Българите не ги е еня за края на света, а за финансовия апокалипсис

Утре ще отбележим „деня на майстора”, смятат антрополози
Обновена: 20 дек 2012 07:48 | 20 дек 2012 07:09,
100
Българите не ги е еня за края на света, а за финансовия апокалипсис
Снимка: Impact Press Group

Българите се плашат повече от финансовите си проблеми, отколкото от края на света, смятат антропологът от БАН доц. Валери Личев и социалният психолог Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.

Пророчествата за свършека на света засягат основно обществата на изобилието - там хората имат какво да изгубят и в материален, и в личен, и в професионален план, коментира за БТА доц. Валери Личев.

Ако човек няма какво да губи, едва ли го интересува кога точно ще настъпи краят на света - днес или утре,заключава той и констатира, че ако страхът от Апокалипсиса е основателен в обществата на изобилието, в обществата на нищетата той е нищожен.

Всъщност българите не ги е еня за свършека на света, защото желаят да настъпи края на растящата безработица, битовата престъпност, корупцията, растящите цени на тока, горивата и почти всички стоки и т.н. Може би мечтаят за края на финансовия апокалипсис, допълва ученият.

Апокалипсисът вече е настъпил на политическо, икономическо и социално ниво, така че няма от какво повече да се страхуваме, смята Личев. В хаоса от протести - на учени срещу министъра на образованието и председателя на Фонда "Научни изследвания", на пушачи срещу забраната за тютюнопушенето, и на непушачи срещу отмяната й, на пенсионерите срещу размера на пенсиите им, на майките за детските добавките, не забелязвам масова паника или изпадане в тревожност, отбелязва той.

Според него обаче чуваемостта на всички равнища в обществото е разрушена в резултат на нравствен апокалипсис. Фактът, че българинът не се интересува от тези псевдопророчества не говори за нарастване на рационалността му, твърди Личев.

Според него човек може да бъде рационален само в общества, където няма дефицит на институционални регулативи. Когато обществените отношения са ясно регулирани, плановете и проектите не се провалят от непредвидени обстоятелства, посочва антролопологът. Той допълва, че ситуацията в България не е такава и неочакваните фактори изникват на всяка стъпка.

Личев отбелязва, че на гръцки "апокалипсис" означава "откровение", а не край на света. Антропологът твърди, че в България живеем в апокалиптични времена от началото на социализма и че апокалиптични му изглеждат и предизборните обещания на българските политици. Затова той се страхува най-вече от поредното политическо "откровение" за предстоящите избори.

За начина, по който българите ще посрещнат т.нар. край на света Личев има много вероятно предположение - 21 декември се пада в петък, известен и като "ден на майстора", редица българи ще го посрещнат подобаващо - с ракия и салата, вероятно възползвайки се от възможността да се почерпят по някакъв повод.

Пламен Димитров също смята, че българите се страхуват повече от икономическата ситуация, в която живеят, отколкото от края на света. По принцип хората намират отдушник в такива страхови преживявания, като например Апокалипсиса, за да управляват дълбокостоящия в тях ужас, че животът им не е това,което им се иска да бъде, смята той.

Димитров пояснява пред БТА, че с конкретните страхове и тревоги успяваме да заглушим големите въпроси на съществуването,с които всички живеем - има ли смисъл от това, което правят, измамени ли сме от живота, защото желанията ни не са се осъществили. Това не се отнася само за българите, а е характерно за всички хора по света и е използвано и от управленията, и от религиите, както личи от историята, посочи той. Страховете живеят не само у бедните, но и у богатите, особено ако те са направили голям компромис с живота си, смята психологът.

Пламен Димитров допълва, че това е голямата цивилизационна невроза, в която сме потопени. Ако не ни е страх от края на света, ще ни е страх от извънземните, от птичия и свинския грип, от тероризма, посочва той. Според него това всъщност е страхът, че животът ни няма смисъл, но опредметяването му го прави по-поносим.

В тази невротична цивилизационна ситуация хората се научават да приемат, че страданието може да се отмени чрез фантазии за него или даже да бъде избегнато с измислянето на успокоения, коментира психологът. Пламен Димитров отбелязва, че една такава фантазия е, че е възможно да си напълно щастлив, след като животът всъщност съдържа много страдание и болка.

