След 20 години в затвора - с чисто досие, но пък... мъртъв

Историята на един пандизчия от Сливен
Обновена: 6 фев 2013 20:04 | 6 фев 2013 20:04,
55
След 20 години в затвора - с чисто досие, но пък... мъртъв
Снимка: архив, Булфото

Разказът за един бивш затворник от Сливен, обвинен в убийство, спокойно би излязъл като успешен бестселър. Историята проследява последните 20 години от живота на А.И.

Преди време мъжът често си е имал работа с полицията, а неведнъж е бил и осъждан. При последния подобен случай той получава 20 години заради причиняване на смърт. Оттогава сливналията лежи по килиите в цялата страна. Миналата година през ноември той изтърпява присъдата си и излиза от Бургаския затвор.

Свободата обаче се оказва истинско предизвикателство за 43-годишния А.И. Мъжът няма близки, тъй като майка му е починала, а вторият му баща не иска да знае за него. Освен че е без роднини и дом, бившият пандизчия няма и валидни документи за самоличност. Единственото, което разполага е стар паспорт (от зелените) и бележка, издадена от затвора. Затова той решава да потърси обществения посредник в Бургас и да го помоли за съдействие при издаването на документите и търсенето на работа.

Когато отива да си вади свидетелство за съдимост, бившият затворник с изненада установява, че досието му е чисто и в документа пише „неосъждан”. В системата на ГРАО пък срещу ЕГН-то му излиза друго име, това на Иван от Средец. С помощта на бургаския омбудсман Таню Атанасов грешката е поправена сравнително бързо, но вместо да се реши, казусът се заплита още повече. Проверка показала, че другият мъж, който толкова време е живял с дублираното ЕГН, също е лежал в затвора. Той обаче няма късмета на А.И. да излезе с неопетнено съдебно минало. Дори напротив, в неговото досие освен собственото престъпления е добавено и това на “колегата му”.

Абсурдите продължават с пълна сила, когато се установява, че за сметка на чистото си досие А.И. се води мъртъв в регистрите на Бюрото по труда, където иска да се запише, за да си търси работа.

Към днешна дата със съдействието на Таню Атанасов мъжът е приет в бургаския приют за временно настаняване, където ще остане до пролетта. Той вече има лична карта и е нает на работа във фирма “Титан”. Сега обаче предстои ходене по институциите, за да може грешката в свидетелството за съдимост да бъде поправена и двамата потърпевши да продължат живота си нормално.

“Това е ясен пример за състоянието на  цялата ни система и безхаберието на институциите. Не можеш да държиш един човек 20 години със стар паспорт и да не се интересуваш как ще го впишеш в обществото, когато той излезе на свобода. Никой не му е обяснил какво трябва да направи, за да си издаде документ за самоличност, дали са му само една бележка и това е. Излиза от затвора и се оказва насред нищото. Има много сериозен проблем при взаимодействието между институциите. Затова днес говорим и за списъците “мъртви души”. А в конкретния случай може да се каже, че това са “осъдени души”, коментира омбудсманът Таньо Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Бургасзатвор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
koki4e преди 11 години
До Koki4Йевалата Кокич
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TOVA E BALGARIA PO CEL DEN SI 4ESAT KATERICITE PO OFISINITE I SI GOVORAT SAMO ZA MAGAZINITE I SEDAT PO KAFETATA I NEMAT OTGOVORNOST ZA NI6TO
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дойде ми на ум ,след като прочетох статията и се сетих ,че в затвора в Пловдив 100% на референдума , че тези хора в зотворите дали иозбщо могат и трябва да гласуват ,след като са отделени и наказани от обществото. Като е нямал паспорт как е гласувал и защо в затвора не са подадени и подготвени новите му документи?
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
50 BORBATA NA 4OVE4ESTVOTO E SRE6TU KAKTO TI KAZVA6 TAZI 6IZOFRENIA . IZPOLZVAIKI I KRIEIKI SE ZAD OPREDELENIETO SILNA DARJAVA , TAPUNGERI NA DARJAVNI POSTOVE VSEKI BOJI DEN UVELI4AVAT SVOIATA BROIKA , PRAVOMO6TIA I ZAPLATI . OTNEMAIKI OT NAS VSE POVE4E FINANSOV RESURS VAV VID NA DANACI I OT TAM I NA6ATA SVOBODA . PREDSTAVIAKI VSI4KO TOVA 4E TOVA SE PRAVI V IMETO NA NA6ATA SIGORNOST I PO DOBRO OBSLUJVANE . MERSI , KAKTO KAZVAT HORATA - POMO6T " OBSLUJVAT ME "
43
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за 20г са му пръснали пърдялника ***
42
1
 
