Кметът на Банско поиска разширяване на ски зоната

Той внесе подписка в Министерския съвет и настоява за законови промени
Обновена: 19 дек 2012 12:16 | 19 дек 2012 12:14,
89
Кметът на Банско поиска разширяване на ски зоната
Снимка: архив, Булфото

Кметът на Банско Георги Икономов поиска за започне процедура за доизграждането на ски зоната над Банско.

Днес Икономов внесе в Министерския съвет (МС) подписка в подкрепа на разширяването на ски зоната, в която са събрани над 8 хил. подписа на граждани и гости на градчето.

По думите на Икономов гражданите и гостите на града подкрепят зимния туризъм и настояват за законови промени, за да е възможно доизграждането на ски зоната.

„Категорично искам да кажа, че няма да се излиза от съществуващата концесия. Искаме това, което е определено като концесия в териториално-устройствения план на ски зоната, да се уплътни повече“, обясни градоначалникът.

Той посочи, че се планира ски пистите да се разширят с 20-30 км и да се изгради още една кабинкова линия.

Премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Делян Добрев приеха подписката, като Борисов обеща казусът да бъде разгледан.

Георги Икономов за пореден път обвини гражданските и природозащитните организации, че спъват развитието на зимния туризъм и „затварят мостове и улици и говорят повече, отколкото има нещо истинско в техните думи“.

Кметът на Банско разкритикува екоорганизациите, че спряха промените в закона за горите, с които обаче се позволяваше буквално безконтролно строителство върху горските терени и в защитените зони.

„Все още не съм запозната с исканията, които представиха жителите на Банско“, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова след заседанието на МС.

Тя обясни, че след като бъде входиран проектът за разширяване на ски зоната, ще бъде направена проверка дали той съответства на екологичното законодателство.

Караджова призова туристическия бранш на Банско и кмета Икономов, вместо да идват да връчват подписки в МС, да организират среща с неправителствените организации и да не използват медиите като средство за комуникация.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна и заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

От ЮНЕСКО подчертаха, че е важно с новия план за управление на природния парк да се гарантира, че ски зоните в буферните зони няма да бъдат разширявани.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – Юлен. Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията.

Природозащитници обаче спряха скандалната поправка, още повече, че заради незаконното разширяване на ски зоната срещу България тече и европейска наказателна процедура.

След протестите Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в крайна сметка призна, че има изградена незаконна писта в Банско, както и че цели съоръжения и части от писти са извън обхвата на концесията на "Юлен".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
qide sofianci na baira tam vi e miastoto gadove .
68
0
 
1
 
! Отговори
йуХ преди 11 години
А бе софиянци защо ревете за Банско нали си имате Витоша, ама и там не ходите защото доста сте я ***. Хайде със здраве ,и налягайте на Орлов мост са че кажете кога за да дойдем с тоягите. СерГЕЙда ви е на помощ.
67
0
 
2
 
! Отговори
perekly преди 11 години
До Фрийрънър до 78- Нямам общо с туризма във вида, който го разбираш ти.Освен по работа ,точно заради хора като теб не посещавам черноморието.Пак по същата причина вече девет години не съм карал ски у нас.Писна ми да слушам рев ,че трябва да се направи нещо от някого.Защо ,отворко, в менюто на ресторантите у нас не пише ,както в Швейцария и Франция , че продуктите за храната са закупени от ферми наоколо?Тия хора дали могат да разчитат, че ти помагаш на местната икономика?Айде стига!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тук някакъв морски вълк,си позволява да нарича хората с доста обидни епитети,мога само да си представя,как послъгва по морето...последния път ,когато бях на Черноморието,имах удоволствието да поставя на място подобни 'мениджъри",които ми обясняваха,с ганювски тон, какво е 400 грама салата...не стъпвам по нашето море-бетонна гробница на повечето места...там е за пияни и зажаднели за секс ласки треторазрядни туристи.Ръстът на туризма не се мери само по броя ,а и по качеството,на почиващите,нали?
65
4
 
0
 
! Отговори
Фрийрънър до 78 преди 11 години
Пич аз живея 40г. на морето и с това си изкарвам хляба.Ти ли *** такъв ще ми казваш какво трябва да правя и как да си изхранвам семейството.Бас ловя,че ходиш на почивка веднъж на 3г. но с удоволствие даваш акъл живеещи от това 50-60г.Ти нямаш нищо общо с туризма,хотелиерството и ресторантьорството,ти никога не си поемал риска да правиш бизнес и от сърце ти казвам да не се пробваш,защото силата ти е някъде другаде,да си кебик,да даваш акъл и да цъкаш с език,а такива глафони като теб бол.
64
0
 
0
 
! Отговори
perekly преди 11 години
До IQ146 - Винаги някой плаща обяда.Лошото е , че тези за които говориш си го купиха сами и щом се налага ще лежат и в кишата.
63
0
 
1
 
! Отговори
perekly преди 11 години
Фрийрънър-Туризмът е целогодишен.С мислене от типа-"Ден година храни " нищо не става!Заради този тип мислене у нас местата където да почиваш и да не се чустваш като натрапник в чужда къща и брашнен чувал едновременно се броят на два пръста.А ,колкото до парите-в България има повече МОЛ-ове от Дубай, Повече 4 и 5 звездни хотели от Хърватска и т.н.Нищо от построеното с едно-две изключения не е строено да печели.Перат се пари.Поне да се перяха така, че нещо да работи!
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от 76исках да кажа 40 добре го е казал,извинете
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тук чух писъци ,че много нови работни места ще се отворят-да ви кажа само...ако във вече построените хотели и кръчми се наема нормален брой персонал,а не минимален,работа щеше да има..Банско е една неуредена площадка,която беше с невероятен потенциал,но се превърна в гротескно копие на алпийски курорт..само че, наред с цените не дойде обслужването,мениджмънта и етиката на хотелиерството..като искате да гоните световен стандарт,господа-започнете с отношението към клиента...41 го е казал идеално
60
1
 