На това се базира и фактът, че живеем на кредит,че искаме да потребяваме, сякаш сме последните хора на земята и сме готови да изядем всички ресурси, коментира Пламен Димитров. Според него, ако хората осъзнават напълно как всъщност организират действията си, ще изпаднат в депресия. Но понякога кризите са нужни, за да ни върнат в реалността, смята Пламен Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
13
 
9
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Независимо дали утре идва края на света или не, от днес за евреите започва Ханука.Нека всички да празнуваме както можем и знаем, пък да става каквото ще!
51
1
 
13
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Да бе, наистина как ли ще се преведе на японски език "ден на майстора"???Те японците съвсем друго ще разберат - сигурно че всички майстори трябва да запретнат ръкави да бачкат с двойно темпо и да изработят двойно повече продукция.А защо само за японците говорим? Ами я ги вижте китайците: Втори завод ще строят в България, само някой да иска да работи. Имало безработица? Ето ви на - заводи!Даже идеологията няма значение - китайската компания Леново е базирана в САЩ.Ден на майстора ... от БАН.
50
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия дето плашат хората, ако наистина дойде края на света първи ще се разтичат, ама няма къде да избягат. За българите краят на света ще е изпълнена мисия. Така че : весело посрещане на Рождество Христово.
49
1
 
1
 
! Отговори
boza do 57 преди 11 години
Az puk ste ti citiram drug nash avtor ,predpolagam che ste se setish : " A de bjahte Vii pri Slivnica ?!! " Ta i ti taka samo choplish semki po forumite ,ama ako te nakarat da izleznesh da protestirash srestu sistemata na upravlenie v BG ,sigurno ste se sviesh strahlivo v apartamentcheto si , i posle ste pishesh che si bil v centara na demonstraciata .
48
1
 
17
 
! Отговори
free преди 11 години
само лигльовците ги е страх от края на света. А хора за които всеки ден е като край и неволята ги е научила да оцеляват няма от какво да се страхуват. Страхът е за мамините дечица а ние не сме от тях. ЩЕ ОЦЕЛЕЕМ. Това означава и името Българин според една легенда която като гледам май не лъже.
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ние живеем постояно в апокалипсис,че един край на света ще ме уплаши
46
2
 
