Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС

75-и сме по корупция в света от 176 държави
Обновена: 5 дек 2012 10:52 | 5 дек 2012 10:52,
145
Само Гърция е по-корумпирана от нас в ЕС
Снимка: Прозрачност без граници

България е на 75-о място по корупция в публичния сектор, показва Индексът за възприятие на корупцията, който се измерва всяка година от "Прозрачност без граници".

Страната ни се намира по средата на класацията, включваща 176 държави.  Индексът за възприятие на корупцията у нас е 41, нивата се измерват по скалата от 0 до 100, като 0 е най-високото ниво на корупция.

България дели 75-ото място с Либерия, Черна гора и Тунис. Единствената по-корумпирана страна в Европейския съюз от България е Гърция, която заема 94-то място. Румъния се намира на 66-то място

Най-некорумпираната страна в света е Дания, следвана от Финландия и Нова Зеландия. Индексът за възприятие на корупцията показва, че най-корумпираните страни са Сомалия, Северна Корея и Афганистан.

В новия доклад две трети от 176-те страни, обхванaти от проучването на организацията, са с индекси под 50. Това показва, че държавните институции трябва да бъдат по-прозрачни, а от влиятелните държавни служители трябва да се търси по-голяма отговорност, се казва в доклада, поместен на сайта на "Прозрачност без граници".

От организацията призовават правителствата да интегрират антикорупционни мерки във всички фази на вземания на решения.

От “Прозрачност без граници“ алармират още, че трябва да се изработят по-добри правила за лобирането и финансирането на политическите партии. Според тях трябва да се вземат мерки и за постигането на по-голяма прозрачност в публичните разходи и сключването на договори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
11
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
НЕ МОЖЕ ДА ИМА СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ ЕДНА РОМСКА ДЪРЖАВА КАТО БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ ДЕТО КАТО МИНЕШ ГРАНИЦАТА ГРЕЕ КАТО СЛЪНЦЕ ДОКАТО В БЪЛГАРИЯ ОТ ВСЯКЪДЕ ЛЪХА МИЗЕРИЯ, *** И ИЗОСТАНАЛОСТ!
20
3
 
5
 
! Отговори
ined преди 11 години
Както здраво работим по въпроса догодина ще изпреварим гърците и вземем приза за най-корумпирани в ЕС.
19
3
 
1
 
! Отговори
BOSS преди 11 години
Гърци,българи,румънци един дол дренки!Балкански манталитетчалга,алкохол и цигари!
18
2
 
2
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
До ХасмуИ аз мисля така.*** т,ва корупция и Бат' Бойко си е направо несъвместимо.То всички от ГЕРБ са кристално честни и 101 % прозрачни.Някой бе написал,че е най-добре да се направи нов затвор в Белене.Е, аз ще гласувам за тази партия която обещае това.Все си мисля,че единствената реална партия е тази на Н.Цонев да го реализира.6573Нова алтернатива.Може би само той има амбицията да промени нещо в тази държава.Да вкара мутрите и бандюгите в затвора в Белене.Има и друга опция: в Дунава.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
9, целта на Трансперенси интернешънъл е не да изкарва конкретни случаи! Те питат чрез анонимни тестове фирми и граждани колко пъти са давали или им е искан подкуп, но съвсем съзнателно не искат доказателства за да може интервюираните да кажат истината.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОРУПЦИЯТА --- ЗАВИСИ--- ,ОТ ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС !
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сравнение между България и Гърция - в Б-я има една поговорка ''Ти си плащаш - ама трябва да има кой да ти вземе парите" - винаги се намира кой да вземе пари влизаш в 1 офис в митницата и се оправяш и то директно с митничар,ако в Г-я постъпиш по този начин те очаква затвор. В Б-я се взима от най нисш полицай до най висш. В Г-я трябва да познаваш някой на високо ниво за да се подкупи иначе пак си изгорял.Полицаите на пътя в Б-я са 2 в Г-я 4-6 как да се разберат няма как така че сами си прави извод
14
4
 