0
 
! Отговори
Фрийрънър до 72 преди 11 години
Не те разбирам.Парите ти ли ги даваш?Не.Държавата ли ги дава?Не.Парите ги дават хора искащи да инвестират,имащи пари и умения да ги вложат в печеливш бизнес.В Слънчев Бряг сезона е 100 дни,хората инвестират хиляди и за тия 3 месеца изкарват прехраната за цяла година и това е по цялото черноморие.*** в Созопол,Несебър,Обзор,сега е пусто хората там разчитат основно на туристите и това е единственото им препитание.Аналогично е и в зимните ни курорти,щом има търсене,логично е да има предлагане.
59
0
 
1
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Все едно швейцарците да се напъват да направят на Женевското езеро морски курорт като Албена и Слънчев бряг - на хотели няма да се изложат, ама дали ще докарат морската атмосфера...?
58
0
 
2
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
До ски учителката - не сравнявай Швейцария с Банско, защото няма нищо общо между Пирин и Алпите. В Алпите ски се карат от ПОНЕ 1000 м. по-високо, отколкото в Пирин. Разгледай в Гугъл ърт как изглежда Швейцария и планините там и виж после Банско и Пирин и ще видиш колко си смешна с тези вопли! То така можеш да поискаш и нашето море за даприлича на Канкун, ама опита с Влас и Слънчев бряг показа в какво се състои разликата!А Банско вече си стана бетер Слънчев бряг по бетон, чалга и мръсотия
57
0
 
3
 
! Отговори
perekly преди 11 години
Фрийрънър-Българският туризъм не е само зимен.В планините се ходи и през лятото.В момента само Боровец изглежда добре извън сезона.Никъде другаде не се рекултивират терени и не се поддържат през другите сезони.Колкото до 2-3 курорта като Банско, това е толкова тъпо , колкото 2-3 Слънчев бряг.Тези места трябва да носят приходи, а това става като са пълни хотелите.В Банско са пълни само около празници.Да направят и една зала за кънки-това също е зимен спорт.Ама няма далавера ,явно.
56
4
 
10
 
! Отговори
Фрийрънър преди 11 години
Българският зимен туризъм има нужда от още 2-3 зимни курорта като Банско.Чудя се защо след като има такъв голям интерес от туристи и инвеститори в този сектор на икономиката,държавата още дреме,а не дава зелена светлина.Хората искат да работят, богатите да почиват,а държавата има нужда пари.На някой не им харесвало в Банско...ами ходете в Австрия и Швейцария щом можете да си го позволите,никой не ви кара на сила да ходите където не ви е приятно.Ай сиктир
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Банскалии първо трябва да се научат да говорят на правилен български език !
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЩЕ ОТИДА НА ПОЧИВКА В ЖК БАНСКО ИЛИ ДРУГО СВОБОДНОИЗБИРАЕМО ЖК КАТО СЛЪНЧЕВ БРЯГ АКО:ИСКАМ ДА СЛУШАМ ЧАЛГА ПРЕЗ СТЕНАТА ДО ТРИ ПРЕЗ НОЩТА.ИСКАМ ДА БЪДА ПРЕБИТ ОТ МУТРИИСКАМ ДА БЪДА ЗАКЛАН ПРЕД ДИСКОТЕКА ОТ ПИЯНИ ***.ИСКАМ КАТО ИЗЛЯЗА НА ТЕРАСАТА, ПРЕД МЕН ДА ИМА СТЕНА.ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ЛУДИ ПАРИ ЗА ДОЛНОПРОБНА ХРАНА И МИЗЕРНО ОБСЛУЖВАНЕ.ИСКАМ ДА БЪДА ИЗЛЪГАН ЗА ЗВЕЗДИТЕ И ЕКСТРИТЕ НА ХОТЕЛА.ИСКАМ ДА СИ ХАБЯ НЕРВИТЕ И ДА БЪДА ПРАВЕН НА ***.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЖК Банско е планина, колкото ЖК Слънчев Бряг е море.Аз не ходя на почивка в ЖК, защото живея в ЖК и това ми е достатъчно. Нито в Банско, нито в Слънчев Бряг, или която и да е друга бетонна грамада организмът ми може да релаксира, а не е ли това целта на почивката?
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Туризъм се прави преди всичко с ум, не само с мераци. Заграбената държавна земя в Банско е за прокурор. Вместо това се декларират мераци за още! Швейцария, та Швейцария! Колко писти са построили под границата на 1500 м? Както знаем, това е височината над която не растат вече дървета. При нас всичко е криворазбрана цивилизация и алчност за сметка на обществото.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И като разширите пистите не забравяйте да направите картата за лифта 100 лв.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Природозащитници, та природозащитници... Каквото и значение да слагате зад тези думи пак ще звучат по-добре от природоразрушители. Като сте гладни, хващайте мотиките и марш на нивите. Няма да си съсипем природата, защото шепа хора от някъде си искат да "работят" 1,2 месеца в годината, а през останалото време да си лежат на дебелите ***, че и да са богати... А да ми сравнявате банско с който и да е алпийски курорт говори само колко е ограничена способноста ви да мислите. Вие сте ***!!!