Непушачи пак протестираха с ходене назад

Истинската битка е за превръщането на пушенето в неприемливо поведение
Обновена: 16 дек 2012 16:37 | 16 дек 2012 16:37,
324
Непушачи пак протестираха с ходене назад
Снимка: Bulphoto

Стотина привърженици на забраната за пушене на закрито се събраха на протест в София срещу възможността за отмяната ѝ, съобщи Дарик.

Защитниците на забраната ходиха назад край езерото „Ариана” като по този начин призоваха управляващите да не позволяват отново либерализация на режима.

Комисията по здравеопазване в Народното събрание вече разгледа предложението за отпадане на ограничението и го отхвърли. Икономическата обаче предстои да гласува промени в Закона за туризма, които биха изменили правилата за пушене на закрити обществени места.

В събота в дебата „за” и „против” се включиха и премиерът и президентът. Бойко Борисов заплаши, че ще си хвърли оставката, ако депутатите му гласуват отмяна да забраната, а Росен Плевнелиев предупреди, че би наложил вето на закона, ако парламентът го пренапише.

За втори път през последните дни защитниците на забраната за пушене на закрито излязоха на открито с плакати „Без дим може, без здраве не може”, „Искаме чист въздух в заведенията”, „Европейци сме и пушим навън”. И ако в четвъртък протестиращите ходиха назад заради решението, което се очакваше да вземе тогава парламентарната здравна комисия, то настоящето им недоволство е на вниманието на депутатите от икономическата.

Не е възможно здравето на тази нация да бъде ръководено от икономиката. Това ще бъде голямо предателство и подмяна на истинските ценности, заяви Гергана Гешанова от коалиция „За живот без тютюнев дим” .

"Нашето излизане е именно, за да представи волята на хората, че здравето трябва да бъде разглеждано от здравната комисия, да е част от Закона за здравето. То трябва да бъде запазено чрез един добър закон, който вече беше приет. Това е нашата воля и това е нашето послание", каза Гешанова.

"Чухме много хубави думи от премиера, че той си е подготвил оставката и ако някой мръдне от този закон, той е готов да си я подаде. Това е една подкрепа. Думите на президента също ни окрилят. Те са знак, че все пак някъде, на високо ниво, има разумно мислене за добруването на тази държава”, добави тя.

Защитниците на забраната за пореден път подложиха на съмнение твърденията на ресторантьорите, че търпят загуби за стотици милиони левове заради това, че не може да се пуши в заведенията.

Социологът Мира Радева, която също беше част от протеста, цитира данни на Националния център за изучаване на общественото мнение, според които едва 16% от пушачите са се отказали от ресторанти, кафенета и нощни барове заради невъзможността да палят цигара в тях.

„Истинската битка за запазване на закона е всъщност да превърнем това поведение, пушенето, в социално неприемливо поведение. Да го изхвърлим от модното поведение на младите хора, които искат да пушат, за да приличат на големите. В момента, в който ние поставим пушача извън заведението, ние поставяме много ясен знак, че това поведение не е красиво. Че то има вредни последици”, обясни Радева.

Във вторник сутрин привърженици на забраната за пушене на закрито отново ще излязат навън пред сградата на бившия Партиен дом, където ще е заседанието на парламентарната икономическа комисия. На него трябва да се гласува промяната в Закона за туризма, която би върнала стария режим, при който малките заведения сами решаваха дали в тях да се пуши или не, а в по-големите имаше обособени места както за хората с цигара в ръка, така и за тези, които не обичат дима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
15
 
! Отговори
до 243 преди 11 години
Точно така!Затова искам помещения за непушачи и помещения за пушачи.
178
16
 
9
 
! Отговори
Непушач преди 11 години
До пушач, много правилно каза, че свободата няма алтернатива и затова искам никой да не ми ограничава правото на чист въздух да обядвам или вечерям!Както аз не те дрязня с някакъв гаден мирис, така моля и ти не ме дразни и не ме трови!
177
4
 
16
 
! Отговори
пушач преди 11 години
Проблема дали ще се пуши в заведенията не е чак толкова голям. Това е нищо. Проблема е, че започват да се налагат ограничение абсолютно по комунистически. Гласувал съм за ГЕРБ ама Б.Б. трябва да е пълен *** да ограничава правата на половината българи. ОК. Днес пушчите а утре???Кой ще ограничим? Гейовте, вегетарианците, дановистите...... Аз съм пушач ама мисля , че всички непушачи трябва да дойдат на наша страна.Не, заради друго. Свободата няма алтернатива. Благодаря.
176
4
 
20
 
! Отговори
пушач преди 11 години
Знаете ли защо в Швейцария, държаватав която се намира седалището на Световната здравна организация се ПУШИ.ЗАЩОТО ИМА ДЕМОКРАЦИЯ!!!!
175
4
 
3
 
! Отговори
do rumen221 преди 11 години
добре де, а да ти минава през главата че изнесеното в Дневник не е вярно? Референдума беше за всички обществени места - включително и градинките.
174
5
 
