След 20 години в затвора - с чисто досие, но пък... мъртъв

Историята на един пандизчия от Сливен
Обновена: 6 фев 2013 20:04 | 6 фев 2013 20:04,
55
След 20 години в затвора - с чисто досие, но пък... мъртъв
Снимка: архив, Булфото

Разказът за един бивш затворник от Сливен, обвинен в убийство, спокойно би излязъл като успешен бестселър. Историята проследява последните 20 години от живота на А.И.

Преди време мъжът често си е имал работа с полицията, а неведнъж е бил и осъждан. При последния подобен случай той получава 20 години заради причиняване на смърт. Оттогава сливналията лежи по килиите в цялата страна. Миналата година през ноември той изтърпява присъдата си и излиза от Бургаския затвор.

Свободата обаче се оказва истинско предизвикателство за 43-годишния А.И. Мъжът няма близки, тъй като майка му е починала, а вторият му баща не иска да знае за него. Освен че е без роднини и дом, бившият пандизчия няма и валидни документи за самоличност. Единственото, което разполага е стар паспорт (от зелените) и бележка, издадена от затвора. Затова той решава да потърси обществения посредник в Бургас и да го помоли за съдействие при издаването на документите и търсенето на работа.

Когато отива да си вади свидетелство за съдимост, бившият затворник с изненада установява, че досието му е чисто и в документа пише „неосъждан”. В системата на ГРАО пък срещу ЕГН-то му излиза друго име, това на Иван от Средец. С помощта на бургаския омбудсман Таню Атанасов грешката е поправена сравнително бързо, но вместо да се реши, казусът се заплита още повече. Проверка показала, че другият мъж, който толкова време е живял с дублираното ЕГН, също е лежал в затвора. Той обаче няма късмета на А.И. да излезе с неопетнено съдебно минало. Дори напротив, в неговото досие освен собственото престъпления е добавено и това на “колегата му”.

Абсурдите продължават с пълна сила, когато се установява, че за сметка на чистото си досие А.И. се води мъртъв в регистрите на Бюрото по труда, където иска да се запише, за да си търси работа.

Към днешна дата със съдействието на Таню Атанасов мъжът е приет в бургаския приют за временно настаняване, където ще остане до пролетта. Той вече има лична карта и е нает на работа във фирма “Титан”. Сега обаче предстои ходене по институциите, за да може грешката в свидетелството за съдимост да бъде поправена и двамата потърпевши да продължат живота си нормално.

“Това е ясен пример за състоянието на  цялата ни система и безхаберието на институциите. Не можеш да държиш един човек 20 години със стар паспорт и да не се интересуваш как ще го впишеш в обществото, когато той излезе на свобода. Никой не му е обяснил какво трябва да направи, за да си издаде документ за самоличност, дали са му само една бележка и това е. Излиза от затвора и се оказва насред нищото. Има много сериозен проблем при взаимодействието между институциите. Затова днес говорим и за списъците “мъртви души”. А в конкретния случай може да се каже, че това са “осъдени души”, коментира омбудсманът Таньо Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Бургасзатвор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
0
 
! Отговори
Handel преди 11 години
Леле, къде ми са носните кърпички...
26
2
 
0
 
! Отговори
bai Aleko преди 11 години
absurden narod = absurdna darjava ...ni6to drugo nd moje da se dobavi ¡?¡.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Човекът Доларi kvo stanolo ,edva li sled 30 god niakoi shte te pomni.
24
0
 
16
 
! Отговори
Агенция по заетостта преди 11 години
г-ца Дупибарева носи протокол за подпис на г-н Връзкаровг-н Връзкаров го носи за печат на г-жа Нечиисъпруговаг-жа Нечиисъпругова носи същия протокол за размножаване на г-жа Стойка СамоЗа Заплатовапоследната от своя страна носи проткола в деловодството за съхранение на г-н Държавен плъх преди пенсия и така всички са доволни от ефективността на институциите !
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za ybistvo smart ,kvo integrirane ,da pitame onia v groba dali e saglasen.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каквото тогава, такова и сега.!!Системата ни умишлено е допотопна, Удобна за държава която се занимава основно с рекет на собствения см народМерси !!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По мое скромно мнение, извършителите на умишлени убийства, като правило не следва да се реинтегрират в обществото. Човек, който УМИШЛЕНО и съзнателно е отнел ЖИВОТА на друг човек, няма място в обществото и не заслужава съжаление, както ТОЙ не е съжалил онзи, когото е УБИЛ.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даже и в Африка не може да се случи.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това може да се случи само в България!
18
2
 
3
 
! Отговори
Дедо Ви Пич преди 11 години
......................Социологът Макс Вебер, застъпвайки теорията за насилието, дефинира понятието държава като човешка общност, която на определена територия претендира успешно да притежава монопола върху легитимното физическо насилие.
17
3
 
4
 
! Отговори
Дедо Ви Пич преди 11 години
И зао са тези минуси бре *** заптиета?Със сигурност твърдя,че в педагогиката няма раздел превъзпитание чрез насилие!Някой ще оспори ли,че наказанията в правораздаването са превъзпитание?Ами по вашата милиционерска логика застрелвайте всеки който според вас е престъпник,но тогава стигаме до противоречието що е това закон,за кой се отнася и кой защитавате долни милиционерски ***?Ако приемем,че МВР защитава порядките и законноста стигаме до въпроса какво е това държава.Нека уточним все пак какво означава:Социологът Макс Вебер, застъпвайки теорията за насилието, дефинира понятието държа
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
izkuplenieto shawshank po balgarski
15
4
 
7
 
! Отговори
Х преди 11 години
УБИТИЯ ОТ НЕГО И ТОВА НЯМА. ЗАЩО ГО СЪЖЕЛЯВАТ.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В тази страна вече е страшно за всички.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Причинил смърт"... 20 годишни присъди за "причинена" смърт няма. 20 годишна може да бъде присъдата единствено за УМИШЛЕНО УБИЙСТВО, така, че моля пишете нещата с истинските им имена.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро- историята на едни пандоии от бсп
11
0
 
27
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
САМО В ,,ТОПЛОФИКАЦИЯ,, НЕ СА ЗАБРАВИЛИ 20 ГОДИНИ ДА МУ НАЧИСЛЯВАТ....ТАКСА МОЩНОСТ....
10
4
 
2
 
! Отговори
Дедо Ви Пич преди 11 години
Нека уточним какво е това престъпление и наказание.Най вероятно некви *** милиционере си въобразяват,е са велики ,но идеята е в превъзпитанието на съгрешилите по една или друга причина и там има дума науката психология,а не какво мисли некъв *** милиционер още с квалификацията за някой излежал наказанието си наричан "криминално-проявен"!
9
0
 
5
 
! Отговори
ужас преди 11 години
получих от нап писмо с обвинения,че дължа голяма сума,после се оказа ,че имат проблем в програмата която се казва СУПА и когато ги попитах защо изпращат такива ужасни писма ми отговориха,че им е наредено от централното ръководство.да ми каже някой какво става,каква е задачата
8
2
 
2
 
! Отговори
681 преди 11 години
Razporedete proverki po zatvorite,registura na murtvite,bolnici,vsi4ko izkaraite,niakoi se e oblagodetelstval ot lichnite danni.Izkraite i osudete vinovnite...porednata anomalia v BG...of..porednata sivo-kafiavo cherno kartina za instituciite i bezhaberieto na slujiteli ili e imalo pak shema....vashta mamica ...