Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах

Заблудени ли са християните, гневят се от Видинската митрополия
Обновена: 3 дек 2012 18:16 | 3 дек 2012 15:53,
273
Скандал заради свещеник Атанас, който стана Абдуллах
Атанас Михайлов избра да бъде Абдуллах. Снимка: Главно мюфтийство

Историята на свещеник, приел исляма, предизвика скандал между Видинската митрополия и районното мюфтийство.

Видинската света митрополия се оттегля от участието си в предстоящия на 5 декември мюсюлмански ден Ашура, става ясно от писмо на митрополията, изпратено до медиите.

Във Видин митрополията и джамията се намират една срещу друга от векове и са пример на добри взаимоотношения и съвместно празнуване и почитане на всички християнски и мюсюлмански празници.

Видинската света митрополия се оттегля поради "тенденциозното публикуване на официалния сайт на Главното
мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България от 28.11.2012 г. съобщение за приемането от православен свещеник на исляма“, се казва в писмото. 

Поводът за реакцията е съобщение на Главното мюфтийство, в което се разказва кратката история на свещеника Атанас Михайлов, който приема исляма и става Абдуллах:

„Атанас Михайлов завършва Софийската семинария, след това продължава и учи две години в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (днешният Богословски факултет към Софийския университет „Климент Охридски“), но поради лични проблеми напуска Академията и започва работа като свещеник в София. Работи няколко години като такъв, после и като църковен настоятел. В последствие оставя духовната работа и започва да работи друго. По време на обучението си един от състудентите му е днешният митрополит на гр. Пловдив дядо Николай. Г-н Михайлов се самоопределя като човек, който търси знанието и истината, и това търсене го довежда до вътрешно убеждение, че трябва да приеме исляма. Така на 27 Ноември 2012 г. след икиндинамаз (следобедната молитва) в Софийската джамия „Баня Башъ“ г-н Михайлов изрече шехадета (свидетелството) и избра за себе си името Абдуллах (раб на Аллах). Това събитие развълнува молещите се хора, като всички го поздравиха и го приеха с отворени сърца. Районният мюфтия на София г-н Мустафа Избищали лично му връчи Свидетелство за встъпване в Исляма.
Молим Всевишния да ни напътва по правия път и да не ни оставя да бъдем от заблудените!“.

"От последното изречение се вижда, че всеки един християнин тъне в дълбока заблуда относно вярата и почитането на Бога", уточнява Величкият епископ Сионий.

Видинска света митрополия определя тези думи като оскърбителни и призовава всеки един православен християнин да не участва в предстоящия празник като свидетелство и позиция, че религиозните права и чувства по никакъв начин не трябва да бъдат накърнявани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
20
 
! Отговори
..... преди 11 години
Забележете, никой не тръби колко мюсюлмани приемат христианството, а хич не са малко. Даже има един свети Ахмед.
47
1
 
18
 
! Отговори
Кирил преди 11 години
Този го оставете. Той както се казва, че си хапе месата, такъв предател на Вярата Христова Господ няма да търпи. Цялото му поколение, та до четвърто ще бъде прокълнато. Оставете го да се радва на взетите пари. Той си продаде душата! След тежък размисъл ще се обеси!!!
46
2
 
16
 
! Отговори
Manaf Rаmzi преди 11 години
Може пък да е любител на мъжката любов! Ще го уважим!!!
45
8
 
7
 
! Отговори
Геле Дивио преди 11 години
Аллах е един, а Исус е друг, трети е Буда, четвърти е Кришна, пети е Заратустра, шести съм Я !!!!
44
0
 
12
 
! Отговори
до 37 преди 11 години
разгледай народния фолклор/българския/ и историческите данни, ако държиш пътувай в Анадола и разгледай лицата на местните... има много исторически примери за подобно робство, единствения доказан начин за премахване го приложиха на индианците - асимилацията на коренно различни култури и народи е невъзможна. дори в момента има много активни примери. свободен си да напуснеш границата - върви към истинската си Родина... и да не забравиш нинджата за жената.
43
1
 
