Назначена е проверка по случая с мъжа, починал в линейка

Идната седмица ще е ясно какво ще бъде предприето, каза Атанасова
1 дек 2012 18:39, Елка Василева
141
Назначена е проверка по случая с мъжа, починал в линейка
Назначена е проверка, след като мъж почина в линейката. Снимка: архив, Булфото

Министерството на здравеопазването е назначило проверка по случая с пациента, починал в линейка, тъй като му е отказан прием в Националната кардиологична болница. Това съобщи във Велинград министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Проверката е както на софийската Регионална здравна инспекция, така и на Агенция "Медицински одит".

Надявам се, че в понеделник колегите ще имат вече пълната информация, ще са събрали необходимите обяснения. Ще станат ясни всички действия и бездействия на лицата, които е трябвало да реагират, каза Атанасова.

Още по темата

Наистина - този пациент е починал в линейката, защото му е отказан прием в Националната кардиологична болница. Лекарят, който е консултирал друг пациент, доведен от Спешна помощ, е отказал да консултира този пациент и той е починал в линейката, каза още Атанасова.

Всички действия, които ще предприемат Министерството на здравеопазването и ръководството на болницата, ще станат известни следващата седмица, посочи тя.

"Няма въобще да засягам темата за моралната страна на нещата, че всички лекари са положили Хипократова клетва и дори това ги задължава да окажат помощ на всеки нуждаещ се пациент. Не може изобщо да става въпрос за отказ от лечебно заведение в България и особено при спешно състояние", каза министърът.

Софийската Спешна помощ е реагирала в рамките на времето за достъп до адрес. Всички реанимационни действия, които са били необходими да се извършат в линейката, са направени съгласно медицинския стандарт, каза Атанасова.

Преди около месец имаше случай на пациентка, която беше откарана в друго лечебно заведение в София и беше отказано да бъде приета. По този случай вече са взети мерки, става въпрос за болница "Света Ана". Агенция "Медицински одит" е съставила наказателно постановление. Лекарят, който е отказал прием, е наказан с финансова санкция - 300 лева, съобщи Атанасова.

Почти всички малки лечебни заведения имат задължения, заяви също така министър Атанасова. Над 80% са болниците общинска собственост със задължения над 500 000 лева. Има болници, които се справят много добре, и стоят много стабилно, въпреки че са общински. "Тоест това не е критерий. Критерият е единствено добър или лош е мениджмънтът на лечебното заведение, сключени договори по клинични пътеки, както и наличие на медицински специалисти", каза Десислава Атанасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
18
 
! Отговори
ДО Г-ЖА АТАНАСОВА преди 11 години
КОГА ЩЕ СЛОЖИТЕ КАСОВ АПАРАТ НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ - ПРЕД ВРАТАТА ИМ ЧАКАТ ПО 30 -40 ЧОВЕКА А МОЖЕ И ПОВЕЧЕ НА ДЕН И ВСИЧКИ ДАВАТ ПО 3лв. И НА ВСИЧКИ СЕ КАЗВА ЕЛА ЕДИ КОГА СИ ДА ТЕ ВИДЯ ПАК НО.....ТО ПО СКОРО Е ЕЛА ЧЕ ДА ТИ ВЗЕМА 3 лв ЧЕ ТЕ СТАНАХА ЕКСПЕРТ ТЪРГОВЦИ ИЛИ ДА ИМАТ КАСОВ АПАРАТ ИЛИ ДА МИНАВАТ ПРЕЗ КАСИЕР ТОВА НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА = НИТО ЛЕЧЕНИЕТО Е КАТО ХОРАТА НО...3 левчета...
34
7
 
8
 
! Отговори
мак преди 11 години
"Лекарят" от трета градска няма да бъде осъден, защото точно в този злополучен момент е преглеждал друг. Това твърди министърката, за да не се изненадаме, че освен парично наказание няма да има други санкции. А човека трябва да бъде уволнен и да му отнемат лекарски права. Парична глоба не е никакво наказание при смъртен случай.
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На всички, които искат да пребият лекаря ще кажа да прочетат внимателно какво е казала министър Атанасова. Неврологът е бил сам. Вече са му били докарали един спешен случай. Какво искате да направи човека, като му карат втори. Мислете малко преди да коментирате. Искате един дежурен невролог да изцели половин София. Хубаво нека го уволнят. Следващия път като отиде линейката с пациент, няма да има нито един дежурен невролог.
32
0
 
5
 
! Отговори
kokudeva преди 11 години
Tova e...... naznachena e proverka i golqma tochka........Lele s vahite proverki stanahte dosta banalna G-ja ministyrke!Nevijdate li che horata umirat kato muhi i na vsichki vas ne vi puka,a si syzdavate zakoni da ne vi biqt.....kak ama kak ne vi e sram.Dosega po drugite sluchai kato imahe proverki,kakvo stana ima li nakazan nqkoi.Ako behe bashtata ili maikata na ministyrkata nqmahe da kazva s takava samodovolna usmivka che e naznachena proverka.
31
5
 
9
 
! Отговори
gigi преди 11 години
този ''лекар'' защото тои не е такъв а е търговец с човешки съдби наистина заслужава да бъде пребит и нещо по вече. как ли ще се почувства г-жа атанасова ако това бе БАЩА И. ТАКИВА *** ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБИВАТ ОТ БОИ
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
doktor li e ytrepigo boi v alchnata tikva.
29
5
 
