"Долу ръцете от природата” поискаха екоактивисти

Стотици на протест срещу застрояването
29 яну 2013 22:25,
52
"Долу ръцете от природата” поискаха екоактивисти
Екоактивисти бранят природата. Снимка: БТА

Няколкостотин протестиращи се събраха пред паметника на Патриарх Евтимий и с възгласи ,,мафия" се отправиха към сградата на Парламента в столицата.

Протестното шествие е срещу застрояването на планински и черноморски местности. Организирано е от коалиция "За да остане природа в България".

"Долу ръцете от природата” скандираха пред Народното събрание протестиращите, а също така и „Всеки ден ще е така до победата”. Има издигнати български знамена и лозунги, на някои от които пише: „Да спасим Иракли”, „Нека остане природа в България”.

По думите на Андрей Ралев от коалиция „За да остане природа в България” исканията на участниците в шествието са да бъдат защитени дюните, да бъдат оградени всички защитени територии и да бъдат защитени местностите Корал, Странджа, Камен бряг, Кара дере, Иракли и други.

Природозащитниците настояват да се осигури дългосрочна защита на всички Черноморски крайбрежни територии. Възмущението им е породено от сигнали, че на Иракли все още се строи. Възможни решения на проблемите протестиращите виждат както в бъдещи законодателни промени, така и в осигуряването на граждански достъп до административната информация.

По думите на един от протестиращите след скандала "Дюнигейт" екологичните организации са получили обещание за достъп до правосъдието, но в парламента продължават да се чува отказ от достъп на българските граждани до общоустройствените планове.

Малко преди Нова година се разрази голям скандал с продажба на имот държавна собственост в Несебър.
Оказа се, че там във въпросния парцел има редки сиви дюни, които са защитени. Имотът беше продаден от държавата на частно лице, което дни по-късно го беше препродал на пъти по-висока цена на юридическо лице. В сделката изплува и близък до вътрешния министър Цветан Цветанов бизнесмен.

Само дни по-късно стана ясно, че в местността Иракли продължава да се строи. След проверка стана ясно, че строителите са в нарушение и работата беше спряна.

"Само в България загубихме правото си да се обръщаме към съда, когато не сме доволни от някой общоустройствен план. Това състояние закрепва всички незаконни заменки и продажби за жълти стотинки на най-хубавите природни територии”, заяви протестиращият, цитиран от "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като гледам количеството простотия наистина има нужда от природозащитна партия в парламента!
38
0
 
0
 
! Отговори
До 42 преди 11 години
Ами шушумиго, кой ти пречи да напишеш един плакат по въпроса и да излезеш на улицата, или ще чакаш другите та свършат всичко?
37
0
 
0
 
! Отговори
До 45 преди 11 години
Омръзна ми да обяснявам на такива, като теб, че в Австрия и Швейцария имат добри закони и те се спазват и затова нямат нужда от екоактивисти, защото всички са такива. Тук няма закони, а само алчни пишман бизнесмени и корумпирани политици. Срещу екодушмани са нужни екоталибани!
36
0
 
0
 
! Отговори
За нов референдум преди 11 години
Другари, предлагам нов референдум с въпрос: Да строим ли АЕЦ Банско?
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОГАТО ПОПИТАТ НЯКОЙ ЧУЖДЕНЕЦ КАКВО ХАРЕСВА В БЪЛГАРИЯ ТОЙ НЕ КАЗВА "ХАРЕСВАМ ХОТЕЛИТЕ И РЕСТОРАНТИТЕ ВИ", А КАЗВА "ВЪЗХИТЕН СЪМ ОТ ПРИРОДАТА ВИ". В АВСТРИЯ, ГЕРМАНИЯ И ШВЕЙЦАРИЯ ХОРАТА ИМАТ МНОГО ПО-ДОБРИ ХОТЕЛИ И ПИСТИ И МНОГО ПО-КАЧЕСТВЕН ТУРИЗЪМ... НО НЯМАТ НАШАТА ПРИРОДА.
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква природа бе ,тия шушумиги знаят ли ,че в момента всекидневно в горите *** изсичат дърветата , ама за това не протестират,не протестират и за това ,че всеки ден самолети на НАТО ни тровят с химикали и тежки метали като оставят следи в небето известни като кемтрелърс,защо за това не протестирате бе (еколози),ами толкова сте(загрижени) за морето,май защото там по черноморието има много бизнес интереси и някой ви плаща да саботирате собствениците на земи там за да им ги изкупят на безценица
33
1
 