15
 
! Отговори
до 22-рият преди 11 години
Погледни картата и ще видиш къде е Видин.Тука турци няма.Ако имаше нямаше да се ръсите за наш поп да стане ваш.А досети се защо няма и турци.Само моят прапрадядо колко е изтрепал-като за 3 села.И като го погнат *** бягал я в Сърбия,я в Румъния.Вие тогава не сте успяли та сега ли.Ще ви се,ама няма да стане.Там ще си гниете в Анадола!!!!
42
10
 
3
 
! Отговори
Исмаил до 48 преди 11 години
Смешки..ха..ха.ха "Много френски католици загърбват вярата, в която са родени, за да приемат исляма, пише Нюзру.Според представител на Светия престол в западноевропейската държава най-честно смяната на религията става в младежка възраст. Тогава момичетата и момчетата започват да общуват със свои връстници, които изповядват мюсюлманството. При намиране на евентуален брачен партньор християните трябва да приемат основаната от Мохамед вяра, защото ислямът не разрешава на правоверните да сключват
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алтън Акбар!
40
5
 
7
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
До 33АТАКА, и ти, и аз сме 70% вода. Но ако ти имаш нужда от сляпа вяра в свръхестествени явления, за да ти осмисля живота, да те обогатява духовно, и да ти обуславя моралните ценности, значи си крайно заблудени 70% вода.
39
0
 
23
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
" А Исус почна да им казва: Пазете се да не ви подмами някой. ........ ;но който устои до края,той ще бъде спасен." Еванг. от Марк 13.5-13
38
0
 
2
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
До valentina Да аз лично познавам такъв!
37
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
голяма новина..няма що..един болем мозък приел друга вяра...значи толкова е служил и на предишната си вяра.е..спокойно..няма да е за дълго..важна е пропагандата
36
8
 
4
 
! Отговори
Исмаил преди 11 години
Не се блъскайте папази,*** с пари има за всеки желаещ.Казваш "Аллах Екбер" и готово.Виш вашите алчни мутрополити нищо не дават ,а тука има алтън.
35
1
 
2
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
До Анонимен 39 Хаххахах вече сте жалки.Личи си ,че вече си отчаян!!!
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Със сигурност в днешно време обръщането на мюсулмани в християни е много по-голямо, отколкото обратното. Колкото до този случай, той по-скоро е реклама на тази допотопна религия.
33
9
 
1
 
! Отговори
valentina преди 11 години
da ste chuli musulmanin da stane hristijanin, mai ne, ama takiva sme bulgarite prodajni i tupi
32
4
 
24
 
! Отговори
@@@ преди 11 години
Исляма просто не е религия. То си е агресивна идеология като хитлеризма и не почита нищо друго. Всяка истинска религия при всички случаи говори за любов и към почитане на живота и своя и чуждия. Но там където има мизерия, необразовани и заблудени хора, зомбирането на масата е много лесно. То се вижда ислям и 12 век е едно и също. Няма култура, наука, свобода на индивида или на масите. Оставят най-неграмотния да съди всички щото знаел корана наизуст пък за тълкуването му да не говорим. Хитлеризъм
31
2
 
9
 
! Отговори
Do 37 преди 11 години
A dobre de zashto togava po tvoita logika sme hristiani vse oshte ako taka lesno sme se bili dali???Nishto viarno niama v tova!!!Balgarina nesluchaino e ocelial zashtoto e kosteliv oreh i ne se prechupva lesno!!!Toi tarpi no gnevat mu e strashen!!!Zatova 35000 turci ne sa mogli da prechupiat 6000 balgari na Shipka zashto viarata i *** mili moi sa po silni ot varvarshtinata....
30
2
 
23
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 11 години
"И ще бъдете мразени от всички заради Моето име;но който устои до края,той ще бъде спасен." Еванг. от Марк 13.13
29
2
 
12
 
! Отговори
бай иван преди 11 години
крайно време е БПЦ да се вземе в ръце. Годишния им оборот е стотици милиони левове, а те си купуват джипове и часовници. Ясно е че тази практика няма да спре, но поне да отделят 10-15% от тези пари за проповядването на христянството в смесени райони. Не може на мюсулманите да им пращат пари от Катар, а нашите свещенци, само бизнес да въртят.