15
 
! Отговори
човек няма какво да преди 11 години
"Ако човек няма какво да губи, едва ли го интересува кога точно ще настъпи краят на света"Е това ми хареса. НО това трябва да е НАЧИН НА МИСЛЕНЕ. В действителност няма значение какво човек притежава, не може да го отнесе със себе си, нали? :)А днес е Игнажден. Честит празник на всички!
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SHTO GO PAZITE TOLKOVA TOQ ALOV, BE ?? DA NE BI DA E SAMIQ BOKO,BE//
44
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество (Хр. Ботев, в. Знаме 1875 г.).Нека никой не мисли, че свобода се добива без кръв и без скъпоценна жертва! (Георги Раковски, Позив към българите за въстание)Днес властта не обича революционерите, затова им е измислила ново име терористи. Причиняването на смърт в името на някаква кауза, която не се споделя от властта, не е революционен акт, а терористичен. Право да убива в името на някаква идея има само властта в лицето на тези, които я упражняват. Когато те те убиват, това е демократичен акт в името на свободата, когато ти ги убиваш, това е тероризъм. Затова ти не убиваш. Ти си демократ, вярваш в светлото бъдеще и учиш децата си да вярват в него, дори може би ги учиш, че трябва да се борят за своите права, но да се борят демократично, с домати, а не с гранати. Не, в никакъв случай с гранати, а с мирни шествия и протести. Дори може би ги учиш да изразяват свободно мнението си, но в никакъв случай да не използват насилие, за да го отстояват, дори самите те да са подложени на физическа саморазправа от страна на власт имащите.Властта не обича Смъртта. Затова тези, които й се подчиняват, са научени да не искат смъртно наказание, когато върху им се изсипват неправди. Вие може да искате Справедливост, Законност, но не и Смърт. Смъртта е в разрез с ценностите на съвременната цивилизация, с демокрацията, но най-важното, Смъртта е в разрез с интересите на тези, които ви управляват. Защото вие може да поискате и тяхната смърт, а това те не могат да допуснат за тях животът е сладък. Те гребат от него с пълни шепи, наслаждават му се, опияняват се и се самозабравят. Политици, банкери и бизнесмени са разпрострели своята власт над вас и са ви втълпили, че ако се почувствате онеправдани от някакви техни действия, трябва да търсите справедливост по определения законов ред, но забележете, по закони, изработени от тях. Ако някой от вас е участвал в изработването на законите, моля нека вдигне ръка. Дори и да решите да потърсите справедливост по законния ред, то на вас ще ви бъде необходимо да си платите за това съдебни такси, разноски по делото, хонорар на адвоката и т.н.Нима сте решили сами да въздадете правосъдие? О, какъв ужас! Вие искате кръв, но демократичните ценности не предполагат кръвопролития, те ги отричат, заклеймяват ги. Животът днес е висша ценност. Животът на убиеца, грабителя, потисника е неприкосновен и се пази от закона нещо повече, той му се гарантира. Та днес вие не можете да убиете бясно псе на улицата! Да, животът там, където царува демокрацията, днес е защитен. Но кой живее, кой се радва на живота? Ти, а може би твоите деца? Нима животът, тази висша ценност, за теб е бреме? Нима е тежък, труден, несправедлив? О, аз знам причината ти си неконкурентоспособен. Трябва да работиш повече, за по-малко пари и в никакъв случай в никакъв случай! да не пристъпваш закона. Защото, ако го пристъпиш, те ще ти го стоварят отгоре с всичка сила. Дори и най-малкото ти провинение ще бъде санкционирано, а ти ще бъдеш вкаран в пътя на демократичните ценности.Но забелязал ли си, че законът някак си не важи за политиците, за банкерите, за бизнесмените? Те могат да правят каквото си искат и винаги се измъкват от закона, намират вратички, удобно оставени сякаш точно за тях, а ако случайно вратичка няма, те си правят. Приемат нов закон, изменение, допълнение, и пак са чисти пред закона. Защото, човече, те са законът! Те са живите, а ти си мъртъв, толкова мъртъв, че все едно не си се раждал, не си живял. Ти си им нужен дотолкова доколкото трябва някой да им служи, да им работи и да отглежда следващото поколение, осъдено да служи на децата им. Законът е театър, декор, предназначен за теб, не за тях, и ако не разбираш това, то толкова по-жалко за теб. Ти никога не ще разбереш какво значи да живееш. Законите са оковите на твоята свобода, на твоя живот. Нима не виждаш, че престъпниците са на свобода? Че дъщерите ти им служат за развлечение, а синовете ти за боксови круши и слуги! Върху кого се стоварва законът с цялата си сила? Върху кого ?. . . Върху този, който въстава срещу статуквото, срещу тяхното управление, срещу системата, срещу реда, установен от тях.В същото време, докато ти си принуден да оцеляваш и да се трепеш за оцеляването на децата си. Когато изнемогваш в усилията си да осигуриш елементарните си нужди, необходими за физическото ти съществуване, те живеят и трупат милиони, и законите за тях не важат. Те живеят днес, сега, точно в този момент, когато ти си броиш стотинките и се чудиш за какво по-напред . . . И ти знаеш, че те крадат, взимат подкупи, открито погазват закона, морала, справедливостта, човещината, но продължаваш да вярваш, че да отнемеш живота им е престъпление. Те живеят всеки миг, всеки час, понесени на гребена на вълната, а ти умираш всяка минута, наблягайки на веслата, като роб, окован на галера, и твоята смърт е в името на техния живот.Разбира се, те ти обещават светлото бъдеще, някога, дори може би след две три години, само трябва да затегнеш колана, да стиснеш зъби и да гребеш Но дори светлото бъдеще да не дойде в твоя живот, ти вярвай, ще дойде, докато живеят децата ти. Затова ги научи да си траят, да мълчат, да чакат светлото бъдеще и да гласуват, разбира се, как щях да забравя . . . И така, докато те си живеят, ти умираш и ще умират децата ти. Защото от мъртвите само мъртви се раждат, но ти никога не си живял, а само живият може да се бори за живота си и да умре. Ти си роб, цял живот ще се трудиш за тях и за тях ще се трудят децата ти. Това е съдбата, която сам си избрал. И ако възроптаеш, ще ти кажат, че си неудачник, че не се трудиш достатъчно, че вината е в теб, и ако хвърлиш камък срещу тях, ще те обявят за престъпник по закона, който те са приели, уж за да те защитава. Но ти камък няма да хвърлиш, дресиран си. Стрес и уплаха сковават душата ти Да се жертваш? Защо точно ти та ти едва оцеляваш?! Кютай там, живей си, мъртвецо, възпитавай децата си в послушание! Друг нека сложи ръцете си в огъня и главата на друг нека падне някой жив, ти си мъртъв отдавна.И така е, тези горе боят се от живите. Само жив може да заложи живота си, да се бори, кръв да пролива, да мре. Ти си мъртъв, в сметките никъде няма те. На арената на живота камък надгробен играеш. Но къде са те, живите, тези дето се борят? Дето не знаят друг закон, освен зова на сърцето де са те? . . . Играят играта, правилата познават добре. Ако ги питаш, вярват в светлото бъдеще, в демокрацията . . . Но най-важното е, че вярват и в себе си, че са живи, че мислят, а не просто ядат . Те са страшните, те са заплахата, от която боят се търгашите. И когато ударят, смъртта им е спътник, и приятел, и страж. Винаги заедно се изправят срещу системата и разкъсват декорите, разтрошават на части и сцената, и тези, що я крепят.
43
2
 
