България се срина на 87-о място по свобода на медиите

"Репортери без граници" ни класира последни сред страните от ЕС
Обновена: 30 яну 2013 15:23 | 30 яну 2013 13:56, Елка Василева
97
България се срина на 87-о място по свобода на медиите
"Репортери без граници" класира България на 87 място по свобода на словото. Снимка: архив, Reuters

България е на 87-о място в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото в 179 страни за 2013 г., сочи доклад на организацията, публикуван на нейния сайт.

Предишното място на България е било 80-о. България е на последно място сред страните от ЕС.

Единствената друга страна членка на съюза под 80-о място е Гърция, която е на 84-о място, като в предишната класация е била на 70-о.

В частта на доклада за ЕС се отбелязва, че статуквото се е запазило в повечето страни от съюза. 16 от тях са в челните 30 места по свобода на медиите. Това на пръв поглед е окуражаващо, но то прикрива бавната ерозия на европейския модел в резултат на
несъответствия и тревожни развития в другите 11 страни, някои от които са паднали под 80-о място.

"Институциите въвеждат опасно ограничаващи свободата на пресата закони, като в Унгария (56-о място, спад от 16 места) и Гърция (84-о място, спад от 14 места)", се отбелязва в доклада на "Репортери без граници".

За България се казва, че обещанията за реформа не са изпълнени, а интернет е престанал да е безопасно място за журналистите на свободна практика. Трите страни, които непосредствено изпреварват България в класацията, са Гърция, Косово и Гвинея.

Класацията се оглавява от Финландия, Холандия и Норвегия, а на опашката са Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

"Репортери без граници" изготвят класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеална ситуация, отбелязва Франс прес.

Първите три страни в класацията са с оценки 6,38 за Финландия, 6,48 за Холандия и 6,52 за Норвегия. Оценката на България е 28,58. Последните три страни в класацията са с оценки 79,14 за Туркменистан, 83,90 за Северна Корея и 84,83 за Еритрея.

Световната карта на свободата на пресата за 2013 г. има пет цветови зони. Бялата е за страните в добра ситуация като скандинавските страни, Нова Зеландия, Австрия, Швейцария, Чехия, Германия или Канада. Жълтата зона е за страни в задоволително положение като Австралия, Великобритания, САЩ, Испания или Франция.

България се намира в третата, оранжева зона на "забележимите проблеми", заедно със страни като Румъния, Южна Корея, Япония, Италия и Унгария.

Четвъртата, червена зона, е на страните в тежко положение като Украйна (126-о място, спад от 10 места), Индия, (140-о място, спад от 9 места), Русия (148-о място, спад от 6 места), Беларус (157-о място, покачване с 11 места) или Пакистан (159-о място, спад от 8 места).

Петата, черна зона, е за страни в много тежко положение по отношение на свободата на пресата. В нея влизат страни като Саудитска Арабия (163-о място, спад от 5 места), Куба (171-о място, спад от 4 места), Китай (173-о място, покачване с 1 място), Иран (174-о място, покачване с 1 място) или Сирия (176-о място, без промяна).
 


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
5
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
ПЪРВО В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЖУРНАЛИСТИ В ИСТИНСКИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА !ТРЯБВА ДА ГИ КРЪСТЯТ КОНСТАТАТОРИ ЗАЩОТО ТЕ САМО МИГАТ СИТНО С-У ОЛИГАРСИТЕ И СЛУШАТ СЛОВЕСТНИТЕ ИМ ДИАРИИ БЕЗ ДА ГИ ЗАСИЧАТ И ДА ЗАДАВАТ НЕУДОБНИ ВЪПРОСИ !ВТОРО ВСЕКИ ГОВОРИТЕЛ В МЕДИЯ СИ КУПУВА ДИПЛОМА И СТАВА ЖУРНАЛИСТ СЛЕД ВРЕМЕ - ТАКА НАРЕЧЕНИЯ БАРЕКОВ, ДОИНОВ, НЕПЛАТАНОВА И Т. Н. !ЖУРНАЛИСТА ТРЯБВА ДА Е ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ И ЕРУДИТ СЪС СОБСТВЕННО МНЕНИЕ А НЕ *** НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ !ТАКОВА ЖИВОТНО В БЪЛГАРИЯ НЕМА !!!
77
0
 
0
 
! Отговори
продължение от92 преди 11 години
И колкото по се развива техниката,толкова повече ще се променя цензурата.След като обикновеният човек има достъп навсякъде значи сега не може да му се забрани да бъде информиран.Ако се замислим сега цензурата е по различна-целта е хората да знаят само това което някой друг иска да знаят.На преден план са не толкова забраните,колкото платената журналистика,рекламите и PR кампаниите.И в това е чарът на интернет,човек да има достъп до повече източници на информация.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес имаме ли интернет-имаме.Значи имаме достъп до всякакви медии.И преди 30 години всеки който имаше тртанзисторен радиоприемник ВЕФ или Селена можеше да слуша чужди радиостанции.Аз съм слушал BBC,Deutsche wele,Гласът на Америка и Свободна Европа.При толкова развита техника цензурата е невъзможна.Друг е въпросът,че днес големите корпорации си имат платени журналисти.А пък в казармата докато служех на радиостанция какъв приемник имаше-мечта от цял свят радиостанции се хващаха.
75
0
 
