Бедстващи в Мюнхен българи намериха подслон

Покровител им стана състрадателна германка
26 дек 2012 16:47, Петя Славова
181
Бедстващи в Мюнхен българи намериха подслон
Семейството е живяло на летището. Снимка: БТА

Българо-гръцкото семейство, живеещо от няколко месеца на летището в Мюнхен само и само да не се връща към бедността в Солун, намери нов подслон, съобщава италианският в. "Джорналетисмо".

Тричленното семейство, съставено от гръка Атанасиос, неговата българска половинка Албена и нейният 15-годишен син Николай, спеше по пейките в една от чакалните на летището от 6 месеца. Семейството се изхранваше, като събираше пластмасови и стъклени бутилки и ги предаваше за рециклиране срещу дребни суми. Служители на летището също са помагали на закъсалата фамилия с каквото могат, пише БТА.

По Коледа обаче състрадателна германка, чието име не се съобщава, им предложи да се преместят да живеят в нейния апартамент. Жилището е малко, съставено от две стаи, но е по-добре отколкото семейството да спи по пейките в чакалнята. Главата на семейството дори успя да си намери работа. В средата на януари той ще получи първата си заплата, а дотогава семейството ще трябва да изкара с 18 евро.

Двойката се запознава през 2007 г. в Солун, когато Атанасиос е ди джей в местно радио и дори има нощно заведение. С настъпването на кризата Атанасиос остава без работа, продава нощното си заведение и накрая се преквалифицира в продавач на плодове и зеленчуци, но и това не го спасява от мизерията.

Тогава Атанасиос и Албена решават да заминат за Германия, за да си опитат късмета там, но начинанието се оказва безуспешно, тъй като в страната вече са пристигнали много гърци и намиране на работа дори като чистачка се оказва трудно. Накрая българо-гръцкото семейство решава да живее на летището в Мюнхенпо примера на филма "Терминал" на Стивън Спилбърг.

От пет седмици към Атанасиос и Албена се е присъединил и Николай, изпратен от баба му, която не смогвала да се грижи за него. Пред "Зюддойче цайтунг" Атанасиос разказа преди време, че всичко е по-добре, дори животът на летището, отколкото връщане в солунската мизерия.

Тогава информацията на германския вестник предизвика вълна от телефонни обаждания от страна на германци, които питаха как да помогнат на българо-гръцкото семейство, озовало се като в капан. Според германското законодателство без жилище, човек не може да получи социална осигуровка, която пък е задължителна за намирането на работа, но пък без работа, човек не може да си наеме жилище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
3
 
! Отговори
nema6 kinti преди 11 години
ami taka ve4e horata predpo4itat 700 evro na mesec Socialni v Germania ot kolkoto 300lv . zaplata v Balgaria , nai novia kanal za polu4avane na pari bez rabota , kato si prost stoi si v BG za 300 lv.
23
6
 
6
 
! Отговори
ima na4in преди 11 години
nema zna4enie kvi sa , Germania 6te im pomogne, ne e kato v Balgaria , ako spazvat pravilata sled 3 meseca po4vat da polu4avat po 600 evro na 4ovek
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
22, лесное, ама къде си видял *** да учи, той чака всичко на готово
21
7
 
2
 
! Отговори
Ich bin Deutscher преди 11 години
da otidat v Socialamt i da se zapi6at , vednaga 6te im otpusnat pari i kvartira , dosta Balgari sa hvanali cakata
20
5
 
2
 
! Отговори
Berlin преди 11 години
ima bezplatni Integracioni kursove po nemski , prosto se zapisva6 i zaka6 pismoto s razre6enieto , daje e mn lesno
19
3
 
9
 
! Отговори
3031887 преди 11 години
Византийски номера...
18
5
 
2
 
! Отговори
fg преди 11 години
nai dobrite k*rvi v Evropa sa :)))
17
5
 
11
 
! Отговори
бай Асен преди 11 години
Бабата германка по Коледа си еспомнила за бай Асен акордеониста от Зл. Пясъци през 70та годинна, стало и е мило и носталгично и е прибрала "българката" и гърка. Друго обяснение нямам, щото немците по Коледа са много лицемерно добри.
16
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До sas 1 Абсолютно си прав ! Ако беше българка досега да беше ударила шута на гръка и да си намери някой дядо германец ! Или е тукиня или *** родени в България /те са честни и верни до гроб жени/: нищо че се казва Албена ,има много турци ,които не си възстановиха турските имена
15
9
 
3
 
! Отговори
Germania преди 11 години
6to spat na peiki, kato trava da se registriarat v Buroto po truda i posle mogat da polu4avat po 700 evro na mesec , dosta hora v Gemania jiveat taka
14
21
 
5
 
! Отговори
Коментатор преди 11 години
Ех тези вулгари... Всичко искат наготово. Ама ги или ги мързи, или просто нямат дух към иноваторство.
13
3
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До ? И ти знаеш-не знаеш бързаш да напишеш поредният глупав коментар ! Къде ще си намерят работа без адресна регистрация бе ?! Дори и турците ,при които има възможност да се работи на черно ,не те взимат без адресна регистрация или поне някой ,който се познава с турчина трябва да го увери ,че живееш при него ,тогава не ти искат адресна регистрация!
12
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** турчин пак плюе против България.Ами ела да видиш каква е ситуацията тук.Кафетата пълни, молове магазини също.Пихме кафе на припек на слънце.Иска Ви се да сме зле, но за ваше съжаление сме доста добре.Благодарение на доброто управление на ГЕРБ.Хайде лека Ви вечер че трябва да нарежа една луканка.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до8, защото са *** с българско и гръцко гражданство, но иначе чисти ***, мръсни и миризливи, абе и ти не ми отговори какво работиш
10
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прибавете и стотици българи гурбетчии бедстващи в Израел и хиляди българи и *** бедстващи в колиби в Манхайм, Германия и картинката става мила и родна. В България също има към 2 милиона души изпаднали под границата на бедността за последните 4 години управление на ГЕРБ.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Също като оня филм с Том Ханкс, където плямпаше на български хаха
8
10
 
9
 
! Отговори
–? преди 11 години
6 месеца на летището оная работа ли си бараха че никъде не поработиха, колкото да не ги е срам да просят като *** ?!
7
12
 
43
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
А защо не са се върнали в Бг., нали жената е българка ?! Щом хората предпочитат да спят на летището само и само да не се връщат в Гърция и България , разберете каква е ситуацията в двете страни !
6
10
 
24
 
! Отговори
чик-чирик преди 11 години
Моля да ме извинят тези които ще засегна, но според мен здрви и прави хора има 2 вида - такива които нямат какво да ядът, и такива които нямат време да ядът.
5
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е що не са се върнали у БГ като у Гърция е много зле?Тук щяха и работа по магистралите да и намерят,сводници от МВР колкото искаш..........пък оня и за наркотравикант можеше да го назначат от ДС-БКП.......