3
 
! Отговори
К..а ми Янков преди 11 години
На ПРАКТИКА сме първи ,......СТЪКМИСТИКАТА НЕ Е ТОЧНА !Има ли в Бг ,ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ ,В КОЯТО ДА НЯМА ---КОРУПЦИЯ,ДАЛАВЕРИ и ТЪРГАШ ---?Защо изчезва ---КУЛТУРАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО в Бг?Защо приемаме ----*** НРАВИ ,КАТО НЕЩО ПОЛОЖИТЕЛНО И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО?Защо ЕС ,иска да създава в Бг ------*** ДЪРЖАВА ?
13
5
 
12
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Каква е реалността: България е малка, отдалечена от цивилизацията страна с все още племенно-родови и родниско-шуро-баджан отношения. От всякъде лъха на корупция, връзкарство, дюнери, схеми, престъпност и урина. Заляти сме от простотия, ментета, мръсотия, прах, кал, чалга, ***, ***, найлонови торбички, улични кучета, ***, фасове, мутри с джипове и дупки. Управлявани сме от корумпирани, арогантни, алчни, крадливи и лъжливи елементи, които защитават само личните си, роднински и корпоративни интереси и не им пука изобщо за хората. Заобиколени сме от лош манталитет, безхаберие, простащина, завист, поквара и злоба. Живеем в страната на абсурдите, синоним на корупцията, беззаконието, престъпността и на свободно разхождащите се престъпници. На последно място сме по всичко, но на първо място по бандитлък, схеми, далавери и рекет и то държавен.......каква гордост.... Българи е най-бедната държава в ЕС с най-лошото здравеоопазване и е най-лошото място за живеене, известна с това че, комунисти, ченгета и мутри приватизираха и контролират всичко, успяха да изперат парите си и с безумните си строежи унищожиха безценната ни пророда! В България няма перспектива за развитие за НИКОГО, има все по-потискащо социално и интелектуално неравенство и ниска или липса на култура! Така че ако сте по-млади бягайте! Но не хранете НИКАКВИ надежди, че България някога ще стане нормално място за живеене!
12
4
 
7
 
! Отговори
Asen преди 11 години
Абсолютна лъжа. И в западните страни има голяма корупция ама си мълчат, защото ако се разсмърди ще стане една ... Само плюят по нас и омайват техние жители колко е корумпирана източна Европа ...
11
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С тази разлика, че гърците живеят ДОБРЕ, а ние ставаме все ПО-ЗЛЕ!
10
3
 
4
 
! Отговори
бай Иван полицая преди 11 години
Нема 'ъ псувате началнико,че оти запалим патрулката и у кауша.Ми той е завършил у Симеоново,а не Софийскио.К'во искате бре?Даде асфалфо,даде таратанци ,а вие сте се недоволни.
9
3
 
22
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Това не може да бъде. Бате Бойко и корупция?!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това трябва да е лъжа. Как може Гърция да е по корумпирана от България ? Ако бяхме като гърците да дигаме джангър при всеки опит или искане за корупция щяхме да сме на първо място. Много голяма част от корупцията е в сивия сектор на проучването. Но ние си знаем. Знаем си, че сме бедни, мачкани, поругавани и ... страхливи! На нас ни харесва ! Харесва ни да ни грабят, мачкат, да ни държат на ръба на бедността, да няма бъдеще за децата ни. Това сме ние - *** народ с велико минало и без бъдеще!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И след това се чудим, защо Балканите имат лош имидж! Целият Балкански полуостров е лидер в Европа по корупция! Ние сме някъде по средата между Гърция и Румъния...
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оставка за мършите от герб!
5
1
 
8
 
! Отговори
! преди 11 години
Това е абсурд!Тук от най-ниското стъпало до най-високото цакаш където и да е!"Прозрачност без граници",явно не са ви толкова прозрачни работите.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До бай МАнол, при БСП бягме още по ниско в тази класация!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде вече не сме най-зле в Европа. Радвайте се, недейте да злобеете.
2
1
 
15
 
! Отговори
Discovery преди 11 години
Егати некадърните политици, даже и по корупция не могат да са първи пу... Това, като оня виц... една жена викала на мъжа си: толкова голям некадърник си, че ако имаше първенство за некадърници щеше да си на 2ро място... а мъжа: е защо па на второ... ми щото си некадърник за това!!! ;)