Непушачи пак протестираха с ходене назад

Истинската битка е за превръщането на пушенето в неприемливо поведение
Обновена: 16 дек 2012 16:37 | 16 дек 2012 16:37,
324
Непушачи пак протестираха с ходене назад
Снимка: Bulphoto

Стотина привърженици на забраната за пушене на закрито се събраха на протест в София срещу възможността за отмяната ѝ, съобщи Дарик.

Защитниците на забраната ходиха назад край езерото „Ариана” като по този начин призоваха управляващите да не позволяват отново либерализация на режима.

Комисията по здравеопазване в Народното събрание вече разгледа предложението за отпадане на ограничението и го отхвърли. Икономическата обаче предстои да гласува промени в Закона за туризма, които биха изменили правилата за пушене на закрити обществени места.

В събота в дебата „за” и „против” се включиха и премиерът и президентът. Бойко Борисов заплаши, че ще си хвърли оставката, ако депутатите му гласуват отмяна да забраната, а Росен Плевнелиев предупреди, че би наложил вето на закона, ако парламентът го пренапише.

За втори път през последните дни защитниците на забраната за пушене на закрито излязоха на открито с плакати „Без дим може, без здраве не може”, „Искаме чист въздух в заведенията”, „Европейци сме и пушим навън”. И ако в четвъртък протестиращите ходиха назад заради решението, което се очакваше да вземе тогава парламентарната здравна комисия, то настоящето им недоволство е на вниманието на депутатите от икономическата.

Не е възможно здравето на тази нация да бъде ръководено от икономиката. Това ще бъде голямо предателство и подмяна на истинските ценности, заяви Гергана Гешанова от коалиция „За живот без тютюнев дим” .

"Нашето излизане е именно, за да представи волята на хората, че здравето трябва да бъде разглеждано от здравната комисия, да е част от Закона за здравето. То трябва да бъде запазено чрез един добър закон, който вече беше приет. Това е нашата воля и това е нашето послание", каза Гешанова.

"Чухме много хубави думи от премиера, че той си е подготвил оставката и ако някой мръдне от този закон, той е готов да си я подаде. Това е една подкрепа. Думите на президента също ни окрилят. Те са знак, че все пак някъде, на високо ниво, има разумно мислене за добруването на тази държава”, добави тя.

Защитниците на забраната за пореден път подложиха на съмнение твърденията на ресторантьорите, че търпят загуби за стотици милиони левове заради това, че не може да се пуши в заведенията.

Социологът Мира Радева, която също беше част от протеста, цитира данни на Националния център за изучаване на общественото мнение, според които едва 16% от пушачите са се отказали от ресторанти, кафенета и нощни барове заради невъзможността да палят цигара в тях.

„Истинската битка за запазване на закона е всъщност да превърнем това поведение, пушенето, в социално неприемливо поведение. Да го изхвърлим от модното поведение на младите хора, които искат да пушат, за да приличат на големите. В момента, в който ние поставим пушача извън заведението, ние поставяме много ясен знак, че това поведение не е красиво. Че то има вредни последици”, обясни Радева.

Във вторник сутрин привърженици на забраната за пушене на закрито отново ще излязат навън пред сградата на бившия Партиен дом, където ще е заседанието на парламентарната икономическа комисия. На него трябва да се гласува промяната в Закона за туризма, която би върнала стария режим, при който малките заведения сами решаваха дали в тях да се пуши или не, а в по-големите имаше обособени места както за хората с цигара в ръка, така и за тези, които не обичат дима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В този форум много мнения в подкрепа на пушенето и много минуси на мненията за забраната за пушене. Само пушачите простаци не излизат навън за да пушат.Форума е подкрепен само от пушачи с оринтация на простаци
218
6
 
3
 
! Отговори
До НАЦИОНАЛПЕДЕ*АСТ преди 11 години
До НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТВъпроса ми беше "До НАЦИОНАЛПЕДЕ*АСТ", а не до "НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ" но щом като си се разпознал и като "НАЦИОНАЛПЕДЕ*АСТ", извода е ясен: ти лично си намалил коефициента си на интелигентност от пушенето или прости си е бил нисък, също така от пушенето си обърнал резбата.
217
1
 
6
 
! Отговори
Депутатите къде пуша преди 11 години
Между другото- депутатите още ли пушат навън ПРЕД ПАРЛАМЕНТА?
216
8
 
14
 
! Отговори
до гешанова преди 11 години
"Не е възможно здравето на тази нация да бъде ръководено от икономиката. Това ще бъде голямо предателство и подмяна на истинските ценности, заяви Гергана Гешанова " Другарке, въпросът е в СВОБОДАТА НА ИЗБОР НА ЕДНА ГОЛЯМА ГРУПА ХОРА, не са ресторантьорите, те само носят последиците! Ако за теб е забавление да пиеш боза с тортичка, аз обичам кафето с ЦИГАРА и след като се продават свободно имам право и на съответното заведение, където да се чувствам конфортно! Стига налагане бабе!
215
4
 
12
 
! Отговори
до 278 преди 11 години
И защо да не може като държавата печели толкова пари от акцизите и цигарите се продават свободно и не се водят наркотици,? Заведения- това са места за разпускане, забавление и т.н, а не места за плюскане. Може би ти предпочиташ дрогираните и алкохолиците- явно нямаш нищо против такива? Май трябва да си направим партия защото вече прекалявате в желанието си да си налагате разбиранията и начина на живот на други. Нагли непушачи! Никой не ви посяга на местата без дим!
214
3
 
