще те следва. Така че по-добре да търсиш решения отколкото само да хленчиш и оправдаваш.Медицината е сериозно нещо не е за хитреци.
104
0
 
11
 
! Отговори
Здравеопазване в БГ? преди 11 години
Това което е В БГ в момента е пародия на здравна система.По рано беше по добре. Ако отидете в тежко състояние в болница е съмнително дали ще ви помогнат. Но ако отидете с много леки симтоми на настинка или алергия или т.н. ще ви вкарат в болница за да източат по клинична пътека пари за болницата.
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а магистратите нали полагат клетва пред конституцията,борците полагат клетва да не тормозят невинни хора,спазват ли я.банките мамят с лихвите и ,,убиват,, .нахвърлете се върху тях,като ви взимат чрез изнудване десетки хиляди левове.
102
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
инфарктите и инсултите имат висока смърност в първите часове.лекаите не са богове.в англия и ес пациентите не дават акъл на докторите.те не оспорват нито начинът на лечение ,нито имат право да коментират поведението им.само тук в бг седящите пед компютъра дебелогъзи,,умници,, коментират и дават мнение .като знаете,лекувайте се сами,защо идвате при нас.оставете ни да лекуваме само благодарни пациенти,които оценяват нашите усилия.
101
2
 
13
 
! Отговори
ВВ преди 11 години
Г-жо Министър!Според мен вие трябва НЕЗАБАВНО да си подадете оставката,шом всеки ден умират бебета и възрастни хора,а никой не е виновен!
100
1
 
4
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
ти виждал ли си на живо английско здравеопазване
99
4
 
9
 
! Отговори
123 преди 11 години
До друг доктор-по-скоро се махай ти и всички *** като тебе,че да останат свестните тук.Явно и ти не си чел хипократовата клетва,или тя е нищо за теб.А като отидеш в Англия-направи това там,че да видим какъв ритник ще ти теглят още на минутата.
98
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пушете,пийте,не си пийте лекарствата за високо кръвно,па после като дойде инсулта или инфаркта,лекарите ви били виновни.
97
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 11 години
а ако беше смрадлив *** немаше да го върнат шото досега маалата да е запалила и болницата и линейката...нищо, че един кинт здравни осигуровки не са внесли
96
3
 
8
 
! Отговори
беден човек преди 11 години
Добре де,ако беше го приел щеше ли да остане жив,след като е починал толкова бързо?Инсулта е страшен и от него умират хора всеки час по целия свят???Не защитавам доктора,но ми е чудно кога ще има наказани и уволнени от МЗ?Нали те са тези които съсипаха общинските болници,позволяват частните да точат пари от скъпи пътеки и изобщо за колапса в здравеопазването.много е лесно да нападаш обикновения доктор.И спешна помощ няма екипи заради мизерните заплати ама кво правят за да ги задържат?Нищо,харчат милиони за глупости,за нови коли на депутати а хората нападат екипите с линейките че били закъснели-еми те не са виновни