Света литургия в памет на Свети патриарх Евтимий Търновски

Тя бе отслужена в храма "Свети Седмочисленици"
20 яну 2013 12:44, Петя Славова
20
Света литургия в памет на Свети патриарх Евтимий Търновски
Митрополит Кирил. Снимка: Булфото

Света литургия в памет на Свети патриарх Евтимий Търновскибе отслужена днес от 9.00 часа в столичния храм "Свети Седмочисленици" от наместник-председателя на Светия синод на БПЦВарненския и Великопреславски митрополит Кирил. Това съобщиха за БТА от Софийската митрополия.

В литургията са участвали също главният секретар на Светия синод епископ Наум, Знеполският епископ Йоан, Макариополският епископ Константин, Деволският епископ Теодосий и Тивериополският епископ Тихон. След литургията от храма е тръгнало литийно шествие до паметника на Свети патриарх Евтимий, където са поднесени цветя.

Свети Евтимий, патриарх Търновски, е роден около 1327 г. в знатен род от старата българска столица Велико Търново. Съвсем млад се присъединява към монашеското братство на Килифаревския манастир, ръководен от Теодосий Търновски. По онова време манастирът е известен книжовен център с голямо значение за средновековна България и за другите славянски народи. В него заедно с Евтимий се учат видни богослови, литератори и историци.

После младият Евтимий дълго време учи във Византия, но разочарован се завръща в родината си и се усамотява в пещера, недалеч от Велико Търново. Там построява църквата "Света Троица". Около нея се събират негови ученици и създават манастир. В него Евтимий се заема с отговорната задача за подобряване на българския правопис въз основа на езика на Първоучителите - Светите братя Кирил и Методий. Извършва езиковареформа, като изгражда и установява литературен език, съзнателно отдалечен от говоримата реч, чрез който "изкуството да се плетат думи" достига съвършенство.

Патриарх Евтимий Търновски се счита и за един от най-изтъкнатите средновековни български преводачи. След избирането му за патриарх през 1375 г., Евтимий продължава да развива книжовна дейност. Превежда литургии, съчинява жития на български светци, пази ревниво православното наследство от еретични посегателства, полага грижи за бедни и страдащи. Прави и реформа на българските богослужебни книги, за да станат те по-разбираеми и да достигат до съзнанието и ума на вярващите.

При падането на Велико Търново под робство през 1393 г., Свети патриарх Евтимий остава като последен бранител на българската православна вяра и държава. Заради смелостта си е осъден на смърт, обаче става чудо и когато турският палач вдига ръка да го посече, ръката му се вцепенява, а мечът пада на земята. Последният български патриарх е заточен и умира около 1402 година.

Свети патриарх Евтимий Търновски е канонизиран от Българската православна църква през 15-ти век и оттогава е включен в нейния празничен календар, а на 20 януари паметта му се почита и от другите православни църкви. У нас особено тържествено празникът се чества в манастира "Света Троица" край Велико Търново, където светецът е работил със своите сподвижници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Май-че получи "Умствен запек" с това "тоест". >>>>>>> "Чудотворно ,но Факт"-боядисани дъски обират бабички -Масово"
13
1
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
5 А отвън са псетата, чародейците, блудниците, убийците, идолопоклонниците и всеки, който обича лъжата и лъже. "Откр. на Йоана- гл 22 ст.15"
12
1
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
Ти "отче",кой ти даде право да притурвате и изваждате от Божията истина,та чрез хитрости търсиш смисъла да се канонизираш наново ?
11
1
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
Ако това е злоба,то дали Господ е бил злобен ,та написал заповедите.Че имам "Алергия" към "отците"е ,че така безбожно лъжат и то в името Божие ! Така правят и другите "симпатяги"-папи,ходжи,юдейстки,буда и "индийски крави"-водачи"
10
1
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
Кое е българското ? Идолопоклоничеството на Константин и Елена,познато още в стария завет ,като "Гръцкия козел" или описано в Новия завет като "Звяра",това ли е българското ? Не знаете ли,че лукавия е поставил религиите си по цял свят,защото не са истини,но полуистини или лъжи ? Когато Господ Исус,Синът на Всевишния е Един,истината Му една,как тогава толкова много "истини" ? Как ,когато не ви харесва да се кланяте на "индийски крави",но ви харесва да се кланяте на "Образ и подобие" на Божията истина ?! Не приемайте "Белега на звяра" от "отците",както и не се кланяйте на "Лъжепророка"-останалит
9
2
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
Хайде вие "отци" е време да се Осрижете Гривите и и Обръснете Четките,че сте заприличали на комбинирани фокусници. Хайде сега ,когато цитирате Новия завет,така както го чете дявола-цитирайте на Глас Първа и Втора заповед ! Или Господ не е знаел,когато ги е написал собственоръчно,та вие "коригирате" Неговото "незнание"
8
0
 
1
 
! Отговори
тангента19 преди 11 години
ПАТРИАРХА Е ПРЕДАДЕН ОТ ЕВРЕИТЕ СРЕЩУ ЗЛАТО . ИСТОРИЧЕСКИ Е ДОКУМЕНТИРАНО ВСИЧКО . ТЪЖНА СТРАНИЦА БЕЗ ПОУКА ! ДАНО БОГ НАПРАВЛЯВА В ПРАВИЛНА ПОСОКА ИРАНСКИТЕ ЯДРЕНИ РАКЕТИ !
7
1
 
1
 
! Отговори
Мр. Килер преди 11 години
Ми , тебе пък не са ли те възпитавали, че така да пишеш с главни букви е невъзпитано, или там в твоята религиозна общност сте си такива, невъзпитани.
6
1
 
1
 
! Отговори
Mr. Killer преди 11 години
Това не е вярно , защо пишете лъжи номера 4 и 5. Този е един терорист , също като ЛЕВСКИ, БОТЕВ и трябва да се забранят празненствата за такива убийци и терористи. Как може така да разклащате основите на демокрацията, пълна дискриминация, етническа омраза насаждат всички и ЛЕВСКИ , БОТЕв и ТОзи Патриарх, и ВИЕ, дано ви хванат и в затвора , за насаждане на етническа омраза с почитането на такива.
5
0
 
3
 
! Отговори
един от многото преди 11 години
Един от най-големите български светители За който не знае ,за него се отнасят думите -------->>>>>> " Царят избяга , Патриархът - Не "
4
0
 
4
 
! Отговори
Валя преди 11 години
Вечна памят на духовния ни водач. Да бъдем будни и да следваме заветите му. Нека сме достойни за предците си.
3
3
 
1
 
! Отговори
Mr. Killer преди 11 години
Търновски е дискриминирал отоманците, да се сезират всички институции и да се накажат всички , които празнуват в името на този терорист и насилник!
2
3
 
1
 
! Отговори
Mr. Killer преди 11 години
Евтимий Търновски не беше ли терорист?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пример за това как свещениците трябва да водят православния Български народ в мир и бран !!!

Спонсорирани публикации