Непушачи пак протестираха с ходене назад

Истинската битка е за превръщането на пушенето в неприемливо поведение
Обновена: 16 дек 2012 16:37 | 16 дек 2012 16:37,
324
Непушачи пак протестираха с ходене назад
Снимка: Bulphoto

Стотина привърженици на забраната за пушене на закрито се събраха на протест в София срещу възможността за отмяната ѝ, съобщи Дарик.

Защитниците на забраната ходиха назад край езерото „Ариана” като по този начин призоваха управляващите да не позволяват отново либерализация на режима.

Комисията по здравеопазване в Народното събрание вече разгледа предложението за отпадане на ограничението и го отхвърли. Икономическата обаче предстои да гласува промени в Закона за туризма, които биха изменили правилата за пушене на закрити обществени места.

В събота в дебата „за” и „против” се включиха и премиерът и президентът. Бойко Борисов заплаши, че ще си хвърли оставката, ако депутатите му гласуват отмяна да забраната, а Росен Плевнелиев предупреди, че би наложил вето на закона, ако парламентът го пренапише.

За втори път през последните дни защитниците на забраната за пушене на закрито излязоха на открито с плакати „Без дим може, без здраве не може”, „Искаме чист въздух в заведенията”, „Европейци сме и пушим навън”. И ако в четвъртък протестиращите ходиха назад заради решението, което се очакваше да вземе тогава парламентарната здравна комисия, то настоящето им недоволство е на вниманието на депутатите от икономическата.

Не е възможно здравето на тази нация да бъде ръководено от икономиката. Това ще бъде голямо предателство и подмяна на истинските ценности, заяви Гергана Гешанова от коалиция „За живот без тютюнев дим” .

"Нашето излизане е именно, за да представи волята на хората, че здравето трябва да бъде разглеждано от здравната комисия, да е част от Закона за здравето. То трябва да бъде запазено чрез един добър закон, който вече беше приет. Това е нашата воля и това е нашето послание", каза Гешанова.

"Чухме много хубави думи от премиера, че той си е подготвил оставката и ако някой мръдне от този закон, той е готов да си я подаде. Това е една подкрепа. Думите на президента също ни окрилят. Те са знак, че все пак някъде, на високо ниво, има разумно мислене за добруването на тази държава”, добави тя.

Защитниците на забраната за пореден път подложиха на съмнение твърденията на ресторантьорите, че търпят загуби за стотици милиони левове заради това, че не може да се пуши в заведенията.

Социологът Мира Радева, която също беше част от протеста, цитира данни на Националния център за изучаване на общественото мнение, според които едва 16% от пушачите са се отказали от ресторанти, кафенета и нощни барове заради невъзможността да палят цигара в тях.

„Истинската битка за запазване на закона е всъщност да превърнем това поведение, пушенето, в социално неприемливо поведение. Да го изхвърлим от модното поведение на младите хора, които искат да пушат, за да приличат на големите. В момента, в който ние поставим пушача извън заведението, ние поставяме много ясен знак, че това поведение не е красиво. Че то има вредни последици”, обясни Радева.

Във вторник сутрин привърженици на забраната за пушене на закрито отново ще излязат навън пред сградата на бившия Партиен дом, където ще е заседанието на парламентарната икономическа комисия. На него трябва да се гласува промяната в Закона за туризма, която би върнала стария режим, при който малките заведения сами решаваха дали в тях да се пуши или не, а в по-големите имаше обособени места както за хората с цигара в ръка, така и за тези, които не обичат дима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 години
Не става въпрос за къде може и неможе да се пуши, а за толерантност - както към еднте, така и към другите. От както измислиша тая простотия заведенията направо пустеят... Нормално е да се пуши в кръчмите - просто трябва добра вентилация:)
238
1
 
3
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Аз съм за правото на свободен избор - както за непушачите, така и за пушачите. Да има заведения и за едните и за другите, както е в Чехия например.
237
5
 
3
 
! Отговори
дер преди 11 години
Абе кво се занимават с 10 наркомана : ) Как ще махат забраната, аз пак не съм длъжен да Ви дишам смръднята пушете си на вънка никой не ви преди, бати досадниците !И тея хораз възпитават ДЕЦА... маймуни
236
1
 
6
 
! Отговори
до 302 преди 11 години
А защо да не сме по-умни?!
235
8
 
4
 
! Отговори
иван преди 11 години
пътувам много, бил съм по целия свят...никъде не се пуши...в лос ангелес дори и по улиците е забранено, вчера се върнах от франкфурт и там никъде не видях да се пуши.какъв ви е проблема тук немога да разбера? *** балканси менталитет? по умни от немци и американци ли сме? едно заведение не фалира защотото вътре не се пуши, фалира зареди тъпата си политика.от както е забраната аз ходя двойно повече по заведения и оставям двойно повече пари щотото ми е кеф да седя в заведение без дим....
234
7
 