9
 
! Отговори
ranik56 преди 11 години
Гледах репортажа по Телевизията .. този лекар трябва да се сбогува с професията . Това е чиновник ..не лекар ,да си взима шапката и да се маха от Болницата . Ако някой отиде в частния му кабинет , то положително ке е потенциялен - кандидат Мъртвец .
28
6
 
10
 
! Отговори
до Анонимен №32 преди 11 години
Вие изглежда упорито отказвате да приемете, че лекарите напускат България. Какво толкова ви е чудно Националната кардиологична болница да е останала с един лекар, който е навит да работи в спешния кабинет. Заплатата сигурно е 5-600 лева. От къде директора на болницата да намери друг? А бе въобще майтап си правите и вярвате на каквото си искате.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
prichinite sa dve nee platil kesh pari na raka ili nee imal zdravni osigyrovki ,iztochvat kasata mafia narechena doktori iztochchvat kasata prodavat napravlenia po 10 leva i t.n. alchni i bezkrypolni xora misleshti samo za pari i lichni interesi .
26
12
 
12
 
! Отговори
Ikonomist преди 11 години
"Лекарят, който е консултирал друг пациент, доведен от Спешна помощ, е отказал да консултира този пациент" - е вие какво очаквахте? От 5 години разправяте на докторите "прав ви път, като не искате да работите за 600 лева", а сега когато по един лекар от специалност в болница ревете че мре народа. Ами естествено, че ако в момента е работил по друг случай, не може е така да си остави пациента, само защото са му докарали още един. По-щастливи ли щяхте да бъдете, ако беше умрял първия пациент?
25
0
 
19
 
! Отговори
BG преди 11 години
Тая от как я помня все чака следващата седмица да види какво ще прави .... аз пък чакам изборите и знам какво ще направя !
24
3
 
17
 
! Отговори
Наско преди 11 години
Това е война срещу обикновения народ,не може един лекар да не приеме болен,това е някакъв ужас,хора умират пред болниците това е геноцид.Това трябва да се спре този измъчен народ не заслужава такова отношение,явно хората трябва трябва сами да наказват такива самозабравили се лекари за съжалени е друга справедливост липсва.........
23
6
 
17
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Каква проверка ще се прави ,като тоз трябва да е отстранен от работа и да е заведено дело за убийство!!!
22
6
 
10
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Сега депутатите да приемат закон- до колко синьо трябва да се бият такива лекари!!!
21
1
 
16
 
! Отговори
марга преди 11 години
не мога да разбера в един люлин с 200 000 души население защо 26 поликлиника всъбота и неделя стои затворена през седмицата по коридорите не можеш да минеш отнарод чака се по два часа за рецепта или направление и не е сигурно че ще ги получишза чакането плащаш и 2 90 лв потребителска такса без фиш за техника да не говоримизобщо има нещо сбъркано още в началото на 90 години когато започна простотията в държавата личните лекари наречени диспечери са излишно звено
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на министърката чичката гътна камбаната, а който набие лекар 15 години затвор и какво ако набием всички лекари наведнъж, всички ли ще ни вкараш в затвора изкукала жена.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плащайте си здравните осигуловки и не мърморете знам ги аз такива разбирачи като вас.
18
3
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
поредната изцепка на лекарите,миналия месец почина баба в линейка и какво лекаря е глобен с 300 лева а тази ОВЦА Атанасова предложи наказание на хората които бият лекарите ,те не са за бой а за бесило защото това в нормалните държави ще се смята за Преднамерена смърт на двамата възрастни хора и оставка *** министъра
17
6
 
8
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
Къде сте,лекари лекарки и тем подобни създания,къде сте нали само лаете за щяло и нещяло.Само лопатата в гърба за вас,само това ще ви управи.
16
0
 
25
 
! Отговори
Една от всички потър преди 11 години
Не разбрахте ли, че тази здравна система не е работеща? Крайно време е да преразгледате нещата и да се върнете към онази система, в която здравните заведения не са търговски дружества, а лекарите еднолични търговци. Привеждам пример. Дете с оплаквания от болки в областта на корема. При прегледа единият лекар казва, че не е за хоспитализиране, а другият настоява, че е за опериране. Бащата едва е измъкнал детето от ръцете му. И споделя, че днес детето тича, нищо му няма. Докато лекарите треперят за усвояване на пари от здравната каса, за потребителската такса от 2,90, за която не издават касова бележка, сестрите - по 2 лева за манипулация., такса 2 лева при изследване на кръв. и по 2,90 такса при всеки специалист. Питам джипито какво е това, а тя отговори, докато не ни оправят заплатите така ще е. А, кога ще оправят пенсиите на пенсионерите, които са оставени на изживяване, кога ще има работни места за младите хора, кога ще се увеличат работните заплати?. Въпроси, въпроси? Нека ме извинят лекарите, които въпреки променената здравна система са на висота, като специалисти и като човеци. Но са единици!! Госпожо министър проверките няма да решат наболелите въпроси, нито ще върнат уморените от лекарската небрежност. Помислете за реформиране на това недоносче, наречено здравна система, което псевдодемократите наложиха на народа. Не ни трябват джипита диспечери!! Не ограничавайте достъпа до специалисти. Оставете хората сами да се разпореждат с парите от здравните вноски!!!