България се срина на 87-о място по свобода на медиите

"Репортери без граници" ни класира последни сред страните от ЕС
Обновена: 30 яну 2013 15:23 | 30 яну 2013 13:56, Елка Василева
97
България се срина на 87-о място по свобода на медиите
"Репортери без граници" класира България на 87 място по свобода на словото. Снимка: архив, Reuters

България е на 87-о място в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото в 179 страни за 2013 г., сочи доклад на организацията, публикуван на нейния сайт.

Предишното място на България е било 80-о. България е на последно място сред страните от ЕС.

Единствената друга страна членка на съюза под 80-о място е Гърция, която е на 84-о място, като в предишната класация е била на 70-о.

В частта на доклада за ЕС се отбелязва, че статуквото се е запазило в повечето страни от съюза. 16 от тях са в челните 30 места по свобода на медиите. Това на пръв поглед е окуражаващо, но то прикрива бавната ерозия на европейския модел в резултат на
несъответствия и тревожни развития в другите 11 страни, някои от които са паднали под 80-о място.

"Институциите въвеждат опасно ограничаващи свободата на пресата закони, като в Унгария (56-о място, спад от 16 места) и Гърция (84-о място, спад от 14 места)", се отбелязва в доклада на "Репортери без граници".

За България се казва, че обещанията за реформа не са изпълнени, а интернет е престанал да е безопасно място за журналистите на свободна практика. Трите страни, които непосредствено изпреварват България в класацията, са Гърция, Косово и Гвинея.

Класацията се оглавява от Финландия, Холандия и Норвегия, а на опашката са Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

"Репортери без граници" изготвят класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеална ситуация, отбелязва Франс прес.

Първите три страни в класацията са с оценки 6,38 за Финландия, 6,48 за Холандия и 6,52 за Норвегия. Оценката на България е 28,58. Последните три страни в класацията са с оценки 79,14 за Туркменистан, 83,90 за Северна Корея и 84,83 за Еритрея.

Световната карта на свободата на пресата за 2013 г. има пет цветови зони. Бялата е за страните в добра ситуация като скандинавските страни, Нова Зеландия, Австрия, Швейцария, Чехия, Германия или Канада. Жълтата зона е за страни в задоволително положение като Австралия, Великобритания, САЩ, Испания или Франция.

България се намира в третата, оранжева зона на "забележимите проблеми", заедно със страни като Румъния, Южна Корея, Япония, Италия и Унгария.

Четвъртата, червена зона, е на страните в тежко положение като Украйна (126-о място, спад от 10 места), Индия, (140-о място, спад от 9 места), Русия (148-о място, спад от 6 места), Беларус (157-о място, покачване с 11 места) или Пакистан (159-о място, спад от 8 места).

Петата, черна зона, е за страни в много тежко положение по отношение на свободата на пресата. В нея влизат страни като Саудитска Арабия (163-о място, спад от 5 места), Куба (171-о място, спад от 4 места), Китай (173-о място, покачване с 1 място), Иран (174-о място, покачване с 1 място) или Сирия (176-о място, без промяна).
 


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова назад сме в тази класация , заради проблеми със СМС известяването на главните редактори.
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забележете кои страни оглавяват класацията за свобода на словото - Финландия, Холандия и Норвегия. Общото между тях се набива на очи от пръв поглед - там не виреят тикви!!!
36
2
 
26
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
ГЕРБ Е ДИКТАТУРА МОЖЕ БИ НЕ КАТО Т.ЖИВКОВ НО ТОВА Е ВИД ДИКТАТУРА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА ЦЯЛАТА ВЛАСТ В ЕДИН ЧОВЕК С ТЪМНО МИНАЛО ,ТОЗИ ЧОВЕК НЕ ПОНАСЯ ДА БЪДЕ КРИТИКУВАН ТОЗИ ЧОВЕК Е НАРЦИС КОИТО ЗА ЕДНО ПОТУПВАНЕ ПО РАМОТО ОТ АМЕРИКА Е ГОТОВ ДА ЗАЕБЕ НАРОДА,КАКТО НАПРАВИ С БЕЛЕНЕ ПШО АМЕРИКАНСКА ЗАРЪКА ТОЗИ ЧОВЕК Е ШИЗОФРЕНИК ПОЛИТИЧЕСКИ НАГАЖДАЧ ДНЕС Е ТАКА УТРЕ Е ОБРАТНО ТОЗИ ЧОВЕК Е ОПАСЕН ЗА ДЪРЖАВАТА И ТОЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗРИТАН.
35
3
 
