ВСС ще брани съдебната власт със закон "Анти-Цветанов”

Преглед на печата на 15 Декември 2012г.
Обновена: 15 дек 2012 12:03 | 15 дек 2012 09:00,
161
ВСС ще брани съдебната власт със закон "Анти-Цветанов”
Цветан Цветанов. Снимка: архив БТА

ВСС ще брани съдебната власт със закон "Анти-Цветанов”, пише в днешния си брой вестник „Сега”. Неспирните нападки срещу съдебната система от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов доведоха до странни опити на Висшия съдебен съвет (ВСС) да защити магистратите.

Последната идея на съвета е в Закона за съдебната власт да се направи поправка, която забранява на определени представители на изпълнителната власт да коментират висящи дела, съобщава "Правен свят". По този начин от съвета се надяват да преустановят нападките на Цветанов срещу съдии заради решения, които не му харесват.

"Изборният кодекс стигна до задънена улица", съобщава още "Сега". След взаимна размяна на заплахи за бойкот на Изборния кодекс депутатите се разпуснаха заради липса на кворум. Шефът на правната комисия Искра Фидосова, която е моторът на промените в закона, поиска извинение от опозицията за недоверието към  управляващите.

Финансовото министерство се оказа само срещу всички в правителството в опита си да сложи край на безотчетното множене на чиновниците, коментира "Труд". Това става ясно от стенограмата от правителственото заседание на 12 декември.

Ведомството предлага да се сложи край на практиката министерствата да назначават чиновници извън официалния си щат по силата на постановление от 1996 г. Чрез него на практика щатът може да се завиши с до 10%, които не влизат в официалните отчети за числеността на администрацията. По информация на "Труд" става дума за около 10 000 души.

"Капитал" твърди, че порочната система за безконтролно раздаване на допълнителни субсидии за местната власт отново облагодетелства управляващата партия. Статистиката за средствата, които правителството е отпуснало допълнително на общините за капиталови разходи - дотук - през годината – възлиза на 78 млн. лв. В огромната си част тези средства са отишли в общини, контролирани от ГЕРБ - около 90%.

На фона на централния бюджет сумата не изглежда особено впечатляваща. Но тези пари имат силен ефект - те се раздават за инвестиции и покриване на разходи и на фона на непрекъснато спадащите приходи и влошаващото се състояние на общините в последните години. Така че са силен лост за влияние от централно на местно ниво. Само в последната седмица правителството отпусна почти 16.5 млн. лв. на 23 общини, от които 75% отидоха в места, контролирани пак от управляващите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Истината за БКП-БСП Аман от дезинформатори и контрадезинформатори...Ти си бил в Белене, колкото тези тук сме били в Марианската падина или на Еверест! Чула жабата че подковават вола и тя вдигнала крак.........Гюрултия да става...че онази дебеланата в парламента иска да и се извиняват....
110
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
........."Трима-четирима са атентаторите от унищожителния взрив на летището в Бургас. Това обяви пред Дарик вътрешният министър Цветан Цветанов.".........Е те това е информация от източника.......изкърти всички мивки!!!!!
109
4
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Нито един магистрат не може да издържи тест-проверката и всички треперят от страх да не ги номинират... - изберете стария СТРАНДЖА-та да им разкаже играта на бандюгите...
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Магистратската къщичка има нужда от почистване поне що се отнася до черните овце там, но не се наема никой с тази задача, защото може яко да се оцапа.
107
3
 
10
 
! Отговори
До Истината за БКП-Б преди 11 години
Копи-пейст нещо го раздаваш - dnes.bg/politika/2012/12/11/vodiat-se-taini-pregovori-za-belene-podozira-stanishev.175195,6 - стр. 6 от коментарите. Смърди нещо изповедта ти, може би е от труповете. Ти го изкара Белене като скотобойна - щом са убивали на воля и безнаказано, защо ли има и освободени лагерници/затворници? Не е ли било по-лесно да се изтрепят всички и то с лекотата, която описваш и да се ликвидират опонентите веднъж завинаги? Чудно наистина...
106
1
 
