Протестиращи затварят пътя за Банско

Те настояват за втори кабинков лифт
59
Протестиращи затварят пътя за Банско
Снимка: БТА-архив

Протестиращи ще затварят поетапно пътя, водещ към Банско, с искане за изграждане на втора кабинкова линия, съобщиха от Инициативния комитет за развитие на скизоната над града.

В 16.00 ч. утре започват серия от протести под надслов „против зеления рекет и искане за втори кабинков лифт“.

На последното правителствено заседание на 19 декември кметът на града Георги Икономов внесе в Министерски съвет подписка за развитие на ски зоната и построяване на втора кабинка, подкрепена от над 8000 души. Днес протестиращите вече настояват за спешна среща на място с упълномощен представител на изпълнителната власт, с когото да обсъдят забавеното развитие на инфраструктурата на ски зона Банско.

Още по темата

Българската държава влага милиони лева за реклама на зимните ни курорти, а в същото време заради зелените рекетьори, скиори и туристи са принудени да чакат на опашки пред лифтовете и да ползват овехтяващи съоръжения, заявяват те.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна и заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – Юлен. Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията.  В сряда кметът Икономов увери правителството, че няма да се излиза от концесията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: протестБанско
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nenormalnici ................
54
0
 
2
 
! Отговори
Пич преди 11 години
Браво на тези хора ,само така извоювайте си правото ине се оставяйте на тези спинозни от София да ви дават тон в живота. Мачкате ги барабар с вожда им серГЕЙ?
53
1
 
3
 
! Отговори
Валя преди 11 години
В бетонирано Банско не смея да стъпя, те още искат да го урбанизират.
52
3
 
1
 
! Отговори
Соня преди 11 години
Ей, в тая държава всички сме против прогреса. Ако имаше едно лесно дасе върнем в пещерите и да си живеем там, сигурно щяхме и за това данедоволстваме.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И как я изчислихте тая синя зона 1,20 пък и в неделя.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я сакам ускорителна лента за шейни и глоба за засичане отдесно ако в лево има бор или скала! Ако мое и жълтия снег да го чистат.
49
1
 
8
 
! Отговори
Бесен страшен преди 11 години
Има една стара българска поговорка:"Лакомо дупе - кръв ***!"А, хайир да ви е !!
48
1
 
8
 
! Отговори
ъуъуи преди 11 години
Съвсем скоро от преди прекрасната гора ще си остане само Байкушевата мура. Аз предпочитам да карам ски сред природата и да почивам в уютни и тихи места, каквито Банско вече не предлага. Хайде със здраве се радвайте на дошлите на алкохолен low cost тинейджърчета и сънувайте това, което изпуснахте поради прекомерна алчност и липса на контрол :( Лифтове и разширения на ски зоната само ще задълбочат проблемите ви.
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Там съм решил да не стъпвам. Цени почти като австрийските ама нито австрийско качество нито австрийско обслужване. Не мерси ако щете и пътя взривете и целогодишно си го блокирайте. Все ми е едно.
46
1
 
9
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
А сте викнали още веднъж за повече строежи, а сме ви дали на Македония. Тогава ще видите туристи през крив макарон.
45
1
 
14
 
! Отговори
До 37 преди 11 години
37: "И аз идвам на помощ - да го затворим пътя и да го отворим през май.В Банско - като нявсякъде в България - мутрите купуват кметовете и се възползват от простотията и беднотията на хората."Човече, това е може би най-умният коментар от всичките до тук :)
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе, копчета, не ви ли е ясно, че Пирин е част от природното културно наследство на Юнеско?Ама нале сме си прости, дайте да пре**ем планината за да има какво да плюскат гладните мутри.
43
0
 
6
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
Ех, ако им бяха приели "поправките Цеков" в закона за горите, каква сеч ги чакаше? В Банско щяха да имат още два , три лифта най- малко и още една дузина хотели.
42
0
 
6
 
! Отговори
лупи преди 11 години
Мили Тоде,кее е мило в наше село?Жално ми е,та ми се сръце каса,оти си продадойме земята,чедо...и течьо ти ме накара в големио град да си строшиме главата.Се в София е убаво мама,ама нема дека едно гуенце да си отглеаме и две три ярчи да пронеса.Шее работи тета ти Мичя?И тя завалийката си продаде нивата в Грамадето и се....че яде на тетин ти онаа работа. И паметнико да го бръшете често-често,оти той на каа Разлог сочи...Там си имаа и ниви....и ливади....и месо...и сичко
41
2
 
15
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
До ходил съм тамЕгати логиката - настроихме хотели, за да не ние срам от туристите да вземем да постоим още един лифт; като видим, че опашките са намалели да построим още хотели. Е, опашките пак ще нарастнат, но пък можем да построим още един лифт......и пак. Вярно, че ставаме келнерска нация, но пък, както казва един по-дилу: продадох си нивата и сега кеф - имам си магазин и туристите плюскат ли плюскат. Уж щяхме да ставаме нация техническа пък станахме нация от камериерки.
40
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кое трябва да се спре незаконната сеч или развитието на зимен туризъм!Много ясно че трябва да има лифтове и не само там!
39
12
 
4
 
! Отговори
ходил съм там преди 11 години
ми истина е,че сутрин се чака доста и се излагаме пред туристите. аз съм ЗА втора кабинкова линия в Банско!! който не е ходил, моля да не дава мнение!!
38
0
 
8
 
! Отговори
банска баба преди 11 години
и бариери турете ,и бариери ,а *** ха
37
0
 
23
 
! Отговори
лупи преди 11 години
Само банскалии могат да са толкова умни и сами да се саботират! То и затова УПП-то беше пълно едно време. И вместо да се правите на луди за лифта, вземете намалете цените! Какво има в една порция кисело зеле та е 4 лв.??? Има кисело зеле, това има!!!
36
0
 
18
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
Абе я първо да чуем какво ще правят с Юлен, дето е откраднал сума земя от парка и се е разпасал с концесията на 40% оповече терени! Тук има нагло нарушение на закона - писти и съоръжения извън зоната на концесията = кражба на държавна собственост! Следствие? Дело? Присъди?Едва след това - нови лифтове и писти!