2
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Каква свобода на словото в plovdiv24.bg ме блокираха след като написах че ГРОБ плаща на *** да гласуват за тях и пуснах линк към клипче
74
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 11 години
За какви български медии пишете? В тях няма българи, това са окупационни, те не са лакейски а рабатят по инструктаж. Че ние ако ще ги наричаме български, тогава и правителствата си да наричаме български, да си казваме че ние си ги избираме. Единственото ни останало вече е възможноста да убиваме евреи - тайно, зад ъгъла. Но ние не се възползваме от тази единствена възможност да съществуваме, и те се възползват от нашето безхаберие.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Калинке неграмотна, нещо смислено да каза?!?
72
0
 
3
 
! Отговори
Гьобелс преди 11 години
"България се срина на 87-о място по свобода на медиите"------Че то има ли изобщо медии в България?!?;-)) Като изключим нископлатените колониални преписвачи и гугъл преводачи.---------Дали днес, "великият кормчия" не е резнал лентата на най-големия на Балканския полуостров андронен колайдер............?!?
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** кумунистическа инсинуация. В България всяка медия е свободна да представя успехите на правителството и провала на Тр. коалиция.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NE SE BOITE BE NARODE BOIKO NI POGREBVA LEKO POLEKO DO KATO NI SLOJI I KAPAKA I KRASTA ODGORE
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vajnoto e na kopgo sa mediite ,koi gi ypravliva .ostanaloto e dara bara.
68
1
 
9
 
! Отговори
1556165154145545 преди 11 години
ГЕРБ И бойко *** САМО ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ СА УБИЛИ НАД 40 ОНКОБОЛНИ КАТО ИМ СПРЯХА ЛЕКАРСТВАТА. А ЗА 4 ГОДИНИ???????
67
1
 
3
 
! Отговори
ГЛАСУВАЙ ЗА БСП преди 11 години
По времето на КОМУНЕЗИТЕ имаше пладнешки ежедневн терор. Бухали и силово застраховане, койне иска му палят магазина.Нямаше какво да се яде и наложиха купонна система.Заплати от 7 долара, хиперинфлация, убийства, побоища, финансови пирамиди, ограбване на банките, стотици убийства, отвличания, кортежи от мутри по улицата, шеф на МВР и ДАНС убийци - Р Петков и Помака, всичко това под палката на ДС за масов терор, както по времето на ленин имаше червен терор.
66
0
 
8
 
! Отговори
ш преди 11 години
По принцип медийте са вредни за държавата и полезни само за егото на журналистите, и за джоба на тези, които им плащат. Силната /умна/ държава работи тайно, взема решенията на закрити врати, и за това се разбира най-малко 40 години по-късно. Секретността е условие за успеха - живеем в свят на врагове отвсякъде, и повече от всякога! Бдете, врагът ви слуша!!!
65
0
 
5
 
! Отговори
трибют преди 11 години
В деня, когато в центъра на София се разигра криминалният сюжет между неизвестен снайперист и известен подсъдим, се случи и нещо друго, нещо много важно. Но (почти) никой не му обърна внимание. Медиите бяха информирани за доклад на десет неправителствени организации до ЕК, в който се прави обобщена оценка на състоянието на съдебната реформа и се настоява за конкретни структурни промени. Този документ показва консолидация на организации, които имат необходимата експертиза да предлагат капацитетни мерки и да бъдат ефективен коректив на администрирането на съдебната власт. Липсата на ефектив
64
0
 
8
 
! Отговори
ИВАН-СОФИЯ преди 11 години
ТАМ НИ Е МЯСТОТО!
63
0
 
11
 
! Отговори
Дон Корлеоне преди 11 години
На последно място по свобода на медиите, на първо място по есемеси на премиера към журналисти, на първо място по слугинаж на журналисти към власт и така нататък.....Б.Б и Ц.Ц си вечт байряка необезпокоявани от медии съд прокуратура, те са ръководителите на най голямата престъпна група
62
1
 
25
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Борисов ни докара твърдо до последното място по доходи и по свобода на медиите . Но според същите тези " свободни " медии , всички българи ГО харесват . Нещастници !
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сашо Диков ни дига местата :) :) :)
60
2
 
22
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Защо Българските медии премълчаха след референдума изявлението на официалният представител на Росатом, в което той потвърди, че 2010 година на бойкоборисов е връчена оферта, според която цената на АЕЦ Белене е 6.3 милиарда евро (а не 10-11 милиарда) и че финансирането ще бъде поето изцяло от строителя, а не от бюджета на държавата, тоест този човек, на име Сергей Новиков директно уличи *** борисов в това, че ИЗЛЪГА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ???СВОБОДА НА МЕДИИТЕ, А ???
59
0
 
21
 
! Отговори
lola bunny преди 11 години
BG медии биха били на челно място само в класацията "Медии, които пишат статии с определено съдържание срещу заплащане"