11
 
! Отговори
да обобщим преди 11 години
Да, в Италия не се пуши . Ама в германия и Австрия-да. Беше много просто-той бизнеса празно пространство не търпи. Нали се сещате, че ако има /а то има/ клиенти непушачи ще отворят заведения точно за тях/както имаше и преди/. Та защо трябва да се противопоставя половината от населението на другата половина......недоумявам...
173
2
 
9
 
! Отговори
швейцарец преди 11 години
Хайде да не спорим.Моля, до всички , които не вярват че в ШВЕЙЦАРИЯ се пуши.Напишете в гугъл:швейцария забрана тютюнопушене
172
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-да ПУШАЧИ, я ми кажете кой от вас би изпитал радост и гордост ако разбере, че детето му пуши? Сигурна съм, че никой загрижен за децата си родител не би! Защо тогава сте се запънали като магарета на мост и отказвате поне на поколенията си по някакъв начин да демонстрирате, че това е вреден навик, от който ако се опазят не само ще си спестят определени здравословни и финансови проблеми, ами и неудобството да излизат посред зима навън?
171
3
 
15
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Умните винаги са били умни..."Швейцарците отхвърлиха на референдум пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места. По предварителни данни 55% от гласувалите са се обявили против.От 2010 г. в Швейцария действа забрана за пушенето на обществени места с изключение на баровете и кафенета с площ до 80 квадратни метра. Законът позволява и в по-големите ресторанти да се обособят отделни зали за пушачи, стига помещението да е добре проветрено и персоналът да е съгласен да работи в него.
170
4
 
4
 
! Отговори
пушач преди 11 години
Пак ме цензурираха (изтриха основния ми коментар) без обяснение, без да ми отнемат правата за публикуване. Отдавам го единствено неспособност на някой личности между админите на сайта да ми опонират, както и на коментиращите (евентуално сигнализирали за "ОБИДА"). Но аз пак ще го публикувам с надеждат, че правото ми на свободно слово и мнение ще бъде зачетено ( казвам го саркастично). Тука има доста по обидни класификации от моите, които са поне аргоментирани в практиката
169
6
 
2
 
! Отговори
до 227 преди 11 години
Г-н швейцарец, вие да не живеете с 4 години в миналото?
168
8
 
6
 
! Отговори
до 228 преди 11 години
И къде да отида?Къде не се пушеше преди да сложат забраната?Навсякъде беще димилка и ***,***.
167
6
 
7
 
! Отговори
да обобщим преди 11 години
В Чехия и Авсрия не съм бил скоро, но Швейцария, Франция, Испания и Италия пушенето е абсолютно забранено на закрити обществени места. И така е много добре. Всичко е въпрос на навик. Дори и да си пушач, ако някой ти запуфка на 50 см точно когато се храниш, как ще се почувствате?
166
8
 
15
 
! Отговори
до 224 преди 11 години
Съжалявам за ***. Ама аз пуша по две кутии от 35 г. И както виждаш още съм жив. Ми не дишай бе, п*дерас гърчав! Ходи в заведения където не се пуши! Някой да те кани там?
165
6
 
13
 
! Отговори
швейцарец преди 11 години
Швейцарците отхвърлиха на референдум пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места. По предварителни данни 55% от гласувалите са се обявили против.От 2010 г. в Швейцария действа забрана за пушенето на обществени места с изключение на баровете и кафенета с площ до 80 квадратни метра. Законът позволява и в по-големите ресторанти да се обособят отделни зали за пушачи, стига помещението да е добре проветрено и персоналът да е съгласен да работи в него.
164
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еб***си досадниците бе, не разбрахте ли, че няма да го върнат това пушене. Аман от хора без работа.
163
2
 
10
 
! Отговори
до 196 от Чехия преди 11 години
"Националист от де ги гледаш тия работи, я се разрови в нета и виж колко страни са приели забраната през 2007."Преди години наистина в Чехия имаше пълна забрана, но сега не е така. НАВСЯКЪДЕ СЕ ПУШИ. Особено лошо е, че се пуши и в сладкарниците с малки деца. Дори мен ме дразни, хем че съм пушач. Та искам да кажа, че в някои страни може да са приели някакъв закон, но това не означава, че не са го променили впоследствие. Всичко е до парите - където се пуши плащат по-големи данъци.
162
9
 
6
 
! Отговори
До 222 преди 11 години
Ти майка ми няма да можеш да я ***,понеже 28 години пушеше по 1 кутия цигари на ден и умря от рак боклуко нещастен.Айде сега ходи ми обяснявай как трябва да се пуши и аз трябва да ти дишам ***.
161
6
 
8
 
! Отговори
до 211 преди 11 години
Пълни глупости, живея в Женева и пушенето е абсолютно забранено в ресторантите. Може да се пуши на терасите на заведенията. Референдума беше точно и затова - някои искаха абсолютна забрана на обществени места, което значи даже и в паркове и градини.
160
5
 
9
 
! Отговори
австриец преди 11 години
В Австрия също може да се пуши.

Спонсорирани публикации