Буря и 4-метрови вълни сред ледовете

Българските полярници стигнаха до базата ни на остров Ливингстън
Обновена: 21 яну 2013 08:02 | 21 яну 2013 08:02,
6
Буря и 4-метрови вълни сред ледовете
Снимка: Български антарктически институт

Рано тази сутрин основната група от български полярници акостира при изключително тежки условия на българския бряг на остров Ливингстън, съобщи по телефона ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. 

Преди броени дни той се завърна в Чили след успешно покоряване на най-студената точка на планетата - Южния полюс и се присъедини към основната група български учени от 21-та експедиция, които на Ливингстън ще работят по редица международни проекти.

Проф. Пимпирев разказа, че групата е пристигнала по график в Българската полярна база "Св. Климент Охридски" с испанския военен кораб "Hesperides". Времето било изключително неблагоприятно. Силна буря, вятър и вълни над 4 м силно затруднили акостирането на българите. Те са слезли на брега с една надувна лодка "Zodiak".

Поради силното вълнение лодката се обърнала сред ледовете, но за щастие всички полярници са невредими. На брега са ги посрещнали с топъл чай и супа петимата българи, които са в базата от самото й отваряне този астрален сезон. Багажът на групата е разтоварен на съседната испанска база "Хуан Карлос I" и при подходящи условия ще им бъде докаран от испанските колеги.

Въпреки перипетиите нашите изследователи се чувстват добре и са готови да започнат работа по своите проекти. Тази година те са свързани с изследване на глобалните климатични промени, биологично изследване на определени групи водорасли, изследвания свързани с аклиматизацията при екстремни условия и влиянието на екстрмните условия върху човешката кожа. Заедно с българските учени в базата ще работят и техни колеги от Испания, Португалия, Аржентина и Бразилия, разказа проф. Пимпирев.

След броени дни за българската база заминава и последната група български полярници. Към тях в Чили ще се присъединят и трима португалски учени, които ще продължат дългогодишните си изследвания за глобалното затопляне в района на остров Ливингстън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
32
 
! Отговори
koko преди 11 години
Язък за парите. Да не мислите,че седят там за 400 лева като тези женици в Сопот.
4
8
 
32
 
! Отговори
Lolla преди 11 години
Какво ще рече "астрален сезон?"А Пимпирев е герой.
3
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пимпирев кацна със самолет там и го изкараха национален герой!В този свят вече всичко е пародия!
2
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1, зависи как смяташ най-студената точка! По абсолютна някога мерена температура или по средногодишна температура! Ако е по второто е възможно Южния полюс да е най-студената точка на света!
1
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За надувни журналистически глави сигурно е лесно да смелят, че Южния полюс е най-студената точка. Ама тая планета не е надуваема и има само една такава точка, на около 1500км от полюса - станция Восток.Дано само Пимпирев да не им е бил даскал на тия "журналисти", че язък му за професорлъка.