3
 
! Отговори
EVELINA преди 11 години
Aplodismenty za Stranjata.
105
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ВСС ще брани съдебната власт със закон" За да могат да пият и карат колите си на спокойствие - съдята от Бургас
104
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите ,не искат ред в Бг!Явно всеки 2-ри ,трябва да носи името ----КОНДЬО ,АСАН,АЙШЕ......!
103
8
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ вчера си е правил тест за HIV... - преди два дни в НС се оказал в опасна близост с Антон Кутев...
102
2
 
7
 
! Отговори
до 113 преди 11 години
Описваш ада, а сам си оцелял над 10 години? Как? Лежал си в лагерите, ама друг път!
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 117, 118 и 119, а вие защо не сте на работа. Аз съм освободил моите служители и дне с не работим, но вие защо не сте. Аз съм работодател с ясно изразени десни виждания, а вие какви сте, подкрепящи лявата ГЕРБ, но твърдящи, че сте десни, хора страдащи от шизофрения.
100
10
 
7
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Днес е работен ден - платените драскачи от Позитано са на поста си.Дори *** да си ще разбереш че в момента отдалечаването на БСП от изборна победа ги вбесява,всекидневните успехи на МВР с контрабандни стоки от които чакат комисионни и тази партия,захарни петлета и тем подобни и в чувала деца на олигарси и бивши министри.Ами това е голям удар за столетницата и тя озверя.А какво искат съди - да прибират пачки да пускат престъпниците и политиците да се правят че не забелязват а ние да ръкопля
99
9
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Знаем, че СПИН-а не се лекува... - но поне да ограничим влиянието му... - Позитано да се напръска с дезифектант...
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес е работен ден-що не работите бе спинчета-марш на работа
97
4
 
14
 
! Отговори
до 90 от Чехия преди 11 години
Не само че нямаме авторитет в чужбина, но даже Борисов е станал за посмешище. Особено след като премиерът даде рецепта за справяне с дълговата криза на цяла Европа - намаляване на заплати и пенсии да нивото в България. Никой не ни приема на сериозно. И наскоро една колежка, чехкиня, ми каза: "В България всичко е мафия". Щом най-обикновени хора в Европа така мислят, какво остана за политиците.
96
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега поне има мааалко ред в Бг!Сигурно не си спомняте ,как ни сваляха по сфетофарите от колите ,за да ги откраднат ,под зоркото око ,на тогавашното МВР и Съд. система ,.....или ЗАБРАВИХТЕ ?Сега ,......служителите са СЪЩИТЕ ,И В МВР ,И В СЪД. СИСТЕМА ,.....ДОКЛАДЪТ СЪЩО Е ЕДИН И СЪЩ за Бг---"СЛАБА СЪД. СИСТЕМА "!Явно си трЕбЕ ---промяна в най-закъсалият сектор ---Бг-СЪД. СИСТЕМА !Колко пъти ги ПОДКАНЯШЕ ---БОЦИ ....,САМИ ДА СИ НАПРАВЯТ ---РЕФОРМАТА ,АМА НЕ ИСКАТ ,НЯМА -----ДАЛАВЕРА ?
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Цвък Бай Тошо е светлинни години пред тия, все пак шефа на сегашните му разтриваше ушите и не беше нищо повече от една ***!
94
1
 
8
 
! Отговори
До 10-те Божи запове преди 11 години
6. Цялата оперативна програма транспорт( магистралите, ЖП линии и метрото) е със съфинансиране от България 740 млн. лв. Останалите средства идват от ЕС. Тези средства все още дори не са разплатени на фирмите, а се чака да се платят първо от ЕС, поради което много фирми фалираха. За европейският облик на София, явно никога не си бил в Европа, че даго твърдиш!7. ХАХАХАХАХА - дори няма нужда от коментар.8. Стойността на Белене беше 3,6 млрд, преди да дойде Борисов. Той се постара да го оскъпи
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 107Преди 20г.,Боци и Цецо ,ходеха прави под масата ,.....значи ги е ---НЯМАЛО ,ПОЛОЖЕНИЕТО БЕШЕ ПО-СТРАШНО !
92
2
 
4
 
! Отговори
А .Ц. И. преди 11 години
Абе 90 ти къде си живял и живееш . Ти *** ли си или *** на Боко ТИКВАТА . Тези неща дето ги пишеш са смехотворни око ги прочетат някий деца ще те се смеят талъсъм такъв айде бягаи да смучеш ....Я на Боцко и Цецко. Това може даго напише само един невежа и сляп некъдърник.