След 20 години в затвора - с чисто досие, но пък... мъртъв

Историята на един пандизчия от Сливен
Обновена: 6 фев 2013 20:04 | 6 фев 2013 20:04,
55
След 20 години в затвора - с чисто досие, но пък... мъртъв
Снимка: архив, Булфото

Разказът за един бивш затворник от Сливен, обвинен в убийство, спокойно би излязъл като успешен бестселър. Историята проследява последните 20 години от живота на А.И.

Преди време мъжът често си е имал работа с полицията, а неведнъж е бил и осъждан. При последния подобен случай той получава 20 години заради причиняване на смърт. Оттогава сливналията лежи по килиите в цялата страна. Миналата година през ноември той изтърпява присъдата си и излиза от Бургаския затвор.

Свободата обаче се оказва истинско предизвикателство за 43-годишния А.И. Мъжът няма близки, тъй като майка му е починала, а вторият му баща не иска да знае за него. Освен че е без роднини и дом, бившият пандизчия няма и валидни документи за самоличност. Единственото, което разполага е стар паспорт (от зелените) и бележка, издадена от затвора. Затова той решава да потърси обществения посредник в Бургас и да го помоли за съдействие при издаването на документите и търсенето на работа.

Когато отива да си вади свидетелство за съдимост, бившият затворник с изненада установява, че досието му е чисто и в документа пише „неосъждан”. В системата на ГРАО пък срещу ЕГН-то му излиза друго име, това на Иван от Средец. С помощта на бургаския омбудсман Таню Атанасов грешката е поправена сравнително бързо, но вместо да се реши, казусът се заплита още повече. Проверка показала, че другият мъж, който толкова време е живял с дублираното ЕГН, също е лежал в затвора. Той обаче няма късмета на А.И. да излезе с неопетнено съдебно минало. Дори напротив, в неговото досие освен собственото престъпления е добавено и това на “колегата му”.

Абсурдите продължават с пълна сила, когато се установява, че за сметка на чистото си досие А.И. се води мъртъв в регистрите на Бюрото по труда, където иска да се запише, за да си търси работа.

Към днешна дата със съдействието на Таню Атанасов мъжът е приет в бургаския приют за временно настаняване, където ще остане до пролетта. Той вече има лична карта и е нает на работа във фирма “Титан”. Сега обаче предстои ходене по институциите, за да може грешката в свидетелството за съдимост да бъде поправена и двамата потърпевши да продължат живота си нормално.

“Това е ясен пример за състоянието на  цялата ни система и безхаберието на институциите. Не можеш да държиш един човек 20 години със стар паспорт и да не се интересуваш как ще го впишеш в обществото, когато той излезе на свобода. Никой не му е обяснил какво трябва да направи, за да си издаде документ за самоличност, дали са му само една бележка и това е. Излиза от затвора и се оказва насред нищото. Има много сериозен проблем при взаимодействието между институциите. Затова днес говорим и за списъците “мъртви души”. А в конкретния случай може да се каже, че това са “осъдени души”, коментира омбудсманът Таньо Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Бургасзатвор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
681 преди 11 години
Na um daje ne vi idva gospoda,4e mojete da se okajete na negovo miasto i sled 20 godini da zaprosteete pove4e,otkolkoto ste se izduhali...tova e nedopustimo da izleze sus star pasport,kak e glasuval,ako sa mu davali vuzmojnost,kakvo e stanalo,4e se vodi murtvec,oburkani danni - tova sa lichni danni,utre moje da vi prepishat na vas sudebno minalo,kakvo shte si mislite - nevinen do dokazvane na protivnoto...absurd prosto...nehaini instancii,murzelivi rabotnici...i pokazva sustoyanieto na pand
6
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БЪЛГАРИНИ на мене не ми пука за тоя,ама кофтито е това,че дори и нормалните граждани,не са застраховани от подобни грешки на маймунската ни държава!
5
5
 
7
 
! Отговори
Комуната преди 11 години
АРЕ СТИГА СТЕ ЗАНИМАВАЛИ НАРОДА С ГЛУПОСТИ! РЕВОЛЮЦИЯ СЕ ЗАДАВА - ЕВ(ъ)Н ЩЕ ГОДИМ НА КЛАДА!!!
4
16
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
А защо трябва да ни пука за някакъв ГНУСЕН ***(турчин)
3
4
 
22
 
! Отговори
durex преди 11 години
Все пак живеем в Абсурдистан..
2
0
 
11
 
! Отговори
neli преди 11 години
da takava ni e cqlata sistema za syjalenie.neznam koi e vinoven za tova,imaiki predvid kolko institucii se smeniha,jalko.............
1
13
 
13
 
! Отговори
Салахадин преди 11 години
Добре де,не може ли просто доказания рецидивист и убиец ,както е упоменато в статията просто да се заличи от лицето на земята??Цяла статия и внимание за "неволите" на един пълен ***!!Вие ненормални ли сте ???