8
 
! Отговори
бай Ганчо преди 11 години
Не бой се,българино!Алкохол,цигари и чалга има ливсичко е ОК.Без тези три екстри не ставабез дърва и въглища става.
42
0
 
5
 
! Отговори
SMOKI преди 11 години
POKRAY TOQ KRAY SI IZPIH VSI4KI PARI4KI. AKO OCELEEM SHTE GLADUVAM KATO KU4E
41
0
 
6
 
! Отговори
Scooper преди 11 години
Който има вино и рИкия да сбира приятелите си и да ги изпият утре да не одат зян ;)
40
1
 
15
 
! Отговори
bg преди 11 години
какво да ни е еня за края на света ние тук сме с поне 30 години назад в времето
39
2
 
35
 
! Отговори
не ме е страх преди 11 години
След три години червен гербав комунистическо-милициоинерски държавен тероризъм, не ме е страх нито от земетръси, нито от снеговалежи, нито от края на света, нито от цунами, нито от чума, нито от холера, нито от мутрополит Николай, нито от сифилис, нито от немотия, нито от пожарникаря!
38
0
 
7
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Апокалѝпсис (от гръцки - разкриване, смъкване на завеса, откровение) е вид религиозни текстове. Апокалиптични сцени - стенопис от Осоговски манастир. В канона на Новия завет е включен апокалипсисът на апостол Йоан Богослов - Откровение на Йоан. В Стария завет подобни по жанр откъси и големи пасажи има при книгите на пророците - Исая, Йезекиил, Даниил и др. В апокрифите от началото на първото хилядолетие след Христа, терминът се използва често.
37
6
 
8
 
! Отговори
Хан Аспарухов преди 11 години
От 681 година до 2012 година не мръднахте една крачка напред.
36
2
 
9
 
! Отговори
колибър преди 11 години
....много са се опитвали и чуждеи и наши, да се домогнат до народописихолагията на БЪЛГАРИТЕ, но уви...такива и подабни статии са точно това, жалки опити да се разгададе кода на БЪЛГАРИНА.....много вода е изтекла в р.Дунав, много мераклии се смениха..., но ние пак сме тук потомците на БЛГАРИТЕ...., весело посрещане на коледните и новогодишни празници на целокупният БЪЛГАСКИ НАРОД....
35
3
 
2
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
ЕНЯ ОТ СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИК = ЕН + НУС, КОЕТО ЗНАЧИ "НА УМ"!
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам за края на света, знам че Спящият в Осло ще докара края на България!
33
6
 
25
 
! Отговори
Кире преди 11 години
Не бой се, българино! Правителството мисли за нас! Тия *** от ГЕРБ ни върнаха 10 години назад и сега светът в България ще свърши 2022г.!