ВСС ще брани съдебната власт със закон "Анти-Цветанов”

Преглед на печата на 15 Декември 2012г.
Обновена: 15 дек 2012 12:03 | 15 дек 2012 09:00,
161
ВСС ще брани съдебната власт със закон "Анти-Цветанов”
Цветан Цветанов. Снимка: архив БТА

ВСС ще брани съдебната власт със закон "Анти-Цветанов”, пише в днешния си брой вестник „Сега”. Неспирните нападки срещу съдебната система от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов доведоха до странни опити на Висшия съдебен съвет (ВСС) да защити магистратите.

Последната идея на съвета е в Закона за съдебната власт да се направи поправка, която забранява на определени представители на изпълнителната власт да коментират висящи дела, съобщава "Правен свят". По този начин от съвета се надяват да преустановят нападките на Цветанов срещу съдии заради решения, които не му харесват.

"Изборният кодекс стигна до задънена улица", съобщава още "Сега". След взаимна размяна на заплахи за бойкот на Изборния кодекс депутатите се разпуснаха заради липса на кворум. Шефът на правната комисия Искра Фидосова, която е моторът на промените в закона, поиска извинение от опозицията за недоверието към  управляващите.

Финансовото министерство се оказа само срещу всички в правителството в опита си да сложи край на безотчетното множене на чиновниците, коментира "Труд". Това става ясно от стенограмата от правителственото заседание на 12 декември.

Ведомството предлага да се сложи край на практиката министерствата да назначават чиновници извън официалния си щат по силата на постановление от 1996 г. Чрез него на практика щатът може да се завиши с до 10%, които не влизат в официалните отчети за числеността на администрацията. По информация на "Труд" става дума за около 10 000 души.

"Капитал" твърди, че порочната система за безконтролно раздаване на допълнителни субсидии за местната власт отново облагодетелства управляващата партия. Статистиката за средствата, които правителството е отпуснало допълнително на общините за капиталови разходи - дотук - през годината – възлиза на 78 млн. лв. В огромната си част тези средства са отишли в общини, контролирани от ГЕРБ - около 90%.

На фона на централния бюджет сумата не изглежда особено впечатляваща. Но тези пари имат силен ефект - те се раздават за инвестиции и покриване на разходи и на фона на непрекъснато спадащите приходи и влошаващото се състояние на общините в последните години. Така че са силен лост за влияние от централно на местно ниво. Само в последната седмица правителството отпусна почти 16.5 млн. лв. на 23 общини, от които 75% отидоха в места, контролирани пак от управляващите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 101Тогава ,да си върнем ---Румен Петков,Доган,Р.ОвчЪ.,Костов ,Първанов ,царя.......А?
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много точен е коментар с 82. Така е.
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
90-ти, забрави да цитираш 10-те Дяволски заповеди на ГЕРБ ! Не бъди толкова едностранно мислещ ! Аз няма да се старая като теб, но те съветвам да се обърнеш към пенсионерите, младите хора без перспектива в тая страна, към болните, чиито болници закриват поголовно, към армията от мизерстващи и обезверени хора ! Тогава ми изброи и твоите божи заповеди, за да ме убедиш колко много съм добре !
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че и Цветанов е ***, истина е, но магистратите (съдии и прокурори) какво искат?Никой, по никакъв начин да не им търси отговорност и да не подлага на съмнение работата им??Че са свети води всички, с хотели, парцели, бизнеси и т.н.То да се чудиш чия страна да защитиш= Корумпираните противни магистрати или простия полицай Цецо.
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО в БгЗАКОСТЕНЯЛО СРАСТВАНЕ НА ДЪРЖ. ИНСТИТУЦИИ С ПРЕСТЪПНОСТТА ,...и всеки от тях си мисли ,че не се отнася за него ,а в същото време ,....е СЪУЧАСТНИК В ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.....23г.!
86
2
 