6
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
Стига с това ,че някой ни плаща да защитаваме уникалната природа на БГ!това е единственото което ни остана , и което сме длъжни да опазим за наште деца и внуци!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До varg А ти какво ядеш бе умнико :D Да не ядеш бетон D:D:D
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Депутат Ти си пръв :D:D:D
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Свестен Уважаеми Господине, нещата са навързани! Съгласен съм, че всички проблеми, които изброявате са изключително важни, но това по никакъв начин не означава, че трябва да се пренебрегне опазването на природата ни - от същите тези мутри, които предизвикаха въпросната бедност, корупция, престъпност и още какви ли не негативни последици за обществото!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълна проверка на строежите за задължителните по закон зелени площи.
28
3
 
1
 
! Отговори
Панчо преди 11 години
Хайде, хайде какво искаш да кажеш, че Слънчев бряг се застроява от 2008 г.!? Точно преди 2008 г. израсна бетонната гора в Слънчев и на много други места изкоренени дървета и унищожени дюни. КЪДЕ БЕШЕ ТОГАВА ТИ, ЗЕЛЕНИ ПРИЯТЕЛЮ? Сегашните години се спряха заменките, разшумя се около имоти на съдии и прокурори, бяха спряни строежи, Нона К. бди като орлица над защитените зони (макар, че искаше да ни подпъхне ГМО-то), стига да е уведомена - т.е. всичко стана при управлението на ГЕРБ.
27
1
 
6
 
! Отговори
Свестен преди 11 години
Вярвам, че каузата на тези момчета и момичета е добра, но вярвам, че в нашето общество стават много по-страшни неща, които изискват много по-голям публичен натиск и влияние от това застрояване на природата като например - бедността, престъпността, корупцията, некомпетентността на правителството, помощите за ромите (които са активно заети в развъждащия се сектор за да зимат детски, майчински и социални и правят ненужни милиарди разходи за държавата)ниските доходи и невижданата класова сегрегация
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАКВО ИМА НА РЕКЛАМИТЕ ПОПУЛЯРИЗИРАЩИ БЪЛГАРИЯ ПРЕД СВЕТА, ХОТЕЛИ... ИЛИ УНИКАЛНАТА НИ ПРИРОДА? ТУРИЗМЪТ ИЗПОЛЗВА ПРИРОДАТА ЗА ДА ПРИВЛЕЧЕ ТУРИСТИ, А ПОСЛЕ СЕ ОПИТВА ДА УНИЩОЖИ ПРИРОДАТА, ОПИТВА ДА УБИЕ КОКОШКАТА, КОЯТО МУ СНАСЯ ЗЛАТНИ ЯЙЦА. ДАЛИ Е НОРМАЛНО? ДАЛИ Е ЛОГИЧНО? ДАЛИ Е ЕФЕКТИВНО?
25
2
 
13
 
! Отговори
Опомнете се! преди 11 години
От коментарите тук виждам че много хора не са в час още! Как може да политизирате темата за запазването на природата и да спорите? Ако има някой против, то трябва да се прегледа дали е добре! Крайно време е в парламента да влезе природозащитна партия!!!
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато гледам научно-популярните филми правени от англичани, французи ,американци и пр. всеки път се убеждавам, че те през годините са си съсипали природата, изсекли са гори, унищожили са голяма част от дивите животни и в тези филми изразяват учудване,че в Словакия, Черна гора, България , Русия и пр. бивши соц. държави има такова богато биоразнообразие. Гонене на печалби и трупане на богатства, резултатът е унищожаване на природните дадености.Поздравления за младите хора, добре че са те !
23
8
 
1
 
! Отговори
Депутат преди 11 години
Хайде ся всички маймуни в джунглата ...
22
1
 
10
 
! Отговори
Валя преди 11 години
До Анонимен 23Така е, *** нанасят големи щети, често секат и за продажба. Най-ужасяващите сечи обаче се извършват от големи мафиотски фирми, с чийто размах и механизация *** просто не могат да се мерят. Такива са сечите към връх Мазалат.
21
1
 
10
 
! Отговори
Валя преди 11 години
До vargЕ, ти нали си хапваш бетон, добре си си.
20
23
 
5
 
! Отговори
varg преди 11 години
Яжте природа и стоите гладни тогава.