Фалос доказвал, че светилище е било посветено на бог Приап

Находката е открита при разкопките в Созопол
Обновена: 5 яну 2013 16:29 | 5 яну 2013 16:27,
106
Фалос доказвал, че светилище е било посветено на бог Приап
Снимка: агенция "Фокус"

Фалос от глина в естествена големина с надпис „На Приап”, открит при разкопките в Созопол, свидетелства, че олтарят на античното светилище на това място е бил посветен на бог Приап. Това съобщи пред „Фокус” историкът и директор на Националния исторически музей Божидар Димитров по повод разкритията на археолозите в Созопол за храм на Посейдон и храм, посветен на бог Приап.

„Бог Приап е много особен. Според изследователите най-вероятно култът към него е възникнал в град Лампсак, на азиатския бряг на Мала Азия, в който са били изработени и съдовете от Панагюрското златно съкровище. Бог Приап се е характеризирал с много голям фалос, или – пенис, както се казва на научен език.

Веднъж възникнал спор между бога и един собственик на магаре – чий е по-голям. Собственикът твърдял, че магарето има по-голям фалос и заявил, че ако не е така, магарето ще бъде принесено в жертва на бога. И действително, магарето било пренесено в жертва на бога, тъй като неговият фалос се оказал по-малък”, разказа още Божидар Димитров.

По думите му в праисторически времена фалосът, както и големите гърди на праисторическите Венери, са били символ на плодородието.

„Постепенно обаче, когато нравите станали по-изтънчени в елинистическата и римската епоха, Приап станал бог на чувствените наслади, макар че специалистите твърдят, че при постоянно еректирал член, мъжът изпитва страхотни болки. Откритият глинен фалос при Созопол е вотив, т.е. – дар от човек, който очевидно е имал някакво заболяване по фалоса, проблеми с ерекцията, с потентността и т.н. В такива случаи в жертва на бога се е принасял предмет със същата форма, където е било заболяването с надежда за излекуване”, посочи още Божидар Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
23
 
! Отговори
Фидосиева преди 11 години
Пу за мене.
46
8
 
13
 
! Отговори
Сергей Станишев преди 11 години
Искам да го лапна
45
6
 
21
 
! Отговори
играчка-плачка преди 11 години
На пожарникарчето вибраторчето.
44
1
 
0
 
! Отговори
Божидар Димитров преди 11 години
РУСОФИЛСКИ ПАТРИОТАРИ - МАРШ В СИБИР ! МАКАР ЧЕ ТАМ НЯМА ДЪРВЕТА ВИЕ КАТО *** ЩЕ СЕ ЗАДОВОЛЯВАТЕ В ТУНДРАТА.СКАПАНЯЦИ ВИЕ ОСВЕН АРГАТИ НА МУЖИЦИТЕ , ЗА НИЩО НЕ СТАВАТЕ.. С ТОЗИ ДРЕВЕН ГЛИНЕН ВИБРАТОР ЩЕ ВИ НАПЪЛНЯТ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИТЕ МАЗНИ ДУПЕТА С ЧОВЕЧЕТА.
43
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Плодородие, заболяване, дар от човек, алабала...". Какви глупости говориш бе Божидарчо! И на най-големите *** е ясно истинското предназначение на въпросния артикул. В днешно време тия работи ги правят от пластмаса и работят с батерии!!!
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е новият календар на маите и предсказва нещо страшно!!! Проф. Б. Димитров е направо за филм!
41
0
 
22
 
! Отговори
Мигар преди 11 години
Мигар пък фалос , чист балкански *** си е това.
40
3
 
24
 
! Отговори
Божидар Димитров преди 11 години
А на Лили иванова вибратора!
39
1
 
12
 
! Отговори
жена преди 11 години
На този;нормален: фалос ,спокойно два плъха ще се разминат!!!
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълни глупости това е фалос на вкаменен *** някои легенди почват да стават истина. Ако се съди по камъка трола е имал татуировка на която е пишео такси със рунически букви.
37
0
 
17
 
! Отговори
7 преди 11 години
МНОГО ПРАВ ТОЯ ФАЛОС,БЕ! КЬДЕ МУ Е СЛАДКОТО ЗАВОЙЧЕ ? А , НЕ МОЙ ТАКА.!!! ДА ОПРАВИТЕ МОМЧЕТО ,ЕЙ !!
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А къде е скелета на магарето за него или добро или нещо ?
35
0
 
13
 
! Отговори
ах преди 11 години
ХУБАВ ПОРНО МАГАЗИН , АЙДЕ ПОКАЖЕТЕ ОЩЕ ИГРАЧКИ ДЕ!!!
34
4
 
2
 
! Отговори
ПРИАП... преди 11 години
и с него и без него- вие ще сте безплодни, защото сте *** !!!!
33
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 11 години
ТОВА СЬС ЗНАКА НА ТАНГРА МИ ХАРЕСА,ХАХАХАХА
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво другарю Димитров. Открихте вибратора на жрец от каменната ера. Сега спокойно може да продължите традицията!
31
3
 
7
 
! Отговори
Божидар Димитров преди 11 години
Аз ви казаx бе форумни ***! Олекна ми като се начекнаx на този вълшебен и обрязан фалос. Църен съм, дебел при това с косми. Кво по убо от това? Всеки, кой каквото търси си го намира един ден. В по голямата си част сте тука патриотари-русофили като мене. Който от вас го сърби националистическото му дупенце, - моля нека заповяда! Ще му лепя на *** татуировка със знака на Тангра!
30
4
 
17
 
! Отговори
БГ Туризъм преди 11 години
Фалос от глина в естествена големина с надпис За СЕРгей СТАНИШЕВ, открит при разкопките в Созопол, свидетелства, че олтарят на античното светилище на това място е бил посветен на БСП. Това съобщи пред Фокус историкът и директор на Националния исторически музей Божидар Димитров по повод разкритията на археолозите в Созопол за храм на БСП и храм, посветен на ДС.Другият Храм е "ЛЕТЯЩА ЧИНИЯ"изровена от археолозите на връх Бузлужа!
29
1
 
6
 
! Отговори
damata преди 11 години
Перфектен размер.
28
1
 
11
 
! Отговори
Интересно! преди 11 години
Известно е, че дори и през 20-и век върху иконите на светци в нашите църкви са били поставяни мънички, изрязани от метална пластинка фигурки - с формата на крак, ръка, око и т.н. Това се е правело с молба към светеца да помогне за изцелението на болната част на тялото. Тези фигурки наистина са били наричани вотиви. Значи древният обичай се е съхранил. Само че не ми е известно в нашите християнски храмове да са били оставяни вотиви с формата на полов орган.Някой знае ли нещо повече по въпроса?