8
 
! Отговори
До 10-те Божи запове преди 11 години
1. Да, не крадят старите комунисти, а техните лакеи, разлика няма!2. Не сме руска, а американска(по-точно на ЦРУ) ***. Имиджа ни е тотално сринат, в цяла Европа ни използват за да се посмеят на наш гръб, останалата част от света не знае къде е България.3. Битовота престъпност по официални данни е повече, *** вече не се говори за нея!4. Не знам за какво възстановяване говориш, но сега сме по-зле по всеки един показател. Вече мафията има държава.5. И дълга е с 3 млрд. повече!
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 94Не ти искам доларите ,...МАХАЙ СЕ ОТ Бг-ФОРУМИ........ИЗМАМНИК!АМАН ОТ КАПАНЧЕТА,в Бе-ГЕТОТО!
84
0
 
6
 
! Отговори
до 77 преди 11 години
Цветанов не си е измислил понятието "Тежка организирана престъпност" - наложено е от партньорските служби. В нета има доста обяснения по темата, публикации и научни разработки(например тук: riskmonitor.bg/js/tiny_mce/plugins/ajaxfilemanager/upload/Reports/RM-03-SpecializedInstitutionsAgainstOC_BG.pdf. - стр. 59)Относно СУ дето не са ти обяснили термина - направи си изводи що за преподаватели има в елитното ни учебно заведение щом не могат да ти разяснят понятието.
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 87А телефонните измамници ,от гр. Левсли,Г.Оряховица,ЕленаПавликени ,.....също са по пистите с по----20-30 арести ,и тормозят цяла България !Изводът е един :---СЛАБА ДЪРЖАВНОСТ ,СРАСТВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА С ПРЕСТЪПНОСТА ---23г.
82
1
 
3
 
! Отговори
Gost преди 11 години
Ако искате да спечелите накой долар от интернет посете pari-ot-internet-web.alle.bg/
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не обръщайте внимание на СТРАНДЖАТА. Една вечер форумът беше загрубял и той си даде телефонът. Разбира се веднага му звъннах. Исках да чуя що за гласче ще има един платен писач на коментари. Но .... "смелчагата" дал фалшив номер. Вдигнах от сън /за което съжалявам/ един напълно случаен човек от ... Тетевен.А мишокът си е сложил име СТРАНДЖАТА. Бре.
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСС няма нужда да брани съда от Цветанов, след като самият съд не иска да се опази. За да не съм голословец, погледнете какво се случи с ясно написаното дело за клевета срещу Цветанов. Ако съда иска да се защити, трябва първо да се отърве от такива съдии, които не са готови да защитат правото legalacts.justice.bg/ShowMotive.aspx?actId=2699708
79
1
 
5
 
! Отговори
Лъчо преди 11 години
Към 82-ри ! Страхотно, ти попадна точно на целта ! Те искат да приватизират Съдебната система за своите нужди, които съвсем не са малки! Къде мислите, че отиват комисионните от трафика на наркотици, цигари, оръжие и прочие? Ами попитайте Цветанов, той най-добре знае! И аз знам, че той знае!
78
6
 
