Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС

75-и сме по корупция в света от 176 държави
Обновена: 5 дек 2012 10:52 | 5 дек 2012 10:52,
145
Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС
Снимка: Прозрачност без граници

България е на 75-о място по корупция в публичния сектор, показва Индексът за възприятие на корупцията, който се измерва всяка година от "Прозрачност без граници".

Страната ни се намира по средата на класацията, включваща 176 държави.  Индексът за възприятие на корупцията у нас е 41, нивата се измерват по скалата от 0 до 100, като 0 е най-високото ниво на корупция.

България дели 75-ото място с Либерия, Черна гора и Тунис. Единствената по-корумпирана страна в Европейския съюз от България е Гърция, която заема 94-то място. Румъния се намира на 66-то място

Най-некорумпираната страна в света е Дания, следвана от Финландия и Нова Зеландия. Индексът за възприятие на корупцията показва, че най-корумпираните страни са Сомалия, Северна Корея и Афганистан.

В новия доклад две трети от 176-те страни, обхванaти от проучването на организацията, са с индекси под 50. Това показва, че държавните институции трябва да бъдат по-прозрачни, а от влиятелните държавни служители трябва да се търси по-голяма отговорност, се казва в доклада, поместен на сайта на "Прозрачност без граници".

От организацията призовават правителствата да интегрират антикорупционни мерки във всички фази на вземания на решения.

От “Прозрачност без граници“ алармират още, че трябва да се изработят по-добри правила за лобирането и финансирането на политическите партии. Според тях трябва да се вземат мерки и за постигането на по-голяма прозрачност в публичните разходи и сключването на договори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Балкански синдром.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дУ 57Защо А.Доган ,...ненавижда В.Велева.....?
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 48 какво слагате минуси , живяли ли сте при социализма , та там всико ставаше с рушвет и нищо не се случваше без да даедеш рушвет , по рушветчийска икономисческа система от социализма няма , да не си мислите че хората живееха тогава от мизерните заплати.
38
2
 
2
 
! Отговори
Габи преди 11 години
До BG-681Хубаво де, и...какво предлагаш?Тези констатации са ни добре известни и не е нужно да ни ги поднасяш.
37
1
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
....оффф пак сме на второ място...
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дУ 49Тогава НЯМАШЕ КОРУПЦИЯ ,......ЗАЩОТО БОСЪТ БЕШЕ САМО ----ЕДИН !Доказано е ,че: Само в ТОТАЛИТАРНА страна не може да има КОРУПЦИЯ,....ЩО ЛИ?Абе ТИ ,вчера ли си се родил ,....за да ми задаваш смешни въпроси...?
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
47 защото това го измислиха журналисти като дъртата ку*ва Валерия Велева и такива като нея пишейки в ъв вестниците като ТРУД на ченгето Тошо Тошев ,а такива като тебе им верват , поверваха и на Царя да ги оноди сега и на пъдаря му.
34
2
 
5
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Мизерията прояжда народа, а управниците го заблуждават с проблемите на вуте кото живее 1000 пъти по-добре от нас, идеята на който е да промие мозъка на раята, да се подсили неговото фалшиво патриотично чувство, за да може да носи повече на мизерия и репресия. Само *** с мътен поглед от ракията , гледа празната си паница и псува орисията на ум. Народ, който се храни главно от завистта и злобата си -- това сме; съжалявам, че ви го казвам. А гърците не ги мислете, -- винаги са били, и ще бъдат, много преди нас.......
33
1
 
5
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
В БЪЛГАРИЯ ИМА ДУХОВНА КОРУПЦИЯ!
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
40 защо как беше при социализма , да не би да нямаше корупция , ***.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дУ 39Блг.за епитета ....НО ,винаги има едно ---"НО"?Защо НАРИЧАТ ---ОФИЦИАЛНО ----,И.Й.Костов :----БАЩАТА НА КОРУПЦИЯТА ---?
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а, ще ги минем, както се движим
29
3
 
6
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
България - изостаналост, роми, корупция или държава за примерПоглед от Германия към доброто и лошото у нас29 ное 2012 22:30Образът, който Западът си е изградил за България, може да се сведе до следните понятия: изостаналост, роми, престъпност и корупция. България е най-бедната страна в ЕС - въпреки рекордно ниските й дългове, пише "Ди Цайт".Германският предприемач Бертрам Ролман пристига в България в анархистични времена - законите не важат, администрацията и управлението са в състояние на тотална безизходица. Ролман е в България, за да разгледа едно предприятие в Гоце Делчев. Веднага му прави впечатление, че фабриката е охранявана от мрачни мъже с униформи. Следват години на упадък - в началото на 1997 г. инфлацията е над 200 процента, страната фалира, хлябът и бензинът са с купони.Днес България все още е най-бедната държава в Европейския съюз. Тъй като хората продължават да се отопляват с дърва и въглища, а улиците и къщите не са ремонтирани от десетилетия, Гоце Делчев прилича на малък източногермански град непосредствено след промяната. Но Ролман успява да модернизира старата фабрика. Днес в нея работят 3 000 души, а заплатите им са над средните. Хиляди дамски и мъжки костюми са готови за износ - предстои да бъдат продадени в магазините на Бос, Живанши или Кензо.
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скъпи ми ,---"ДЕМОКРАТИ"...?Така ще е при ---КАПИТАЛИЗМА !Няма братство,равенство,свобода ----НАРОДА НЯМА ДУМАТА ,затова и България "спада " към ---- "НЕЗАВИСИМИТЕ"държави!------------------КРАЯТ ОСТАВА ,ЗА ВАС!
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
35 *** много са ти пресни спомените , корупция в България е имало винаги , тя е свързана с робския манталитет и очуждението на гражданина от държавата.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До BG-681Тарикатче,този пост още колко пъти ще го слагаш.Досега го видях в поне още 3 публикации от оня ден насам.Вземи измисли нещо ново.Или умственият багаж не ти достига?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО ---12Корупцията датира ,още от времето ,......на лицето И.Й.Костов ,наричан по-късно :БАЩАТА НА КОРУПЦИЯТА ----!А тогава бате ти Бойко ,ходеше прав под масата ,.....ДРУГАРЮ!
24
4
 
1
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
BOSS преди 16 секунди, българи, един дол дренки!Балкански манталитетчалга,алкохол и цигари, *** И КУ*ВИ!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 23Чиновниците ни са стари комунистически кадри или тяхните деца, които никой не може да помръдне от топлите им местенца вече 23 г.Трагедия е да се тръгне по институции дори за най-елементарен проблем. Навсякъде те посрещат високомерно и унизително, докато не извадиш нещо от чантата.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В статия ,преди около 45 дни :"ЕС иска да строи *** ДЪРЖАВА ,НА НАША ТЕРИТОРИЯ "----ФАКТ!

Спонсорирани публикации