12
 
! Отговори
назадиначвите-назад преди 11 години
Аз разбирам някой да протестира в защита на правата си, но да демонстрираш против правата на други хора...това е израз на ограничен ум, злоба и нетърпимост
213
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ходенето назад само показва идиотизма на талибаните :))))))))
212
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Майка ви наркоманска !!! Като искате тровете вашите деца, аз не искам да тровите моите !!!
211
11
 
17
 
! Отговори
RAD преди 11 години
Явно българите сме доста назад откъм цивилизовано разбиране. Ще се опитам да обясня защо тоталната забрана не е дискриминационна и няма лоши социално-икономически ефекти,а дори напротив:1. Не дискриминира никого, ако се спазва навсякъде. Това е като ограничението на скоростта примерно в града-не можеш да караш сповече от 50 км./ч и точка.Кого дискриминира това? На никого не му се забранява да пуши,просто в заведенията не може и толкоз!2.Икономически ефект. Няма по-голям мит от това,че забраната щяла да фалира заведенията. Има ли нормален, който да мисли, че заради забраната пушачите ще спрат да ходят по заведения ?!? Няма такова нещо! Нещо повече: когато има забрана и на пушачите им се налага да излизат да пушат навън, остават по кратко време в заведенията и така освобождават място за следващия клиент. Ако е разрешено пушенето, могат да смучат едно кафе 2 часа и да изпушат кутия цигари. В Белгия има статистика, че след въвеждането на пълната забрана оборотът в заведенията се е увеличил с 3 % на 6 месечна база. Факт3.Здраето. Вярвам, че няма толкова ненормални, които да смятат, че в задимено заведение е по здравословно , отколкото в незадимено. Освен това забраната кара подсъзнателно пушачите да намалят пушенето, което е полезно и за тях4.Хигиена. Кое е по добре *** на пушек дрехи и коса или обратното ?
210
5
 
10
 
! Отговори
Nikoi преди 11 години
Моя баща почина на 46 години. Пушеше по 3 кутии цигари на ден. Баща ми беше републикански шампион по лека атлетика. Започна да пуши като на шега когато беше на 38 години. Негпвото име е Петко Йорданов. Бог да го прости. Жалко че неуспя да доживее да види внуци.
209
9
 
11
 
! Отговори
Handel преди 11 години
Абе само на мен ли ми е странно тоя малчекия няма ли си родители, та е тръгнал толквоа отрано по кръчмите и сега протестира, че му е задимено?
208
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пушачите са второ качество хора. ---------------- Това е напълно вярно.
207
4
 
4
 
! Отговори
муспи преди 11 години
А в джамиите се пуши. Миенето на краката не дава резултат, само разкисва кирта. *** също пушат в къщи, не пречи, и *** пушат. Въпросът е - от къде пари за цигари в България? Всичко мяза на косвена пропаганда на режима. Да не би при такова мащабно пушене да се подготвя драстично поскъпване на цигари и глоби? Ние сме с Тиквата, защото озапти комунистите. Само, дето - при комунизма се пушеше яко, и то с джобни пари!
206
17
 
17
 
! Отговори
сд преди 11 години
майка ми и баща ми са пушачи но никога не са запалили цигара в къщи. Винаги като им се пуши дори и -20 да е излизат на терасата и пушат. Това го правят защото са толерантни към непушачите и напълно подкрепят забраната. Не трябва да се прави компромис към нещо което от години е доказано колко много вреди на човека. Пушачи този закон не е направен за министрите те го направиха за вас, за да живеете поне 1 година повече
205
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яко мрши тука ! Непушачи с оринтация на простаци...
204
10
 
16
 
! Отговори
до rosenbosen преди 11 години
Явно трудно и бавно ти върви мисълтта, щом още не си разбрал, че се предлага да има заведения за пушачи където- такива като теб няма как да дишат отрови, понеже няма да ги посещават.
203
20
 
19
 
! Отговори
rosenbosen преди 11 години
Като сте толкова зависими от никотина и катрана, ами вземете си електронни цигари и пушете в заведенията! Хайде стига сте мрънкали, никой не е длъжен да ви диша отровите!
202
2
 
8
 
! Отговори
мъчно ми е преди 11 години
Дива държава наистина, в която мразещите дори не осъзнават колко са дребни и жалки. С такъв "материал" не "демокраия" а и криво хоро не може да се направи. Жал ми, че има такива българи и то явно доста, че гражданското ни съзнание е на такова ниво, но пък си обястнявам защо сме най-бедни и нещастни в Европа, а дали не и в целия свят?
201
12
 
11
 
! Отговори
Бойко за тези ли си? преди 11 години
Мразачпреди 14 минути Всички пушачи вън от страната. Трябва да им се отнема гражданство. Трябва да лежат по затворите. Пушачите са второ качество хора. Избийте ги. За пушачите предлагам газови помещения с отровен, нервно паралитичен газ. Мразя не само пушачите. Аз мразя и омразата ме поддържа жив. Мразя всеки който не е като мен. Мразя ... мразя съседите които вдигат шум.Мразя някой да мирише на хубаво. Мразя тези които носят червено, жълто и др.
200
10
 
7
 
! Отговори
Мразач преди 11 години
Всички пушачи вън от страната. Трябва да им се отнема гражданство. Трябва да лежат по затворите. Пушачите са второ качество хора. Избийте ги. За пушачите предлагам газови помещения с отровен, нервно паралитичен газ. Мразя не само пушачите. Аз мразя и омразата ме поддържа жив. Мразя всеки който не е като мен. Мразя ... мразя съседите които вдигат шум.Мразя някой да мирише на хубаво. Мразя тези които носят червено, жълто и др.