9
 
! Отговори
10-те Божи заповеди преди 11 години
Какво направи Байко Борисов за 3 години управление?1.Изгони комунистите от държавната софра, където се бяха настанили удобно и 20 год. лапаха като за световно без никой да не може да ги спре.2.Имиджът на България се подобри неимоверно много! Благодарение на на управлението на Борисов, България вече не с предишния си лош имидж на престъпна, крадлива страна, а вече има имиджа на модерна европейска страна с която се съобразяват такива суперсили като Русия. 3.Намали престъпността, магистралните обири са вече в историята! По време на комунистическите управления на БСП и сателитите й, България беше известна с огромната си битова и криминална престъпност, безнаказаните кражби за милиони, дори и от Европейските фондове.4.Възтанови за кратки срокове една почти напълно разрушена държава, която на практика се управляваше от мафията. Премахна парадокса: полицаи в извънработно време да охраняват престъпни босове и да работят за мафията. Прекрати практиката всички държавни институции да работят за мафията, като всички държавни поръчки отиваха в фирми свързани с мафията! 5.В момента в хазната има близо 8 МИЛИАРДА лева!6.Въпреки кризата при нас се построиха десетки километри магистрали, метропътища, метростанции, детски градини, построи се най-голямата спортна зала на Балканите, като сега през ден идват световни звезди да изнасят концерти, а пък световното по волейбол за втори път ще се проведе в тази зала! София все повече се превръща в ултрамодерен Европейски град, преди дни S&P повишиха рейтинга й! А когато станат готови магистралите Хемус, Струма и догодина Тракия до морето вече няма да има огромните задръствания на 120 километровия участък Карнобат-Айтос7.Постигна огромни успехи както във вътрешен, така и в международен план! Стана един от най-уважаваните премиери в Европа с който се съобразяват такива световни лидери като Путин, а Обама го нарече световен лидер!8.Благодарение на твърдата позиция на Борисов, който без страх се изправи срещу Руската мечка и спря заробващия проект Белене, който беше с почти 3 пъти завишена стойност. 9.Борисов постигна и още един невероятен успех за България, като успя да договори нов договор за 20 % намаление на газта от Русия!10.През последните 3 години десетки известни политици и висши чиновници от ЕС дойдоха в БГ за да ни похвалят за стабилната финансова политика, която правителството на Борисов успешно провежда!
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо ВСС са я докарали ,....ДО ТУК ?Сигурно има,... защо да се "бранят"!И да беше друг ,а не Цветанов ,нямаше да издържи на подигравките ,не само на ВСС ,но и на цялата ............Бг-СЪД.СИСТЕМА !За по-добра справка ,е ДОКЛАДЪТ НА ЕК от ЕС за БЪЛГАРИЯ ,И ВИНАГИ КАТО 1-ва точка фигурира :"СЛАБА СЪД. СИСТЕМА в БЪЛГАРИЯ !Е,Цветанов ли е виновен ,......като преди 3г.,го нямаше ,а ДОКЛАДЪТ НЕ СЕ ПРОМЕНЯ!
76
3
 
3
 
! Отговори
Миро преди 11 години
Тоя човек, ако знае колко е вреден за България, ще се застреля със собствения си пистолет!Заради неговите изцепки спрямо другите институции, Европейският съюз гледа с лошо око на нас! Ние сами сме си виновни, като търпим този недорасъл, но свръх амбициозен лаик да обижда толкова много народ! Разбери, ако имаш достатъчно потенциал за това, че може да укоряваш отделни личности, и то ако имаш някакви доказателства, но не да поставяш под общ знаменател всичко и всички в която и да е система на РБ
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Иначе казано мафията ще бори позициите си в съда като се опита да елиминира гласа на Цветанов.
74
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 11 години
Да бе,защото съдиите са много кадърни.Точно заради това не могат да изберат конституционен съдия за свят-когото и да посочат,все е милионер и няма начин да докаже парите си.Да не говирм за другите им издънки-пиянства,***,далавери с имоти и какво ли още не.Само за последните два дни пиян, за кой ли път съдия направи катастрофа, а друг негов колега, натоварен сразследване на престъпление беше изловен на "работен обяд" с шефа на тази престъпна група.Не че полицията е стока но мършата е в съда.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 77 БЕ ТИ ДРАГИ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК СИ МНОГО НАИВЕН - ЗДРАВ СМИСЪЛ ТЪРСИ В ДУМИТЕ НА ЧОВЕК С МИСЪЛ - ЦВЕТЬО Е ПЪЛЕН ПРОФАН - ЗАЩО СЕ ИЗНЕНАДВАШ НА ИЗКАЗЪТ МУ. НО ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯ ЧЕ КАТО ЗА ВИШУ ОТ ВИФ ЦВЕТЬО СИ Е НАПРАВО АКАДЕМИК. ВЧЕРА БЕШЕ В ЮЗУ И ЧЕТЕ ЛЕКЦИЯ ПРОТИВ ТРАФИКА НА ХОРА. АКАДЕМИК - ДА НЕ МИСЛИШ ЧЕ КАТО ПАРТИЕН ЛИДЕР Е БИЛ ПРИ СТУДЕНТИТЕ - НИЩО ПОДОБНО - ПРОСТО АКАДЕМИК...
72
4
 
14
 
! Отговори
p преди 11 години
То е ясно какво целят от МВР за съдебната система.Искат като те посочи някое ченге за виновен и съда задължително да те осъди,независимо дали има достатъчно доказателства за това.За да може БОКО и компания да си разчистят пътя от конкуренцията.Некадърници са полицаите в БГ,трябва да си го признаем.