4
 
! Отговори
megafon преди 11 години
А САЩ къде са?
34
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО ,БЪЛГАРИЯ ОТ КАКТО МАФИЯТА ГЕРБ Е НА ВЛАСТ НАЧЕЛО С МУТРАТА ПОЖАРНИКАР , ГОНИ САМО ПЪРВОТО МЯСТО НО ОТЗАД НАПРЕД , НЕКА СЕГА ТИКВАТА ДА НИ ИЗНЕСЕ ПОРЕДНАТА УМОЗАМАЙВАЩА РЕЧ ,ЧЕ ТОВА СА ПЪЛНИ ЛЪЖИ И ЧЕ EС НИ ХВАЛИ ,ДОРИ АКЪЛ И СЪВЕТИ ИМ ДАВАМЕ.
33
0
 
20
 
! Отговори
хихихи преди 11 години
А оня от Бюреков тв се хвалеше, че в БГ имало пълна свобода на медиите.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tit.tit, vnimavai, kakvo govorish!!!
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ България е на 87-о място в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото в 179 страни за 2013 г., сочи доклад на организацията, публикуван на нейния сайт.
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Медиите имат пълна свобода да пишат каквото им се поръча и колкото повече им се плати.Цензура има на коментарите.
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПО-ВСИЧКО ОТРИЦАТЕЛНО СМЕ НО ОПАШКАТА,БЛАГОДАРЕНИЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ
28
0
 
15
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ИМА СВОБОДА В ***....МОЖЕ ДА УМРЕШ КЪДЕТО СИ ИСКАШ.....И БЕЗ ДА ИСКАШ.....
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че каква по-голяма свобода за медиите в България.Тук всеки вестник може да напише каквото си иска и за когото си иска без да има каквито и да е последствия. В европейските държави всяка публикация трябва да се базира на поне три независими източника а у нас,този каза че онзи е казал и тн.... .Толкова не професионална журналистика,която освен да се хваща за някоя новина и да прави събитие(покушението над Доган или Златко баретата)друго не може да направи.Създавайте новини а не си измисляте.
26
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
LESNO I DOXODNO E DA PI6E6 ZA NE4III SILIKONOVI CICI ILI EPILIRAN ZADNIK, NO TRUDNOEDA PROSLEDI6 RAZVITIETO NA ZNAKOVO DELO ZARADI KOETO NI SLEDQT OT ES.DA VIDI6 ZA6TO SE POTULVA ISTINATA .KOI PROKUROR ILI SADIQ GO TO4I S GODINI DASE BORI6 S KORUPCIQTA ZADA4A NOMER EDNO DA VIE TOVA A NE DA KRIETE ISTINATA I DA PI6ETE SAMO PROSTOTIII
25
0
 
1
 
! Отговори
Опаа преди 11 години
А какво мислят за кафявото в този сайт? Къде сме по кафяво в класацията?
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
---27"Защото така ни харесва"......,за да те е ЯД!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме със вас ,които сте на власт.....23г.ДЕМОКРАЦИЯ в Бе-ГЕТОТО ,НА ЕВРОПА!
22
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
plateni gumi4ki ot bg dnes triqt qko
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MEDIITE SA BOLNI OT AVTOCENZURA , AVTOCENZURATA E PLOD OT TOVA DA UGODNI4I6 NA VLASTIMA6TITE I STRAH OT REPRESII . KOETO I OT DVETE DA SI IZBERETE ISTINSKA MEDIA NE STAVA
20
0
 
5
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
TRIITE SMELO GOSPODA JURNALISTI BEZ GRAM DOSTOINSTVO STE
19
2
 
24
 
! Отговори
да-да,ама не преди 11 години
За каква свобода,за каква демокрация,за какви пет лева иде реч ? В страна в която една бивша мутра с фамозен прякор-"тиквата" е министър-председател,а по друга мутра с която има общи фирми стрелят на месо посред бял ден пред съдебната палата...Бог да пази България.