4
 
! Отговори
До ganyo преди 11 години
Добре, че предпочиташ да се разведеш и да оставиш децата си без баща, отколкото да откажеш цигарите. И видиш ли за това са виновни злите непушачи, а не пристрастения ти болен мозък.
233
3
 
9
 
! Отговори
малко смех преди 11 години
Какво си представят непушачите след като мазохистично се заврат в заведение за пушачи! Аз съм злия лош пушач! Ям малки дечица и бременни жени! Вися по цял ден в кръчмите и пушааа, не проветрявам и си гася фасовете в салатата! Аз дърпам държавата назад и съм виновен за всичко вместо Станишев. Аз съм вашето Кремиковци!
232
1
 
6
 
! Отговори
Тиквата - в бостана! преди 11 години
Забраняват тютюна, а ще легализират марихуаната? ГЕРБЕРСКА МУ РАБОТА! След като разреши гейпарадите вече нищо не може да ме очуди Тиквата му с Тиква. Направиха опити да разрешат шистовия газ и ГМО. Помнете поне до изборите.
231
4
 
11
 
! Отговори
цирк преди 11 години
Очаквам с нетърпение герб за забранят и секса на закрито
230
13
 
10
 
! Отговори
фсдф преди 11 години
Неразбирам защо пушачите държат да опушват случайни хора.Има си частни клубове. Да ходят там да се тровят заедно при затворени прозорци.Знам че е много приятно да пушиш сред случайни хора( +деца) - но не мерси!
229
7
 
10
 
! Отговори
fd преди 11 години
За пушачите има заведения за пушачи , тип временна постройка и палатка но доста комфортниДа не се оплакват ами бегом - да ходят да пушат там.
228
6
 
7
 
! Отговори
ganyo преди 11 години
Очаквам скоро непушачите толкова да се загрижат за здравето ми и на децата ми,че да ми забранят да пуша и у дома,където основно пуша,благодарение на техните борби.Уви в този случай,ще се наложи да се разведа и да си пуша насаме.Не се съмнявам,че талибаните-непушачи,биха предпочели децата ми да са гладни и без баща,но да не бъдат опушвани и зарибявани с никотин.
227
3
 
7
 
! Отговори
Шашо преди 11 години
Предлагам,ако забраната остане,ресторантьорите да направят специално меню за непушачите с петторни цени.Все оше не са изкарали закон един кръчмар на какви цени да работи.Ще е голяма веселба.
226
4
 
13
 
! Отговори
ganyo преди 11 години
Искам 30% заведения,където да е забранено за непушачи,както непушачите си имат такива,където е забранено пушенето.Каква е тази талибанска психика у непушачите,който не е като мен - да бъде осъден и глобен.Ужасен съм от удоволствието,с което тормозят различните от тях,уж в името на нечие здраве.Заради тях,вече не пуша в кафенето сред пушачи,а основно у дома,пред децата.На тях им харесва-защото ставам спокоен и добър.Очаквам скоро да пропушат.Грижа за децата,а!?Подозирам непушачите в тъпотия.
225
1
 
3
 
! Отговори
Бобо преди 11 години
До Manuelle Абе, те не ни умирисват. Само ни заразяват със СПИН.
224
10
 
6
 
! Отговори
Дано не падне забран преди 11 години
Чуждите свинщини в чуждите чинии пречат само на консуматора си. Лапайте колкото щете от тях. Това няма нищо общо с лайнянините ви цигари, с които намирате за нужно да тровите наред. Това е също част от свободата на избор- да не си навирате вонящите пороци при хората, които не са криви, че ги имате.
223
5
 
10
 
! Отговори
МИСЛЕТ БЕ "НАЗА преди 11 години
Докато протестират "назад" се правят намеци за легализиране да марихуаната. Всички протестиращи "непушачи" вие знаете ли колко ученици има, които пушат марихуана и не само...?! Сега глевах по БТВ едно такова момче, което каза, че от групата в която са пушили марихуана преминали на хероин и днес повечето от тях са починали. Толков ли ст глупави бе НЕПУШАЧИ?! Децата стават наркомани и *** вие пищите срещу тютюна? Помислете малко бе промити мозъци- КОЕ ПРЕДПОЧЕТАТЕ?!
222
7
 
3
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Абе тия либерасти,разбирайте п.... няма ли кой да ги спъне....."Защитниците" на *** дават банкети когато пес изяде детенце или обезобрази млада жена,сега други п....та се проявяват!Пусто Черно море.....***!!!
221
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Следващата стъпка да е ограничение на калориите в менюто на ресторантите, до допустимия дневен лимит. Ама няма гладен съм, яде ми се, искам още:)Ще станем нация за чудо и приказ, всички европейци нас ще гледат.
220
13
 
5
 
! Отговори
Защо преди 11 години
Пушачите които не могат без да пушат, не си закупят електронни цигари, с тях ще могат да си пафкат както в офиси, така и в ресторантни и т. н. Освен това, ако заменят традиционната цигара с електронна, разходите са в пъти по-малко.

Спонсорирани публикации