11
 
! Отговори
Шизофрения преди 11 години
Основната причина е неграмотните кадри, които подготвят неграмотни даскали. Обществото ни се заля от неграмотни чиновници и нарастване на една неграмотна, все по-нарастваща бюрократична машина, усложнена до неузнаваемост. Нейното начало започна от 1962 год., когато Тодор Живков смени старата счетоводна система и въведе новата. През 1965 год. тя бе вече факт. Нейното количество нарастваше ежегодно за да се стигне до положението, че лявото полукълбо незнае какво върши дясното. Това е Шизофрения.
41
0
 
0
 
! Отговори
bit peeras преди 11 години
Ei tfa e da te zabravqt kat bit
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това само в нашенско може да се случи...ГРЕШКИ стават, ама един човек откъснат от света 20г.Вярно присъда е изтърпявал....И сега да ходи да доказва кои е,,това ми звучи смешно.А пък дане говорим през колко канцелариики трябва мине, като че ли незнаят кои е. Това е пълно безхаберие.Направо не ми се мисли. Да ли някога ще се оправим?
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стават такива работи.Едно време имаше и други подобни грешки.''Умните'' военни бяха сбъркали моето ЕГН с това на брат ми,а аз се бях уволнил вече.Та ме арестува военна полиция и цял ден ми загубиха докато разберат,че съм остлужил вече,а брат ми е освободен да не служи НГВС.
38
2
 
8
 
! Отговори
Berlin преди 11 години
Поздрави от Бомбай!
37
16
 
19
 
! Отговори
Koki4 преди 11 години
Da vi *** i smotanata, nasrana, tupa, selska, dolna, gnusna, mijava, bedna, prosqshka, ***, absurdna, kirliva, lujliva, kradliva, NESTHASTNA durjava. JALKA JALKA JALKA kurvetina iznasilena ot celia svqt. Blagodarenie na nas neinite CHADA!
36
0
 
1
 
! Отговори
33421 преди 11 години
До mocipakoЦитат от сайта на Община Бургас... защото не мога да ви изпраття файла на целия отчет. Публикувано от Жельо Стойнов на 1 Февр. 2013 - 12:10от Таню Атанасов - Обществен посредник на Община БургасОтносно: Годишен отчет за постъпили жалби и сигнали на гражданите през 2012 г.
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До mocipakoАко сте рода, го попитйте, защото и трите документа, които имам, плюс отчета, намиращ се и момента в сайта на общината е с подпис Таню ;) Ако има разминаване, добре е да се оеднакви, а не да коментирате по форумите
34
0
 
0
 
! Отговори
mocipako преди 11 години
Телефона го имам дори и личният все пак сме рода :-) ... още въпроси и неверни твърдения ?! И само за Ваша лична информация преди да си легна. В сайта на общината е написано правилно. Мейла ми е като логина в @gmail да не замърсяваме "ефира", а ?
33
0
 
0
 
! Отговори
Бургазлия преди 11 години
Става,а да ти дам тел. на Таню да го питаш? Защото сега проверих документите, за да съм сигурен, че не греша.
32
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като чета компентарите на повечето от изказалите мнение ми става смешно. Всеки се вкопчил в това, че един затворник е излязал на свобода след 20 г. А голяма част не виждат въобще истинския проблем. Това, че системата ни е толкова бъгава, че е чак опасна. Утре може вие да се окажете с опетнено досие и излежана присъда за убийство, а дори да не знаете за това. Може и някой психопат да излезе чист като сълза, защото "системата дала грешка".
31
0
 
1
 
! Отговори
mocipako преди 11 години
До 38 ... аз приемам облога ! Все пак метни едно око на сайта на общината ... става ли ?
30
0
 
1
 
! Отговори
бургазлия преди 11 години
До АнонименВ сайта на Общината не знам как е изписано името, но омбудсманът се казва Таню Атанасов. Лично аз имам документ подписан от него по друг въпрос. Така че камъните в градината на автора са излишни. По-добре Вие да бяхте се поинтересувал повече
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много показателна статия за това в какво състояние е, и как работи системата в България. Въпреки всичката техника, мрежи, компютри и купищата похарчени народни пари. Също нямаше да е лошо автора на тази статия, в която се пише и осмиват чисто административни, грешки в имена, статуси, ЕГН-та и т.н да си беше направил справка в сайта на "Община Бургас" - (burgas.bg/bg/info/index/22) и да види, че омбудсмана се казва Таньо Атанасов, а не Таню Атанасов. :-)
28
0
 
2
 
! Отговори
Колето преди 11 години
Човеко Долар, не забравяй да добавиш, че през тези 20 години безпроблемно си боравел с компютър!Sent from my ipanelinLulin

Спонсорирани публикации